Hogyan tudod gyorsabban eladni magad?

Most már világosan látjuk, hogy az álláskeresés nem más, mint értékesítés. A saját tudásunkat, tapasztalatunkat, és időnket bocsátjuk áruba, és erre keresünk vevőt, azaz munkahelyet.

Ha az álláskeresés tényleg értékesítés, akkor érdemes megnézni, hogy mit tanulhatunk profi értékesítőktől.

Egy jó értékesítőnek a következő dolgokra van szüksége:

  1. egy jó ajánlatra (ez a szaktudásod, és a tapasztalatod)
  2. az ajánlatot bemutató marketing anyagra (Ez az önéletrajzod)
  3. potenciális ügyfelek felkutatására (ez maga az állás-KERESÉS)
  4. aztán a marketing anyaggal meg kell keresni a potenciális ügyfeleket (álláskeresésben ez a pályázat benyújtása)
  5. kapcsolatba kell lépni a megkeresett potenciális ügyfelekkel (erről lesz most szó)
  6. egy találkozón be kell mutatni az ajánlatot, kezelni a kifogásokat, és lezárni az üzletet (ez az interjú)

A Gerilla Önéletrajz Módszerekben már részletesen átvettük az első öt pontot, a hatodikkal szándékosan nem foglalkoztunk – az interjú átbeszélése nem volt az anyag célja.

De nézzük csak meg a 5-ös pontot kicsit részletesebben! Ezzel kapcsolatban van egy dolog, ami elválaszt egy sikeres értékesítőt egy átlagostól. A mi esetünkben egy gyors és sikeres elhelyezkedést a lassútól.

Minél több ügyféllel kell kapcsolatba lépni

Így van, kapcsolatba kell lépni a potenciális ügyfelekkel. Legalább telefonon, aztán ha lehetséges, akkor személyesen is.

Mert mit is csinál egy sikeres értékesítő? Miután felkutatta a potenciális ügyfeleket, és elküldte nekik az ajánlatot bemutató anyagot, FELHÍVJA őket!

Nem azt várja, hogy majd az ügyfél keresi meg, hanem ő maga hívja a potenciális ügyfelet.

És ez az a pont, ahol az álláskeresésben még a gerilla önéletrajz módszereket alkalmazó ügyfeleim többsége sem elég bátor vagy talpraesett. Hiszen sokan azzal fejezik be a kísérőlevelet, hogy:

“Ha a fentiek felkeltették az érdeklődését, akkor hívjon az XY számon.”

Neeeem, ez ez kevés!

Neked kell utánamenni, Neked kell megkeresni a szakmai vezetőt!

Gondolj csak bele! Ha folyamatban van egy aktív keresés a vezető csapatában, akkor a kiválasztás már így is púp a hátán. Át kell néznie az önéletrajzokat, interjúkra kell járogatni, rendszeresen egyeztetnie kell a HR-rel. Mindez a napi munkától veszi el az idejét, amivel így is el van maradva. Nem biztos, hogy lesz arra ideje, hogy lehetséges jelölteket ő hívjon fel. Egyébként is, valószínűleg a cégen belül előírás, hogy a jelöltek behívása a HR dolga. (Az azonban nincs megtiltva, hogy Te keresd a vezetőt.)

Ha pedig még nem égető a kiválasztás, mert “csak” 2 hónap múlva megy el a kolléganő szülni, és az állást még meg sem hirdették, akkor nincs olyan szinten ez az ügy a prioritásai között, hogy ő emelje fel a telefont.

Neked kell tehát telefonon keresned a megcélzott szakmai vezetőket.

Mert nem kizárt, hogy egy ütős, szakmai vezetőnek címzett önéletrajz és kísérőlevél alapján ő hív majd fel Téged, de többszörösére növeled az esélyt, ha Te (is) keresed majd őt.

De mi van, ha nem sikerül?

Igen, lesz olyan, hogy nem várják a hívásodat. Lesz olyan, hogy nem tudsz átjutni a titkárnőn. És lesz olyan, hogy a vezető nemet fog mondani.

Ez az elutasítás, amit annyira nem szeretünk. De elutasítás nélkül nincs értékesítés! Még a legjobb értékesítőknek is rengeteg elutasítást kell elviselniük.

Van egy kedves ismerősöm, aki az egyik fejvadász cég vezetője. Ez köztudottan egy értékesítő állás: az egyik legfontosabb feladat keresési megbízást szerezni munkáltatóktól. A hölgy ismerősőm elképesztően jó értékesítő, ami annak is köszönhető, hogy mer kezdeményezni, és nem fél az elutasítástól.

Akkor értettem meg, hogy miért kezeli ilyen jól a NEM-eket, amikor elmondta, hogy a pályája elején több évet dolgozott telemarketingesként szolgáltatásokat és termékeket értékesítve telefonon. Na, ha valaki rengeteg elutasítást kap, az egy telemarketinges.

Ami a különbség egy sikeres értékesítő és egy átlagember között, hogy az értékesítők nem veszik magukra az elutasítást, és így ugyanazzal a lendülettel mennek tovább.

Sőt, van aki még egy elutasításból is előnyt kovácsol

Hiszen ha egy megcélzott főnök azt mondja Neked, hogy nincs szüksége új munkaerőre, akkor meg tudod kérni, hogy legalább ajánljon két-három kollégát, akiket esetleg érdekelhet a pályázatod.

Az ajánlást rendszeresen használják a vezető-kiválasztó fejvadászok is. Amikor felhívnak egy állással kapcsolatban, és azt mondod, hogy nem érdekel, akkor megkérdezik, hogy van-e olyan ismerősöd, akit esetleg érdekelhet. (Nagyon valószínű, hogy Hozzád is így jutottak el.)

Mi kell tehát, ahhoz, hogy eladd magad?

Nincs mese, a kísérőlevél és önéletrajz elküldése után fel kell hívni a potenciális munkáltatókat. Ahogy a tanulmányban is írom, a kísérőleveled utolsó mondata ez legyen:

“Engedje meg, hogy ekkor és ekkor telefonon is megkeressem a fentiekkel kapcsolatban.”

Baráti üdvözlettel:
András