Hogyan keress állást, ha már elmúltál 40-45 éves?

Írta: Baráth András  |  2017. június 16.  |  c 26 hozzászólás

Bár a média tele van munkaerő-hiányról szóló hírekkel, a középkorú és idősebb korosztály számára gyakran keserű meglepetést hoz az álláskeresés: még állásinterjúra is alig hívják őket. Az alábbi cikkemben bemutatok 5 olyan módszert, amivel eredményesebben kereshetsz állást, több állásinterjúra hívnak, és gyorsabban helyezkedhetsz el – még akkor is, ha már elmúltál 40-45 vagy akár 50-55 éves.

álláskeresés 40 év felett

Üdvözöllek, Baráth András elhelyezkedési tanácsadó vagyok. Álláskereső ügyfeleim között többségben vannak a 40-45 évnél idősebb szakemberek, így jó rálátásom van a problémáikra. A legtöbben azután fordulnak hozzám, hogy már 4-5 hónapja teljesen eredménytelenül próbálnak állást keresni. Ez elsősorban abban nyilvánul még, hogy a legtöbb elküldött pályázatukra még választ sem kapnak, ennek eredményeként nagyon kevés állásinterjúra jutnak be. Mielőtt megmutatom, hogyan lehet középkorú szakemberként is újra jó állásod, nézzük meg együtt, mi okozza ezeket a kezdeti kudarcokat:

A munkaerő-hiány nem érint mindenkit

Azzal kezdeném, hogy óvatosan kell kezelni a munkaerő-hiányról szóló híradásokat. Valóban van munkaerő-hiány, ám ez elsősorban 6-7 hiány-szakmát érint, illetve nyelveket folyékonyan beszélő, piacképes tudással rendelkező fiatal szakembereket. Azonban a nagyobb tapasztalattal rendelkező, iskolázottabb szakemberek iránt enyhén szólva sem tolongnak a munkáltatók. Bár közel sem lehetetlen 40-45 év felett sem az elhelyezkedés, az eddigieknél sokkal profibb és tudatosabb módszereket kell alkalmaznod, hogy el tudd adni magad a munkaerő-piacon. (Erről bővebben kicsit lentebb.)

A multinacionális cégek célcsoportja elsősorban a nyelveket beszélő, 25-45 éves korosztály

Nyilván az is szerepet játszik ebben, hogy a multinacionális cégek és a nagyvállalatok elsősorban a fiatalabb szakemberekre építenek. Több olyan multi céget is ismerek, ahol az átlagéletkor 27-28 év (!) körül van. Míg a legtöbb helyen nem ennyire szélsőséges a helyzet, azt elmondhatjuk, hogy a munkavállalóik nagy része a 25-45 éves korosztályból kerül ki. A multik egyébként eleve nem is annyira jöhetnek szóba a középkorú és idősebb szakemberek egy jó részének, mert nem beszélnek elég jól angolul.

Nem tudják, hogyan is keressenek állást

Tisztán kell látnunk, hogy a legtöbb középkorú szakembernek nem igazán volt korábban szüksége arra, hogy professzionális módszerekkel keressen állást. Talán te is úgy vagy vele, hogy a pályafutásod korábbi szakaszában vagy téged hívtak egyik állásból a másikba, vagy viszonylag könnyen tudtál elhelyezkedni, amikor megpályáztál egy új állást. Azonban ami régen működött, az ma már nem elég. Az az igazság, hogy a legtöbb hozzám forduló középkorú szakembernek nagyon gyenge az önéletrajza. A motivációs levélről nem is beszélve. (Ám ez elsősorban nem a te hibád, hiszen ezt régen sem tanították, és igazság szerint ma sem tanítják a fiataloknak.)

Létezik egy komplett álláskeresési stratégia, amivel a hátrányosabb helyzetű álláskeresők 95%-a is el tud helyezkedni – független felmérések szerint. Erről fogok részletesen beszélni abban az élő, ingyenes online előadásomban amelyre ide kattintva tudsz jelentkezni >>

5 álláskeresési tipp 40 évnél idősebb szakembereknek

Nézzük meg akkor azt az 5 tippet, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy mielőbb megtaláld és elnyerd az új állásodat!

1) Ne csak álláshirdetésekre pályázz!

Az első és legfontosabb cél tehát az álláskeresésed során, hogy több állásinterjúra juss be. Azonban a legtöbben szinte kizárólag csak a nagy állásportálok hirdetéseire pályáznak (pl. Profession, CVOnline, Jobline stb.) Ezzel több probléma is van:

A legtöbb munkáltató nem hirdeti meg automatikusan az álláslehetőségeit az állásportálokon. Kapásból több olyan piacvezető nagyvállalatot is tudnék mondani, akiknek a saját karrieroldalán 40-50 álláshirdetés van fent, ám ezek közül az állásportálokon csak 4-5 hirdetést jelenítenek meg. (Ennek többek között az is az oka, hogy egy álláshirdetés a komolyabb állásportálokon 60-80 ezer forintba kerül, ami még a komolyabb cégeknek is sok.)

