3 önéletrajz tipp a jó első benyomáshoz

Egy önéletrajz esetében hihetetlenül fontos az első benyomás. Szó szerint ezen múlik, hogy elolvassák-e az önéletrajzod és a motivációs leveled. Kérlek, fogadd meg ezt a három egyszerű tanácsot…!

Három másodperc. Ennyi idő alatt születik meg az első benyomás az önéletrajzod olvasójában. Csak rajtad áll, hogy ez jó lesz, vagy rossz.

Sajnos több múlik az első benyomáson, mint kellene, de mi emberek már csak ilyenek vagyunk. Lehet az egy rosszul sikerült fotó vagy egy furcsa email cím, és már hátrányból indulsz az állásokért folyó versenyben.

“Miért vesztegessem az időmet arra, aki még egy normális fotót sem képes becsatolni”- csattant fel egy munkaközvetítő ismerősöm, miközben a bejövő pályázatokat válogatta.

Ez ellen lehet lázadni. De okosabb, ha inkább igyekszünk a lehető legjobb benyomást kelteni. Itt van ehhez három egyszerű tipp:

1. Az önéletrajzon szereplő fotód

Manapság már alig van olyan önéletrajz, amin nincs ott a “gazdájának” a fényképe. De miért is teszi mindenki oda a fotóját az önéletrajzra? Alapvetően azért, hogy a fényképpel személyesebbé tegyék a pályázatukat.

Rengeteg önéletrajz áttekintése után azonban nekem sokkal inkább úgy tűnik, hogy sokan csak azért csatolnak fényképet az önéletrajzba, mert másoknál ezt látták. Azt gondolják, hogy ez minden esetben elvárás. Szó sincs erről.

Én magam is sokszor látok olyan fényképet, aminek semmi keresnivalója nincsen egy pályázatban. Fénykép a nyaralásról, fotó egy buliból, hölgyeknél szexis kép spagettipántos felsővel… (ez mind komoly!)

Ezekben az esetekben a fotó épp az ellenkező hatást éri el. Pozitív helyett negatív érzéseket kelt.

Akkor inkább ne csináld!

Ha nincs egy kifejezetten erre a célra készített profi fotód, akkor inkább ne is tedd be az önéletrajzba! Hiszen nem kötelező a fénykép. Hidd el, egy jól megírt önéletrajz anélkül is megállja a helyét!

Ám ha úgy érzed, hogy mindenképp szeretnéd egy fényképpel is személyesebbé tenni az önéletrajzodat, vagy ezt kifejezetten kérik, akkor csináld komolyan! Vedd elő a kosztümödet vagy az öltönyödet, és menj el egy profi fotóshoz! Ez belekerül ugyan 4-5 ezer forintba, de megéri.

2. Az e-mail cím, amit az önéletrajzban megadsz

Erről már sokszor beszéltem, de mindig visszatérő probléma.

Olvasóimtól sokszor kapok olyan e-mail címről írt levelet, ami egyszerűen nem professzionális. Most nem is csak a kistucsok@citromail.hu, vagy az apuci@vipmail.hu e-mail címekre gondolok. A magdi49 és az ehhez hasonlók sem sokkal szerencsésebbek. Ráadásul némelyik a jelentkező korát is elárulja…

Javaslat: képezz a nevedből e-mail címet! Ha ez már foglalt, akkor írd bele, hogy ‘job’ vagy ‘allas’ valahogy így: andras.barath.allas@gmail.com

A másik dolog, ami kevésbé elegáns, ha valaki nem a saját postafiókjából küldi a jelentkezését. Egyszerűen nem mutat jól, ha a feleségem e-mail címéről érkezik az én jelentkezésem. De az sem, ha a Baráth Család e-mail címről küldöm be a pályázatot…

A kiválasztással foglalkozók akaratlanul is levonják a következtetést. “Miért alkalmazzak egy olyan embert, aki még arra sem tud 10 percet áldozni, hogy egy saját e-mail postafiókot hozzon létre.”

Ellenőrizd le azt is, hogy milyen küldő név alatt jelennek meg a levelid mások postaládájában! (Tudod, ez nem az email címed, hanem az a név, amit beállítasz.) Sokan nem figyelnek erre…

3. Az önéletrajzban feltüntetett lakcím

Bármilyen hihetetlen, de sok toborzással foglalkozó munkatárs a lakcím alapján is megszűri a jelölteket. Úgy értem, hogy ha egy munkahely Vácon van, és Te mondjuk Budaörsön laksz, akkor a toborzással foglalkozó munkatárs azt gondolhatja, hogy Neked az túl messze van.

És bizony félrerakja az önéletrajzodat…

Pedig könnyen lehet, hogy Te csak az állandó lakcímedet adtad meg, mikor a valós lakhelyed éppen Újpesten van.

Megint egy olyan információról van szó, amit azért írunk bele az önéletrajzba, mert máshol ezt láttuk.

Szerintem viszont érdemesebb elhagyni egy olyan adatot, amin csak veszíthetsz, de nyerni biztosan nem fogsz. Amennyiben jó az önéletrajzod, és alkalmas vagy a pozícióra, akkor úgy is felhívnak. A telefonban majd rákérdezhetnek a lakcímedre is, ha tényleg annyira fontos nekik. De a kételyeikre ott már tudsz majd reagálni.

Fénykép, e-mail cím, lakcím… Ha már csak erre a három dologra figyelsz, sokkal jobb első benyomást tehetsz.

Üdvözlettel:

András

——————————-