Gratulálok, hogy igényelted a dohányosoknak szóló álláskeresési tippeket. Itt olvashatod az első cikket, a következőt pedig néhány nap múlva küldöm.

Fontos álláskeresési tippek dohányosoknak 1.

Belegondoltál már, hogy mennyiben hátráltat a dohányzás az álláskeresésben, és mit tehetsz ellene? Mert könnyen lehet, hogy a helyzet rosszabb, mint azt gondoltad…

Dohányzol, és új állást szeretnél? Akkor elárulok Neked egy titkot a dohányzás és az álláskeresés összefüggéseiről, amiről senki nem szokott beszélni.

Ám előtte figyelmeztetni szeretnélek!

Amiről most olvasni fogsz, azt valószínűleg elsőre nehéz lesz elfogadni, mert nem tartod majd igazságosnak. Ám a tények ettől még tények maradnak, és rajtad áll, hogy teszel-e valamit a helyzet ellen.

Mert bizony a dohányzás bizony elég negatívan befolyásolja az elhelyezkedési esélyeidet.

A dohányzás magánügy, de…

Ha szerinted a dohányzás a Te magánügyed, akkor jó, ha tudod, hogy ez a ‘szokás’ komolyan akadályoz Téged az álláskeresésben.

Hogy miért? Vegyük csak végig!

Nyilván Te is érzed a saját bőrödön, hogy a nemdohányzók védelmében született szigorú törvények sokat változtattak a dohányosok megítélésén.

Ma már alig van olyan hely, ahol nyugodtan rá tudnál gyújtani.

Neked természetes, hogy dohányzol, de állásinterjú során feltehetően fogsz olyan emberrel is interjúzni, aki nemdohányzó. És aki nem dohányzik, az messziről érzi, ha valaki dohányos. Ráadásul interjú előtt feltehetően ideges vagy, ezért még több cigarettát szívsz, érződni fog a dohányszag a kabátodon, az ingeden, ezt pedig meg fogja érezni az interjúztató.

Ha állásinterjúra mész, mindenképpen azt tanácsolom, hogy próbáld megállni pár óráig előtte a dohányzást.

Egy gyorsan bekapott mentolos rágó nem elég!

Jobb, ha tisztában vagy vele, hogy a munkáltatók egyre jobban szűrik vagy inkább kerülik a dohányosokat. Sokszor már eleve egy az egyben beleírják a hirdetésbe, hogy nemdohányzók jelentkezését várják. Sok munkáltató egyszerűen nem akar dohányossal dolgozni. Ha látják, érzik rajtad, hogy dohányzol, márpedig látszódik, érződik, akkor kisebb esélyed van megkapni az állást.

Miért gondolják azt  a cégek, hogy jobban járnak egy nemdohányzó, mint egy dohányzó jelölttel?

Mert azt hiszik, hogy kevesebbet dolgozol.

Ugye micsoda képtelenség? De a jelenlegi gazdasági helyzetben a legtöbb cég a túlélésért küzd. Ma igenis fontos szempont, hogy valaki a munkaidejének a 10%-át elpazarolja cigiszünetekre vagy sem.

Tudom, hogy szerinted az a fontos, hogy a munkád el legyen végezve, és túlórázol is, ha kell, de én nem láttam még olyan céget, ahol a dohányosok tovább maradnának bent, mint a nemdohányzók.

Lehet, hogy Te úgy gondolkozol, hogy mindig rendben elvégzed a munkát. A főnökök viszont ezt másként látják.

A Vodafonnál igazgatóként dolgozó egyik ismerősöm mesélte, hogy a belépőkártyák alapján megmérték, ki mennyit volt irodán kívül. És bizony az jött ki, hogy a dohányosok kevesebbet dolgoztak napi egy-másfél órával, mert ennyi ideig voltak lent az irodaház előtt cigizni.

És ha nincs időd kimenni dohányozni?

Ha ügyfélszolgálatos vagy telemarketinges állásra jelentkezel, elég valószínű, hogy rá fognak kérdezni, hogy dohányzol-e. Egy telefonos ügyfélszolgálatos állásokra pályázó ügyfelem mesélte, hogy minden második interjún rákérdeztek erre.

Persze, hiszen míg egy kreatívabb munkakörben majdnem mindegy a munkáltatónak, hogy az íróasztalnál ülsz-e vagy sem, a telefonos ügyfélszolgálatnál az automata szinte megállás nélkül adagolja az ügyfeleket, akikkel beszélni kell.

Mit szólnál 40.000 Ft-os fizetésemeléshez?

Gondold át, hogy a havi 25.000 Ft, amit cigire költesz, a fizetésednek hány százaléka!

Tudom, hogy szeretsz cigizni. De egy 25 ezer forintos nettó megtakarítás megfelel egy kb. 40 ezer forintos bruttó fizetésemelésnek. Hmm, elgondolkoztató, nem igaz?

Egy szó mint száz, ha letennéd a cigit, az álláskeresést is nagyban megkönnyítenéd.

Segítség a leszokáshoz

Talán olvastad az előző levelemben, hogy a cégem másik üzletága az egyik legeredményesebb dohányzásról leszoktató terápia, az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról módszer magyarországi képviselője. A munkatársaim 2012-ben kicsivel több, mint 2.000 dohányosnak segítettek leszokni a dohányzásról.

Szász Gábor kollégám, aki az Allen Carr módszer vezető tanácsadója, összeállított két ingyenes tanulmányt, amiben Neked is segít felkészülni a leszokásra.

Kérlek, kattints ide, és igényeld a két ingyenes tanulmányt >> 

Ha még nem vagy elszánt arra, hogy véglegesen letedd a cigit, akkor is érdemes a két ingyenes tanulmányt megnézned, mert nagyon sok tévhitet és félelmet fog eloszlatni a dohányzással kapcsolatban.

Csak vess egy pillantást erre az oldalra: https://konnyenleszokni.hu/

Baráti üdvözlettel:

András

u.i. Tavaly januárban is ajánlottam már az Allen Carr módszert a Gerilla Önéletrajz hírlevél olvasóknak, nem is hiába. Az év során nagy öröm volt találkozni olyan szakemberekkel, akik a levelem hatására indultak el a sikeres leszokás felé vezető úton, és mára boldog nemdohányzók.

Gyere, kattints ide, és tedd meg az első lépést itt >>