Miért fontos, hogy jól kommunikálj az emberekkel?

Írta: Baráth András  |  2020. augusztus 24.  |  c 1 hozzászólás

Az élet minden területén bőven akadnak olyan helyzetek, amikor szinte minden azon múlik, hogyan kommunikálunk. Gondolj csak az állásinterjúkra, a céges megbeszélésekre, az otthoni konfliktusaidra, vagy akár a gyereknevelésre. A hamarosan induló Gerilla Mentor Klubban éppen ezért egy egész modult szánunk a kommunikációnak. Ebben a cikkben pedig első lépésként a win-win kommunikáció néhány alapvetését szeretném megosztani veled.

Akármelyik nagy karriert befutott üzletembert megkérdezik, a “Mi a titka a sikernek?” kérdésre szinte egész biztosan elhangzik a válaszok között: tudni kell jól kommunikálni! Nem elég ugyanis, hogy van egy bombasztikus ötleted, vagy szuperül értesz valamihez, képesnek kell lenned arra is, hogy erről másokat is meggyőzz.

Csak néhány szituáció, ahol kulcs a kommunikáció

 • Egy állásinterjún – de akármelyik vizsgahelyzetben – meg kell tudnod mutatni, hogy te bizony jó vagy, alkalmas vagy a rád szabott feladatokra.
 • A munkahelyen tudnod kell nemet mondani, képviselni magadat és az elképzeléseidet, és meg kell tanulnod együttműködni a munkatársaiddal.
 • A magánéletedben meg kell kedveltetni magad a nagy Ő-vel, meg kell hódítanod a leendő párodat.
 • Nap, mint nap meg kell értetned magad a gyerekeiddel, a szűkebb és tágabb környezeteddel.
 • Egy konfliktusban tudnod kell magabiztosan érvelni, tisztázni a félreértéseket.
 • Ha pedig tárgyalási helyzet adódik – pl. fizetésemelést szeretnél – meg kell tanulnod meggyőzően prezentálni az értékeidet és az eredményeidet. 

A sort még bőven lehetne folytatni, egy biztos: a hatékony kommunikáció sok esetben sorsfordító és akár a karriered záloga lehet

Na, de mit is jelent jól kommunikálni?

Jól kommunikálni annyit tesz önérvényesítően kommunikálni. Igen ám, csakhogy az önérvényesítéssel kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit kering az emberek fejében. Ezek semmi másra nem jók, minthogy állandóan túlvállald magad, elégedetlen és boldogtalan legyél. Nézzük csak a 3 leggyakoribb tévhitet!

Tévhit #1 Önérvényesítően kommunikálni=őnzőnek lenni.

Tévhit #2 Önérvényesítően kommunikálni=lenyomni a másikat, mindig nyerni.

Tévhit #3 Önérvényesítően kommunikálni=vagy igent vagy nemet mondani.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az önérvényesítés soha nem verseny! Ahhoz, hogy érvényesítsd az akaratodat nem kell feltétlenül a másiknak veszítenie, sőt! A hatékony kommunikáció gyakorlatilag egyfajta egyensúly, a lényege: kifejezni az igényeidet úgy, hogy közben figyelembe veszed a másik igényeit is. 

Csak akkor tudsz tehát valamit tárgyalóasztalhoz vinni, ha tudod, hogy mik az igényeid, tudod mit szeretnél, mit nem szeretnél, és ezt tudod is képvisleni.

Hogy ez a gyakorlatban pontosan hogyan működik, arról többek között Papp Norbert kommunikációs tréner, üzleti coach, a Gerilla Mentor Klub egyik mentora fog hamarosan egy mini-tréninget tartani Neked. Csatlakozz Te is a zárt Facebook csoportunkhoz, és lépj szintet a kommunikációban profi trénereink segítségével! Az első mentor beszélgetés időpontja: augusztus 27., csütörtök, amit a Facebook csoportban is fogsz tudni majd követni. Addig is… 

Íme egy gyors kommunikációs csekklista!

Kérlek, hogy gondold végig a legutolsó munkahelyi vagy privát beszélgetésedet, amelyben szeretted volna valamiről meggyőzni a másik felet! Oda tudod tenni ezek mögé a kérdések mögé a pipát? 

 • Tudom, hogy mit szeretnék elérni, és mi az, amit nem szeretnék? Tisztában vagyok vele, hogy mi a célom a beszélgetésben?
 • Megfogalmaztam érthetően a másik számára is, hogy mit szeretnék?
 • Csak magamra figyeltem, vagy a másikra is? 
 • Állítok, vagy kérdezek is?
 • Meg tudom fogalmazni, vissza tudom mondani a másik konkrét igényeit?
 • Tisztán látom, hogy amit ő ajánl, az mit okoz nekem? Egyeztettem a saját igényeimmel?
 • Van olyan feltétel, amivel el tudom fogadni a másik ajánlatát? 

Ha igen, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó úton haladsz, és minden esélyed megvan rá, hogy win-win végeredménnyel, azaz önérvényesítő módon zárjátok le a “tárgyalást”. Ha nem, akkor sincs semmi gond, a kommunikáció az egyik olyan készség terület, ami szuperül fejleszthető. Itt is csak egy a lényeg: ne hagyd, hogy a rosszul működő rutinjaid vezessenek.

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Kárpáti csaba
2020. augusztus 24. hétfő 23:29

A kommunikációs helyzetek zátonya, hogy sokszor a felek nincsenek tisztában a valósággal.
Rész információk, részigazságok uralják a helyzetet.
Vagyis elbeszélnek egymás mellett.
Eredmény a megoldás nem a problémára illeszthető.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book