Az állásportálokon meghirdetett pozícióknál 90%-ánál 10 évnél kevesebb tapasztalatot várnak el a hirdetők. Ezt te magad is le tudod ellenőrizni, ha valamelyik állásportálon a részletes keresésnél az elvárt tapasztalatra szűrsz le. Tehát ezek a hirdetések zömében fiatalabb, kevésbé tapasztalt szakembereknek szólnak.

– Álláshirdetések útján a munkáltatók csak az állások 20%-át töltik be Magyarországon (hivatalos KSH statisztika), tehát ha kizárólag hirdetésekre pályázol, akkor csak az álláslehetőségek egy töredékét célzod meg.

Nagyon fontos, hogy mielőbb megismerd és használd az összes álláskeresési technikát, amelyekkel a rejtett, meg nem hirdetett üresedéseket is megtalálhatod. Mert igenis vannak középkorú és idősebb szakemberek számára is jó lehetőségek, csak ezeket fel kell kutatnod. Igen, ez macerás és melós dolog, ezért is csinálják kevesen, és éppen ezért olyan hatásos, ha nem csak az állásportálok hirdetéseire pályázol.

Ha ebben több segítség kell, akkor kérlek regisztrálj az élő mini-tréningemre, amelyben azt is megmutatom, hogyan találhatod meg a neked való álláslehetőségeket >>

2) Legyen egy ütőképes önéletrajzod és motivációs leveled

Egy felmérés szerint átlagosan 14 állásinterjúra van szükség ahhoz, hogy az álláskeresők 95%-os valószínűséggel el tudjanak helyezkedni. (Ebbe a többkörös állásinterjúk is beleszámítanak.) Azonban ha nem elég jó az önéletrajzod, akkor nem fognak állásinterjúra hívni, még akkor sem, ha alkalmas lennél a feladatra. Nem feltétlenül azért nem hívnak be, mert elmúltál 40 vagy 50 éves, hanem mert gyenge az önéletrajzod, és nem mutatja meg elég egyértelűen az előnyeidet.

Nincs mese, egyszerűen ma már mindenkinek szüksége van egy ütős önéletrajzra és motivációs levélre – még a fiatal szakembereknek is. Látatlanból is megmondom, hogy az önéletrajzodat és motivációs leveledet jelentősen át kell majd írnod – még akkor is, ha már egy ideje csiszolgatod és még akkor is ha már esetleg egy-két HR-es ismerősöd is azt mondta rá, hogy rendben van. Hiszen ha zömében nem hívnak be állásinterjúra olyan állások esetében, amelyre egyébként 100%-ig alkalmasnak tartod magad, akkor abban az önéletrajzod is ludas.

Az ütős önéletrajz összetevőiről is beszélek majd a közelgő online előadásomban >>

3) Légy tisztában az erősségeiddel, és olyan állásokra ill. munkahelyekre pályázz, ahol ezt biztosan értékelik

A középkorú és idősebb generáció esetében gyakori hiba, hogy olyan állásokra illetve olyan területekre pályáznak, ahol vagy nincs elegendő munkaerő-kereslet, vagy nem igazán alkalmasak rá. A középkorúak esetében pedig az a nehezítő tényező, hogy nagy valószínűséggel több területen is dolgoztak korábban, így nem annyira magától értetődő, hogy merre is menjenek tovább. Vagy pedig az adott terület változott annyit az elmúlt években, hogy hiába vagy jó benne, pályát kell módosítani.

Két három hónapja járt nálam egy 46 éves, egyébként remek tapasztalattal rendelkező szakember személyes konzultáción, mert korábban 4-5 hónap alatt mindössze 2-3 állásinterjúra hívták. A konzultáción rendbe tettük a pályaorientációját, új irányokat jelöltünk meg, és természetesen az önéletrajzát is új alapokra helyeztük. Ez egy keddi napon volt, csütörtökön otthon átírta az önéletrajzát, amit már az új iránynak megfelelő álláslehetőségekre kezdett el küldözgetni. Következő héten kedden ugrott be az irodánkba, és örömmel mesélte, hogy 4-5 nap alatt 7 álláslehetőséget pályázott meg, és már mind a hétre be is hívták állásinterjúra.

Gondold át tehát alaposan, hogy mire ill. milyen iparágakban van kereslet a munkaerő-piacon, és mik azok az erősségeid, amikre építeni kellene.

4) Fontosak az ismerősök, de ne csak rájuk építsd az álláskeresést

A legtöbb szakember fejében van egy meghatározó tévhit, ami komoly károkat okoz. Ez pedig a következő: “Magyarországon csak kapcsolatok útján lehet elhelyezkedni”.

Az álláskeresők egyik csoportja azzal el is intézi a témát, hogy “…de nekem nincsenek kapcsolataim, így megette a fene az egészet” és onnantól kezdve lemondanak egy csomó lehetőségről, és részben saját magukról is.

