Enélkül nem lehetsz sikeres

Ha semmi mást nem változtatsz az önéletrajzodon, csak ezt, már akkor sokkal eredményesebb leszel. Ha viszont ezt a technikát nem alkalmazod, csinálhatsz bármit, az önéletrajzod nem lesz ütőképes.

Egyik kedves barátom egy elegáns budai étteremben dolgozik. Ő mesélte a következő történetet, mely számodra is tanulságos lehet:

Nemrég egy neves szakács csatlakozott az étteremhez. Az első komolyabb feladata volt, hogy új ételeket készítsen, amivel a menüt akarták felfrissíteni. A tulajdonos aztán a második héten rá is kérdezett a séfnél, hogy hogyan mennek az új ételek.

– A felszolgálóktól úgy hallom, hogy ízlik a vendégeknek. – válaszolta az új kolléga.
– Úgy értettem, mennyi fogyott? – kérdezett vissza a főnök.
– Ja, azt nem tudom… – motyogott a díjnyertes szakács.
– Akkor tartsd rajta a szemed! – jött a kemény válasz.

Ez a történet jól érzékelteti, hogy a munkaadót igazából a pénz érdekli. Az, hogy mennyit teszel hozzá az árbevételhez, vagy mennyi költséget spórolsz meg.

Pénz beszél, kutya ugat

Az álláskeresésben is igaz ez az alapelv.

Az önéletrajzodnak be kell mutatnia, hogy Te a múltban milyen kézzelfogható eredményeket értél el. Mert ez már sejteti, hogy erre számíthat tőled a leendő munkaadó. Ettől lesz kíváncsi, ami az interjúhoz vezető egyik legfontosabb lépcső.

Tehát, ha a főnököt igazából csak a profit érdekli, akkor erre kell kiélezned a jelentkezésed.

Pontosan ez az önéletrajzok egyik legnagyobb hibája. Az álláskeresők többsége feladatokat sorol fel: adóbevallást készítettem, ügyfelekkel tartottam a kapcsolatot, hatvan embert vezettem. Ez kevés.

Arról kell beszélned, hogy mit értél el! Mégpedig lehetőség szerint számszerűsítve: forintban, százalékban, napokban, munkaórában, hibaszázalékban, ügyfélelégedettségben. A mértékegység igazából  mindegy, csak konkrét legyen.

Ha nem erről beszélsz az önéletrajzban, akkor úgy jársz, mint a szakács a fenti történetben. Nem arra válaszolsz, amire a főnök igazából kíváncsi. Azzal a különbséggel, hogy Neked nem lesz lehetőséged korrigálni.

Mennyi az annyi?

Ha kézzelfogható és számosított eredményekről beszélsz, akkor egyszerre kiemelkedsz a jelöltek tömegéből, és megkapod a főnök figyelmét. Kíváncsi lesz rád. És nagy valószínűséggel behív interjúra.

A számszerűsítés elve nemcsak a kis- és középvállalatokra igaz, ahol a vezető gyakran tulajdonos is. Ez a fajta pénzügyi eredmény-centrikusság a nagyvállalatoknál is ugyanígy jellemző.

Sőt, egyre inkább jelen van az állami szektorban is. Édesanyám egy kórházban osztályvezető, és elképedve látom, hogy mekkora hangsúly van ott is a hatékonyság-növelésen és a költségeken.

Bárhová is pályázol, a múltbeli eredményeid konkrét bemutatását mindig tartsd szem előtt!

Te is meg tudod csinálni

Ha nem pénzügyi vagy értékesítés területen dolgozol, akkor most biztosan azt gondolod, hogy a Te munkádat nem lehet számszírűsíteni.

De ne add fel olyan könnyen! Én már segítettem biztonsági őrnek (!) és irodai adminisztrátornak az eredményeit is számosítani. Ezeket megtalálod a Gerilla Önéletrajz Módszerek mintapéldái között.

Tudom tehát, hogy meg lehet csinálni. Lehet, hogy nem könnyű. De hidd el, többszörösen megtérül a befektetett energiád!

Baráti üdvözlettel:

András

A következő rész tartalmából:

Amikor még a gerilla önéletrajz sem segít… Ha figyelmen hagyod a munkaerőpiac vastörvényeit, akkor nagyon megnehezíted a saját dolgodat. Lehet, hogy Nálad is ez a probléma?