Mi a legnagyobb hiba, amit a 40-45 év felettiek elkövethetnek az álláskeresésnél?

Írta: Baráth András  |  2018. január 10.  |  c 50 hozzászólás

Akárhány évesek is vagyunk, mindig adódhatnak nehézségek az álláskeresés során. A pályakezdőknek is megvannak a maguk álláspiaci problémái, ahogy a tapasztalt szakembereknek sem fenékig tejfel sok esetben az állástalálás. A legtöbb ilyen hátráltató tényezőt egy kis felkészüléssel és tudatos álláskeresési stratégiával hatékonyan orvosolhatjuk, ám van itt valami, ami sokkal keményebb dió, és tipikusan a 40-45 éves kor felettiek sajátossága. Ne hagyd, hogy mindez téged is hátráltasson!

A cikk elolvasása kb. 5 percet vesz igénybe

“Ez nem az én stílusom”

Egyik ügyfelem példája szemlélteti legjobban a problémát: Zoltán korábban sikeres cégvezető volt, nyelveket beszélő, tapasztalt szakember, többek között külföldön épített fel sikeresen cégeket, azonban 45 évesen holtpontra jutott a karrierjében. A személyes tanácsadás során, mikor próbáltuk együtt feltérképezni, hogy milyen irányban és hogyan lendülhetne ezen túl, rendre elakadtunk. Én csak soroltam neki az ötleteket, amire ő csípőből dobta vissza a válaszokat, hogy “Ó, hát az nem az én stílusom!”, “Az nem nekem való, az nekem túl direkt, én erre képtelen vagyok!”. Pedig semmi extrát nem mondtam neki, mégis mindenre az volt a válasza, hogy ő nem tudja magát így eladni.

A probléma nem egyedi: 40-45 éves kor felett sokan méltóságon alulinak érezhetik, hogy el kell adniuk magukat az álláspiacon

Gyakran tapasztalom, hogy 40-45 éves kor felett az állásszerzésnél a lelki oldal sokkal erősebb hátráltató tényező lehet, mint bármi más. Sokan egyenesen megalázónak érezhetik, hogy nem találnak azonnal állást, és bizony nekik kell aktívan tenni azért, hogy sikeresen el tudjanak helyezkedni.

Tipikus tünet ilyenkor, ha valaki lekicsinylően beszél magáról, nem értékeli helyén a megszerzett tudását, tapasztalatát, túl általános, túl rövid önéletrajzot ír, tehát egyszerűen nem hisz magában, eleve leértékeli saját magát, így aztán első perctől kezdve kényelmetlenül érzi magát az álláskeresés folyamatában.

Vannak akik még egy telefont sem hajlandóak megejteni, hogy akár az ismerőseik körében elkezdjenek állás után érdeklődni, nemhogy magukat ajánlani…

Ok és okozat

Miért kérdőjelezzük meg magunkat 40-45 felett hirtelen? Miért zárkózunk be állásszerzés szempontjából a csigaházunkba?

A dolognak két fő oka van: Egyrészt a legtöbben ahhoz szoktak, hogy az elmúlt 20-25 évben nem volt szükségük semmilyen önmarketingre.

Jó szakemberek, így se önéletrajzot, se motivációs levelet nem kellett írniuk, önmaguk promotálására pedig aztán végképp nem volt szükségük, hívták őket az egyes pozíciókba.

Majd amikor 40-45 évesen azt tapasztalják, hogy hirtelen elkoptak mellőlük ezek a kapcsolatok, és állásszerzés tekintetében bekerültek egy légüres térbe, az első, ami ilyenkor nagyon tud sérülni, az az önbecsülés. “Nem vagyok elég jó, nem kellek már senkinek, ez a világ nem nekem való.”

Könnyen bekapcsolnak ilyenkor a reflexek – és ez a másik fő ok.  Mert hát mit is tanultunk annak idején az iskolapadban? Állj be a sorba, tedd hátra a kezed, ne beszélj, csak ha kérdeznek, és semmiképp ne lógj ki a többiek közül!

Na, ez az, ami az állásszerzésnél nem működik!

Nem a te hibád, és hidd el, sokan vagyunk ezzel ugyanígy, hiszen a mai 40-45 éveseknek, és az e feletti korosztálynak még az a természetes, hogy nem “tolja előre magát”, nem lóg ki a keretekből, de ezen a gondolkodásmódon változtatnod kell!

Állj el a saját magad útjából!

Ha szeretnél gyorsan és sikerrel elhelyezkedni, akkor meg kell mutatnod magad, és meg kell győznöd a munkáltatót, hogy alkalmas vagy az állásra. Ehhez pedig el is kell hinned magadról, hogy jó szakember vagy, csak így tudsz kiállni a szaktudásod és a képességeid mellett.

Bízz magadban!

A jó hír az, hogy mindez nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Amint eldöntöd, hogy túllépsz a fenti önhátráltató hozzáálláson, meglátod, hogy egycsapásra megváltoznak a dolgok. Innentől kezdve a többi már csak az álláskeresési technikádon múlik, ami pedig tanulható.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen technikákkal találhatod meg a neked való állásokat 40-45 felett, gyere és csatlakozz a következő élő, online előadásomhoz! ››Itt tudsz regisztrálni az ingyenes előadásra a szabad helyek erejéig.

Ne feledd, az első lépés, hogy fejben helyretedd a gondolataidat, és tisztázd magadban, hogy tulajdonképpen mi is a probléma azzal, hogy felhívod a figyelmet magadra, az eddigi eredményeidre, erősségeidre?

Az az igazság, hogy mindaddig, amíg az álláskeresés ezen része nincs rendben, saját magadat fogod szabotálni a sikeres elhelyezkedésben.

Ha a lelki oldal rendben, a többi már csak gyerekjáték!

Ha ezt a kompromisszumot hajlandó vagy meghozni, és hajlandó vagy elhinni, és másoknak is megmutatni, hogy értékes szakember vagy, akkor a potenciális munkáltatók és vezetők is bíznak majd benned, és a korod valóban csak egy szám lesz a papíron.

