Önéletrajz kérdések és válaszok

Az elmúlt két hétben sok kérdést kaptam tőletek a Gerilla Önéletrajz és Álláskeresési Módszerekkel kapcsolatban. Sajnos nincs mindig módom ezeket egyenként megválaszolni. De egy külön írásban most összegyűjtöttem a válaszaimat, melyek talán a Te kérdéseidre is választ adnak.

Kérdés: “Folyamatosan olvasom tanácsaidat a megfelelő önéletrajz elkészítésével kapcsolatban. Nagyon tetszik és rendkívül hasznos számomra. De úgy érzem, főleg Budapesten ill. nagy városban élő és elsősorban felsőfokú végzettségű, jó paraméterekkel rendelkező embereknek szól.”

Válasz: Ezeket a módszereket mindenki eredményesen tudja használni. Végzettségtől és lakóhelytől függetlenül. Az ügyfeleim között sokféle álláskereső megtalálható: gyári karbantartó, masszőr, friss diplomás, cégvezető, marketing vezető, értékesítő, informatikus és irodai adminisztrátor. Van köztük budapesti, és van köztük sok vidéki.

Az alábbi visszajelzést egy Szegeden élő, középfokú végzettséggel rendelkező hölgy ügyfelemtől kaptam:

Július 16-án kézhez kaptam a Gerilla Önéletrajz anyagot. Nagyon jónak és használhatónak találtam. Augusztus 6-án aláírtam a szerződésemet az új munkáltatómmal! :) Nem vagyok diplomás szakember, mégis sikerrel tudtam használni. A pozitív visszajelzések alapján meggyőződhettem róla, hogy tényleg működik az Gerilla Önéletrajz.
Köszönöm! – Madarász Éva, Szeged

Ezeket a módszereket tehát a középfokú végzettséggel rendelkezők is jól tudják használni.

Talán érdekes lehet számodra, hogy édesapám gépkocsivezető, édesanyám pedig egészségügyi szakasszisztensként osztályvezető egy rendelőintézetben. Mindketten vidékiek, középfokú végzettséggel, egy-két évvel nyugdíj előtt. Bár engem sok áldozat árán ‘kitaníttattak’, az ő szempontjaikat is nagyon jól ismerem, és figyelembe is vettem az anyagban.

Kérdés: “Eddig a HR szakemberek elégedettek voltak az önéletrajzommal. A legutóbbi állásbörzén is megmutattam több személyzetis kollégának, és azt mondták, hogy rendben van. Bár hónapok óta nem találok állást, mégiscsak érdekelne a gerilla önéletrajz. De nem vagyok biztos benne, hogy valóban szükségem van-e rá.”

Válasz: Szíved joga attól kérni tanácsot, akitől szeretnél. De ha a HR-esek szerint jó az önéletrajzod, akkor miért olvasod ezeket a sorokat? Gondolom azért, mert nem hozza azokat az eredményeket, amiket elvárnál. Ez pedig nem más, mint hogy behívjanak interjúra, vagy legalább visszajelzést kapjál a jelentkezésedről.

Felhívnám a figyelmedet egy tanulságos amerikai tanulmányra. Viselkedéskutatók azt vizsgálták, hogy az autósok milyen vezetőnek gondolják saját magukat. A felmérés meglepő eredményre jutott: a megkérdezettek 70%-a mondta azt, hogy jobban vezet, mint az átlag. De ez már csak statisztikailag is képtelenség, nem?

Nagyon sokan így vannak az önéletrajzukkal is…

Kérdés: “Gyanús nekem ez a pénzvisszafizetési garancia. Ha annyira biztos vagy abban, hogy működik ez a módszer, akkor küldd el nekem az anyagot ingyen, és majd átutalom a pénzt, amikor valóban találtam állást.”

Válasz: Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy az ember a kisujját nyújtja, de már az egész karja kell…. Valójában nagyon kevés helyen találkozhatsz ilyen erős biztosítékkal arra vonatkozón, hogy a megvásárolt termék a legmagasabb minőségű.

Itt van például az oly’ sokat dicsért iPhone, amit a T-Mobile kétéves hűségnyilatkozattal árusít, míg a telefonra csak 1éves garancia van. Na nem pénzvisszafizetési garancia, hanem “megjavítjuk, ha elromlik” garancia.

Úgy gondolom, hogy egy álláskeresőnek van éppen elég nehézsége. Nem elég a bizonytalanság, ami abból ered, hogy nincs állása. Ott van még az a sok megaláztatás is, amit a felvételi eljárások folyamán el kell szenvednie.

Ugyanakkor tudom, hogy álláskeresőként Neked is szükséged van segítségre, szükséged van a Gerilla Önéletrajz Módszerekre. Éppen ezért le szeretném venni a válladról a kockázatot: ha nem működik, visszaadom a pénzed.

És mi arra a garancia, hogy be is tartom, amit megígérek?

