“Menjek, vagy maradjak?” 6 jel, hogy érdemes erősen elgondolkoznod a munkahelyváltáson

Írta: Baráth András

Szakmai pályafutásod során bizonyára kerültél már olyan helyzetbe, amikor megfogalmazódott benned a kérdés: “Menjek vagy maradjak? Lehet, hogy elérkezett az idő a váltásra?” Üdvözöllek, Baráth András vagyok, a Gerilla Önéletrajz Műhely vezető karrier-tanácsadója, és az esetleges munkahelyváltásról szóló döntésben szeretnélek segíteni az alábbi cikkel.

Menjek vagy maradjak - illusztráció

A legtöbb esetben nehéz döntést hozni a munkahelyváltásról, hisz mint minden változás, ez is rengeteg kockázattal jár, mi emberek pedig nem szeretjük a változásokat.  A megszokások elhagyása mindig bizonytalanságot vált ki bennünk, félünk az újtól, de leginkább félünk az ismeretlentől.

Ha azonban mégis mersz váltani, több szempontból is jól járhatsz. Nemcsak gazdagabb lehetsz egy új, jobb állással, munkakörnyezettel, főnökkel, de a személyiséged is gazdagodik.

Ha ugyanis mersz váltani, olyan tapasztalatokra teszel szert, melyek növelik az önbizalmad, jobban reagálsz majd bármilyen, a későbbiekben felmerülő váratlan helyzetre, alapvetően rugalmasabbá válsz. Olyan emberré, aki jobban kezeli a változásokat, márpedig a mai világában  a hatékony változáskezelés és az alkalmazkodás a legfontosabb képességgé váltak.

Amikor váltani KELL

Akadnak olyan helyzetek, amikor a döntés viszonylag egyszerű, mert a munkahelyváltás elkerülhetetlen. Nézzük először ezeket.

1. Veszélyben a testi épséged

Egyetlen percig se ingadozz, ha olyan munkahelyen kell dolgoznod, ami veszélyezteti az egészségedet, testi épségedet, mert például a munkáltató nem biztosít megfelelő védőeszközöket, munkaruhát a feladat elvégzéséhez, esetleg megfelelő szintű oktatást egy új gép, eszköz kezeléséhez. Ha ezek miatt munkahelyi balesetet szenvedsz és hosszabb ideig nem tudsz dolgozni, olyan jelentős lesz a jövedelemkiesésed és annyi extra kiadásod keletkezik, ami komoly terhet jelenthet családod számára.

2. Folyamatos, túlzott stressz

Természetesen nemcsak akkor muszáj váltanod, ha a testi épséged van veszélyben, hanem akkor is, ha a feladat, a munkahelyi légkör vagy akár ha terhelés mértéke (munkaidő, az elvégzendő feladatok mennyisége) miatt folyamatos stresszben dolgozol. Ilyenkor görcsöl a gyomrod már vasárnap délután, éjszakánként nem tudsz aludni.

Az ilyen stresszhelyzet tartós fennállása esetén lehetetlen jól teljesíteni, ráadásul a lelki megterhelés előbb-utóbb testi tüneteket is okozhat, egyre gyakrabban kapsz el valamilyen betegséget, jön ki az allergiád, herpeszed … Ne várd meg, amíg  komolyan megbetegíted önmagad!

3. A munkáltató nem korrekt

Hasonló módon nem megfontolandó, hanem kötelező a váltás akkor is , ha azt tapasztalod, hogy a belépéskor megállapodott feltételek nem teljesülnek, vagy ha nem  az ígért összegben, időben érkezik meg a fizetésed. „Válóok” az is, ha alaptalanul nem fizetik ki a jutalmad, vagy olyan dologra próbál rávenni a munkáltatód, ami törvényellenes, illetve nem felel meg a te etikai normáidnak.

Egyik esetben sem tartható fenn hosszasan ez az állapot, gyors és határozott cselekvésre van szükség még akkor is, ha azt gondolod, hogy nagyon nehéz lesz elhelyezkedni, és nem mutat jól az önéletrajzodban a sürgős a váltás!

Amikor ajánlott váltani

Léteznek persze kevésbé  kiélezett, nem annyira egyértelmű helyzetek, amikor inkább hosszabb ideje fennálló okok miatt gondolkozol el a váltás időszerűségén. Nézzük most ezeket az eseteket.

4. A szakmai kihívások hiánya

Az egyik igen tipikus helyzet, az unalom illetve a szakmai kihívások hiánya.

Egyik ügyfelem osztotta meg velem a történetét egy önéletrajzírás-tréningen: Több mint 7 éve dolgozik az egyik nagy szolgáltatóközpont pénzügyi területén. Ez idő alatt jöttek-mentek a kollégák, így több generációt is be kellett tanítania. Ő volt az egyetlen fix pont az adott területen. A baj az, hogy ma már nem szívesen megy be dolgozni, mert bár a környezet, a fizetés, a felettese jó,  a tökéletesen leszabályozott folyamatokba már nem tud semmi újítást belevinni. A munkájában felmerülő problémákat rutinból megoldja és úgy érzi, nem terheli le szellemileg a feladatkör.

Azt hiszem, ez egy olyan gyakran előforduló helyzet, amilyenbe életében legalább egyszer mindenki belekerül. Ilyenkor akár  lehetnénk is boldogok, hiszen “mindenünk megvan”, jó kereset, kellemes munkakörnyezet, korrekt vezető, de mégsem vagyunk azok.