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Szilágyi Judit
2020. október 18. vasárnap 11:31

Üdvözlöm András! Nagyon biztató,hogy van ilyen lehetőség és élni lehet vele.Úgy gondolom,hogy pont ez a korosztály amely képes felelősségteljesen együtt működni a társadalommal és képes rugalmasan alkalmazkodni a társadalmi körülményekhez,elvárásokhoz.A gond az ,hogy nem minden esetben vannak tudatában az ehez a korosztályhoz tartozó emberek csoportja főleg a nők nevében gondolkozom,hogy képesek,változtatni változni kilépni a maguk kis konfortzónájukból beleértve magamat is .Felnőtt gyerekeik vannak már kirepültek a családi fészekből.és hírtelen nem tudnak mit kezdeni magukkal esetleg nem vagy éppen nem dolgoznak.Valami mást kell csinálniuk mert el kell tartaniuk magukat ,hogy megalapozódjon a nyugdíjas éveik anyagi biztonsága pl.Tehát sok esetben önbizalom hiányban szenvednek ezt jól érzékeli András.Ezért találom jó ötletnek ,hogy van ilyen lehetőség és olyan technikát dolgozott ki mellyel az ehhez a korosztályhoz tartozó nők is felvállalhatják magukat és igen is képessekké válhatnak arra hogy hasznos és elsősorban önmaguk szemében fontos tagjai a társadalomnak.Én ott leszek a videóélő adásán és kíváncsian várom ,milyen ez a technika és be tudom e építeni az én álláskeresésembe.

Válasz

Gabriella
2020. július 31. péntek 18:52

Egy multinál dolgozom néhány éve, korántsem a végzettségemnek /felső fokú/, tapasztalataimnak, képességeimnek-készségeimnek megfelelő pozícióban, hanem olyanban, ahova senki nem akar jelentkezni. Alul fizetettek vagyunk ahhoz képest, milyen elvárásokkal élnek felénk, és 100-ból jó, ha 1 ember hajlandó csinálni. Én is csak kényszerből jöttem ide, mivel a 2008-as válságot követően már 40 évesen is vénnek tartották a munkavállalókat rengeteg cégnél.

50 elmúltam. Többször próbáltam cégen belül tovább lépni, de nem sikerült. Minden alkalommal megnézem a hirdető táblán annak fotóját, akit felvettek egy-egy meghirdetett helyre. Kb. 35 éves kor felett nem láttam fotót új munkatársról!
Ennek több oka lehet:
1. 40 felett túl sok a kötelező szabadság
2. Tudjuk jogainkat, adott esetben ki merünk állni azokért.
3. Életkorral haladva nő a betegség lehetősége.
4. Minimál bért nem tudjuk elfogadni, mivel már nem a mamahotelben lakunk, sőt, sok esetben egyetemista gyereket kell finanszíroznunk elszállt lakáshitel mellett.
Még sorolhatnám, csak nincs sok értelme.
Sok cégnél a 30-35 év feletti jelentkezőt be se hívják, meg sem akarják ismerni arra hivatkozva, hogy 35 felett hasznavehetetlen a dolgozó. Nagy nevű cégek tesznek így, persze nem nyíltan!
Tapasztalataim szerint nagyjából tízszeres energia az, hogy tényezőként tekintsenek 45 felett egy munkavállalóra, és ez nem a saját tapasztalatom csupán!5.

Válasz

Varga Mária
2020. január 10. péntek 19:54

Én most lettem 40, és kora huszonéves korom óta küzdök a munkanélküliséggel. Felsőfokú végzettségem van, két nyelvvizsgával, Budapesten élek. Régebben az lehetett a gond, hogy kevés volt a munkahely, hogy volt egy kisgyermekem (és senkit nem érdekelt, hogy betegség esetén ott a két fiatal nagyszülő), hogy túlképzett/alulképzett vagyok (mikor hogy), hogy nem elég jó a főiskolai diploma, miért nem egyetemi... Most az lehet a gond, hogy a szakmámban nem sikerült soha rendes tapasztalatot szerezni, ne adj' isten továbbfejlődni (amúgy sem igyekszik a munkaadó képezni a dolgozóit), a sima irodai munkákra (amiket egyébként szívesen végzek) elég a középiskolai végzettség, és természetesen már "öreg" is vagyok. Igazából teljesen belefáradtam a magyarországi kilátástalanságba, lehet, hogy inkább külföldön vállalok majd valami takarítást, az itteni munkaadók meg hadd keseregjenek, hogy nincs munkaerő.

Válasz

Tóth Zoltán
2019. december 31. kedd 17:37

Servusz András!

Mindig élvezettel olvasom a cikkeidet, csak egy bajom van, mindig csak "szakemberek" példáját említed. Mi van azokkal mint én, akinek csak érettségije van! 15 évet húzott le egy ma már nem létező szakmában (médiafigyelő), pár évig áruházakban dolgoztam pult mögött, de oda is a fiatalabbakat keresik, meg nem olyan csúnyák a fogaik mint az enyémek 42 évesen, amit megcsináltatni ugye nincs pénzem, fából vaskarika.
Igen, nekem is volt saját cégem előtte, de nem zavart mikor árut kellett töltenem, most sem zavarna....
Csak ez jutott eszembe....

Tisztelettel Tóth Zoltán

Válasz

Virasztek Erzsébet
2019. július 24. szerda 18:38

Tisztelt uram !Sajnos én csak kozmunkaba dolgoztam eddig két szakmám van és már több mint egy éve nincs munkám mert vidéken élek és sokszor az utazás miatt nem tudom elfogadni az állást mert próba napra be is hívnak de utána semmi,meg a közlekedés olyan hogy nem tudok bejárni ez a legnagyobb problémám mert vidéki vagyok és ez okoz problémát

Válasz

József
2019. május 9. csütörtök 19:58

Nagyon igaz, amit Mónika Írt. Átéreztem az elkeseredettségét, mert én is hasonló cipőben vagyok, csak én 55 évesen. 3 középfokú végzettség és 1 felsőfokú szakmai végzettség nem sokat ér. Valamibe mindig igyekeznek belekötni. Legtöbbször a kor, de néha az, hogy nem vagyok nő, néha túlképzett, pedig néha kiveszem az önéletrajzból némelyik iskolát. Egyszóval ha van sapkája azért, ha nincs, azért. A profession.hu oldalon pl. kérik a végzettségeket és ezek után kérik a gyakorlatot évben. De csak 1 számot lehet beírni. Nekem szakmánként más-más a gyakorlati év. Nem tudom beírni, hogy 1,15,3,0,0. Minden szakmáról külön kellene évet beírni. Nagy segítség lenne, ha valaki személyre szólóan tudna segíteni keresni állást, még akár ellenérték fejében is. Persze nem 100 000 ft-ért.
Ha tud segíteni András, jelezze és vevő leszek rá.