Nézd, nekem a hírnevem az egyik legfontosabb tőkém. Nem engedhetem meg magamnak, hogy valaki a rossz híremet keltse, mert nem adtam vissza a pénzét. És egy versenyhivatali feljelentés sem hiányzik tisztességtelen piaci magatartásért… Én a tisztességes üzletben hiszek. (Ha további kételyeid vannak, csörögj rám a lap alján található telefonszámon.)

Bevallom, egyébként nem sok ilyen eset van, hogy valaki visszakéri a pénzét. Mindössze ügyfeleim 5% él ezzel. Máshonnan nézve ez 95% elégedettséget jelent.

A cégemnek egy garanciális visszafizetés kb. háromezer forint veszteséget okoz (futár, utánvét, nyomtatás, csomagolás). Csak azért merem, és tudom ezt a kockázatot felvállalni, mert a módszer működik, és csak elvétve fordul ez elő.

Kérdés: “Nem túl agresszív ez a Gerilla Önéletrajz? Én visszafogottabb ember vagyok, nem szeretek nyomulni.”

Válasz: Tisztázzunk valamit: a Gerilla Önéletrajz Módszer nem azt jelenti, hogy egy pisztolyt fogunk a HR-es fejéhez, hogy márpedig most adjon nekünk munkát!

Pontosan az ellenkezőjéről van szó. Megmutatom Neked, hogyan kell nem álláskeresőként pozícionálnod magad. Hanem úgy, mint egy értékes erőforrás, aki több bevételt hoz a jövőbeli munkáltatónak, mint amennyibe ő maga kerül.

Mert ha ezt el tudod érni, akkor érdekes és értékes leszel a cég szemében. Akkor nem arról lesz szó, hogy adnak-e munkát, hanem arról, hogy mikor tudnál kezdeni?

Valóban vannak szokatlan elemek a stratégiámban, de saját stílusodnak megfelelően válogathatsz az eszköztárból. Megjegyzem, több ügyfelem is rájött a tanulmány elolvasása után, hogy igenis be kell egy kicsit keményíteni.

Hiszen biztosan maradtál már korábban alul olyan kollégával szemben, aki fele annyit nem tudott mint Te, fele annyit nem dolgozott, de nagy volt a szája. Emlékezz vissza, hogy hány esetben léptettek ilyen valakit elő Veled szemben! Vagy lehet, hogy a leépítéseknél inkább őt tartották meg.

Én magam is visszahúzódóbb ember vagyok. Én is inkább csendes vagyok, semmint nagyszájú. Éppen ezért meg kellett tanulnom azokat a stílusomnak megfelelő meggyőzési technikákat, amelyekkel vissza tudom szerezni a megérdemelt előnyömet.

Fontos volt számomra az Általad javasolt szemléletváltás, a rámenősség és feltűnés. Nem teljesen vettem át mindent, amit leírtál, valahol egy középutat alakítottam ki az én ódon és a Te forradalmian új módszered ötvözésével.

A korábbi munkaviszonyom megszűnését követő 5. napon már újra volt állásom. Haszonnal forgattam a tanulmányodat, s jó szívvel merem másoknak is ajánlani. – Szauter Ákos, energetikai gépészmérnök

Kérdés: “Jól hangzik a gerilla módszered, de ha egyre többen használják ezt a módszert, akkor egy idő után már ez is ismert lesz a HR-s kollégáknak, és akkor már nem lehet kitűnni vele. Erről mi a véleményed?”

Válasz: Valóban sok álláskereső fordul hozzám segítségért, és azt a visszajelzést kapom, hogy rengeteg hasznos tartalom van már az ingyenes leckékben is. Azonban a legjobb, leghatékonyabb gerilla technikákat csak a fizetős ügyfeleimnek, a Gerilla Önéletrajz és Álláskeresési Módszerek vásárlóinak tartogatom.

Az ügyfeleim száma ugyan több száz, de összességében ez a szám még mindig kevesebb mint egy ezreléke az aktív álláskeresőkének. Egyszóval nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy egy állásra két gerilla pályázat is befusson.

Van még kérdés?

Remélem, hogy a Te kérdéseidre is tudtam választ adni. Ha esetleg nem, akkor nyugodtan írd meg kérlek e-mailben. Nem ígérem, hogy minden egyes megkeresésre válaszolok. Arra azonban számíthatsz, hogy egy következő hasonló anyagban összeírom a válaszokat, melyeket Neked is el fogok küldeni.

Üdvözlettel:
András

A következő lecke tartalmából:

Szinte minden álláskereső arról panaszkodik, hogy sokkal kevesebb álláshirdetés van a piacon. Utánajártam a témának az egyik legnagyobb fejvadász cég vezetőjével beszélgetve, és a következő alkalommal felfedem a titkot. Tipp: már nemcsak a válság áll a háttérben.

———————————–