Ügyfelemnek is azt tanácsoltam, hogy komolyan gondolkozzon el a váltáson. És ha nem is munkahelyet vált, legalább gondolja át, hogy a cégen belül milyen más munkakörben dolgozna szívesen.

5. Megromlott kapcsolatok

“Az emberek cégeket választanak és főnököket hagynak ott.” – állítja a mondás, ami arra utal, hogy a váltáson sok esetben azért kezdesz el gondolkodni, mert nem jössz ki főnököddel. Ennek oka lehet, hogy szakmailag nem tartod kompetensnek, a vezetői stílusa idegen számodra, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen emberileg nem illetek össze.

Ha ilyen okok miatt merült fel benned a váltás gondolata, mielőtt elhatározod magad a lépésre, fontold meg, te mindent megtettél-e azért, hogy javíts a kapcsolatotokon. Beszéltél-e ezekről a problémákról a feletteseddel? Ha nem, érdemes egy próbát tenni, mert sokszor éppen a kommunikáció hiánya okozza a feszültségeket.

Amennyiben csak a főnököddel van bajod, de a cégen belül jó kapcsolatrendszerrel rendelkezel, érdemes ezen a kapcsolatrendszeren keresztül próbálkoznod, illetve a HR felé jelezned, hogy szívesen kipróbálnád magad új területen.

Természetesen ilyenkor is megoldás lehet a munkahelyváltás, ebben az esetben viszont érdemes alaposan átgondolnod, hogy melyek voltak azok a tényezők, jellembeli sajátosságok, személyiségjegyek, amelyek zavartak téged a főnöködben. Az új munkahely keresése során –  különösen az állásinterjú során – helyezz hangsúlyt arra, hogy jövendő főnöködet minél jobban megismerd, teszteld az általad fontosnak tartott dimenziókban.

Ha sürgősen szeretnél egy új állást találni, akkor az új könyvem ebben nagy segítségedre lesz. Itt találsz róla bővebb infót >>

6. A cég pénzügyi helyzete bizonytalanná vált

A harmadik eset, amikor felmerülhet benned a váltás gondolata, ha a cég teljesítménye folyamatosan hanyatlik, ” lejtőre kerül”. Árulkodó jelek, ha a szállítókat nem fizetik ki időben, a bevétel nem növekszik, a bérek utalása is akadozik… Az önéletrajzírás tréningjeinken nagyon sok résztvevő mondja el bemutatkozáskor, hogy hasonló okok miatt, megelőző lépésként kezdett el állást keresni, mivel nem akarják megvárni, amíg elküldik őket.

Az utolsó három esetben nem vagy időnyomás alatt, a váltás nem sürgető, ezért ne mondj fel indulatból, vagy csak mert eleged van.  Nagy érték ugyanis, ha úgy kezdhetsz el állást keresni, hogy van munkahelyed, van bevételed. Ilyenkor nem kell bármit elvállalnod, szabadon válogathatsz, sőt, az álláspiacon is vonzóbb jelölt leszek, akit valahonnan el kell csábítani.

Erre figyelj, mielőtt váltanál

Miután nem vagy kényszerhelyzetben, fontold meg alaposan, hogy milyen munkakört, milyen céget, milyen felettest keresel! Határozd meg az új munkáddal kapcsolatos fontossági sorrendet, és gondold azt is végig, miben tudsz kompromisszumot kötni. (Hajlandó vagy-e például többet utazni, messzebb lévő munkahelyen dolgozni?)

Ne pályázz sok helyre, viszont mindegyikhez készíts egyedi, minőségi pályázati anyagot. Csiszold, tökéletesítsd az önéletrajzod, menj el több állásinterjúra, hisz ebből is tanulsz, tapasztalatot szerzel. Ha az álláskeresés során úgy látod, hogy szükséged lehet valami olyan képzésre, tanfolyamra, nyelvtudásod aktivizálására, ami segítheti az elhelyezkedésed, az álláskeresés ideje alatt érdemes ezekre is időt szakítanod.

Ha keresésed sikerrel járt és megtaláltad azt az állást, amiért szívesen váltasz, légy körültekintő a váltás “adminisztratív” kezelésében: Sose mondj fel addig, míg nincs az új munkáltatóval aláírt munkaszerződésed, vagy legalább szándéknyilatkozatod, nehogy két szék közt a pad alá kerülj!

Figyelj arra is, hogy az elválás a régi munkáltatóval, főnököddel korrekt módon történjen.  Légy együttműködő a munka átadásával, betanítással, esetlegesen a felmondási idővel kapcsolatosan, hisz  amíg ott dolgoztál, nyilván sokat kaptál ettől a cégtől, lehetőséget, megélhetést, fejlődést. Ezt ne felejtsd el!

Azért is érdemes vigyázni, mert egy olyan kis piacon, mint Magyarország, gyorsan elterjedhet az a hír, hogy nem váltál el szépen az előző munkahelyedtől, illetve sosem tudhatod, a későbbiekben  mikor lesz szükség a  volt munkahelyed, főnököd támogatására, érdemes tehát a jó kapcsolatot elváláskor is fenntartani.

Akárhogy is döntesz, sok sikert kívánok!

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.