Válasz

Mónika
2019. február 4. hétfő 18:05

Tisztelt Uram!
Fentiekkel kapcsolatban (hátráltató tényezők), mely szerint önmagammal nem vagyok tisztában, ez nem állja meg a helyét. Húsz helyre küldtem önéletrajzot, tulajdonképpen esélyt sem adnak, be sem hívnak.
Így bizonyítani sem lehet. Nos, igenis több helyről lecsúszok, mert 25 év alatti életkor a keresett korosztály, főleg hölgyeknél...vagy 25-30 év. Gondolom, ők azt gondolják, de csak gondolják, hogy a 40 feletti korosztálynak több bért kell adni. Olyan helyekre is beadtam a pályázatomat, amely közel sincs az én végzettségemhez, nehogy túlképzett legyek, nem is tüntettem fel, hogy nyelvet tanulok, igazából az államvizsgán túl vagyok, középvezető voltam stb. ...és így sem.
Tulajdonképpen bármilyen munkát elvállalnék már, de két és fél hónapja semmi...
Módszert váltottam, már telefonon is felhívom a hírdetőket... na ez is halott ügy...
Van önbizalmam... ezek általános dolgok amelyeket Ön megfogalmazott. Nagy mértékben függ a munkaerőpiac elhelyezkedésétől is, hogy pl. melyik régióban van. Bács-Kiskun megyében, főként Kecskeméten kicsit "elszálltak" a munkáltatók. Max.garantált bérminimum, vagy minimálbér, tengernyi kötelezettség és munka (a munka mennyisége nem zavarna) . Az itteni kereslet így néz ki. Három kategória van:
1. operátor: szép magyarosan:betanított munkás, sm, takarító
2. középfokú végzettséggel-adminisztratív munkakörök: de! legyen nyelvtudás (max.br.200 e Ft-ért) bár engem ez sem zavarna, na de még alapszinten sem beszélek nyelvet, így ide nem férek be.
3. felsőfokú végzettséggel rendelkezők, de legyen szakmai tapasztalat, min. 3 év. és ugye evidens, hogy beszélünk idegen nyelvet
Hát, amíg nincs meg a diploma, nyelvvizsga, csak az operátor pozíció dukál nekem, de oda meg nem hívnak, mert még érettségivel is túlképzett vagyok... Elvétve akad középfokú végzettséghez kötött állás, de ott jön a 25-30 éves korhatár. Lehetne ezt ragozni. Nézegetem az országos hírdetéseket pl. ilyen végzettséggel, szakmai háttérrel Bp.en, Debrecenben "simán" el tudnék helyezkedni.
Itt tartok én, nem is tudom, hogy egyáltalán összeszedett-e a mondandóm, már bocsánat, de kicsit frusztrált lettem....
Üdvözlettel és Tisztelettel!
További sikeres munkát kívánok Önnekl! (a fénykép egyébként nagyon előnyös, lehet, hogy nekem is másikat kellene az önéletrajzba beletennem :-))) )

Válasz

Laci
2019. január 26. szombat 13:08

Nagyon igaz amit az Andras irt es sok igazsag van amit a többiek írtak. Probalni kell olyan lenni mint a mai 20 evesek de meg igy sem mindig sikerül pontosan a kor miatt.Sokszor szemelyisegfüggő ez az egesz.Ha latjak hogy nyitott vagy es rugalmas es szimpi a kommunikaciód jobban van esélyed. Es sajnos sokszor a külső is meghatarozó amiről sajnos nem mindig tehetünk.

Válasz

Szabóné Móni
2018. augusztus 3. péntek 12:01

Egyetértek én is a cikkben felsoroltakkal, csak az én esetem ettől bonyolultabb. 30 éve ingázom a munkahelyek és a munkanélküliség között. Sajnos ebbe nagyon bele lehet fáradni. Mire az ember az egyik munkát megszokja, megint váltani kell. Nem mindenkinek adatik meg a hosszútávú, folyamatos munkaviszony.
Üdv

Válasz

  Lilien
  2018. augusztus 7. kedd 07:29

  Csendesen figyelem ,a gyermekeim milyen módon keresnek állást.Itt a generációk közti különbségekre gondolok. Lányom 19 éves .
  Szuper önéletrajz ,lényegre törő.Figyelem felkeltő fotó ,ahol mosolyog és boldog.
  Eddig minden helyről visszahîvták és ő válogat a munkák közt.
  Meghatározott egy általa megfelelő bért ,és abból nem enged. Jóóóó😉 azért otthon anyuka önti belé a lelket ezerrel,mert hajlamos alulértékelni önmagát.
  Eltudja adni magát ,korához képest érett.Tudja mit akar.
  Fiam 21 éves .Nem tudja mit akar ,elképzelése sincs.
  Folyamatosan terelgetjük ,akkor egy kis lendületet kap.
  Most inkább továbbtanulásra ösztönöztem ,talán 2 év alatt kialakul valami elképzelése.
  Anyuka 42 éves ,amit kigondol ,ott dolgozik.Határozott tudja mit akar ,"nincs lehetetlen csak tehetetlen ember "szokta mondani.Bécs volt a cél ,röpke 2 hét alatt Bécsben kezdett dolgozni .Azóta is ott van.
  Nagymama 58 éves .Komfortzónából nem mozdul.5 éve dolgozik egy pékségben .Nem vált ,mert az a biztos számára. Minden 20 évest ötször átugrik és leelőz munkában és gondolkodásban is.
  De nem mozdul onnan .Hivatkozik a korára,a bajára ,a világra,a miniszterre ,a szomszédra.......szóval ottragadt. Fél ,elvesztette az önbecsülését és inkább 600ft/ órában dolgozik .