Az álláskeresők másik csoportja – különösen a közép- és felsővezetők – pedig elkezdik mobilizálni a kapcsolatrendszerüket, de az álláskeresés egyéb módjait szinte teljesen jegelik. Így viszont csak havi 1-2 pályázatot küldenek el, ami nagyon kevés ahhoz, hogy   megfelelő számú állásinterjú lehetőséghez jussanak.

Nyilván fontos az ismerősök mobilizálása, de emellett van egy sor más álláskeresési technika, amit szintél alkalmazni kell. (A protekció útján betöltött állások aránya egyébként a számításaim szerint kevesebb, mint  20%.) Az lenne a cél, hogy havonta legalább 10-15 minőségi, pályázatot küldj el, ehhez viszont az ismerősök mobilizálása nem elég, más módon is keresned kell az üresedéseket. (És ugye már azt is megbeszéltük, hogy csak az állásportálok ajánlataid sem elég böngészni.)

A közelgő ingyenes online előadásomban bemutatom majd azt a komplett álláskeresési stratégiát, amivel a rejtett állásokat is célba veheted, és amivel az olyan valós álláshirdetéseket is felkutathatsz, amik az állásportálokon nem kerültek meghirdetésre. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az élő online előadásra erre a linkre kattintva tudsz regisztrálni >>

5) Ne egy másik diplomát vagy képzést kezdj el, hanem frissítsd a nyelvtudásodat és fejleszd a számítógépes ismereteidet

Le szeretném szögezni, hogy nem kell minden álláshoz angolul tudni – még ha az álláshirdetések ezt az érzést is keltik. (Ennek egyébként részben az is az oka, hogy az álláshirdetések egy jelentős részét multicégek adják fel.)

Azonban középkorú szakemberként nyilván javítja az esélyeidet, ha a meglévő nyelvtudásodat felturbózod. Az ügyfeleim körében azt tapasztalom, hogy a legtöbben korábban tanultak / beszéltek angolul vagy németül, de ez a tudás az évek során jelentősen megkopott. Ilyen esetben azonban egy 2-3-4 hónapos tanfolyam is hatalmas fejlődést eredményezhet, és felhozhat arra szintre, ami már éppen elég lesz az állásinterjún. A gond ott van, hogy bár mindenki tudatában van a nyelvtudás fontosságágának, csak kevesen kezdik el a nyelvtanulást, amikor úgy alakul, hogy állást kell keresniük.

De megnyugtatlak, nyelvtudás nélkül is lehet állást találni, és ha nem beszélsz jól angolul, akkor nem vagy egyedül. Becsléseim szerint a több ezer ügyfelemnek csak 20, legfeljebb 25%-a beszél tárgyalási szinten angolul vagy németül.

A nyelvtanulás mellett a számítógépes ismeretek fejlesztése lenne még top prioritás a középkorú szakembereknek, hiszen az idősebbekkel szemben éppen az az egyik legfőbb kifogás hogy a modern technológiával, informatikai rendszerekkel lassabban boldogulnak. Én is azt tapasztalom, hogy sokan még az Excel leggyakoribb funkcióit sem használják magabiztosan, ami egyébként már a legtöbb irodai munka esetében fontos elvárás lenne.

Ha prioritást kellene felállítanom, akkor azt mondanám, hogy a fenti öt tényező közül az 1) és 2) pontokon kellene legelőször sokat dolgoznod: írj egy ütős, meggyőző, modern önéletrajzot, és ne csak álláshirdetések útján pályázz meg állásokat!

Sok sikert kívánok!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Zakupszky Géza
2020. január 14. kedd 09:57

Érdekes, hogy egyik felvetésre sem válaszolt. Érdekes lehetne pedig, az ember tanulhatna belőle és nem lehúzná az itt is tájékozódó hangulatát ez a sok (nem véletlenül) szomorú ember!

