Hogyan készülj fel a videós állásinterjúra?

Írta: Baráth András  |  2020. március 24.  |  c 1 hozzászólás

Néhány éve még csak a média harangozta be hatalmas újdonságként, most viszont minden ügyfelemtől azt hallom, hogy a cégek – a jelenlegi koronavírus helyzetre tekintettel – szinte kivétel nélkül a videós interjúztatásra álltak át. Mire kell figyelned? Mi a videós interjúk nehézsége? Hogyan készülj fel? Miért kell kicsit másképp előkészülnöd, mint egy személyes találkozásra? Összefoglaltam neked a cikkben.

Videós állásinterjú

A videós interjú egy elég nehéz műfaj, sokan óckodnak is tőle. Most viszont egy olyan helyzetben vagyunk, amikor minden találkozó, minden megbeszélés és céges egyeztetés online formára áll át. Igaz ez az állásinterjúkra is. 

Fel kell tehát készülnöd, hogy ha most keresel állást, akkor neked is Skype-on, Zoomon, vagy egyéb videokonferenciás felületen kell majd bemutatkoznod a leendő főnökeidnek. 

Megjegyzés: Volt aki azt kérdezte tőlem, hogy mondhatja-e a cégnek, hogy most ő inkább nem venne részt a videós interjún, inkább megvárja, amíg helyreáll a rend és személyesen tudnak találkozni? A válasz: Nem. A videókonferenciás kapcsolattartás és online interjú mostantól pont olyan alapfeltétele lesz a munkavégzésnek, és a kiválasztásnak, mint az, hogy valaki tudja olvasni az e-maileket, ismeri az Excelt vagy a Word-öt. Mindenkinek meg kell tehát tanulnia, és a lehető leggördülékenyebben beépíteni az életébe ezt a fajta működést.

De hogy jó híreket is mondjak!

Korábban a videós interjúknál az jelentette a legnagyobb hátrányt, hogy a cégek általában úgy csinálták, hogy a jelöltek egy részét (pl. aki a közelben lakott. vagy könnyen-gyorsan behívható volt) személyesen is meghallgatták, és csak néhány jelölttel készült videós interjú. Akik személyesen is bemutatkozhattak, azok óhatatlanul is előnyben voltak, ám mostantól megszűnt ez a fajta helyzeti hátrány. Mindenki videóinterjúzik, tehát mindenki azonos esélyekkel indul.

Mégis hogyan tűnhetsz ki a jelöltek közül? Máris elmondom, de mindenekelőtt érdemes tisztázni néhány fontos technikai kérdést!

Hogyan néz ki egy videós állásinterjú?

Álláskeresőként alapvetően a videó-interjúk három különböző típusával találkozhatsz:

  1. Az első, és talán leggyakoribb mód, amikor egy videó-konferencia keretében vagy egy skype, Zoom hívás keretében történik az élő állásinterjú. A forgatókönyv nagyjából ugyanaz, mint egy személyes találkozó során, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor egy videóhívás keretében beszélgetsz az interjúztatóval.
  2. A második esetben arra kér az álláshirdető cég, hogy készíts magadról egy kb. 5-10 perces bemutatkozó videót és töltsd fel egy jelszóval védett internetes felületre. Ez már egy fokkal nehezebb, mert tulajdonképpen egy komplett bemutatkozó videót kell készítened.
  3. A harmadik típus, amikor a vállalati karrieroldalra, vagy egy külső cég által felügyelt internetes felületre belépve a számítógépen keresztül elhangzik egy előre összeállított kérdéssor, amelyre általában kérdésenként maximum két percben kell válaszolnod. (Erre a célre használt szoftver például az Indivizo.) Egyelőre ez a típus nem annyira elterjedt még Magyarországon, de ne lepődj meg, ha ilyen megoldással találkozol.

Milyen eszközökre lesz szükséged egy videó-interjúhoz?

Természetesen szükség lesz egy olyan eszközre, ami videót és hangot is tud rögzíteni illetve közvetíteni.

Ez lehet laptop vagy asztali számítógép. Talán a beépített kamerával rendelkező laptop a legkényelmesebb eszköz, hiszen ezekben jó minőségű beépített mikrofon is található. 

