Mi hiányzik az önéletrajzok 99 százalékából?

Ha kiküszöbölöd ezt a hibát az önéletrajzodban, nagy előnyre tehetsz szert az álláskeresők tömegével szemben az állásokért folyó versenyben.

A következő idézet a legnagyobb hazai állásportál, a Profession.hu értékesítési vezetőjétől, Martis Istvántól származik:

“Az egy évvel ezelőttihez képest felére esett vissza a hirdetések száma az álláskereső portálokon, míg – a gazdasági válság negatív hatásai miatt – az álláskeresők ötször olyan aktívak.”

“Nálunk a közelmúltban volt több olyan állásajánlat is, amelyre két hét leforgása alatt ezernyolcszázan jelentkeztek. Egy asszisztensi állás pedig ma annyira népszerű, hogy háromszáz jelentkezőt vonz, szemben a békeidőkben “regisztrált” körülbelül hetven érdeklődővel.”

Megváltoztak a játékszabályok

A fenti idézet megerősíti, amit már Te is tapasztalhattál: ma rendkívüli időket élünk, és ezzel új, íratlan játékszabályok léptek életbe. Ami korábban működött, az ma nem működik, vagy csak sokkal kisebb eredménnyel.

Ebben a megváltozott helyzetben csak azok tudnak érvényesülni, akik a környezetünkben végbemenő változásokhoz alkalmazkodnak, és képesek újítani.

Mit jelent ez az álláskeresésben?

Azt, hogy amikor sokszoros túljelentkezés van minden egyes megüresedő pozícióra jól képzett és tapasztalt munkaerőből, amikor több tucat vagy több száz jelentkezés érkezik minden álláshirdetésre, akkor ki kell tűnnöd a tömegből!

És ez az a szempont, amiben szinte minden önéletrajz gyengén szerepel, ami a kezembe kerül. A szürkeség és sablonosság ugyanis ezekben az időkben az önéletrajzok legnagyobb ellensége.

A sablon önéletrajz ma már kevés

Úgy értem, lehet bármennyit csiszolni egy önéletrajzon és kísérőlevélen, csak akkor fogja hozni az elvárt eredményt (azaz csak akkor hívnak be interjúra), ha a pályázatod képes Téged kiemelni több tucat vagy több száz jelentkezésből is.

Szemmel láthatóan az álláskeresési módszerekben még nem ment végbe az a változás, ami az új helyzetben való érvényesülés szükséges.

Az álláskeresők többsége még mindig a kilencvenes évek önéletrajz és kísérőlevél sablonjait használja. Ha valaki újított is (Europass), az nem a kívánt irányba történt, mert csak még sablonosabbá tette az önéletrajzot.

Probléma másoknak, lehetőség Neked

Ez a helyzet azonban egy hatalmas lehetőséget is teremt. Mint minden változásban, ma is előnyre tehetnek szert azok, akik a leggyorsabban alkalmazkodnak az új helyzethez.

Merj eltérni a megszokottól! Merd elhagyni a berögzült, de eredménytelen kötöttségeket! Merj önmagad lenni a pályázatodban is!

Persze mondhatod erre, hogy az önéletrajz és álláspályázat terén nem könnyű újítani, mert a munkáltatók és toborzó cégek bizonyos elvárásainak meg kell felelni.

Valóban van egy finom vonal, amin nem célszerű túllépni. Ezen belül azonban ki lehet, és ki is kell használnod a rendelkezésre álló lehetőségeket, hogy megkülönböztesd Magad és pályázatodat az álláskeresők tömegétől.

Baráti üdvözlettel:

András

———————————


Hozzászólások

Kérdésed van? Szólj hozzá a témához!

(A hozzászólásod a belépett neveddel jelenik meg.)


Nagy Anikó (Anna)
2018. június 25. hétfő 13:48

Kedves András!

Ez egy kérdés lesz.
Kedves András, hol is tudom megtalálni a gerilla módszeres önéletrajzokhoz a tanulmányt?
Szeretnék kitűnni a tömegből - ezzel maximálisan egyetértek.

Köszönöm a válaszod, amit várok az email címemre!
Üdvözöllek!
Nagy Anikó (aki szeretett volna Anna lenni)

Válasz