Válasz

Aragon Szeléna
2019. március 6. szerda 11:48

Sajnos sok elszomorító tapasztalatom van 45+ évesen. Több nyelvet beszélek, a "túlképzettek" csoportjába tartozom egy ritkábbnak tekinthető szakmából érkezve, hazai és nemzetközi munkatapasztalattal. Többször találkoztam azzal, hogy a nyelvi csoport vezetője lényegesen rosszabbul beszélt, mint én - ezekre az állásokra nem vettek fel. Interjúztattak már beosztotti állásra a csoportvezetőre vonatkozó kérdésekkel (én sem értettem). Jártam olyan interjún, ahol a közepén megmondták, hogy már betöltötték azt az állást, amire eredetileg jelentkeztem, és ezt sem a fejvadász, de a cég munkaügyese sem tartották szükségesnek előre közölni - én pedig utaztam (egy irányban) 3 h-t az interjúra. Arra hivatkoztak, hogy van egy másik számukra hasonló állás, számomra az nem volt hasonló, de végül erre sem vettek fel. Volt cég, ahol előválogató tesztre, interjúra kétszer felutaztam, majd két hónap múlva újabb interjúra (nem a következő kör volt) hívtak be, és jelezték, hogy még hányszor kellene felutaznom a fővárosba a munkakezdés előtt ilyen meg olyan indokkal. Megtudtam, hogy azt akarták tesztelni, hogy mennyi áldozatot hozok az állásért. Jártam már látszat-interjún, ahol nem is engem akartak megismerni, hanem a középvezető önmagát mutatta be és "pozícionálta".
Többször kaptam az elutasításra olyan indoklást, hogy gondot láttak abban, hogyan fogok elköltözni a munkavégzés helyszínére, és hogyan fogom megoldani az ottani lakhatást (anélkül, hogy magam bármi gondról számoltam volna be)! Ennyit a mobilitási készségről. Az ilyen cégeknél megkérdezném, hogy a dolgozóikat rendszeresen interjúvolják, hogy mit csinálnak a hétvégén, és nem mehetnek 20 km-es körzetnél távolabb, hogy biztosak legyenek a managerek, hogy a dolgozók hétfőn reggel beérnek a munkahelyre ....?
Azt látom, hogy a HR nem ismeri az önmagától is becsületesen dolgozó munkavállalót, mindenképpen "motiválni" akarja, szerintem valójában sokszor csak manipulálnak.
Sok helyen biorobotot keresnek. Ha önálló véleménye van a beosztottnak a munkával kapcsolatosan, ha jobbító ötletei volnának, az már zavaró, nem kell.
Olvastam más hozzászólónál is, én is találkoztam többször azzal, hogy az adott állást két-három hónap múlva újra kiírták: akit felvettek, nem felelt meg / szülni ment / egyéb. De velem másodszorra sem álltak szóba.

Válasz

Gabriella
2018. október 22. hétfő 22:37

Köszi a biztatást, segítséget. Sokat jelent! Isten áldja meg a jótettekért!

Válasz

Ivánkó Ágnes
2018. május 5. szombat 13:52

Helló ! A fizikai dolgozóknak feladott álláshirdetések nagy részére ráépültek a munkaerő kölcsönző cégek ,ez ami megnehezíti a cégekkel közvetlen kapcsolatba kerülést ! Tapasztalatom rossz , nem szakmai szempontok alapján válogatnak ,teljesen ráálltak a legolcsóbb képzetlen tömeg kipróbálására !

Válasz

Suba Mónika
2018. március 30. péntek 12:16

Üdvözlöm!
Gyakran tapasztalom, hogy a segítség a diplomások elhelyezkedéséhez jut el.
Több szakmával rendelkező, 50-es , aki nem beszél nyelveket ,szinte mindenki kihátrál mögüle. Ami a legfontosabb, a szaktudás , a gyakorlat nem igazán előny.

Válasz

Fodor Erzsébet
2018. január 15. hétfő 21:43

Szeretnék munkát találni de nehéz 52 éves vagyok és még szeretnék dolgozni ha talàlnék
Konyhánis szeretnék dolgozni vagy takaritani egy hotelba meg van a oké bizonyitványo.
Takaritoi tanfojamot letudtam remélem hogy tudnak nekem segiteni köszönöm!

Válasz

fclay
2017. november 19. vasárnap 16:48

44 éves vagyok.
Van munkám, volt is, lesz is.. talán.. Mégis munkahelyváltozáson gondolkozom.
A hazai munkaerőpiacra a következő észrevételeim , cáfolataim vannak:
- Multinacionális vállalatok fiatal alkamazottai. Egyrést a gyakornoki programnak köszönhető, gyakornok után állást ajánlanak, persze, hogy magasabb fizetéssel, külföldi munkalehetőséggel, de nem hülye a munkaadó, nem fogja a kinevelt munkatársat kiküldeni, és a helyére pályáztatni.
- A képzési és együttműködési programok az egyetemek és a multik között megint szépek, de kötelezettséggel járnak (ami jogos is), és így szerzik be a munkaerőt.
- A csábítóan hangzó 3 hónap felmondási idő, arra jó, hogy a munkavállaló biztonságban érezze magát, ha viszont váltani akar, negyed év teljesen versenyképtelen.
- A főiskoláról, egyetemekről kikerült, gyakran eleve vezetői posztba pozicionált munkaerőnek nincs semmilyen korábbi tapasztalata a tanult területek területén, szeretné látni a KPI-ket, de nem társul hozzá semmilyen szakmai tapasztalat.
- A 20-30 éves generációnak semmilyen tapasztalat nincs a tényleges munkavégzést illetően. Vághatod a TPS-t, ha a targoncástól függsz.
- a jelenlegi 20-30-as generáció angol , max +1 nyelv főképp francia, olasz, spanyol, de egyre ritkább ebben a generációban a az angol mellett a NÉMET nyelvtudás. Hazánk pedig javarészt német ajkú multik által alapított cégek tulajdonában van.
- egy 20-35 éves, ráadásul független ember, nagyobb valószínűséggel vállal rizikót munkahelyváltás tekintetében, egy 40-es nem fog ugrálni, mert vannak gyerekei, családja, stb.
- Ugyanez, fordítva, egy 20-30 évest tele lehet terhelni, mert bizonyítani akar, és még nem ismeri a munka és a család egyensúlyát (mert ez utóbbi nincs neki), mindegy neki, hogy az albiba este 6-kor, vagy 9kor ér haza. Ez rövid távon jövedelmező a cégnek, hosszú távon fluktuációhoz vezet.
- A legfontosabb, a Főnök- beosztott viszony. Ha egy főnök nem jön ki a beosztottjával, akkor sose, SOHASEM fog építő, kreatív jellegű tevékenységet végezni.
Fordítva, ha egy huszonéves, akinek nincs vezetői tapasztalat, és grafikonokkal, meg kirúgással kezeli a beosztottjait, annak nagyon keresztbe tudnak tenni, és nem jut előre.
- Létra. Aki eleve vezetőképzésbe kerül, az sose fogja tudni értékelni, a saját erőből történő előrejutást. Nem foglalkozott emberekkel, nem empatikus, nem megértő, nem alkalmazkodóképes. A számok, mutatók növekedése ideiglenesen megjelenhet, de nem hosszútávú.
- 40-50 között, lehet lassabb az ember, lehet, hogy nem tud makrót programozni (de kész megtanulni), de van TAPASZTALATA.
-Van rálátása generálisan a dolgokra, nem csak a területére, amit tanult, annak látja a hasznát / hátrányát, és tegyük hozzá, ez a kor, nem kor. Én ugyanolyan haverságban voltam a 18 éves gyakornokkal, a nálam fiatalabb főnökömmel, mint a nyugdíjból visszahívott szakival.
Jó lenne, ha ezt a magyar munkaadók os felismernék.