Egy normál asztali számítógéppel is le lehet bonyolítani egy beszélgetést, ha van külső csatlakoztatható webkamerád, azonban ne felejtsd el, hogy egy mikrofonra is szükséged lesz. Viszont a nagy mikrofonos fejhallgató nem a legideálisabb megoldás, mert azzal könnyen úgy nézel ki, mint egy pilóta. :) 

Okos telefon/tablet. Ezeknek az eszközöknek nagy előnye, hogy beépített kamerával és mikrofonnal rendelkeznek, és hogy szinte már mindenkinek van ilyen eszköze. Egyedüli hátrányuk az, hogy a mobiltelefont vagy tabletet kézben tartva erősen mozog a kép. 

 

Néhány praktikus tanács

Megvilágítás

Természetesen a videós interjúnál is fontos a megjelenés, de talán még fontosabb a fény. Fontos, hogy mindig elegendő fény érje az arcod szemből. A legkönnyebb dolgod akkor van, ha nappali természetes fénynél, az ablak előtt veszed fel a videót, így szinte biztosan elegendő fény áll rendelkezésre. Ha a délutáni órákban interjúzol, akkor pedig fordíts egy lámpát magad felé, így biztos lehetsz benne, hogy jó lesz a megvilágítás.

Szemmagasság

Figyelj arra, hogy a kamera mindig szemmagasságban legyen és ne mozogjon a kép. Ha laptopot vagy asztali gépet használsz, akkor azt javaslom, hogy tegyél alá néhány könyvet, így biztos, hogy szemmagasságban lesz a kamerád. 

Szemüvegesek figyelem! 

Sokan nem foglalkoznak vele, de a szemüvegben könnyen megcsillan a fény. Ez azért probléma, mert az interjúztató így nem fogja látni a szemedet. A szemüvegeseknek mindenképp ajánlott tehát a kamera szögbeállítását jó előre rögzíteniük, próbafelvételt készíteniük, vagy ha van rá mód, kontaktlencsét használniuk az interjú során. A szemkontaktus nagyon fontos, ezért neked is azt javaslom, hogy mindig a kamerába nézz, és teszteld is interjú előtt, hogy látszik-e a szemed.

Egyébként is azt javaslom, hogy videóinterjú előtt mindig teszteld néhány próbafelvétellel a beállításaidat!

Most pedig nézzük meg, hogy tartalmi szempontból hogyan tudsz a lehető legjobban felkészülni egy videó-interjúra.

Hogyan készülj fel a videós interjúra?

1) Állásinterjú skype-on, Zoomon vagy videó konferencia formájában

Mint említettem, ez a típus áll a legközelebb a normál állásinterjúhoz, gyakorlatilag ugyanúgy kell rá készülnöd. Hangsúlyozom, hogy ebben az esetben is célszerű alaposan felkészülnöd a várható állásinterjú kérdésekből. Erről most nem írnék részletesen, hiszen korábbi cikkeinkben a blogon már több szempontból is foglalkoztunk az állásinterjúval. Mindenesetre a 3 legnehezebb állásinterjú kérdésről szóló cikket érdemes elolvasnod.

2) Bemutatkozó videó

Amikor bemutatkozó videót kérnek, teljesen rajtad múlik, hogy mi minden lesz benne a videóban, Ez az előnye és természetesen ugyanez a hátránya ennek a lehetőségnek. Tudod, ez olyan, mint amikor az állásinterjún azt mondják: „Meséljen magáról!”

Ezt a kérdést nem igazán szeretik az álláskeresők, mert elbizonytalanodnak: vajon miről is kellene beszélni. Nahát ugyanez a helyzet a bemutatkozó videó-interjú esetén: az elvárt 5-8 perces anyagban magadról kell beszélni, aminek az a célja, hogy eladd magad, hogy bebizonyítsd a munkáltató számára, hogy Te vagy „a legjobb” jelölt erre az állásra.

Miről érdemes ilyenkor beszélned?

Mindenképpen adj egy rövid összefoglalót az eddigi szakmai pályafutásodról, de értsd úgy, ahogy írom rövid összefoglalót, nem kell tehát kronologikusan felsorolni valamennyi munkahelyedet, és munkakörödet. Érdemes a pályafutásodból kiemelni azt a munkakörödet, ami a leginkább hasonlít a megpályázotthoz, beszélj arról milyen feladataid voltak itt. Ami azonban igazán kiemel téged a többi pályázó közül, az nem a feladatok ismertetése, hanem az, milyen eredményeket értél el az elmúlt években, és milyen olyan tudással, tapasztalattal, készségekkel rendelkezel, ami képesség tesz a munkakör betöltésére.

Ügyelj arra, hogy ne menj bele túlságosan a részletekbe, mindazonáltal legyél konkrét, kerüld a közhelyeket, igyekezz minél több olyan példával, ténnyel szolgálni, ami meggyőzi a munkáltatót arról, hogy valóban te vagy az ideális jelölt.

