Nem csak a jobb fizetés miatt érdemes már januárban rákapcsolnod az álláskeresésre – így kezdd el!

Írta: Baráth András  |  2020. január 02.  |  c 1 hozzászólás

A statisztikák azt mutatják, hogy januárban (illetve szeptemberben) szeretünk leginkább állást keresni, pedig a munkaadók toborzása január közepén-végén kezd igazán beindulni. Január legelején a nagyobb állásportálokon akár 30-40%-kal kevesebb álláshirdetés található, mint a csúcsidőszakban! Mindez azonban nem jelenti azt, hogy év elején ne lenne érdemes az álláskeresésen gondolkodnod. Sőt! Ha az újévi fogadalmak között nálad is ott szerepel a munkahelyváltás, kezdd el a felkészülést mielőbb!

3 ok, amiért már januárban érdemes aktivizálnod magad

1. Itt a felkészülés ideje!

Ugye ismered azt a mondást, hogy a “beachbody” télen készül? Vagyis, ha valaki szeretné magát formába hozni a strandszezonra, az edzést el kell kezdenie már télen.

De ugyanez igaz mindenféle karbantartási munkára is. Számomra például nagyon fontos, hogy ne legyen problémám a fűtésrendszerrel télen, ezért pontosan tudom, hogy a karbantartási munkát el kell végezni már a nyári időszakban, hogy igazán nyugodtan hátradőlhessek a fűtésszezon kezdetén.

Kicsit hasonlóan működik ez a mechanizmus az állásszerzésnél is: Ha valóban minőségi cserét szeretnél a munkádban, akkor arra bizony időben el kell kezdened felkészülnöd. Egy gyors, összekapott frissítés az önéletrajzodon ma már nem elég a sikerhez.

Jelenleg kb. 6.500 álláshirdetés található a piacvezető Profession állásportálon, ami január végére, február elejére fel fog menni kb 11-12 ezerig. Érdekes ellenmondás, hogy addigra a legtöbb impulzív álláskereső már feladja, és beletörődik a helyzetébe. Mint ahogy a konditermek is dugig vannak január első 2-3 hetében, hogy aztán január végére és február elejére minden visszaálljon az eredeti kerékvágásba.

Te ne kövesd el ezt a hibát, legyél kitartóbb! Ha az év első 2-3 hétben nem indul be az álláskeresés, semmi gond, ez a fenti kereslet-kínálat eltolodás miatt lehet. Dolgozz tudatosan az álláskeresésen egy legalább három hónapos projektként, és inkább érjen kellemes meglepetés az óvatos tervezéssel, semmint egy csalódás az irreális elvárásokkal.

2. Mindig van kivétel, ami erősíti a szabályt!

Igaz, hogy az év eleje (különösen január első két hete) nem feltétlenül aranybánya az álláskeresőknek az álláshirdetések alacsonyabb száma miatt, ugyanakkor vannak cégek, ahol éppenhogy ilyenkor van a legnagyobb mozgolódás, ugyanis jellemzően januárban zajlanak az éves teljesítmény értékelések és a bónuszfizetés.

Mindez a cégen belüli mozgások és pozíciócserék mellett gyakran jár üresedésekkel, felmondásokkal, elbocsájtásokkal és új jelölteket felvételével. Január közepétől egyre több munkáltató pörgeti fel újra a toborzást.

Érdemes tehát résen lenned januárban is, és ha van konkrét kiszemelt cég vagy pozíció, ahová pályáznál, érdemes már ilyenkor figyelned a hirdetéseket, illetve elébe menve a hirdetéseknek, célirányosan elküldened az adott céghez az önéletrajzodat.

3. Új év – új lendület, használd ki!

A január szezon tökéletes időszak a karriered- vagy munkahelyváltásod előkészítésére, a networkingre, illetve akár a személyes márkaépítésedre. Használd ki az újévi lendületet, gondold végig, hogy pontosan milyen munkára vágysz, gyűjts be minél több információt, állásszerzési tippet, frissítsd a Linkedin profilodat és az önéletrajzodat, és építsd fel a stratégiádat az állásszerzésre.

Mielőtt továbbmegyek, hadd hívjam fel a figyelmed arra, hogy hamarosan egy ingyenes élő mini-tréninget tartok egy komplett álláskeresési stratégiából, amit szerintem neked is alkalmaznod kellene. Az ingyenes élő online előadásra itt tudsz jelentkezni >>

Így kezdd el! 3 tipp, hogy miként érdemes nekiállnod az újévi álláskeresésnek

1. Zárd le az előző évet, erősítsd meg az önbizalmadat!

Az újévi fogadalmak meghozatala előtt hajlamosak vagyunk kihagyni egy nagyon fontos lépést: a lezárást, és az előző időszak értékelését.

Bevallom, ez korábban velem is gyakran előfordult, és aki szeret előre tekinteni, annak ez a lépés talán feleslegesnek is tűnhet, de hidd el, hogy nagyon fontos része a tervezésnek.