-

Válasz

  Anita
  2019. március 9. szombat 07:42

  A 20-30as sem tud makrot programozni, es a munka mint fogalom is erdekes ... Epp hogy nem hajlando 8 oran tul dolgozni (jelzem, igaza van), ugyanakkor kora miatt o van megbecsulve, mig az X generacios huzza helyette. Egyre tobb helyen tapasztalom ezen hozzaallast. A kor (fiatal) az ertek es nem a tudas.

  Válasz

  fclay
  2017. november 19. vasárnap 16:51

  Elnézést a helyesírási hibákért, de a gép nem javítja automatikusan, és egy 20wattos kislámpa mellett írom, mert alszik a gyerek... :)

  Válasz

Végh Borbála
2017. november 1. szerda 19:49

nagyon örültem a cikknek, éppen jókor jött, köszönöm András

Válasz

Láng Viktória
2017. október 3. kedd 18:13

Tisztelt Baráth András, eddig több mint 100 helyre küldtem önéletrajzot, 2, kettő helyre hívtak be összesen. Normális önéletrajzom van, mégsem kellek sehosem az 58 évemmel.
Ön mit tenne a helyembe? Üdvözlettel LXV

Válasz

Lovas Mária
2017. szeptember 28. csütörtök 15:25

Kedves András! Én is igen túl vagyok a negyvenen én is igaza van változott a világ minden téren . Az önélet rajzok sem arról szólnak már teljesen ami igazán a szakmát képviseli ebben a technika is változott de nem minden hol . Én varrónőként kezdtem aztán az allergiám miatt át képeztem magam a kereskedelembe ment is szerettem is , lett egy méjvénás trombózisom de még mindig képeztem magam el végeztem egy ékszerbecsüsi OKJ tanfolyamot dolgoztam tovább de itt Szabolcsban nagyon, nagyon kevés a lehetőség de próbálkoztam folyamatosan el helyezkedni aztán már csak fiatalokat találtam mindenütt és elég volt az Éretségi a szakma be töltéséhez hiába volt nekem a tapasztalat több év igen láttam az állás hirdetésben tapasztalat nem szükséges és 25 -30 éves korosztályt keresnek de ez is tudható sok támogatást így kapják meg a Cégek !! Sajnos közben volt egy balesetem a gerincem meg sérült sokáig nem tudok állni ülni sem hajolni ,emelni nehezet Rehabilitációs járadékot kapok ! Eböl meg élni nem lehet , regisztráltak a munkaügyiben és a Rehabilitációs köszpontba talán valamit segítenek , szívesen el végeznék egy informatikához kapcsolódó iskolát a munkanélküli a rehabilitációsoknak nem tud támogatást adni hozzá a kösz pont szintén,szóró lapokat osztogatnak hol tudnak ebben segíteni de ott is zárt ajtó vár nincs rá keret . 29.990ft -ból én mágán úton nem tudok finanszírozni egy iskolát , egyedül élek hogyan lehet így valamit is kezdeni pedig nagyon szeretnék dolgozni mindig is dolgoztam meg álltam a lábamon és most is szeretnék mert nem érzem magam öregnek !! Vannak korlátaim de megpróbálom meg oldani . Milyen önéletrajz tudna ebben nekem segíteni ,pedig a nyugdíj még messze van és az is mennyit fog érni . Tisztelettel Mária !

Válasz

  Labora
  2017. november 9. csütörtök 11:48

  Sokat segítene a helyesírási hibák kijavítása.

  Válasz

Veres József
2017. szeptember 6. szerda 20:11

Kíváncsian várom ezen új dolgot, hogy miben lehet más és új.