Sok múlik azon, hogyan állítod össze tartalmilag ezt az anyagot, hisz ebből olyan tulajdonságaidra vonatkozóan tudnak következtetéseket levonni a cégek szakemberei, mint például a lényeglátás, prioritások kezelése, időmenedzsment.

Az sem mindegy persze, hogy ezt hogyan adod elő, de erről még később szót ejtek.

3) Mire számíthatsz, ha interjú kérdéssorra kell válaszolnod?

Abban az esetben, ha nem bemutatkozó videót kell feltöltened, minden valószínűség szerint egy körülbelül 10-12 kérdést tartalmazó kérdéssort fogsz kapni – egy pozícióra minden jelölt ugyanazokat a kérdéseket kapja -, minden kérdés után két perc áll a rendelkezésedre, hogy válaszolj.

Az ilyen típusú interjú esetén nem lehet előre biztosan megmondani, milyen kérdések fognak elhangozni, de miután ez egy kompetencia alapú interjútechnika, érdemes megnézned, hogy az álláshirdetésben milyen elvárásokat fogalmazott meg a hirdető. Ha pl. egy ügyfélszolgálatos munkakörre jelentkezel, amiben megfogalmazták, hogy elvárás a jó problémamegoldó készség és az ügyfél-orientált gondolkodásmód, valamint a kommunikációs készség, egész biztosan el fog hangzani egy olyan kérdés, hogy „Volt-e dolga valaha nehéz ügyféllel? Hogyan oldotta meg a helyzetet?”

A pozícióspecifikus készségeken kívül érdemes felkészülnöd a leggyakoribb interjúkérdésekből: Miért szeretne váltani? Mi keltette fel az érdeklődését a meghirdetett állással kapcsolatban? Milyen tervei vannak? Miért Önt kellene választanunk?

Ezekre a kérdésekre is érdemes kidolgoznod a válaszaidat. Ha bizonytalan vagy magadban, írd meg a válasz teljes szövegét, ha nem, elég vázlatpontokba szedni és úgy memorizálni a mondanivalódat.

Az, hogy leírod a tartalmat, rengeteget segít abban, hogy rögzüljön a válasz a fejedben, és ne feledkezz meg semmiről a videó-interjú izgalmában.

Ha már a mondanivalódból felkészültél, gondold végig hogyan fogod azt előadni.


Ezt felvételt mintaként hivatkoztam be.  A videó elkészítéséhez mi is csak egyszerűbb eszközöket használtunk. Az ablak előtti felvétel ugyan nem annyira szerencsés, neked semmiképp nem ajánlom, de mi itt világítással szerencsére tudtuk kompenzálni a háttér fényeket. 

Az első benyomás itt is sokat számít!

Márpedig első benyomást csak egyszer tudunk kelteni, ezért törekedj arra, hogy kivitelében is a legtöbbet hozd ki a videó-interjúból.

A gyakorlás elengedhetetlen ahhoz, hogy minél professzionálisabban tudd magad eladni a videó-interjú során. Hidd el a hírolvasók, színészek sem így születtek, rengeteg gyakorlás tette képessé őket arra, hogy magabiztosan mozogjanak a kamerák előtt. 

Legfontosabb tanácsaim tehát összefoglalva:
 
1. Gyakorolj kamera előtt!

Vedd fel magad a telefonoddal, videokamerával, és nézd meg kritikus szemmel, mi az, amit jól csinálsz és mi az amit fejlesztened kell: előfordulhat, hogy grimaszolsz, mint Jim Carrey, vagy talán egy olasz kereskedő gesztusaival beszélsz, esetleg a hangod túl halk és erőtlen? Vannak olyan szófordulataid, amelyeket idegesítően sokat használsz, esetleg túl sokat őő-zöl. Amíg ezek nem tudatosulnak, nem tudsz rajta változtatni.

Az egyébként egy hagyományos állásinterjúra való felkészülésben is sokat segíthet, ha gyakorlásképpen videóra veszed néhány, várható kérdésre adott válaszaidat.

2. Nézz a kamerába!

A  videó-interjúk során is gyakran azt a hibát követik el a jelentkezők, hogy a monitort nézik, nem a kamerát, ezért a felvételt néző kiválasztók, gyakorlatilag sosem látják egészében a jelölt arcát, a szemét, így gyakorlatilag nem tudnak vele szemkontaktust teremteni, márpedig a tekintetünkkel tudunk a leginkább hiteles -belülről jövő érzelmeket- közvetíteni, például motivációt, pozitív beállítottságot, jókedvet, harmóniát, ezért nem érdemes ezt a csatornát kihasználatlanul hagyni.