  Válasz

Rita
2018. június 17. vasárnap 16:07

Nekem nem az a nehéz, hogy eladjam magam, hanem az, hogy kinek. Van egy biztos állásom, ami átlagosan fizet, de egyre nagyobb a stressz és a túlterheltség. Mivel vidéken élek és idős szüleim miatt nem akarok elköltözni, a távmunka lenne a megoldás. Viszont bölcsész végzettséggel nehéz olyan céget találni, akik alkalmaznának és rendesen meg is fizetnének.

Válasz

Zsuzsa
2018. június 10. vasárnap 09:58

Kedves András és Kedves Olvasók!

Én évekkel ezelőtt találkoztam András módszerével és sok jó ötletet, tippet kaptam, némelyik jól működött, némelyik kevésbé, de alapvetően pozitív a mérleg.
Nemrégiben ismét váltanom kellett, így újra nekiálltam módszeresen keresni. Munkavállalói részről is rengeteg dolgot meg lehet tenni a sikeres "egymásra találás" érdekében, de attól lenne igazán win-win ez az egész, ha a munkáltatók is kicsit Gerillásabbra vennék a stílust. :)
Kezdve onnan, hogy meg tudják-e fogalmazni, hogy kit keresnek, milyen tudás és tapasztalat, amelyet preferálnak? (nem egy helyen dolgoztam, ahol pl. full angol álláshirdetés, tárgyalási szintű angol tudást kértek, majd ezekben az állásokban soha egy mondatot sem kellett angolul beszélnem...) A legtöbb hirdetés annyira általános, a sok bekezdéses leírásokban pont a lényeg veszik el...
Jártam két olyan interjún, ahová ismerős ajánlása alapján tudtam bekerülni. Az első kör után nem jutottam tovább, viszont az ismerős által megtudtam, ki lett az új munkatárs és mennyire elégedettek vele. Mindkét esetben olyan jelöltre esett a választás, aki hard skillekben volt erősebb, mint én, de jóval kevesebb tapasztalattal rendelkezett. És hogy mi lett a sztori vége? Az egyik helyen újra jelöltet keresnek ugyanarra a pozícióra, a másikon az angolul ugyan kiválóan beszélő kolléganő szétbomlasztotta a rábízott csapatot, mert vezetői tapasztalata viszont vajmi kevés volt. A munkáltatónak megérik ezek a plusz körök, időben, költségekben?
András, neked eszedbe jutott már a munkaadókat megkeresni a módszertanoddal? Bizonyára rengeteg hasznos dolgot tudnál javasolni nekik is. Lehet, hogy ez egy ígéretes piaci rés? :)

Amíg viszont a másik oldalon nincs változás, nekünk, jelölteknek kell "okosnak" lennünk!
A kétségbeesés és reménytelenség érzése teljesen természetes és indokolt is egy ilyen nehéz folyamatban - de előrébb nem ez fog vinni.

Üdv és sok sikert mindenkinek!

Válasz

  Nagy Andrea
  2018. október 25. csütörtök 09:35

  Kedves Zsuzsa!

  Maximálisan támogatom az ötletedet! Sajnos több esetben tapasztaltam férjemmel együttes álláskereséseink során, hogy a munkáltatók részéről a kiválasztás folyamata, a döntéshozók hozzáállása a legnagyobb akadálya a legmegfelelőbb munkavállaló megtalálásának. Valóban szükségük lenne sokszor egy kisokosra kezdve attól, hogy meg tudják maguk számára fogalmazni, mik azok a legfontosabb tulajdonságok, amikkel rendelkező munkavállalót keresnek a felesleges lózungok nélkül. Sokaknak lenne szüksége segítségre már az álláshirdetések lényegre törő megfogalmazásában is. A kiválasztásnál sem mindegy, hogy az önmagát profin eladni tudó nagy dumás lufiembereket meg tudják különböztetni a valódi jó szakemberektől... és még sokáig folytathatnám a sort. Időt, pénzt, energiát spórolhatnának azzal, ha elsőre sikerülne az optimális jelentkezőt megtalálni adott helyre és nem kellene pár hónapos betanítást követően újabb pályázatot kiírni.

  Sok sikert minden sorstársamnak!

  Válasz

Bakonyi Jánosné
2018. április 26. csütörtök 08:05

A baj csupán az, hogy önéletrajzot tudok több félét is írni. A fényképem meg csupán engem mutat, a legutóbbi komoly mérges tekintetű, ez utóbbi nem jellemző rám de a nézésem általában ilyen. A mosolygós meg abszolút rossz hatású. A motívációs levéllel sincs gondom, többször részt vettem álláskeresési oktatáson. Visszeres lábaim és enyhe fokú térd izületi kikopásom miatt csak ülő munkát tudok vállalni. Próbáltam állva végezhető munkát, de 1 hónap után csak bedagadt lábbal tudtam elindulni dolgozni, csináltam amíg bírtam, majd feladtam nem ment tovább.

Válasz

Dr. Gera Éva
2018. április 16. hétfő 17:42

Teljesen igaza van Andrásnak. Mindenben. Az ő tanácsaira hallgatva mindenki a legjobb helyet tudja megcsípni magának. Én csak tudom 😃😃

Válasz

  Orsi
  2018. április 17. kedd 10:39

  Nem vagyok senki. Gimi . Matek érettségi nincs meg. Többi estin ötös. 3 nyelv magas színtű ismerete. Semmi szakmai képzettség - mindenhol voltam, mindent csináltam. DE! Gerillát olvastam. Életkort meg sem adok (75-ös vok). Két ovis gyerekről nem is tudnak. Szakmai önéletrajzom fél oldal (csak az ÉPPEN megpályázott munka szakmaiságával releváns tartalommal). Nem leszek szupersztár, de kasszás leszek multinál, jó pénz, jó - esetleges - hitel minősítés idővel. Egyrészt alázatot tanultam, másrészt "okosan titkoltam". (Nem kell mindent tudnia "csúnya" munkaadónak).

