Hogyan keress állást, ha már elmúltál 40-45 éves?

Bár a média tele van munkaerő-hiányról szóló hírekkel, a középkorú és idősebb korosztály számára gyakran keserű meglepetést hoz az álláskeresés: még állásinterjúra is alig hívják őket. Az alábbi cikkemben bemutatok 5 olyan módszert, amivel eredményesebben kereshetsz állást, több állásinterjúra hívnak, és gyorsabban helyezkedhetsz el – még akkor is, ha már elmúltál 40-45 vagy akár 50-55 éves.

álláskeresés 40 év felett

Üdvözöllek, Baráth András elhelyezkedési tanácsadó vagyok. Álláskereső ügyfeleim között többségben vannak a 40-45 évnél idősebb szakemberek, így jó rálátásom van a problémáikra. A legtöbben azután fordulnak hozzám, hogy már 4-5 hónapja teljesen eredménytelenül próbálnak állást keresni. Ez elsősorban abban nyilvánul még, hogy a legtöbb elküldött pályázatukra még választ sem kapnak, ennek eredményeként nagyon kevés állásinterjúra jutnak be. Mielőtt megmutatom, hogyan lehet középkorú szakemberként is újra jó állásod, nézzük meg együtt, mi okozza ezeket a kezdeti kudarcokat:

A munkaerő-hiány nem érint mindenkit

Azzal kezdeném, hogy óvatosan kell kezelni a munkaerő-hiányról szóló híradásokat. Valóban van munkaerő-hiány, ám ez elsősorban 6-7 hiány-szakmát érint, illetve nyelveket folyékonyan beszélő, piacképes tudással rendelkező fiatal szakembereket. Azonban a nagyobb tapasztalattal rendelkező, iskolázottabb szakemberek iránt enyhén szólva sem tolongnak a munkáltatók. Bár közel sem lehetetlen 40-45 év felett sem az elhelyezkedés, az eddigieknél sokkal profibb és tudatosabb módszereket kell alkalmaznod, hogy el tudd adni magad a munkaerő-piacon. (Erről bővebben kicsit lentebb.)

A multinacionális cégek célcsoportja elsősorban a nyelveket beszélő, 25-45 éves korosztály

Nyilván az is szerepet játszik ebben, hogy a multinacionális cégek és a nagyvállalatok elsősorban a fiatalabb szakemberekre építenek. Több olyan multi céget is ismerek, ahol az átlagéletkor 27-28 év (!) körül van. Míg a legtöbb helyen nem ennyire szélsőséges a helyzet, azt elmondhatjuk, hogy a munkavállalóik nagy része a 25-45 éves korosztályból kerül ki. A multik egyébként eleve nem is annyira jöhetnek szóba a középkorú és idősebb szakemberek egy jó részének, mert nem beszélnek elég jól angolul.

Nem tudják, hogyan is keressenek állást

Tisztán kell látnunk, hogy a legtöbb középkorú szakembernek nem igazán volt korábban szüksége arra, hogy professzionális módszerekkel keressen állást. Talán te is úgy vagy vele, hogy a pályafutásod korábbi szakaszában vagy téged hívtak egyik állásból a másikba, vagy viszonylag könnyen tudtál elhelyezkedni, amikor megpályáztál egy új állást.

Azonban ami régen működött, az ma már nem elég. Az az igazság, hogy a legtöbb hozzám forduló középkorú szakembernek nagyon gyenge az önéletrajza. A motivációs levélről nem is beszélve. (Ám ez elsősorban nem a te hibád, hiszen ezt régen sem tanították, és igazság szerint ma sem tanítják a fiataloknak.)

Ingyenes letölthető tanulmány 40-45 feletti álláskeresőknek.
Találd meg a Neked való állásokat egyszerűen! ›› 

5 álláskeresési tipp 40 évnél idősebb szakembereknek

Nézzük meg akkor azt az 5 tippet, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy mielőbb megtaláld és elnyerd az új állásodat!

1) Ne csak álláshirdetésekre pályázz!