3. Kommunikálj érthetően és kifejezően!

Képzeld magad a kiválasztó szakemberek helyébe, lehet, hogy 100 videó-interjút is meg kell nézniük, igyekezz ezért nyomot hagyni bennük: artikulálj, hogy biztosítsd a megértést, beszédtempód dinamikus, de követhető legyen, elég hangosnak kell lenned, hisz nem tudhatod, a mikrofon mennyit közvetít a hangodból, de a legfontosabb, hogy hangsúlyozz, változtasd a hangszíned, beszédtempód az érdeklődés fenntartása érdekében.

4. Mosolyogj!

A videó-interjú során azt szeretnénk, hogy szimpatikus, megnyerő benyomást keltsünk, ehhez pedig elengedhetetlen feltétel a mosoly, ami azt mutatja, hogy te egy önmagával rendben lévő, kiegyensúlyozott, jókedvű, élettel teli jelölt vagy.

Tudom, most azt mondod, hogy jó-jó, de ez mégiscsak egy kellemetlen szituáció, én mégis azt tanácsolom, próbáld élvezni, mert akkor egészen biztosan jobb lesz az eredmény.

5. Tartsd be az időkereteket!

Ha elmondják, hogy 2 perc áll rendelkezésedre a válaszra, legyen előtted egy óra, ahol tudod követni, mennyi idő telt el a válaszadásra szánt időből.  Az idő szubjektív, vagy sokkal hosszabbnak vagy sokkal rövidebbnek érezzük az eltelt időt, amikor beszélünk, ezért gyakorold azt is, hogy kb. hány mondat fér bele két percbe.

6. Fektess hangsúlyt a megjelenésre!

A videó-interjú a telefonos vagy az első személyes interjút helyettesítő eszköz, ezért tulajdoníts ugyanolyan jelentőséget neki, mintha interjún lennél: öltözz fel ugyanolyan igényesen.

Kerüld olyan ruhadarabok, ékszerek, smink viselését, amelyek elvonják a figyelmet a mondanivalódról. Óvakodj pl. a túlságosan rikító színektől, az apró mintás felsőtől / ingtől, a nagy méretű fülbevalóktól.

7. Teremts nyugodt környezetet!

Csak akkor tudsz jó teljesítményt nyújtani, ha kizársz minden zavaró körülményt, olyankor kezdj bele, ha biztos vagy benne, hogy senki nem fog megzavarni, sem a gyermekeid, sem a lakásban kószáló macska, és a kutyád sem kezd ugatásba a lakásban.

Ne aggódj, ha nem sikerül tökéletesre!

Nem tagadom, a videóinterjú egy nehezített terep, de ne feledd, hogy nem a profi színészek teljesítményével kell felvenned a versenyt, hanem a többi jelentkezővel.

Ne zavarjon, ha esetleg nem vagy 100%-os, de a fenti tanácsok szem előtt tartásával már egy elég jó minőségű videóinterjút tudsz készíteni és abszolválni.

Tekintsd úgy a videó-interjút, mint egy olyan feladatot, amivel ismét egy csomó készségedet fejlesztheted, lásd kommunikáció, meggyőzés, prezentációs készség, ezekre a készségekre pedig szükséged van a napi munkádban, sőt a magánéletedben is, úgyhogy tanulásra fel!

Ha szeretnél még több álláskeresési és interjú tippet, illetve szeretnéd megtudni, hogyan találj állást a jelenlegi nehezített helyzetben, akkor várlak csütörtök este a képernyő elé egy ingyenes, élő előadással!

Hajár! Sok sikert kívánok!

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Anna
2020. április 28. kedd 16:41

Kedves András!
Nagyon köszönöm ezt a cikket! Minden lényeges pontra felhívtad a figyelmet.
Én ki is próbáltam, - és bár szinte csupa olyan állásom volt, ahol "fel kellett lépni", tehát szokva voltam a szerepléshez - bizony jó sok minden kiderült, hogy másképpen kell csinálni a >kamera kereszttűzében<. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy gyakoroljon és akkor ez a fajta interjúztatás is pont olyan lesz, mint ha élőben megy el valahová az ember. Végül is a kamera másik oldalán is ember ül... :)

Az ódzkodnak csak annyit, hogy már Shakespeare megírta: "Színház az egész világ,
És színész benne minden férfi és nő: Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében." /Szabó Lőrinc fordítás/

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book