Álláskeresők Bibliája

Ajánlott olvasmány minden gerilla álláskeresőnek, aki közvetlenül is szeretne cégekhez pályázni, de nehézséget okoz neki összeállítani azt a bizonyos listát.

Gyakran kapok visszajelzést ügyfeleimtől, miután megvásárolták a gerilla módszereket. Ezekből az derül ki, hogy szinte mindenkinek gondot okoz azon cégek kiválasztása, ahová közvetlenül is kellene pályázniuk.

Vagy nem tudják, hogyan induljanak el, vagy nincs idejük összeállítani ezt a 15-20-as listát, de az eredmény ugyanaz: Pályázataik többségét továbbra is hirdetésekre adják be. És ez engem nem hagy nyugodni.

Nem hagy nyugodni, mert – amint már korábban írtam -, álláshirdetések útján 100 állásból csak 13-at töltenek be. Másképp kifejezve az álláshirdetések hatékonysága 13%. Ami nagyon kevés.

Ennek két nagyon fontos oka van:
  1. A megüresedett állások 75-80%-át meg sem hirdetik, és ez az arány a válság hatására tovább nőtt. Hiszen minden cég ott spórol, ahol tud. Mivel egyetlen hirdetés ára egy vezető állásportálon kb. 50 e Ft / hó, ezen aztán remekül lehet költséget megtakarítani.
  2. A második ok, ami miatt a hirdetések kevésbé hatékonyak, hogy szinte minden álláskereső ezekre lő, tehát hatalmas a túljelentkezés.

Miért nem célzod meg inkább azokat a lehetőségeket, amik ott vannak valahol rejtve a cégekben, és alig érkezik rájuk pályázat? Hiszen ezek teszik ki az üresedések túlnyomó többségét!

Bizony, nemcsak az állásokat nehéz megtalálni, hanem azokat a cégeket is, amikhez egyáltalán érdemes pályázni.

De mi lenne, ha létezne egy nagy céglista, ami tartalmazná Magyarország összes jelentősebb vállalatát? Mi lenne, ha ezek a cégek még iparágak szerint csoportosítva is lennének? Milyen jó lenne, ha plusz adatokat is elérhetnél, mint például az éves forgalom, alkalmazottak száma vagy a cég címe és honlapja?

Van egy jó hírem!

Ez a lista létezik. Úgy hívják hogy BBJ Listák Könyve vagy Book of Lists. (A BBJ a kiadó Budapest Business Journal nevére utal.)

Ez a vaskos, kétévente megjelenő kiadvány több mint 2500 vállalatot rangsorol iparágak és méret alapján. Szó szerint egy aranybánya álláskeresőknek!

Itt találsz a könyvről bővebb információt, mely két nyelven – magyarul és angolul – tartalmazza az értékes információkat:
https://www.bbj.hu/index.php?bol2010

“Hol tudom ezt beszerezni?”

A kiadvány ára elég borsos (19.120 Ft), ezért nem javaslom, hogy megvásárold. Az interneten sincs fent a tartalma. Úgyhogy marad a jó öreg információ beszerzési forrás: a könyvtár.

A kiadvány, mely általában csak helyben olvasható, elérhető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, és minden jelentősebb gazdasági egyetem vagy főiskola könyvtárában.

Szánj rá egy fél napot, keress fel egy ilyen könyvtárat (érdemes először telefonon érdeklődni), és gyűjtsd össze azt 15-20-25 céget, ahová közvetlenül szeretnél pályázni!

Így kezdd!

Mielőtt útra kelnél, azt azért tisztázd magadban, hogy mivel is szeretnél foglalkozni, és pontosan milyen munkakörökben vagy szakterületen! (Csak azért mondom, mert sokszor ez sem elég kiforrott álláskeresőkben.)

Ha ezzel megvagy, akkor már meg tudod határozni azokat az iparágakat, amikben ezeket az állásokat megtalálhatod. Ekkor érdemes alaposan átnézni a Listák Könyvét.

Tudom, ez az egész nem könnyű feladat. Éppen ezért végzik el nagyon kevesen. De ugyanez az oka annak is, hogy ennyire hatásos. Ha ezt a melót lelkiismeretesen megcsinálod, akkor sokkal eredményesebb és gyorsabb lesz az álláskeresésed. Az interjún sem leszel tanácstalan, amikor azt a kérdést kapod, hogy “Miért szeretne nálunk dolgozni?”

Most pedig irány a könyvtár!

Üdvözlettel:
András