5+1 súlyos tévhit a bértárgyalással kapcsolatban

Írta: Baráth András  |  2019. május 07.  |  c 6 hozzászólás

Ma Magyarországon bérről tárgyalni gyakorlatilag annyit jelent, hogy az állásinterjún neked szegezik a kérdést: “És mondja, mennyit szeretne keresni?!” Te pedig vagy mondasz egy olyan összeget, ami belefér a munkáltatónak, vagy keresgélhetsz szépen tovább… Na, ez az a mondat, ami egyszerre három súlyos tévedést is rejt. Érdekel miért? Görgess tovább! ›››

Én még olyan álláskeresővel nem találkoztam, aki ne akart volna jól keresni. Olyannal viszont rendszeresen, aki ennek ellenére abban sem hisz, hogy létezik egyáltalán bértárgyalás. Miért nem vesszük ezt kellőképp komolyan? Íme az 5 leggyakoribb ok!

5+1 tévhit a bértárgyalásról

1, Nem lehet alkudni

A leggyakoribb kifogás, amit a bértárgyalással kapcsolatban hallok, hogy “Hiába jó az önéletrajzod, hiába szerepelsz jól az állásinterjún, ha nem vagy hajlandó elfogadni azt a fizetést, amit a cég kínál, akkor mehetsz amerre látsz.”

Nos ez nem igaz. Igenis lehet bérről tárgyalni, csak épp az nem mindegy hogyan csinálod. Ha kapsz egy ajánlatot, akkor kulturált, intelligens módon igenis megjelölhetsz ennél akár egy magasabb összeget is. Ehhez viszont az kell, hogy ismerd magadat és az álláspiacot! Tehát képben kell lenned az adott munkakörben szokásos fizetési szintekkel, a saját munkaerőpiaci értékeddel, és emellett nem árt tisztában lenni a Te saját minimális (ami a kiadásaidat fedezi) és ideális (amivel nagyon elégedett lennél) kereseti igényeddel.

A bértárgyalás tehát koránt sem az alkudozással kezdődik. Egy sokkal hosszabb folyamat, ami ott indul, hogy Te milyen szempontok és információk alapján határozod meg már a pályázatnál a fizetési igényedet, és mikor, melyik pontnál, mit kommunikálsz a munkáltató felé.

2, Miért nekem kell megadni a fizetési igényemet?

Gondolom ismerős a kérdés, ez szintén egy gyakori kifogás: “Miért nem mondja meg a munkáltató, hogy mennyit tud fizetni? Miért nekem kell ezt is megadni? Minek ezek a fölösleges körök?”

Nos, ennek számos oka van. Részben szokás kérdése. Való igaz, hogy vannak olyan nyugat-európai országok, ahol már az álláshirdetésben megjelölik, hogy mennyi fizetéssel jár az adott állás, de Magyarországon ez egész egyszerűen nem működik. És talán nem is praktikus…

Egyrészt hazánkban a legtöbb cég nincs olyan anyagi helyzetben, hogy minden azonos szinten lévő munkavállalójának ugyanannyi bért tudjon fizetni. Márpedig, ha valaki publikussá teszi, hogy mennyi 2019-ben a belépő fizetés, akkor abban a pillanatban erre kényszerülne. Ez pedig óriási bérfeszültséget generál. Másrészről, a munkáltatók szintén szeretnének biztosra menni, vagyis érthető módon szeretnék tudni, hogy az az összeg, amiben megállapodtok, számodra is kielégítő-e vagy sem. Ha például megadsz egy tól-ig határt, és ők ezen belül tesznek neked egy ajánlatot, akkor joggal feltételezhetik, hogy számodra is rendben lesz a fizetési ajánlat, hiszen amit kértél, megadták.

