5 jel, ami arra utal, hogy gyengén szerepelsz állásinterjún

Írta: Baráth András

Sok álláskereső az interjún való gyenge szereplés miatt marad le egy állásról, pedig alkalmas lenne a feladatra. Vajon Te is elköveted azokat a hibákat, mint az egyik volt kolléganőm, aki többször is csődöt mondott a cégen belüli állásinterjúkon?

Fiatal nő állásinterjún

Vezetőként a legtöbb tapasztalatot az interjúztatásról akkor szereztem, amikor osztályvezetőként belső jelölteket hallgattam meg az alám tartozó csoportvezetői pozíciókra.

Kedvező helyzet volt, hiszen a belső jelentkezőkről pontosan tudtam, hogy valójában mire képesek. Legnagyobb csodálkozásomra azonban azzal szembesültem, hogy gyakran milyen keveset tudtak mindebből megmutatni az interjún. Így járt például az egyik legjobb munkatársam is.

Egy alkalmas jelölt kudarcának története

Az egyik beosztottamról meg voltam győződve, hogy alkalmas lesz csoportvezetőnek. A munka a kisujjában volt, a többiek felnéztek rá, és az ügyfelek is tisztelték.

Amikor azonban eljött az interjú ideje, hibát hibára halmozott. A legnagyobb baj az volt, hogy nem készült fel megfelelően, ezért több fontos kérdésnél is igen határozatlanra sikerült a válasza. Előfordult az is, hogy egyszerűen leblokkolt. Néhány esetben kifejezetten rossz választ adott, miközben én tudtam róla, hogy a napi munkában jól csinálja azt a bizonyos dolgot, amire a kérdés vonatkozott.

Hiába próbáltam ‘átrúgdosni a vizsgán’ – közvetlen felettesként abban voltam érdekelt, hogy mielőbb betöltsék az állást – , de az interjún ott ült a személyzeti osztály képviselője és a területet vezető igazgató is, akik elsősorban az interjú alapján hozták meg a döntésüket.

Így bármennyire is szerettem volna kinevezni az illetőt csoportvezetőnek, az interjún látottak-hallottak alapján az igazgató hajthatatlan volt.

A jelentkező elutasításra került

A jelölt egyszerűen elszúrta az interjút, pedig valójában alkalmas volt a pozícióra. A legrosszabb az volt, hogy egyet kellett értenem az igazgatóval. Nem elég ugyanis jól csinálni valamit, tudni kell azt kommunikálni is. Nem elég jónak lenni a munkádban, meg kell tudnod mutatni egy interjún, vagy egy tréningen is. Különösen érvényes ez egy vezetőre.

De tudod, mi a legszomorúbb? Az, hogy amikor ugyanez a szakember fél év elteltével megpályázott egy másik, megüresedő csoportvezető állást is, ugyanezeket a hibákat követte el. Semmit nem tanult a hibáiból.

Légy kritikus magaddal!

Ha állást keresel, és volt már egy-két sikertelen interjúd, érdemes kíméletlenül elemezned a kudarc okát: saját magad. Ha nem teszed ezt meg, és nem tanulsz a hibáidból, könnyen lehet, hogy továbbra is az interjúkon fog elbukni a jelentkezésed.

Segítségül itt az az 5 jel, ami arra utal, hogy az állásinterjún való gyengébb szereplés miatt maradsz le egy állásról

1. jel: Nem jut eszedbe jó válasz, vagy egyszerűen nem is tudsz válaszolni egy kérdésre

Ülsz szemben a két vagy három interjúztatóval, meg vagy róla győződve, hogy ezt az állást neked találták ki, és egyszerűen fogalmad sincs, hogy mit is kellene válaszolni a kérdésre. Úgy érzed magad, mint egy diák az általános iskolában, akit felszólítottak felelni, de nem tudja a leckét.

Ezt a hibát nagyon sokan elkövetik. Nem kellene, hiszen az interjúztatók kérdéseik többségét nagyjából mindig ugyanabból a 40-50 darabos készletből választják ki, amelyre Te is előre felkészülhetnél.

2. jel: Úgy érzed túl hivatalos az interjú

Az álláskeresés kicsit olyan mint a párkeresés, ahol az interjú az első randevú. Kell egy nagy adag szimpátia ahhoz, hogy sikeres legyél. Igen, meg kell, hogy kedveljenek. Ha ezt nem sikerül elérned, akkor olyan szigorú képet vág mindenki, mintha a bíróságon lennétek.

Érthető, ha rohadtul kellemetlenül érzed magad, hiszen a ‘vádlottak padján’ ülni nagyon rossz érzés. Sajnos nem fordítottál elég figyelmet arra, hogy megkedveltesd magad. Ez legalább olyan fontos, mint a helyes válaszok – a kettő együtt kell ahhoz, hogy ajánlatot kapj.

3. jel: Túl ideges vagy, talán még a hangod is remeg néha

Természetes, hogy az interjú előtt mindenki kicsit feszültebb, izgatottabb a normálisnál. Ha azonban majd’ kiugrik a szíved a helyéről, ha remeg a hangod miközben a kérdésekre válaszolsz, akkor nem fogod tudni kihozni magadból a legtöbbet.

Táncoltál már olyan emberrel, akinek izzadt a tenyere, többször is a lábadra lépett izgalmában, és láttad rajta, hogy meg van illetődve? Ugyanígy festesz Te is, ha nem tudod megnyugtatni magad. Erre a tapasztalt előadók több módszert is kidolgoztak, amit az állásinterjún is lehet alkalmazni.

4. jel: Szerinted jól ment az interjú, de mégis nemleges választ kapsz

Olvasóim gyakran írnak ilyesmit: “Nagyon jól ment a beszélgetés, jó hangulat alakult ki, úgy érzem jó válaszokat adtam. Szinte biztos voltam benne, hogy megkapom az állást. Utána viszont három hétig válaszra sem méltattak, majd csak egy kurta elutasítást kaptam. Nem értem, mit csináltam rosszul!”

Ez aztán az idegölő szituáció, még a maradék önbizalmadat is elveszi. Hiszen már abban sem vagy biztos, amit igenis jól csinálsz.

5. jel: Amikor hazamentél, és átgondoltad az interjút, akkor jutott eszedbe, hogy mit kellett volna másképp csinálnod

Talán Veled is előfordult már, hogy otthon verted a fejed a falba, mert nem azt mondtad az interjún, amit valójában mondanod kellett volna. Aztán szidni kezdted magad, hogy hogyan lehetsz ekkora „marha”. Bizony, ez is egy tipikus hiba, ami a felkészületlenségre vezethető vissza.

Ha az öt közül bármelyik eset is előfordult már veled, akkor érdemes jóval alaposabban felkészülnöd egy állásinterjúra. Mert ha nem, akkor könnyen úgy járhatsz, mint a volt munkatársam: Valójában alkalmas vagy, mégis lemaradsz az állásról, mert azt adott pillanatban nem tudod ezt bizonyítani.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.