Válasz

Móni
2017. augusztus 30. szerda 17:12

Szia! 09.31. 17:00 órakor van a legtöbb iskolai évnyitó időpontja, az online videód máskor is megnézhető majd?

Válasz

Béla
2017. augusztus 16. szerda 18:43

Régi reflexek miatt nehéz. Ezelőtt 10 évvel az 50-esek zöme már a nyugdíjra gyúrt. Fő Motivátoruk már csak a korengedményes rendszer volt. No de azóta a korengedmény megszűnt a korhatár kitolódott. Jelenleg 63,5 év! és megy évente tovább, egy mai 40-es kb. 68-70 éves koráig dolgozni fog! Most jár a karrierje felénél, nem pedig a végén! A mai 40-esk már a "pörgésbe" születtek, nem lesznek munkaszocializációs problémáik, mint a 10-20 évvel ezelőtti generációknál megszokott (fusi, mutyi, pia, stb.), tisztelet a kivételnek, nem az ő hibájuk. akkor (60-80-es évek) ilyen volt a rendszer.

Válasz

Bathori Zsuzsanna
2017. augusztus 14. hétfő 21:05

Jo magam 51eves fizikai munkasno vagyok. Be jartam kelet-nyugat Magyarorszagot es az a tapasztalatom hogy 51-eves nokent le van irva az ember. Szamtalan helyen tapasztaltam hogy emberszamba sem vesznek a munkaltatok. Ha meg vegul sikerul elhelyezkednem akkor a munkaltatok hozzaallasa az hogy ezzel a dolgozoval azt teszunk amit akarunk hisz ugy sem talal munkahelyet masikat. Ez a hozzaallas a tapasztalatom szerint az egesz orszagra ervenyes.

Válasz

Urbán Tiborné Zsuzsanna
2017. augusztus 9. szerda 15:55

Üdvözlöm Kedves András!
Jómagam nem kérdezni szeretnék, illetve mégis de .... szóval adva vagyok én mint 57 éves munkaerő. Nagyon szeretnék dolgozni! Bár végzettségem sajnos nincs, voltam már mégis; laborkisegítő, gépíró, pénzügyi adminisztrátor, számlázó-pénztáros, titkárnő, telefonos"kisasszony", háziasszony egy jó nevű gépjármű szalonban, ruházati eladó, árufeltöltő, idős gondozó. De már több éve sehol sem kapok munkát nem alkalmaznak. És nem is tudom hogy alkalmaznának-e egyáltalán bárhol is, mivel sajnos idő közben 2 agyi infarktust hordtam ki lábon, 3 nyaki porckorong és derék sérvem van. Jobb térdemet kétszer kellett műteni keresztszalag szakadás miatt. És ami talán mind közül a legrosszabb a parkinson kór. Na már most, ahhoz "beteg"vagyok hogy dolgozhassak a munkáltatók szerint. Viszont nem vagyok"beteg"a leszázalékolási bizottság szerint. Érdekelne Önnek mi erről a véleménye? Mert pl. telefonos munkakört biztos vagyok benne, hogy el tudnék látni! De semmi egyéb olyan munkakör nem jut eszembe ahol megfelelhetnék. Nagyon jó a kommunikációs készségem, a szervezés is nagyon jól megy mondhatni ezekben otthon vagyok. Időseknek történő bevásárlásban, ellátásukban róluk történő gondoskodásban is teljes mértékben otthon vagyok.
Elnézését kérem hosszas irásomért!
Várom válaszát, tanácsát üdvözlettel , Urbán Tiborné Zsuzsanna

Válasz

Kovács Zoltán
2017. augusztus 7. hétfő 23:22

Sok mindenben egyetértek a gondolat menettel.De létezik egy probléma, rokkantsági ellátott emberek nagy részének elhelyezkedésében is ..Az én estemben 80% rokkantsági nyugdíjat kapok. Elhelyezkedési esélyemre nem sok esélyt látok. Konkrétan a vesém 20% működik, de szerencsére elég jól tudom kezelni. Nem dializálnak még, nem volt rá indok.. kevésbé fáradok és nem sok jele van a betegségemnek.Motivált ember vagyok. szeretek emberek közt dolgozni főleg csapatmunkában beszélek angolul erős alapszinten, mivel dogoztam kint az USAban,.....Barátságos segítőkész tanulékony ember vagyok és mindenhol azt mondják , ha alkalmaznának csak megalázó fizetésért, és 8 órában esetleg 6 órában szinte majdnem ingyen..Nevetségesnek találom, hogy átképzésre az állam egy forintot nem ad, míg a egyszerű munkanélkülinek ad. Tehát a lehetőséget is elveszi..De a rokkantsági ellátásból a hideg vízre sem elég.És szeretnék dolgozni, de nem megalázó bérért főleg annyi munkával mint az egészséges emberek. Még csak annyit hogy nem emelhetek nehéz dolgokat. De egy számítógépes tanfolyamot sem segít elvégezni az állam. tehát marad a saját anyagi nemlétező forrás. Mi lenne erre a megoldás??, Csak meg szeretnék élni munkát találni vagy esélyt kapni..