Az első és legfontosabb cél tehát az álláskeresésed során, hogy több állásinterjúra juss be. Azonban a legtöbben szinte kizárólag csak a nagy állásportálok hirdetéseire pályáznak (pl. Profession, CVOnline, Jobline stb.) Ezzel több probléma is van:

A legtöbb munkáltató nem hirdeti meg automatikusan az álláslehetőségeit az állásportálokon. Kapásból több olyan piacvezető nagyvállalatot is tudnék mondani, akiknek a saját karrieroldalán 40-50 álláshirdetés van fent, ám ezek közül az állásportálokon csak 4-5 hirdetést jelenítenek meg. (Ennek többek között az is az oka, hogy egy álláshirdetés a komolyabb állásportálokon 60-80 ezer forintba kerül, ami még a komolyabb cégeknek is sok.)

Az állásportálokon meghirdetett pozícióknál 90%-ánál 10 évnél kevesebb tapasztalatot várnak el a hirdetők. Ezt te magad is le tudod ellenőrizni, ha valamelyik állásportálon a részletes keresésnél az elvárt tapasztalatra szűrsz le. Tehát ezek a hirdetések zömében fiatalabb, kevésbé tapasztalt szakembereknek szólnak.

– Álláshirdetések útján a munkáltatók csak az állások 20%-át töltik be Magyarországon (hivatalos KSH statisztika), tehát ha kizárólag hirdetésekre pályázol, akkor csak az álláslehetőségek egy töredékét célzod meg.

Nagyon fontos, hogy mielőbb megismerd és használd az összes álláskeresési technikát, amelyekkel a rejtett, meg nem hirdetett üresedéseket is megtalálhatod. Mert igenis vannak középkorú és idősebb szakemberek számára is jó lehetőségek, csak ezeket fel kell kutatnod. Igen, ez macerás és melós dolog, ezért is csinálják kevesen, és éppen ezért olyan hatásos, ha nem csak az állásportálok hirdetéseire pályázol.

Gyakorlati tippek, hogy több állásinterjúra hívjanak, és gyorsabban helyezkedj el – még akkor is, ha már elmúltál 40-45 vagy akár 50-55 éves ››

2) Legyen egy ütőképes önéletrajzod és motivációs leveled

Egy felmérés szerint átlagosan 14 állásinterjúra van szükség ahhoz, hogy az álláskeresők 95%-os valószínűséggel el tudjanak helyezkedni. (Ebbe a többkörös állásinterjúk is beleszámítanak.) Azonban ha nem elég jó az önéletrajzod, akkor nem fognak állásinterjúra hívni, még akkor sem, ha alkalmas lennél a feladatra. Nem feltétlenül azért nem hívnak be, mert elmúltál 40 vagy 50 éves, hanem mert gyenge az önéletrajzod, és nem mutatja meg elég egyértelűen az előnyeidet.

Nincs mese, egyszerűen ma már mindenkinek szüksége van egy ütős önéletrajzra és motivációs levélre – még a fiatal szakembereknek is. Látatlanból is megmondom, hogy az önéletrajzodat és motivációs leveledet jelentősen át kell majd írnod – még akkor is, ha már egy ideje csiszolgatod és még akkor is ha már esetleg egy-két HR-es ismerősöd is azt mondta rá, hogy rendben van. Hiszen ha zömében nem hívnak be állásinterjúra olyan állások esetében, amelyre egyébként 100%-ig alkalmasnak tartod magad, akkor abban az önéletrajzod is ludas.

3) Légy tisztában az erősségeiddel, és olyan állásokra ill. munkahelyekre pályázz, ahol ezt biztosan értékelik

A középkorú és idősebb generáció esetében gyakori hiba, hogy olyan állásokra illetve olyan területekre pályáznak, ahol vagy nincs elegendő munkaerő-kereslet, vagy nem igazán alkalmasak rá. A középkorúak esetében pedig az a nehezítő tényező, hogy nagy valószínűséggel több területen is dolgoztak korábban, így nem annyira magától értetődő, hogy merre is menjenek tovább. Vagy pedig az adott terület változott annyit az elmúlt években, hogy hiába vagy jó benne, pályát kell módosítani.

Két három hónapja járt nálam egy 46 éves, egyébként remek tapasztalattal rendelkező szakember személyes konzultáción, mert korábban 4-5 hónap alatt mindössze 2-3 állásinterjúra hívták. A konzultáción rendbe tettük a pályaorientációját, új irányokat jelöltünk meg, és természetesen az önéletrajzát is új alapokra helyeztük. Ez egy keddi napon volt, csütörtökön otthon átírta az önéletrajzát, amit már az új iránynak megfelelő álláslehetőségekre kezdett el küldözgetni. Következő héten kedden ugrott be az irodánkba, és örömmel mesélte, hogy 4-5 nap alatt 7 álláslehetőséget pályázott meg, és már mind a hétre be is hívták állásinterjúra.

