Ezért érdemes nyáron aktívabban állást keresni

Írta: Baráth András  |  2019. június 05.  |  c Nincs hozzászólás

Nyáron állást keresni? Ki az a bolond, aki nyáron vált munkahelyet?!? A HR-esek úgyis szabadságon vannak, a cégeknél ilyenkor a fű se nő, ráadásul ki akarja elrontani a nyarat egy próbaidővel? Fogadjunk, hogy te is így gondolkodtál eddig! Sebaj, nem a te hibád. Valamiért makacsul beette magát az álláskeresők fejébe az a téves gondolat, hogy a nyár uborkaszezonnak számít a munakerőpiacon, és teljesen fölösleges ilyenkor önéletrajzokat küldözgetni. Ez azonban nagyon távol áll az igazságtól, mindjárt elmagyarázom, hogy miért.

Épp tegnap hívott fel az egyik kedves cégvezető ismerősöm, hogy a segítségemet kérje munkatársak felvételében. Arra panaszkodott, hogy a Profession állásportálon feladott álláshirdetéseikre sokkal kevesebben jelentkeznek, mint tavasszal, és nem értette, hogy miért.

Ha nyár, akkor uborkaszezon. De nem a cégeknél!

Én is azt látom, hogy az álláskeresők többsége újév után, főleg az első hetekben aktivizálják magukat, aztán pedig szeptember elején jön egy hasonló hullám. Viszont ahogy beköszönt a június és a nyári meleg, az álláskeresők nagy része leáll a kereséssel az állítólagos uborkaszezonra hivatkozva.

A múlt heti tréningemen és a konzultációkon is több ügyfelem kérdezte, hogy “András, érdemes most egyáltalán önélatrajzot küldözgetnem bárhová is, vagy kár a gőzért, júniustól már nem foglalkoznak vele a cégek?” 

Nos, jelentem nagyon is érdemes pályázni, sőt!

Augusztusban van ugyan egy belassulás a cégek részéről a toborzás-kiválasztásban, hiszen nagyon sokan ebben a hónapban mennek szabadságra. Viszont a június és július is nagyon erős hónapok.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a piacvezető Profession állásportálon most is közel 12.500 aktív álláshirdetés van fent, ami másfélszer annyi, mint a január első két hetében, amikor kb 7.500 álláshirdetésük volt.

Az álláskeresők és állásváltáson gondolkozók azonban mikor voltak a legaktívabbak? Természetesen január első két-három hetében.

Az a baj, hogy fordított trendekben gondolkodunk

Igazság szerint az álláskeresők és az állásváltáson gondolkozók többsége fordított trendet követ, és nagyot vét azzal, hogy január elején a legaktívabbak, nyáron pedig szinte teljesen leállnak az álláskereséssel.

A munkaadók ugyanis épp ellenkezőleg működnek: Az igazi uborkaszezon a cégeknél a december 20. és január 15. közötti időszak, ekkor sok helyen szünetel az új pozíciók kiírása. Legtöbbször azért, mert sok cégnél ilyenkor születik döntés a következő éves létszám keretekről, és a HR büdzséről.

A nyár első hónapjaiban azonban intenzíven keresik a cégek új munkatársaikat. A Profession állásportál számai szerintem magukért beszélnek, de egy-két éve a Workania állásportál is arról számolt be, hogy a munkaadói oldalról a május, június, július a legerősebb hónap! A munkáltatók ilyenkor adják fel a legtöbb álláshirdetést!

Ha váltani akarsz, most kapcsolj rá az álláskeresésre!

Az egyik legfontosabb tanácsom, hogy NE a tömeggel együtt mozogj!

Ez most konkrétan azt jelenti, hogy amíg a többség az állítólagos uborkaszezonra hivatkozva leáll nyáron az álláskereséssel, neked érdemes lenne épphogy rákapcsolnod, és a nyári hónapokban is folyamatosan pályáznod.

Ilyenkor ugyanis több a fóka és kevesebb az eszkimó, azaz a kisebb verseny és kevesebb pályázó miatt nagyobb eséllyel juthatsz be állásinterjúra és nyerheted el az új állásodat.

Ha kellene egy jó stratégia, amivel te is könnyen és gyorsan megtalálhatod a legjobb állásokat, akkor gyere és csatlakozz a most csütörtöki élő, ingyenes internetes mini-tréningemhez. Az előadásban megosztok majd egy 9 lépéses komplett álláskeresési stratégiát, amivel az álláskeresők 95%-a 3 hónap alatt el tud helyezkedni – független felmérések szerint. Az online mini-tréningre itt tudsz jelentkezni >>

“Na, de mi lesz a nyári szabadsággal?”

Tudom, hogy sok szakembernél ez a másik komoly visszatartó erő a nyári álláskeresésben. Sokan azért nem akarnak ilyenkor állást váltani, mert attól tartanak, hogy az új állásban éppen nyáron nem tudnának szabadságra menni a próbaidő alatt. Azonban erre is van megoldás.

Tapasztalataim szerint ugyanis ebben a tekintetben a munkáltatók elég rugalmasak, és ha már az interjúk során jelzed, hogy van egy előre lefixált utazásod vagy nyaralásod, akkor a próbaidő alatt is el fognak engedni egy-két hétre.

Veszítenivalód tehát nincs, viszont rengeteget nyerhetsz azzal, hogy azokban a hónapokban is pályázol, amikor kisebb a konkurencia, és így könnyebben juthatsz be állásinterjúra. Fontold ezt meg, és tegyél egy próbát! :)

Ha pedig kérdésed lenne, vagy szeretnél felkészülten nekivágni a nyári álláskeresésnek, várlak szeretettel téged is a csütörtöki ingyenes, online mini-tréningemre, ahol akár élőben is kérdezhetsz tőlem. Az előadásomban pedig megosztom majd azt az álláskeresési stratégiát, ami már nagyon-nagyon sok ügyfelemnek segített. Kérlek kattints ide, és jelentkezz most >>

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book