3, Érdemes fizetési sávot megadni

Hát nem. Nem érdemes, sőt az egyik legnagyobb butaság! Ha elolvastad az előző pontot, akkor nagyrészt már azt is tudod, hogy miért. Ha megadsz egy tól-ig határt, akkor számíts rá, hogy jó eséllyel a legalsó összeget fogod megkapni. Miért is ne? Hisz ez is a sávban van, nem igaz? De ami még ennél is sokkal rosszabb, hogy ott helyben leszűkíted a későbbi béralku pozíciódat is. Hiszen mire föl is kérnél többet a bértárgyalás későbbi szakaszában, mikor egyszer már megadták, amire vágysz? Ez így nem profi, nem elegáns.

4) Azt veszik fel, aki a legkevesebbet kéri

Ettől ne félj, ez szintén egy hatalmas tévedés. A cégnek az az érdeke, hogy azt az embert vegye fel, aki az adott állásra a legalkalmasabb. Ha tehát nem adják meg elsőre azt a bért, amit kérsz, az nem jelenti azt, hogy buktad is az állást. Van kb. két tucat kipróbált és működő bértárgyalási stratégia, amit ilyen esetben alkalmazhatsz (és ajánlom is, hogy használd őket). Ezt itt helyhiány miatt sajnos most nincs mód részletesen kifejteni, de hamarosan elérhető lesz egy komplett bértárgyalási útmutatóban. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen Gerilla technikákkal tudsz az új vagy meglévő állásodban több fizetést kialkudni magadnak, akkor figyeld a híreinket! Május 21-én jönnek a részletek! További info itt >>

5, Elég, ha a fizetésben megállapodunk

Pont ellenkezőleg! Az egyik legnagyobb könnyelműség úgy igent mondani egy ajánlatra, hogy nem beszéltek meg minden fontos részletet. Elfogadni, hogy 10% a bónusz úgy, hogy közben nem is tudod mik a bónusz feltételei? Igent vagy épp nemet mondani egy fizetésre, ha közben a cafeteria részleteit nem beszéltétek meg? A bértárgyalás pontosan arról szól, hogy minden egyes juttatási elemet alaposan átrágjatok, kezdve a bejárás támogatástól, a parkolóhelyen át, a fizetésemelés mértékéig és ütemezéséig.

+1 Elég, ha szóban megegyezünk

Ez az a dolog, amire talán a legkevesebben gondolnak. Fontos a bizalom, és valószínűleg egyetlen munkáltatónak sem célja, hogy átverjen téged, de a béralku és a fizetési ajánlat egy megállapodás. Amire nagyon is érvényes, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. Előfordulhatnak tévedések, vagy elfelejtődhetnek részletek. Annál kellemetlenebb pedig nincs is, mint mikor valakivel szóban megegyezel az állásinterjún, kezet fogtok, majd eltelik 2-3 hét, és azzal szembesülsz, hogy a munkaszerződésedből ki vannak hagyva dolgok, esetleg nem pont annyi, nem pont úgy szerepel benne, mint ahogyan megállapodtatok. Kicsit olyan ez, mint a pénztártól való távozás esete. Kinek és hogyan bizonyítod, hogy nem erről volt szó? Nagyon fontos, és neked is azt ajánlom, hogy addig alkudozz, amíg lehet, és már az ajánlatban minden pontos bérelemet és feltételt írjatok le. Sokan úgy vannak vele, hogy legyen meg az állás, aztán majd pontosítjuk, de én ezt senkinek nem ajánlom! Nagyon fura utólag ez a helyzet, és nem is igazán lehetsz eredményes, ha belépés után pár hónappal újra a fizetés kérdését feszegeted. Ha szeretnél ennél átgondoltabb lenni, és szeretnéd, hogy ne csak egy munkahelyed legyen, hanem olyan állásod, amire mindig is vágytál, és olyan fizetésed, amivel tényleg elégedett vagy akkor várlak csütörtök este a képernyő előtt. Az elődásom èlő és ingyenes, de regisztrálnod kell, amit itt egy kattintással megtehetsz!  >>