Válasz

  Labora
  2017. november 9. csütörtök 11:44

  Autodidakta módon megtanulni magyarul, helyesen írni. Az a feladat.

  Válasz

Horváth
2017. augusztus 3. csütörtök 10:58

Hello Fiúk!
Üdv a Klubban!

Érdekes, hogy a cikkhez csak férfiak szóltak hozzá!... (?) O.K., a három még nem egy statisztikailag mérhető tömeg (velem együtt már 4), -de a dolog így arra mutat, mintha a cikkben tagoltak csak a (túl)képzett ötvenes férfiak problémája lenne.
Minden eddigi hozzászólóval egyet tudok érteni! István, András, Imre mind-mind rámutatott egy-egy fontos problémára.
Én is próbálom megfejteni, hogy miért mennek a dolgok Magyarországon úgy-, ahogy?!
Egyik fontos rákfenének azt tartom, hogy a politika mára mindent leigázott :o(
...Hol tud itt a piacgazdaság normálisan működni? Mindent átitat a "mutyizás" :o((
A hatékonyság emlegetése csak egy lózung!...
Államtitkárok, helyettes-államtitkárok is huszonévesek! Ne csodálkozzunk, ha álláskeresésnél is huszonéves ül velünk szemben! ...Nyilván csak egy öreg tatternak tekint minket.
Egyébként kormányzati politikusaink is azt sugallják, hogy nem jó az "öreg", -mert az tele van régi beidegződésekkel, korszerűtlen elvekkel, becsontosodott ...Ja, hogy az a tapasztalat?!? ...Hát, arra nincs szükség!
Nem véletlen -amit Baráth András is ír-, hogy miért keresnek az álláshirdetések zömében fiatal munkavállalókat. ..."Felejtsd el, amit eddig tudtál, -majd mi megmondjuk, hogy kell csinálni!" Az a baj, hogy az ötvenes férfi az ilyen hozzáállást már rosszul tolerálja.

Aztán nekem van még egy "tarkamacskám", -hadd osszam meg itt (is): pedagógus közigazgatás, igazságszolgáltatás, -mind el-nőiesedett pálya.
Álláskeresésed során zömében nők fogják kezelni a pályázatodat, s bonyolítják a kiválasztási folyamatot. Ha behívtak interjúra, többségében nő lesz a HR-es, -és általában pont az fog történni, amit az előttem hozzászólók is leírtak a meghallgatás folyamatáról :o(
Esküszöm 50 évesen jobban meg kell küzdenem egy állásért, mint egy hasonló korú nőnek! ...Mint ahogy van a férfiak között "betyár-becsület", a nők között is működik valami kohézió, -ami a kiválasztásnál inkább a női munkakeresőt segíti. ...Kivéve természetesen a szakma-specifikus helyzetekben.
Persze nem azt állítom, hogy a nők nem küzdenek elhelyezkedési problémákkal, -de vannak állások, amelyeket "hamarabb megkapnak", mint egy férfi munkaerő. (Lehet, hogy ezzel a fejtegetésemmel lavinát indítok el, -de vállalom ennek ódiumát, s várom a cáfolatokat!)

...S hogy Barát Andrásnak is legyen egy észrevételem: amit leír, az gyakorlatilag Budapest és környéke című "laboratóriumi környezet"! Próbáljon meg az emberfia/lánya -akár gerilla-módon is!- az ország keleti részében végzettségének, képzettségének megfelelő állást találni! ...Ki lehet próbálni bárkinek ennek sikerességét!... Előbb-utóbb úgyis valami "helyi kiskirályba" futsz: országgyűlési képviselő, vagy rendszerhű agrárbáró...

Szóval küzdés van (mint malacnak a jégen), az eredmény szerény, -s tényleg csak a bölcs optimizmus húz ki a slamasztikából (talán!?)
Azért regisztrálok az on-line előadásra, hogy megokosodjak ( ha már -úgy tűnik- magamtól nem ment...)

Búcsúzóul hadd tegyem ide a Szeretett Vezér elköszönő-formulájának átdolgozását:
Hajra Magyarország. Hajrá magyarok! Kimutatásunk szerint csökken a munkanélküliség!

Válasz

  judy
  2017. augusztus 5. szombat 04:42

  Kedves H és többiek!

  megszólítva érzem magam 48 vidéki nő: 2 éve keresek...több diplomával. Nincs pozitív diszkrimináció - tapasztalatom szerint:
  1., a magát profinak valló fejvadász leörgez egy beszélgetésen (kétszer) , majd elmegy az egyetemre előadni az állástalálás fortélyairól
  2., a HR-es, ha nem 20-as, akkor is sajnálkozó, esetenként lekezelő: deutsche, SZRT kerüld messze!
  3., egy másik fejvadász azt tanácsolta, néhány diplomát tagadjak le, töröljek az önéletrajzomból (túlképzett - még hogy long life learning) - pont ezért tanultam, hogy titkoljam :-(
  Mindenkinek kitartást, sikert és egészséget a boldoguláshoz!