  Válasz

Béla
2018. április 16. hétfő 17:19

Köszönöm, ám nekem hála istennek nincsenek ilyen problémáim.

Válasz

Tar István
2018. április 10. kedd 21:14

Én pont 50 vagyok, és rengeteg tapasztalatom van műszaki téren. Mégsem engem keresnek a cégek. Például most tudtam meg, hogy a HR-esek nem szeretnek olvasni. Nekem, a tapasztalataim miatt, két teljes oldal az önéletrajzom sűrűn teleírva. Most vették fel a kollégámat egy jónevű céghez, fél oldalas önéletrajzzal, és azt mondták neki, hogy milyen jó hogy ilyen rövid az önéletrajza, a hosszabbakat el sem olvassák. Puff...

Válasz

  Istvan
  2018. június 19. kedd 10:11

  Elore is elnezest kerek a helyesirasi kerdesekkel kapcsolatosan hozzaszoloktol. Kulfoldrol olvasom a cikket es irok a mobilomrol, amely nincs Magyar nyelvre kalibralva. A kerdes szemelyesen erint, 47 eves, szinte csak kulfoldi tapasztalattal rendelkezo, felsovezetoi tapasztalatokkal rendelkezo munkakereso vagyok. A felvetett kerdes jogos, es igaz, hogy a HR szakemberek nem toltenek tobb idot egy oneletrajz elolvadasaval, mint atlag 6-10 masodpercet. Amennyire megdobbentoen hangzik ez, de igaz. Az oneletrajz elso oldalanak felso egyharmadaban kell tudni eladni magat az embernek, vagy legalabb eljutni odaig, hogy az eletrajzat reszleteiben elolvassak. Ha a fenti ido alatt es helyen nem sikerul a munkaado figyelmet felkelteni onmagunkkal kapcsolatosan, esely sincs a szemelyes talalkozasra. Ami viszont meg fontosabb, es amire talan a szoban forgo on-line training majd valoszinuleg valaszt is ad, hogy mikent kerul az eletrajzunk egy hus-ver munkaltato kezebe egyaltalan. Kulcsfontossagu, hogy az oneletrajzot nem csak a tapasztalatainknak megfeleloen, magunkat eladva kell megirni, de azt minden esetben a munkaado igenyeire szabva, a felsorolt kriteriumok figyelembe vetele mellett kell atszerkeszteni. A sablon oneletrajz minden szituaciora, es minden munkara nem lesz megfelelo, legyen az barmennyire eros. Mielott barmely HR szemely kezebe kerul, egy ugynevezett ATS szuresi rendszeren megy at a dokumentum, ami csak 80%+ egyezes eseten engedi tovabb, hogy azt egy valos szemely is megitelhesse. Meg igy sem konnyu termeszetesen, es ha valaki meg is veri a szoftvert, es meg jo benyomast is tesz, meg akkor is kepesnek kell lenni arra, hogy egy szemelyes talalkozon a munkavallalo a leirtakat konktet peldakkal, erdemben, a sajat tapasztalatabol ala tudja tamasztani es meggyozo tudjon lenni, az ugynevezett szituacios kerdesek megvalaszolasanal. Ezert nagyon fontos szerepe van a kozepkoruakat erinto - es egyeb korosztalyt is termeszetesen - a magabiztos fellepes, tudatos es pozitiv onertekeles es onbizalom hiany lekuzdesenek. De meg igy sem konnyu. Varom az on-line eloadast es bizom benne hogy sok egyeb felmerult kerdesre is valaszt fog adni.

  Válasz

  Baráth András
  2018. április 13. péntek 13:40

  Kedves István, én is a rövidebb önéletrajzok híve vagyok, így még a tapsztaltabb ügyfeleimnek is azt javaslom, hogy legfeljebb 2 oldalas önéletrajzot írjanak, de sok esetben akár az egyoldalas is elég lehet. Nem csak ezen fog múlni, da ha valaki egy jó önéletrajzzal megduplázza az állásinterjú meghívások számát, akkor fele annyi idő alatt el fog tudni helyezkedni!

  Válasz

steve
2018. február 21. szerda 16:32

Hát eléggé egy semmitmondó egy cikk lett ez...

Válasz

  Baráth András
  2018. február 22. csütörtök 13:42

  Kedves Steve, a többiek visszajelzése alapján, és tekintve, hogy a cikket már több mint ezerkétszázan ajánlották úgy látom, mások nem így gondolják. Ha többet szeretne tudni, várom szeretettel az ingyenes internetes előadásomra, ahol egy másfél órás mini-tréning keretében mutatok be egy nyerő álláskeresési stratégiát:
  https://www.gerillaoneletrajz.hu/komplett-allaskeresesi-strategia-eloadas-regisztracio/

  Válasz

Baranyi Szilvia
2018. január 27. szombat 22:11

Üdv.
Hát, nem is tudom hogy kezdjem. Forranak bennem a gondolatok. Talán, ha a munkáltatók is emberségessebbek, gerincesebbek lennének ebben a mai világban, ( persze, tisztelet a kivételnek!!!! ), akkor nyílván könnyebb lenne. De, sajnos, ebben az esetben, ( személyes), negatív tapasztalataim vannak. Igen. Pozitív nincs. Pedig, jómagam, pozitívan próbálok, minden egyes " álláshoz" , amit meghirdetnek, hozzáállni! ..... hmmm,........ ,érdekes..... , a " szakmámban, öreg vagyok, máshoz vagy túl, vagy alul kvalifikált......, na, szóval....., hogy is van ez?????? Hiába szeretnék dolgozni, pénzt keresni, eltartani magam, meg még aki kell, de nem megy. Miért is??????? Miért is menekül innen mindenki??? Na. Várom a válaszokat. Meg a munkát is .

Válasz

Decsi-Kiss András
2018. január 26. péntek 22:55

A megyei lapnál voltam korrektor. Életre szóló bölcsességet mondott egyszer az újságíró kollégáknak a főszerkesztő: "Dicsérjétek magatokat! Úgyis elfelejtik, kitől hallották." Tipikusan ez az eset.

