Az állásinterjú fontosabb az önéletrajznál?

Köszönöm, ha Te is szavaztál.

Vajon tényleg fontosabb az állásinterjú az önéletrajznál, mint ahogy a beérkezett szavazatok alapján körvonalazódni látszik? És ha igen, akkor miért?

Talán emlékszel, hogy az előző levelemben egy közvéleménykutatást csináltam.  A kérdés az volt, hogy az állásinterjúnak vagy az önéletrajznak van nagyobb szerepe egy állás elnyerésében. Íme az eredmény a szavazatok alapján:

Az állásinterjú fontosabb mint az önéletrajz
Természetesen egyetértek azokkal, akik úgy vélik, hogy mind az önéletrajz, mind az állásinterjú nagyon fontos. Hiszen önéletrajz nélkül nincs állásinterjú, állásinterjú nélkül pedig nincs állás.

Az állásinterjú vagy az önéletrajz fontosabb?

A kérdéssel el akartalak gondolkoztatni azon, hogy minek mekkora szerepe van egy állás elnyerésében. Ezért azt javaslom, próbáljunk mégis választ találni arra, hogy melyik fontosabb.

Kíváncsi vagy a véleményemre?

Biztos vagyok benne, hogy amit most mondok, az furcsán hangzik majd egy önéletrajz-tanácsadó szájából, akarom mondani tollából.

Ugyanis szerintem is fontosabb az állásinterjú, mint az önéletrajz. Itt van néhány ok, hogy miért gondolom így:

  • Mert amíg egy önéletrajznak elég a szakmai alkalmasságot és rátermettséget bizonyítani, addig az állásinterjún bizonyítottan több múlik azon, hogy szimpatikusnak találnak-e a szakmai rátermettségen túl.
  • Mert az állásinterjúk során általában több körben, több ember elvárásainak is meg kell felelned. Beleértve a munkaközvetítőt (ha van), a személyzetis munkatársat, a közvetlen felettest és az igazgatót (amennyiben ő is részt vesz a kiválasztásban). Ha esetleg mégsem passzolsz annyira a kiírt álláshoz, mint az önéletrajzod alapján tűnt, itt még mindig felajánlhatnak egy másik lehetőséget.
  • Mert az állásinterjún fogtok megállapodni a munkavégzésed egyik legfontosabb céljában: a munkabérben. Ez a folyamat elég sok buktatót hordoz magában, egy rossz fizetési igénnyel akár ki is ejtheted magad, és közel sem mindegy, hogy végül milyen összegben fogtok megállapodni.
  • Mert ha Te is úgy vagy vele, mint én voltam a korábbi pályafutásom során, akkor legalább  annyiszor pályázol új munkakörre cégen belül, mint házon kívül. Cégen belüli pályázat esetén pedig az önéletrajz gyakran csak formaság, a pályázat sikere sokkal nagyobb mértékben múlik ilyenkor az állásinterjún.

És akkor még az állásinterjú keretében kitöltendő személyiségtesztekről, numerikus tesztekről és szakmai feladatokról nem is beszéltem. Igazság szerint egy sikeres állásinterjú is kevés az állás elnyeréséhez, ha nem megfelelően töltöd ki ezeket a teszteket. (Persze nem minden munkahelyen teszik ennyire próbára a jelölteket.)

Ezek miatt gondolom úgy, hogy az állásinterjúnak valamivel nagyobb a jelentősége egy állás elnyerésében.

Az önéletrajz is nagyon fontos, de…

Persze, ahogy mindig is mondtam, az önéletrajz is nagyon fontos. Hiszen ha nem jó az önéletrajzod, vagy nem olvassák el a túljelentkezés miatt, akkor nem fognak állásinterjúra sem hívni.

Nagyon sok álláskeresőnek éppen az okoz problémát, hogy egyszerűen még csak el sem jut az állásinterjúig. Ezért is bír nagy jelentőséggel az önéletrajz minősége.

De a felvételről szóló döntés szinte kivétel nélkül az állásinterjú alapján születik meg. Persze, egy jó önéletrajz nélkül nem jutnál el ideáig. De az eredmény szempontjából az állásinterjúnak mégis nagyobb jelentősége van.