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bátor Ferenc
2020. november 28. szombat 08:43

Életemben 3-4 állás interjún voltam, és ebből talán egynek volt tétje, a többin csak formális volt, mert tudtam, hogy felvesznek (és ha nem, az sem baj). Egyik alkalommal a feltett bér igény kérdésre azt válaszoltam, hogy nekem mindegy. Elmagyaráztam, hogy ha kb. annyit fizetnek, mint a hasonló munkát végző dolgozóiknak, az nekem elég. Ha sokkal kevesebbet, akkor az korai búcsúhoz vezet. Mivel ez egy nagyvállalatnál történt, kötelességüknek érezték, hogy mondjak egy összeget, de a meghatározó így is az első kijelentésem marat. (A történet nincs tovább, mert másik céghez mentem, és nem a bér várakozások miatt.)

Válasz

Garam Dani
2020. augusztus 5. szerda 08:24

Kedves András, én tudom mennyi a szakmámban a fizetés és , hogy én mit tudok. De oda,hogy bértárgyalások legyenek, el sem jutunk, mert az a bér ami reális és kommunikál a van, ha nem felel meg a cégnek, nem alkudozni kezdenek, hanem lezárják a pozíciót. Konkrétan elmondta az egyik HR-es , hogy az én bérem , amit kerek, magas a cégnek. Mondtam, hogy ok, de mégis mire gondoltak, beszéljünk... azóta sem hallottam róluk...

Válasz

Rádi Marianna
2019. május 21. kedd 20:43

59 éves vagyok,édesanyámat ápoltam 7 évig,ezért csak 65 évesen mehetek nyugdíjba. Végzettségem eü szakközépiskola, HID végzettséggel, ápoló! Rokkantsági ellátott vagyok,cukorbetegség és térdprotézis miatt. Az ellátás összege 46.000 Ft, amiből nem lehet megélni,vagy diétát tartani. Eü intézménybe nem vesznek fel,gyárban szintén nem tudok elhelyezkedni! Hogyan tovább? Önéletrajzokat elküldöm,de válasz sajnos nem érkezik! Mi lesz így velem? A kérdést visszadobta a gép",hogy már mondtam egyszer" pedig nem! Tisztelettel kérem segítségét!

Válasz

Rádi Marianna
2019. május 21. kedd 20:38

59 éves vagyok,édesanyámat ápoltam 7 évig,ezért csak 65 évesen mehetek nyugdíjba. Végzettségem eü szakközépiskola, HID végzettséggel, ápoló! Rokkantsági ellátott vagyok,cukorbetegség és térdprotézis miatt. Az ellátás összege 46.000 Ft, amiből nem lehet megélni,vagy diétát tartani. Eü intézménybe nem vesznek fel,gyárban szintén nem tudok elhelyezkedni! Hogyan tovább? Önéletrajzokat elküldöm,de válasz sajnos nem érkezik! Mi lesz így velem?