Mert itt nem is azon van a hangsúly, hogy nagy és hangzatos eredményeket tudj összeírni, hanem inkább arról, hogy végigvedd a pozitívumokat az előző évedből, és megerősítsd az önbizalmadat.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy önbecsülés és megfelelő önbizalom nélkül NEM LEHET belevágni az álláskeresésbe. Ez a rövid számvetés ebben segíthet neked. Azt javaslom, ne add alább, szedj össze legalább 5-6 jó dolgot, amit sikerült megcsinálnod az előző évben, és dicsérd is meg magad érte! 

2. Írd fel, és gondold végig alaposan az állásterveidet!

Azt, hogy a leírt szónak micsoda óriási ereje van, azt számos pszichológiai kísérlet is bizonyítja, ez akár egy külön cikk témája lehetne. Kezdd tehát az újévi terveid megvalósítását azzal, hogy leírod azokat.

Már pusztán ezzel is rengeteget segítesz magadnak. Írd fel magadnak, hogy pontosan miket akarsz megváltoztatni az életedben, illetve milyen konkrét céljaid vannak az állásszerzés terén, azaz, hogy milyen munkát keresel, mi a fontos számodra.

Ehhez a következő kérdéseket célszerű átgondolnod:

  • Milyen területen szeretnél dolgozni, és mi az, amivel egyáltalán nem akarsz foglalkozni?
  • Mennyit akarsz keresni?
  • Mennyit akarsz/tudsz dolgozni ezért cserébe?
  • Mennyit vagy hajlandó utazni, és mennyire vagy mobil, azaz mennyire van lehetőséged/hajlandóságod költözni akár egy munkáért?
  • Hova szeretnél eljutni a karrieredben 3-5 év múlva?
  • Ehhez milyen területeken kell erősítened az ismereteidet, tapasztalataidat?

Az egész gyakorlat, átgondolással együtt, nem több mint egy fél óra, szánj rá ennyi időt, megéri!

Mindez azért nagyon fontos, mert sokan követik el azt a hibát, hogy csak egy-egy szempontot vesznek figyelembe a munkahelyváltásnál. Például megpályáznak egy pozíciót, mert magas fizetést ígér, de közben nem számolnak azzal, hogy mindez viszonylag nagy felelősséggel, ingázással és rengeteg munkával is jár majd.

Ha viszont a fenti szempontok mentén össze tudod állítani magadnak a pontos preferenciádat, akkor mielőtt bármit is megpályáznál, vagy elfogadnál egy pozíciót, ehhez mindig vissza tudsz nyúlni, és meggyőződni róla, hogy jó úton jársz.

3. Adj időt magadnak!

Gondolom, a te újévi fogadalmaid között is szerepel több olyan dolog is, aminek a megvalósításához komolyabb energiákat és akaraterőt kell majd mozgósítanod, az állásszerzés terén pedig szinte biztos, hogy szükséged lesz némi időre a felkészüléshez.

Ha mindent egyidőben akarsz megvalósítani, akkor nagy az esély, hogy nem lesz elég erőd végigcsinálni, amibe belekezdtél. Ha azonban ügyesen beosztod az évet, akkor egyik lépéssel a másik után fogod tudni véghezvinni a terveidet.

Nem kell tehát kapkodni az év elején, és már január első napjaiban nekiállni vadul új állást keresni. Ha már megvannak a pontos terveid, kezdj el szisztematikusan felkészülni. Ebben szeretnék segíteni Neked közelgő ingyenes élő online előadásomban. Ebben bemutatom majd azt a komplett álláskeresési stratégiát, amivel az álláskeresők 95%-a 3 hónap alatt el tud helyezkedni – független felmérések által bizonyítva. Az online előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az élő, online előadásra erre a linkre kattintva tudsz regisztrálni >>

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Vágvölgyiné Balla Tündér Irén
2020. január 5. vasárnap 10:48

" A munka nemesít" szólásból kiindulva határozottan meg vagyok győződve arról, hogy hatékony munkát, megfelelő teljesítmény növekedést, szakmai fejlődést, csak egy jó hangulatú, megfelelő vezetéssel rendelkező munkahelyen lehet produkálni. A munkafázis szeretetével és a túlórák számának növekedésével sajnos egyáltalán nem jár együtt a fejlődés, de még a jövedelmünk növekedése sem. Ilyen esetekben a vezetés általában beskatulyáz minket egy "pancser dolgozói" pozícióba amikor Ő learatja a méltatlanul megszerzett babérokat. Magyarországon nagyon sok jól képzett, szorgalmasan dolgozó munkaerő van, ezért örülök hogy az ilyen álláskeresési tanácsadók segítséget nyújtanak a dolgozni és fejlődni kívánó képzett szakembereknek. Minden elismerésem az Önöké! Megkülönböztetett tisztelettel. Vágvölgyiné Balla Tündér Irén

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book