Nem csak Te félsz az állásinterjútól

Izzadt tenyér, felgyorsult szívverés, enyhe verejtékezés, egy falat sem megy le a torkomon érzés… Állásinterjú előtt talán Te is így izgulsz, hiszen sok múlik rajta. De ezzel nem vagy egyedül, mert a szobában még valaki kellemetlenül érzi magát.

Szoktál izgulni állásinterjú közben? Tartasz kicsit az interjúztatóktól? Ezzel nem vagy egyedül. Ugyanis nagyon sok szakmai vezető hasonlóan áll az állásinterjúhoz.

Na jó, biztosan nem veri ki a víz, de ő is tart egy kicsit a helyzettől. Tudod miért?

Mert sok szakmai vezető nem igazán tud interjúztatni. Tisztelet a kivételnek. A személyzetis munkatárssal ellentétben a leendő felettes csak időnként vesz részt állásinterjún. Így nincs nagy gyakorlata benne.

Nem is mindig tudja, hogy mit kellene kérdezni. Ráadásul ott ül az asztalnál a HR-es munkatárs, és néha még a saját főnöke is, akik róla is ítéletet alkotnak, mint interjúztatóról.

Nem hiszed?

Itt a bizonyíték: a strukturált állásinterjú

A személyzeti osztály már régen rájött, hogy sok szakmai vezető nem tud jól interjúztatni. Ezért kidolgozták a strukturált állásinterjút.

A strukturált vagy más néven kompetencia alapú állásinterjú olyan interjú kérdések halmaza, amelyekkel előre felállított szempontok alapján próbálják feltárni a jelölt szakmai felkészültségét és személyiségét. Nem kevés sikerrel…

A strukturált állásinterjú tulajdonképpen egy olyan mankó, amely alapján egy interjúztatásban kevésbé jártas szakmai vezető vagy éppen egy 25 éves személyzetis is jó interjút tudni csinálni.

Ez veszély és lehetőség is Számodra

Veszély abban az értelemben, hogy egy jól összeállított strukturált állásinterjú bizony alaposan próbára teszi a jelölteket. Ha nem készülsz fel nagyon alaposan az állásinterjúra, akkor szinte biztosan lesz egy-két olyan kérdés, amiknél megakadsz.

Lehetőség viszont olyan értelemben, hogy ha megismered a strukturált interjúk felépítését, kérdéseit és logikáját, akkor az olyan, mintha belelátnál a kártyapartnered lapjaiba. Vagy ha egy vizsga előtt megszereznéd a feladatsort.

Mennyire elterjedt a strukturált interjú?

A strukturált interjú szinte forradalmasította a kiválasztást. A vállalatok ennek alkalmazásával lényegesen csökkenteni tudják a zsigerből születő, elhibázott felvételi döntések számát, és könnyebben megtalálják az adott feladatra legmegfelelőbb jelöltet.

Ennek köszönhetően a strukturált állásinterjú gyorsan és széles körben elterjedt. Ma már a legtöbb multinacionális vállalat ilyen állásinterjút használ, mert a központ ezt írja elő. Egyre több magyar cég is átvette ezek használatát, a  munkaközvetítőkről nem is beszélve.

Bele szeretnél látni az interjúztatók lapjaiba? Szeretnéd tudni, hogy milyen szempontok szerint bírálnak majd el? Ha igen, akkor érdemes elolvasnod a Megnyerő Állásinterjú Módszereket! Erről bővebben hamarosan írok neked.

———————