Válasz

Pohl Bernadett
2019. május 13. hétfő 08:07

Kedves András!
Egy ideje rendszeresen olvasom az írásait, sajnos a webes tréningeken nem tudok részt venni, mert kisfiam még csak 2,5 éves és nagyon igényli a társaságom. Két év után visszatértem a munkámhoz, de nehezen találtam a helyem és a motivációm. Adódott egy lehetőség, hát megpályáztam (igazgatói pozíció, egy intézmény vezetése). Két diplomám van és kiválóan beszélek németül és angolul. Maga a polgármester bíztatott, hogy pályázzam meg az igazgatói állást, hiszen ismeri képességeimet és már régóta dolgozom a projektjükön megbízással. Jelenleg is dolgozom az eddigi munkahelyemen, már tíz éve egy német cégnél értékesítőként, szerintem jó fizetéssel. De mint írtam, kicsit már beleuntam ebbe.
Az állásinterjú előtt hetekig írtam a pályázatom, ami szinte egy komplett marketing terv volt, önéletrajz és motivációs levél (később mondták is, hogy nagyon profi volt). Valamint minden lehetséges kérdést végig vettem és begyakoroltam a válaszokat. Gyakoroltam a testhelyzetet is, stb.... szóval szerintem felkészülten érkeztem az interjúra. Ott azonban jött a fekete leves. Az felvételiztető bizottság a polgármesterből és a képviselőkből állt - tehát nem dörzsölt HR-esek, ami esetemben csak hátrány volt. Olyan kérdések hangoztak el, hogy akarok-e még gyereket (pedig ismer mindenki és tudták a választ) és persze az is, hogy mennyit akarok keresni. Hiába voltam jó és álltam a sarat, ezen a válaszomon kikerekedett a szemük. Utánanéztem, hogy ilyen önkormányzati pozíciókban mennyit lehet keresni, de szem előtt kellett tartanom azt is, hogy ez egy nagy felelősséggel járó igazgatói állás. Így megneveztem egy összeget, ami nagyon magasnak bizonyult. Persze nem engem választottak, hanem egy másik hölgyet, aki bruttó 200.000 forinttal kevesebbet kért (annyit amennyit amúgy jelenleg keresek) és fiatalabb nálam és még nincs gyereke.
Később a polgármester elmondta nekem, hogy azért nem engem választottak, mert túl nagy volt a bérigényem és nagyon jól kereshetek most, ha ennyit be mertem mondani. Erre én csak annyit válaszoltam neki, hogy egyrészt így van, de úgy gondolom, hogy egy felelősségteljes pozíció ennyit megérne, másrészt pedig úgy hittem, hogy lesz alkalom egy rendes bértárgyalásra....de nem lett, hiszen annak ellenére, hogy korábban kétkörös interjút ígértek, rögtön az első kör után döntöttek.
Szóval így jártam. Kíváncsi lennék azért, hogy a versenyszférában mennyire álltam volna helyt a stratégiámmal. Sokáig bántott a dolog, mert nagyon szerettem volna azt az állást, de meg kellett tanulnom elengedni. Maradtam tehát az értékesítésnél, és továbbra is próbálom megtalálni benne újra a motivációmat.
Továbbra is figyelem az írásait, mert érdekesnek találom és remélem, hogy egyszer olyan szintre jut az ország is, hogy fel tud nőni ehhez a szemlélethez.
Tisztelettel:
Pohl Bernadett

Válasz

  Zsuzsa
  2019. május 13. hétfő 21:37

  Kedves András!

  Teljes mértékben ugyanaz a tapasztalatom, mint Bernadettnek.
  A cégeket egyvalami érdekli Magyarországon, ki kéri a legkevesebbet egy adott pozícióban. Én már olyan helyre nem is pályázók, ahova kérik a bérigényt....illetve egyszer már dühömben megtettem, amikor egy viccesen alacsony bérigényt írtam be a pályázatba, kiváncsi voltam, hogy ez mozgatja-e a munkáltatókat? Hívogattak is kitartóan. A legnagyobb multiknál szereztem a tapasztalataimat, mindenhol megálltam a helyemet, joggal szerettem volna pénzt keresni, de miután a rendszerint 1 órás telefonos interjú után bemondtam a bérigényemet, soha többet nem kerestek. Ezért kell mindenhova a tapasztalatlan, olcsó munkaerő, nem számít mennyi pluszba kerül a cégnek, amíg betanulnak, mennyit hibáznak, mennyi kárt okoznak... az másik budget 😀 . Mo- on kell még kb 50 év, mire a cégek hajlandóak lesznek fizetni a tapasztalt munkaerőért és nem az lesz a legfontosabb, hogy ki kéri a legkevesebbet !

  Üdvözlettel,
  Zsuzsa

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book