Dupla vagy semmi: Bértárgyalás a gyakorlatban

Írta: Baráth András

„Bértárgyalás???” – rökönyödnek meg a legtöbben… „Erre Magyarországon nincs is lehetőség!” Igen, valóban. A bértárgyalással az a legnagyobb probléma kis hazánkban, hogy NINCS!

Nagyon kevés álláskereső és munkavállaló van, aki veszi a bátorságot, hogy legalább megpróbáljon a béréről tárgyalni, pedig a nyereség éves szinten akár több százezer forint is lehet.

Egy próbát csak megérne, ugye?

Gyakran találkozom tréningeken, személyes konzultációkon azzal a helyzettel, hogy a munkavállalók még mindig nem mernek belemenni bértárgyalásba, nem merik bevállalni, hogy adott esetben ők nem elégednének meg azzal az összeggel, amit a cég kínál, dehát mégis ezt hogyan lehet kommunikálni?

Annak, hogy a legtöbben miért nem folytatnak bértárgyalást 3 oka van:

  • Félelem attól, hogy mi lesz, ha a bérigény miatt nem hívnak be a következő fordulóra
  • Eszközök: nincsenek meg a megfelelő eszközök, módszerek a bértárgyalásra
  • Gyakorlat hiánya: nincs gyakorlat a bértárgyalásban, hiszen nem gyakran van benne részünk, nagyon sokan még soha nem folytattak bértárgyalást

Ezek a leggyakrabban előforduló okok, amik miatt a munkavállalók nem mernek bértárgyalásba kezdeni, pedig kutatások szerint átlagosan 10%-kal magasabb bér érhető el, ha mersz tárgyalni a fizetésedről.

Hogyan is kell bértárgyalni?

Fontos, hogy előre letisztázzuk, a bértárgyalás nem egy egyszeri alkalom. Ez egy folyamat, amire koncentrálnod kell a kiválasztás teljes folyamatában. Fel kell készülnöd az ezzel kapcsolatos kérdésekre, informormációkra, illetve arra is, hogyan fogod kommunikálni a bérigényed.

Már az önéletrajzírás fázisában is fontos szerepe van a bérigényednek, hiszen ez a pozicionálás időszaka. Amellett, hogy elkészíted a gerilla önéletrajzod fontos, hogy bepozicionáld magad, meghatározd, hogy

  • mi a Te fizetési igényed, mennyiért szeretnél Te abban a munkakörben, annál a cégnél dolgozni?
  • mi az az összeg, amivel elégedett lennél, amitől motiváltnak érzed magad?

A bérigényed meghatározásához két oldalról kell megközelítened a kérdést. Az egyik nézőpont a piaci alapú megközelítés, vagyis, hogy ma mennyit ér a piacon a meglévő szaktudásod az adott pozícióban.

Ennek meghatározásához használhatod a KSH által közzétett fizetési adatokat, vagy a fizetesek.hu oldalon is tájékozódhatsz.

Az egyik legjobb csatorna, amit a fizetési igény meghatározásánál használhatsz azok az ismerősied! Nyugodtan kérdezd meg őket – természetesen nem a saját fizetésükről -, hanem hogy adott pozícióban mennyit keresnek az ő cégénél az alkalmazottak, milyen fizetési sávokkal kalkulálhatsz.

Használd nyugodtan a tanácsadókat, munkaerő-közvetítőket arra, hogy fizetésekkel kapcsolatban információkat kérj, hiszen ők napi szinten tudják, hogy mik a reális fizetési igények.

A másik szemszög, ahonnan vizsgálnod kell a bérigényed, az a te saját bevételi oldalad. Mégpedig, hogy mekkora összegre van szükséged ahhoz, hogy a saját életedet menedzselni tudd.

A legjobb, ha meghatározol 3 fizetési szintet: egy ideális, egy optimális és egy minimális szintet, így a bértárgyalás során Te is rugalmasabb tudsz majd lenni, hiszen van 3 opciód, amik közül mindhárom megfelelő kell, hogy legyen számodra.

Hogyan kommunikáld a bérigényed?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy írjunk-e fizetési igényet az önéletrajz elküldésekor. Alapvetően nem javaslom, de persze ha muszáj, akkor jelölj meg egy adott összeget. Ha ugyanis egy nagyobb bérsávot adsz meg, pl. 160-190.000 Ft közöttit, akkor a kiválasztást végző szakember rögtön ráírja majd a papírodra, hogy bérigény: 160.000 Ft. Így tehát saját magaddal szúrsz ki, hiszen a 190.000 Ft-ot meg sem látta.

Fontosnak tartom, hogy a fizetési igény megadásakor egyértelműen fejezd ki magad, hogy az adott összeg nettó vagy bruttó. Általában a multik bruttó összeget, a KKV-k nettó összeget kérnek, érdemes így készülnöd az állásinterjú alkalmával is.

Ha már eljutottál az állásinterjúra, használd ki a lehetőséget arra, hogy (ha előzetesen ez nem sikerült), akkor információt gyűjts a cégről. Kérdezd meg nyugodtan, hogy mióta üres a pozíció, van-e kiemelt projekt, ami most indul. Ezekből már tudni fogod, hogy mennyire sürgős, hogy megtalálják a szükséges szakembert, ennek függvényében pedig Te is jobban fogsz tudni tárgyalni a fizetési igényedről.

Felkészülés

Tudnod kell, hogy nem telik el úgy interjú, hogy ne kérdezzék meg mi a fizetési igényed. Teljes természetességgel fogadd a kérdést, és készülj fel a válasszal, légy magabiztos. Javaslom, hogy figyeld a kiválasztást végző személy reakcióját. Ha pl. a nettó fizetési igényed 500.000 Ft és úgy látod, hogy nem volt a legjobb a fogadtatás, akkor nyugodtan tedd hozzá, hogy ez a maximum, amit szeretnél megkpani, így akár cafeteriaval, egyéb juttatásokkal együtt.

Érdemes úgy lezárnod a beszélgetést, hogy elmondod, nagyon tetszik a pozíció az eddig elhangzottak alapján, nagyon szeretnél ott dolgozni, és úgy érzed, a bér nem lesz akadálya annak, hogy közös megegyezésre jussatok.

Érdemes összeállítanod egy pénzügyi és egy nem pénzügyi elemekből álló kis listát, hogy mi az, amit Te szeretnél elérni. Hiszen előfordulhat,h ogy egy cégnél a bérben nem tudnak rugalmasak lenni (pl. egy multi cégnél, ahol erre külön zóna rendszer van kialakítva), de külön bónusszal, vagy képzés finanszírozással mégis pénzt tudsz megtakarítani.

Vedd figyelembe azt is, hogy például mik azok a nem pénzbeni juttatások, amik számodra előnyösek lehetnek, pl. otthoni munkavégzés heti 1-2 napon.

Ha sikerült megbeszélnetek egy olyan bért, amiből úgy érzed mindkét fél nyertesként jön ki, akkor nincs más hátra, mint elfogadni az ajánlatot ÍRÁSBAN! A szóbeli megegyezésből lehetnek későbbiekben problémák. Minden esetben ragaszkodj ahhoz, hogy megkapd írásban a részleteket, feltételeket, pontos leírást a juttatási rendszerről stb.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.