Amikor megcsörren a telefon

Amikor egy beadott pályázatod után felhívnak a cégtől, könnyen tehetsz szert előnyre néhány ügyes technikával. De ugyanilyen könnyen hozhatod magad hátrányos helyzetbe, ha ezekkel nem vagy tisztában.

Az álláskeresés során az első, reményre okot adó esemény az, amikor megcsörren a telefonod. A megpályázott állás miatt hívnak, tetszett nekik a pályázatod.

Sok álláskereső azonban nem kapcsol elég gyorsan, hogy ez a telefonhívás tulajdonképpen az első interjú is egyben. Ezt a fejvadászok és HR-esek arra használják, hogy tovább szűrjék a jelölteket.

Készülj fel rá!

Bizony akit egy ilyen telefon felkészületlenül ér, az könnyen szórja ki magát a rostából. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az álláskereső nem is emlékszik rögtön, hogy melyik cégről és pozícióról van szó.

“Hogy ki? Honnan?”

El tudod képzelni, hogy egy HR-es kollégára ez milyen benyomást tesz…

Ez nem annyira irreális feltételezés ám! Nap mint nap előfordul. Hiszen már öt-hat jelentkezésnél is nehéz észben tartani, hogy melyik hol is áll, főleg ha az állásra már néhány hete elküldted a pályázatodat.

Pénzről még ne!

A másik gyakori buktató a fizetés témája, tehát amikor megkérdezik a telefonos beszélgetés során, hogy milyen fizetési elvárásod van. A toborzó munkatársak így igyekeznek kiküszöbölni, hogy olyan jelöltekkel vesztegessék idejüket akinek az elvárása nem esik egybe a munkakörre megszabott fizetési sávval.

Pénzről ne beszélj

Ezzel a megközelítéssel csak az a baj, hogy hogyan is tudnál fizetésről beszélni anélkül, hogy láttad volna a munka, a feladat részleteit.

Persze ezt sok álláskereső nem tartja szem előtt, és minden további nélkül magára akaszt egy árcédulát. Könnyen előfordulhat, hogy ezzel kizárod magad a lehetséges jelöltek köréből, mert túl magas összeget mondasz.

Vagy éppen bekorlátozod az alkupozíciódat, és nagy valószínűséggel kevesebbet kapsz majd, mint amennyit kérhetnél.

Ne legyenek illúzióid! Ezt a számot a kérdező feljegyzi a jelentkezésed margójára, és szembesíteni fog vele, amikor az igazi béralkura kerül a sor.

Hogyan érdemes akkor az első interjún viselkedned?

Néhány tipp – nemcsak a fizetés témában:

Vezess egy listát a folyamatban lévő kereséseidről, és azok adatairól: cég, pozíció, jelentkezés dátuma, kapcsolattartó, telefon, következő lépések, stb. Ez abban is segítségedre lesz, hogy az egyes pályázatokat fel tudd követni, amennyiben nem kapnál visszajelzést.

Már a telefonos interjú során számíthatsz arra, hogy megkérdezik, hogy miért pályáztad meg az állást – a fenti lista ennek frappáns megválaszolásában is fog segíteni.

Ne érjen váratlanul a “Meséljen néhány mondatot magáról” kérés!

Ugye van már egy jól begyakorolt és átgondolt, rövid bemutatkozásod?

Ami a fizetést illeti, ennek megbeszélése elől célszerű kitérned egészen addig, amíg a pontos feladatokat nem ismered. Ugyanúgy kell eljárni, mint egy autószerelő szakinak: Ha az autódnak kopog a futóműve, és elviszed szervízbe, nem fogsz addig árat kapni, amíg be nem azonosították a problémát és a pontos teendőket.

A fizetési igényt firtató kérdést elháríthatod azzal, hogy: “A fizetési elvárásom alkuképes. De szeretnék először a feladatokkal tisztában lenni, és amikor már látom azok nehézségi fokát, akkor fogok tudni fizetésről beszélni”.

Azt se felejtsd el, hogy a bruttó fizetés nem minden, hiszen cégenként változnak az ezen felül adott béren kívüli juttatások. Amíg nem ismered a teljes juttatási csomagot, nagyon veszélyes csak fizetésről beszélni.

Ne félj kérdezni!

Minden interjú, így a telefonos interjú során is fontos, hogy kérdezz is, ne csak válaszolj. Itt az alkalom, hogy begyűjts néhány információt, amivel a személyes találkozásra alaposan fel tudsz készülni.

Ne felejtsd el megkérdezni (és feljegyezni), hogy:

  • Melyik cégről, munkáltatóról van szó (ha a hirdetésből nem derült ki)?
  • Kivel fogsz találkozni az interjún: toborzó cég munkatársával vagy a munkáltató képviselőjével? Tudd meg a nevét, a beosztását, és hogy mi lesz a szerepe a találkozón illetve a kiválasztásában!
  • Miért keresnek embert (bővülnek, minőségi csere, belső mozgás, stb.)?
  • Hány lépcsőből áll és meddig tart kiválasztás?
  • A pozícióról is gyűjtsd be minél több infót!

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, akkor biztosan nem kerülsz hátrányba a telefonos interjún. Sőt, az információk birtokában már egy nagy előnnyel készülhetsz a személyes találkozóra.

Baráti üdvözlettel:

András

A következő lecke tartalmából:

Kérdések és válaszok: az elmúlt napokban több kérdést is kaptam tőletek, amikre még nem volt alkalmam reagálni. De most csokorba gyűjtöttem a legtanulságosabb kérdéseket és a válaszaimat, melyek szerintem számodra is hasznosak lesznek.