Válasz

  József
  2019. május 9. csütörtök 20:30

  Nagyon jó !!!!!!!!!! Megpróbálom.

  Válasz

Gaál Gyuri
2018. január 26. péntek 08:58

Egyetértek, de... nagyon megértő vagyok azokkal, akik nehezen viselik az álláskeresést, vagy inkább a munkanélküliséget. Franciaországban élő rokonom csak leadja az önéletrajzát egy fejvadász/munkaközvetítő cégnél, és keresnek neki állást. Mo.-n nem találtam még hasonló szolgáltatást, pedig milyen jó lenne! Egy szakértő tesztelne minket (pszichológiai és logikai tesztekre gondolok), kiszedné belőlünk a motivációnkat (amikkel sokszor mi magunk sem vagyunk tisztában), majd ezt hitelt érdemlően bemutatná a munkaadóknak - azoknak, akiktől állandóan azt hallom, milyen nehéz jó munkaerőt találni.

Válasz

  József
  2019. május 9. csütörtök 20:37

  Ez hiányzik. Sokunk nem tudja magát jól eladni. Ebben kellene segíteni. Az egyik ismerősöm az mondta: Aki keres, az talál. (A munkahelyre ez ritkán igaz) Ez az ismerősöm még nem volt munkanélküli, mert 40 éve egy cégnél alkalmazott. Ha majd munkanélküli lesz, megismeri, mi a valóság. Én is azt hittem annak idején, amikor először lettem munkanélküli, hogy gyerekjáték lesz az egész. De már nem 1988-at írunk. Ma már vadkapitalizmus van. Harcolni kell minden kis nyamvadt állásért. Nem mindenki pénzügyi vezető, mint ahogy András példálózik ezzel.

  Válasz

Baginé Tóth Edit
2018. január 12. péntek 14:40

Ezt a cikket mintha csak rólam mintázták volna. 49 éves vagyok, fél éve keresek munkát. Nem tartozom a vezető beosztású emberek közé, középfokú végzettséggel keresek irodai munkát. Én is azt tapasztalom, hogy a cégek arra sem érdemesítenek, hogy valamilyen jelzést adjanak a pályázatomra és ez az önbizalmamnak egyáltalán nem tesz jót.
Hétfőtől közmunka program keretében fogok dolgozni és csak abban bízom, hogyha a munkámmal elégedettek lesznek talán rendes állásban is alkalmaznak.

Válasz

Szászné Kanczler Ildikó
2018. január 11. csütörtök 17:29

Egyetértek. Többször is kerestem állást 40 felett. Most 52 vagyok. A sok kudarc után hajlamos voltam magamban keresni a hibát. Nem mindegy, hogy mennyire stabil( akár anyagilag is) a háttér, amikor munkát keresel. Ez nagyban befolyásol abban, hogy az önbizalmad a helyén legyen, ne légy labilis. Pillanatnyilag is keresek állást, mert jelenleg közmunkás vagyok és ez nem egy életpálya modell. Tisztában vagyok az értékeimmel és nem félek megmutatni, amit tudok. Biztos van olyan cég, amelynek rám van szüksége. Keresem a meghökkentő, figyelemfelkeltő módszereket és van is pár ötletem. Hamarosan meg fogom találni a számomra legkedvezőbb állást.

Válasz

Abonyi László
2018. január 11. csütörtök 16:58

Megitélésem szerint a megjelenő állás hirdetések csak kamuk!
Más: a feltöltött adataimnak megfelelő állást nagyon ritkán találok,nem is értem nem olvassák el a HR- esek?
Munkaerő hiányról beszélünk és közben nem lehet elhejezkedni.
Kb 200 helyre küldtem el a jelentkezésemet és 10 alkalommal hívtak interlyúra és a vége mindig az volt,hogy most éppen mást választottak.
Kiválló szakmai tapasztalatom és gyakorlatom van.
Túlmagas és nagyelvárásokat jelölnek meg a hirdetésekben,nem szakmait keresnek.
Nem is tudják megfogalmazni,hogy mit keresnek.Csak úgy álltalánossan minden legyen benne.

Üdvözlettel: AL

Válasz

  Ferenc
  2018. február 23. péntek 09:49

  Kedves Al,

  Segítő szándékkal: Lehet, hogy érdemes lenne egy helyesírás-ellenörző szoftvert használnia. Én, mint aktívan és folyamatosan új kollegát kereső vezető, a helyesírási hibáktól hemzsegő Önéletrajzok tulajdonosait be sem hívom. Az Ön néhány soros hozzászólásában 7 helyesírási hiba, és számos mondat-szerkesztési hiba is fellelhető. Ha első körben akár csak ezen változtat, bizonyosan több interjúra fogják meghívni.

  Válasz

   Audi
   2020. február 4. kedd 04:38

   Helyesírás, haha. Nálunk írni, olvasni és beszélni is nehezen tudó középvezető réteg nyomja el a dolgozni akaró tömeget. A HR erősen korrupció-gyanús kiválasztás után helyez pozícióiba sérült személyiségű önimádókat, akik szakmailag előrehaladott szürkehályoggal rendelkeznek. A jelenlegi emberi erőforrás gazdálkodás az elnyomás és bűnözés elkorcsosult ivadéka. Beteg rendszer, pusztuljon. Elég rövid?

  edem
  2018. február 19. hétfő 18:40

  hejesirási hibbás önéletralyzal sajnos nem fogllalkoznak. Aki a helyesírás-ellenörzőt sem veszi figyelembe, az sajnos nem túl jó bizonyítványt állít ki magáról óhatatlanul is. De gondolom ez a suliban sem volt fontos.

  Válasz

  Hoffmann Krisztina
  2018. január 17. szerda 15:11

  Kedves AL!