Gondold át tehát alaposan, hogy mire ill. milyen iparágakban van kereslet a munkaerő-piacon, és mik azok az erősségeid, amikre építeni kellene.

4) Fontosak az ismerősök, de ne csak rájuk építsd az álláskeresést

A legtöbb szakember fejében van egy meghatározó tévhit, ami komoly károkat okoz. Ez pedig a következő: “Magyarországon csak kapcsolatok útján lehet elhelyezkedni”.

Az álláskeresők egyik csoportja azzal el is intézi a témát, hogy “…de nekem nincsenek kapcsolataim, így megette a fene az egészet” és onnantól kezdve lemondanak egy csomó lehetőségről, és részben saját magukról is.

Az álláskeresők másik csoportja – különösen a közép- és felsővezetők – pedig elkezdik mobilizálni a kapcsolatrendszerüket, de az álláskeresés egyéb módjait szinte teljesen jegelik. Így viszont csak havi 1-2 pályázatot küldenek el, ami nagyon kevés ahhoz, hogy   megfelelő számú állásinterjú lehetőséghez jussanak.

Nyilván fontos az ismerősök mobilizálása, de emellett van egy sor más álláskeresési technika, amit szintél alkalmazni kell. (A protekció útján betöltött állások aránya egyébként a számításaim szerint kevesebb, mint  20%.)

Az lenne a cél, hogy havonta legalább 10-15 minőségi, pályázatot küldj el, ehhez viszont az ismerősök mobilizálása nem elég, más módon is keresned kell az üresedéseket. (És ugye már azt is megbeszéltük, hogy csak az állásportálok ajánlataid sem elég böngészni.)

Hogyan lehet megtalálni azokat a Neked való rejtett állásokat, amiket nem hirdetnek meg az állásportálokon? Kattints ide és tudd meg most! ››

5) Ne egy másik diplomát vagy képzést kezdj el, hanem frissítsd a nyelvtudásodat és fejleszd a számítógépes ismereteidet

Le szeretném szögezni, hogy nem kell minden álláshoz angolul tudni – még ha az álláshirdetések ezt az érzést is keltik. (Ennek egyébként részben az is az oka, hogy az álláshirdetések egy jelentős részét multicégek adják fel.)

Azonban középkorú szakemberként nyilván javítja az esélyeidet, ha a meglévő nyelvtudásodat felturbózod. Az ügyfeleim körében azt tapasztalom, hogy a legtöbben korábban tanultak / beszéltek angolul vagy németül, de ez a tudás az évek során jelentősen megkopott. Ilyen esetben azonban egy 2-3-4 hónapos tanfolyam is hatalmas fejlődést eredményezhet, és felhozhat arra szintre, ami már éppen elég lesz az állásinterjún. A gond ott van, hogy bár mindenki tudatában van a nyelvtudás fontosságágának, csak kevesen kezdik el a nyelvtanulást, amikor úgy alakul, hogy állást kell keresniük.

De megnyugtatlak, nyelvtudás nélkül is lehet állást találni, és ha nem beszélsz jól angolul, akkor nem vagy egyedül. Becsléseim szerint a több ezer ügyfelemnek csak 20, legfeljebb 25%-a beszél tárgyalási szinten angolul vagy németül.

A nyelvtanulás mellett a számítógépes ismeretek fejlesztése lenne még top prioritás a középkorú szakembereknek, hiszen az idősebbekkel szemben éppen az az egyik legfőbb kifogás hogy a modern technológiával, informatikai rendszerekkel lassabban boldogulnak. Én is azt tapasztalom, hogy sokan még az Excel leggyakoribb funkcióit sem használják magabiztosan, ami egyébként már a legtöbb irodai munka esetében fontos elvárás lenne.

Ha prioritást kellene felállítanom, akkor azt mondanám, hogy a fenti öt tényező közül az 1) és 2) pontokon kellene legelőször sokat dolgoznod: írj egy ütős, meggyőző, modern önéletrajzot, és ne csak álláshirdetések útján pályázz meg állásokat!

Sok sikert kívánok!

Letöltöm az ajándék tanulmányt!