160 milliót nyert a lottón és takarít

Írta: Baráth András

Helló, itt Baráth András, és egy igaz sztorit szeretnék elmesélni a takarítónőnkről, aki a közelmúltban nagyobb összeget nyert a lottón. A történetéből én is sokat tanultam, és szerintem sokunknak példaként szolgálhat.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Van egy kis lakásunk, amit albérletbe szoktunk kiadni, és amikor kiköltözik egy lakó, mindig hívunk egy takarítónőt, hogy tegye rendbe a lakást. Nevezzük őt Mártának, de természetesen a valós személyazonosságát nem szeretném felfedni. Mindjárt megérted, hogy miért.

Mártát a múlt hétvégén is elhívtam kitakarítani az albérletet, de kicsit nehéz volt időpontot egyeztetni vele. Rengeteget dolgozik, és a következő lakó beköltözése miatt sürgős volt a takarítás, így péntek délután este 6-tól 10-ig tudott jönni, és aztán szombat reggel 6-tól folytatta a munkát.

Szombat délelőtt én is a lakásban szereltem néhány dolgot, és miközben Márta port törölgetett, hozzám fordult és a legnagyobb természetességgel azt mondta:

– Andris, képzeld, nyertem a lottón. És az az igazság, hogy elég sok pénzt.

– Szívből gratulálok! – válaszoltam – Na és mennyit?

– 160 millió forintot! – mondta Márta.

– Meeennyit???? – Kérdeztem teljes megdöbbenéssel. – És akkor hogy a fenébe lehet, hogy itt takarítasz nálunk?

– Hát tudod, nem most nyertem, hanem már vagy fél éve – válaszolta. Mivel nem szeretném elherdálni a pénzt, és otthon a négy fal között sem szeretnék megőrülni, így dolgozom tovább. Meg hát szeretek is takarítani.

Aztán még néhány mondatban mesélt a három felnőtt gyerekéről, illetve a férjéről, és hogy eddig is spórolósan éltek, volt már egy kis kiadott lakásuk eddig is, de azért szeretne még egy-két lakást venni befektetésként. A meglévő kétszobás lakásukból, ahol már 30 éve élnek, esze ágában sincs elköltözni. Természetesen így nagyobb anyagi biztonságban élnek tovább, de arra nagyon figyel, hogy mindenki csinálja tovább a dolgát, ahogy ő is.

Márta története azóta sem megy ki a fejemből.

És több ok miatt.

Eszembe jut, hogy milyen nehéz volt időpontot egyeztetni vele, és hogy péntek este 10-ig takarított nálunk, majd néhány óra alvás után szombat reggel 6-kor folytatta a munkát, hogy időben be tudja fejezni. És hozzánk is egy másik helyről rohant át péntek délután a város másik végéből. Tehát nem egy ‘úri passzióról van szó’, hogy heti egy-két órát vállal, hogy ne unatkozzon, hanem továbbra is nagyon keményen dolgozik.

Aztán eszembe jut, hogy mielőtt egy ismerősünk ajánlására Mártára rátaláltunk, jó néhány takarítónővel tettünk már próbát, és a legtöbben nagyon komoly hiányosságokat hagytak maguk után.

Eszembe jutnak a bébiszitter jelöltek, akiket a három kisfiunkhoz próbáltunk hívni az elmúlt 2-3 évben, és hányszor fordult elő, hogy egy új jelölt néhány órával a gyerekekkel megbeszélt időpont előtt mondta le a találkozót – már aki lemondta, mert olyanok is voltak, akik egyszerűen nem jöttek el.

Egy csomó ember munkamoráljával olyan komoly problémák vannak ebben az országban, hogy az már rémisztő. És erre itt van egy lottómilliomos takarítónő, aki nemcsak, hogy nem szórja a pénzt, hanem továbbra is keményen dolgozik.

Eszembe jut, hogy hány és hány ember akar többnek látszani olyan áron is, hogy a képzeletbeli takarón jócskán túlnyújtózkodva vesz drága autót, vagy költözik túlméretezett házba.

És aztán időről-időre eszembe jut, hogy milyen fontos, hogy az ember igyekezzen megtalálni a szépséget a munkájában. Lehet, hogy van egy sor dolog a munkánkban, amit nem szeretünk, lehet, hogy fárasztó és nehéz a munka, de muszáj megtalálnunk benne a szépséget, mert csak így fogunk lelkesen és kedvvel dolgozni. És a lelkesedés bizony nagyon kell ahhoz, hogy a munka eredménye is olyan legyen, amilyennek kell.

Mártának nincs diplomája, de azt gondolom, hogy bölcsességből, a pénzhez való hozzáállásból és a munka megbecsüléséből nagyon-nagyon sok embernek példát mutathat.

Te mit tennél, ha nyernél 160 milliót? Dolgoznál tovább? Szívesen elolvasom, hogy mit gondolsz. Kérlek írd meg lentebb egy hozzászólásban.

Baráti üdvözlettel,
András

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.