  Megvallom Önnek őszintén sokszor futottam neki ennek a hozzászólásomnak, de aztán végül úgy döntöttem, hogy mégis leírom és rögtön az elején leszögezném, hogy építő jellegű kritikának szánom ezen hozzászólásomat, ezért kérem ennek megfelelően kezelni!!!
  Sajnos egyre többször találkozom mostanában ilyen és hasonló hozzászólásokkal és nem értem, az internet és a számítógép adta lehetőségek világában annyi de annyi oldal van, ami segítségünkre lehet az ilyen és hasonló szarvashibák kiküszöbölésére!!!
  Említette, hogy feltöltötte adatait bizonyos álláskereső portálokra, ezért is gondoltam azt, hogy némiképp eligazodik az internet illetve a különböző számítógépes programok között. Az első kérdésem az lenne, hogy az Ön gépén bizonyos szavak, csak hogy párat említsek:„Megitélésem” , „ elhejezkedni” , „interlyúra”, nem voltak pirossal aláhúzva?
  Ha a kérdésre a válasz igen, nos, az nem véletlen!!! Kérem mielőtt leír bármit és azt közzéteszi a neten, az elküld gomb megnyomása előtt használja bátran például a következő oldalt: https://xn--helyesrs-fza2j.mta.hu/helyesiras/default/suggest
  Ennek fényében illetve a saját érdekében javasolnám azt a bizonyos önéletrajzot vagy jelentkezésnek szánt írásokat is átnézni!!!! Lehet, hogy a 200 jelentkezésből nem csak 10 alkalom lett volna....

  Válasz

   taki
   2018. január 25. csütörtök 16:03

   Én sokkal jobbnak tartom a helyesírás-ellenőrzés nélkül elküldött dolgokat... a kicicomázás nélkülieket... - ott magamat adom el és nem a sminkemet. Ha a helyesírás ellenőr javítja ki a mondani valómat, akkor az már nem is az én mondani valóm, az egy közös munka. Szóval - ebből is látszik... 45 múltam. ;)

Németh László
2018. január 11. csütörtök 09:48

A cikk teljesen jogos. Jómagam 55 éves múltam , de érezhető, hogy a korom miatt negatív diszkriminálnak , esélyt sem megadva, hogy megmutathassam magam.Nálam nincs hiány önbizalomban, anyagi helyzetem, önmagam számára bizonyított munkásságom, maximális támogatást nyújt.Én Szegeden próbálok nekem megfelelő szintű állást keresni ,eddig kevés eséllyel, de ami késik nem múlik.Beszélve néhány multi és hazai nagyvállalat HR-esével, kereskedelmi igazgatójával, beláttam, hogy szakmailag a kisujjamban több van, emberismeretem sokkal magasabb szintű,mint az engem felvételiztető harmincasoké.Néha nehéz ezt a meglátást palástolnom, mert legszívesebben visszakérdeznék , amire volt is példa , hogy cseréljünk helyett, kereskedelmi igazgató, aki az adott szegmens legnagyobb konkurenciáival nincs tisztában , bizony rossz pozícióban ül.

Válasz

  József
  2019. május 9. csütörtök 20:44

  Én is 55 vagyok. Ha kérdezik a koromat az interjún, csak felmutatom a 10 ujjamat. Persze elsőre 10-nek látszik, de legalább látják, hogy belül fiatal vagyok és csak kívül látszom 55-nek.

  Válasz

  Nagy Andrea
  2018. október 25. csütörtök 09:56

  Kedves László!

  Férjem több esetben ugyanezt tapasztalta. Vérprofi :) HR-es felvételiztette, akinek fogalma sem volt az adott cég által forgalmazott termékekről, a konkurenciáról meg pláne... De kapcsolatai révén kapott olyan visszajelzést is, hogy inkább nem terhelik feleslegesen az interjúztatással 150 km-rel távolabbi cégközpontban, mivel az álláshirdetés teljesen kamu volt csak kíváncsiak voltak a konkurenciától átjelentkező területi képviselők, kereskedelmi munkatársak által egy jobb fizetéssel járó állás elnyerése érdekében a jelenlegi cégükről elcsicsergett információkra. Sajnos ezekre nehéz felkészülni. Az ember világba vetett hitét eléggé deformálják az ilyen negatív tapasztalatok.

  Válasz

  Baráth András
  2018. január 12. péntek 13:37

  Kedves László, jól érzed, az életkor alapú diszkrimináció különösen erősen érinti Magyarországon az 50 év feletti álláskeresőket. Az a nagy gond, hogy ha emiatt interjúra sem hívnak, akkor esélyed sincs ezen változtatni. Én azt javaslom, hogy írj olyan ütős önéletrajzot, amiből nem derül ki az életkorod, és az interjún már át tudod fordítani a kevésbé pozitív interjúztatókat is. Nem mindenkit, de jó néhány munkáltatót meg fogsz tudni győzni. A részletekről is fogok beszélni a közelgő ingyenes internetes előadásomban, amiben egy olyan stratégiát is bemutatok, amellyel egy független felmérés szerint még az 55 évnél idősebb álláskeresők 95%-a is el tud helyzkedni 3 hónap alatt. Itt tudsz az ingyenes online előadásomra regisztrálni:
  https://www.gerillaoneletrajz.hu/komplett-allaskeresesi-strategia-eloadas-regisztracio/

  Válasz

Dr Kelemen Judit
2018. január 11. csütörtök 09:30

A cikk nagyon fontos kérdésre hívja fel a figyelmet. Én 49 évesen váltottam új munkakörbe, nemzetközi pozícióba. Nem csak az interjúzás folyamata volt új és izgalmas, hanem mindezt egy idegen nyelven kellett megtennem. Teljesen kívül a komfortzónámon. Azt tapasztaltam, hogy a szakmai érvek mellett a legsikeresebb stratégia a nyugodt, mosolygós attitűd volt. Három helyről is kaptam ajánlatot, és szerintem nem csak azért, mert szakmailag megfeleltem a feltételeknek, hanem mert azt éreztettem, hogy velem jó lesz együtt dolgozni emberileg. Megtanulni sok mindent meg lehet, de azt a tapasztalatot, hogy már tudod, hogyan kell csapatban dolgozni, mi fontos, mi nem, hogy már letettél dolgokat az asztalra, azt nem tudják megtanítani, vagy csak nagyon hosszú idő alatt, és ez nagy kincse a 40 feletti korosztálynak!