  Válasz

   Anikó
   2017. október 3. kedd 20:51

   Kedves Judy!

   Teljesen egyetértek Önnel. Hasonló a helyzetem. 3 diplomával, szakvizsgával, 26 év szakmai tapasztalattal nem kellek senkinek. Illetve kellene a tudásom, de úgy, hogy csak a középiskolai végzettségemet vennék figyelembe a bérbesoroláskor, viszont határozottan kérték, hogy a munkavégzés során a felsőfokú végzettségem szerinti tudásom legjavát adjam. Mindezt 3 műszakban, gondozónői státuszban. Ha be is hívnak interjúra, látszólag értékelik a tudásomat, de aztán még arra sem méltatnak, hogy visszahívjanak vagy akár egy email-ben értesítsenek a döntésről. Ez a mai gyakorlat sajnos.

Imre Kovatch
2017. augusztus 2. szerda 08:44

Másfél éve keresek állást Magyarországban, viszont igen, az önéletrajzom elküldése után nem kapok visszajelzést, talán 300 jelentkezésből egy az arány. 56 éves vagyok, hét évig éltem a UK-ben. Folyékonyan beszélek angolul, hivatalos nyelvet, utcai nyelvet, néhány akcentust is kiválóan értek, mint indiai angol, Cockney, és az ellentettje a Posh. Nem igazán kopott meg a magyarom sem. Amerikai angol TOEFL C1 nyelvvizsgám is van, de brit középfokúm B2. Szeretnék tanulni a C2-re, habár tudom a C2 egy nagy erőpróba lesz. Nekem furcsa, hogy az életkort bármilyen adatlapnál ki kell töltenem, és fényképet kell küldenem. Nem mintha hiányom lenne a jóképűségből, de ez mind diszkriminációra ad lehetőséget. Azt sem értem, hogy pont abban a korban, amikor a legkelendőbb vagyok a UK munkaerő piacán, itt nem kapok állást. Igen, furcsa, hogy ott világcégek harcoltak értem, itt nem tudok beférkőzni a közösségbe. A "Milyen az angol nyelvtudása?" kérdésre, valóban azt szoktam felelni, hogy kicsit beszélek angolul, hiszen valójában csak Shakespeare beszélt, egy mai brit már nem beszél olyan jól, nekem pedig az első nyelvem magyar. Nem beszélek olyan jól, mint akik a szüleiktől, és az alapoktatástól tanulták a nyelvet. Viszont itt néhány angol tanárt zavarba tudok hozni, de imádok legtöbbjükkel dolgozni, és úgy érzem ők is velem. :) Igen, a HR-es megmosolyog a kis angol nyelvtudáson, és ki sem próbál. Továbbá furcsa itt, hogy az én szeretnék, és én kaphatok szavaimat kinevetik. Helyette használják, és ajánlják az akarok b . . . g, és adj szavakat.(Valódi eset egy állami intézményben!) Legyen szép napja mindenkinek! :)

Válasz

Tuza András
2017. augusztus 1. kedd 19:22

Kedves András!

Már évek óta nem jelentkezem semmilyen álláshirdetésre. Az ok igen egyszerű: mindenhol csak a munkaadói oldalról megadott igények vannak feltüntetve, a munkavállaló nagyjából le van ejtve, mindegy, hogy mennyire tapasztalt, mennyire naprakész a szakmájában és leginkább az, hogy mennyit szeretne keresni, mire taksálja magát. A 26 éves háeresnek fogalma sincs az adott cég működési struktúrájáról, arról meg pláne, hogy mit gyárt a cég és hogyan készül a termék. Minden korosztályom bélinek azt javaslom, hogy csináljon önálló vállalkozást, így nem lesznek dilettáns (beültetett) főnökei, csak néhány álmatlan éjszakája, de ennyit megér a buli!

Válasz

Bonn Stewe
2017. július 4. kedd 15:34

Üdv.

Nagyon érdekes volt amit rövid leírásban olvastam.
A problémám az, hogy interjú során a HR. kislánynak fogalma sincs semmiről.
Felteszi az idióta kérdéseket, aminek köze sincs ahhoz hogy valójában milyen a potenciális alkalmazott!
Továbbá szakmai kérdésekról egyáltalán nem lehet vele beszélni, mert nem ért hozzá.
Kicsit olyan mint amikor bemegyek egy üzletbe és csak azért van oda állítva az eladó, hogy valaki próbáljon kiszolgálni, de ahoz amit csinál egyáltalán nem ért, viszont szólt neki a főnök, hogy legyen kedves.
Mikor interjúra behívna, elgtöbbszőr megkérdezem, hogy csoportos, HR.-s tartja, teszt írás lesz e. Ezekre be sem megyek... Minnek...!?
Az önéletrajzom többszőr átírtam, sajnos túl sok olyan adat van benne, ami visszataszító lehet, bár szükség van minden olyan információra, ami tükrözi a tudásom.

Üdv B. Zs. István

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book