Válasz

  József
  2019. május 9. csütörtök 20:51

  Igen, ez a lényeg: éreztetni az interjúztatóval, hogy velem jó lesz együtt dolgozni emberileg. Sajnos néha ezzel sem foglalkoznak. Minél jobb szakember legyél, és minél többet tudjanak megspórolni rajtad. Ha nem tetszik, elmész, és más vesznek fel. Ez vadkapitalizmus, sok helyen nincs humánum. (emberség)

  Válasz

  Bernáth Rita
  2018. április 18. szerda 13:20

  Kedves Judit!

  57. évemben sajnos ki kell lépjek a komfortzónámból.....és olyan helyeken is próbálkoznom kellett és kell, ahová túlképzett vagyok. De nagyon szeretnék jó munkát találni. A jó itt most a nyugodt megélhetést és nem rabszolgamunkát jelenti..... Nem vágyok sokra, de bizony nem egyszerű. Sokan sirnak már 40 éves kor körül is. Akkor az ötvenesek mit csináljanak?
  Mindenképpen dolgozni szeretnék, nemcsak a pénz és a leendő nyugdijam miatt. Felnőttek a lányaim, unoka még nincs. Hasznosan szeretném tölteni az időmet, és nem elvesziteni az optimizmusom. Most még megvan, kérdés, h meddig????

  Válasz

  Baráth András
  2018. január 13. szombat 13:31

  Kedves Dani, az önbizalom bár fontos, csak az egyik összetevője annak, hogy miként tudod eladni magad. A következő élő online mini-tréningemen arról a 9 lépéses folyamatról fogok beszélni, amit követve bárki, még a hátrányosabb helyzetű álláskeresők is megtalálhatják és elnyerhetik az új állásukat. Az internetes mini-tréning ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz rá jelentkezni:
  https://www.gerillaoneletrajz.hu/komplett-allaskeresesi-strategia-eloadas-regisztracio/

  Válasz

Ildikó
2018. január 11. csütörtök 09:01

Egyetértek a cikkel. Elmúltam 40 és lassan 50 leszek. Eddigi szakmai pályafutásom alatt volt 1-2... alkalom amikor "el kellett adnom magam" mert igazán akartam azt a munkát. Volt egyszer egy számomra érdekes interjú indító kérdés , "Arról beszéljen ami nincs benne a pályázatában?" Egy másodpercre zavarban voltam (reméltem nem látszik) aztán azokról a munkákról beszéltem amik nem voltak benne előző munkahelyemen az indulásnál a munkakörömben. Sok sikeres projektem volt, és ezek által a plusz munkák által kerültem egyre magasabb pozícióba. Meggyőztem a munkaadót és nyertem meg a pozíciót. Mindenkinek sok sikert kívánok 50 felett is:-)

Válasz

  Baráth András
  2018. január 12. péntek 13:27

  Köszi a pozitív példát!

  Válasz

Dani
2018. január 10. szerda 23:46

Nem értek egyet a cikkel. 20-as éveimben kellene, hogy eladjam magam és önbizalom ide, önbizalom oda, nem megy. Évek óta. Nincs szakmai tapasztalat = hiteltelen és semmit sem érő vagyok. Nálam idősebbeketől pedig rendre azt hallom, hogy vagy túlképzett, vagy ki nem mondva túl öreg a "fiatalos" csapatba. Esetleg nem pártkatona.

Az álláskeresés egy nyűg, amin semmilyen tréning sem fog segíteni, maximum a "Jó Isten", vagy a kapcsolatok (a.k.a rokon). De a szervilizmusnak hála ez utóbbi sem megy már olyan flottul, mint régen.

VIcc ez az ország, meg a semmire nem jó kellék polgárai. És igen, csakis frusztrált lehetek.

Válasz

  Ferenc
  2018. február 23. péntek 09:45

  Kedves Dani,

  Lehet ,hogy az eddig próbált eszközök, módszerek nem segítettek. Ami viszont biztos, hogy magunkon kívül helyezni a problémát, (és így a megoldást), vádolni mindent, amin nem tudunk változtatni, nos ez bizonyosan további frusztrációkat fog szülni. Én az Ön helyében időt és energiát fektetnék az önismeretembe (én megtettem, nekem segített nagyon sokat), mert így ebből a néhány mondatból amit meg lehet állapítani, az nem azt mutatja, hogy Ön kicsattan a boldogságtól, és ez kihat mindenre.

  Válasz

  Baráth András
  2018. január 12. péntek 13:29

  Kedves Dani, az önbizalom bár fontos, csak az egyik összetevője annak, hogy miként tudod eladni magad. A következő élő online mini-tréningemen arról a 9 lépéses folyamatról fogok beszélni, amit követve bárki, még a hátrányosabb helyzetű álláskeresők is megtalálhatják és elnyerhetik az új állásukat. Az internetes mini-tréning ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz rá jelentkezni:
  https://www.gerillaoneletrajz.hu/komplett-allaskeresesi-strategia-eloadas-regisztracio/

  Válasz

Kozma Éva
2018. január 10. szerda 18:22

Egyetértek a cikkel. Én 54 évesen kellett, hogy "eladjam magam", és mondhatom, hogy rosszul éreztem magam a börömben minden egyes interjú után. Én sem szeretem az önmarketinget, de megtettem, mert akartam a munkát. Ki kell lépnie az embernek a komfortzónájából ahhoz, hogy eredményt érjen el. Akinek nem sikerül, sokkal inkább arra kell összpontosítania, hogy ez az önmarketing csak egy eszköz a célom eléréséhez. Ha sikerül jól összeszedned az erösségeidet, tapasztalataidat, eredményeidet, akkor a legjobb kérdés az interjún az, hogy "Mutassa be magát pár szóban". Ez az önmarketing ideje, arra tereled a beszélgetés fonalát, amerre Te akarod! Mindent bele! Sikerülni fog Neked is!

Válasz

  Baráth András
  2018. január 12. péntek 13:25

  Kedves Éva, köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat, teljesen egyetértek!

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book