Mi a legnagyobb hiba, amit a 40-45 év felettiek elkövethetnek az álláskeresésnél?

Akárhány évesek is vagyunk, mindig adódhatnak nehézségek az álláskeresés során. A pályakezdőknek is megvannak a maguk álláspiaci problémái, ahogy a tapasztalt szakembereknek sem fenékig tejfel sok esetben az állástalálás. A legtöbb ilyen hátráltató tényezőt egy kis felkészüléssel és tudatos álláskeresési stratégiával hatékonyan orvosolhatjuk, ám van itt valami, ami sokkal keményebb dió, és tipikusan a 40-45 éves kor felettiek sajátossága. Ne hagyd, hogy mindez téged is hátráltasson!

“Ez nem az én stílusom”

Egyik ügyfelem példája szemlélteti legjobban a problémát: Zoltán korábban sikeres cégvezető volt, nyelveket beszélő, tapasztalt szakember, többek között külföldön épített fel sikeresen cégeket, azonban 45 évesen holtpontra jutott a karrierjében. A személyes tanácsadás során, mikor próbáltuk együtt feltérképezni, hogy milyen irányban és hogyan lendülhetne ezen túl, rendre elakadtunk. Én csak soroltam neki az ötleteket, amire ő csípőből dobta vissza a válaszokat, hogy “Ó, hát az nem az én stílusom!”, “Az nem nekem való, az nekem túl direkt, én erre képtelen vagyok!”. Pedig semmi extrát nem mondtam neki, mégis mindenre az volt a válasza, hogy ő nem tudja magát így eladni.

A probléma nem egyedi: 40-45 éves kor felett sokan méltóságon alulinak érezhetik, hogy el kell adniuk magukat az álláspiacon

Gyakran tapasztalom, hogy 40-45 éves kor felett az állásszerzésnél a lelki oldal sokkal erősebb hátráltató tényező lehet, mint bármi más. Sokan egyenesen megalázónak érezhetik, hogy nem találnak azonnal állást, és bizony nekik kell aktívan tenni azért, hogy sikeresen el tudjanak helyezkedni.

Tipikus tünet ilyenkor, ha valaki lekicsinylően beszél magáról, nem értékeli helyén a megszerzett tudását, tapasztalatát, túl általános, túl rövid önéletrajzot ír, tehát egyszerűen nem hisz magában, eleve leértékeli saját magát, így aztán első perctől kezdve kényelmetlenül érzi magát az álláskeresés folyamatában.

Vannak akik még egy telefont sem hajlandóak megejteni, hogy akár az ismerőseik körében elkezdjenek állás után érdeklődni, nemhogy magukat ajánlani…

Ok és okozat

Miért kérdőjelezzük meg magunkat 40-45 felett hirtelen? Miért zárkózunk be állásszerzés szempontjából a csigaházunkba?

A dolognak két fő oka van: Egyrészt a legtöbben ahhoz szoktak, hogy az elmúlt 20-25 évben nem volt szükségük semmilyen önmarketingre.

Jó szakemberek, így se önéletrajzot, se motivációs levelet nem kellett írniuk, önmaguk promotálására pedig aztán végképp nem volt szükségük, hívták őket az egyes pozíciókba.

Majd amikor 40-45 évesen azt tapasztalják, hogy hirtelen elkoptak mellőlük ezek a kapcsolatok, és állásszerzés tekintetében bekerültek egy légüres térbe, az első, ami ilyenkor nagyon tud sérülni, az az önbecsülés. “Nem vagyok elég jó, nem kellek már senkinek, ez a világ nem nekem való.”

Könnyen bekapcsolnak ilyenkor a reflexek – és ez a másik fő ok.  Mert hát mit is tanultunk annak idején az iskolapadban? Állj be a sorba, tedd hátra a kezed, ne beszélj, csak ha kérdeznek, és semmiképp ne lógj ki a többiek közül!

Na, ez az, ami az állásszerzésnél nem működik!

Nem a te hibád, és hidd el, sokan vagyunk ezzel ugyanígy, hiszen a mai 40-45 éveseknek, és az e feletti korosztálynak még az a természetes, hogy nem “tolja előre magát”, nem lóg ki a keretekből, de ezen a gondolkodásmódon változtatnod kell!

Állj el a saját magad útjából!

Ha szeretnél gyorsan és sikerrel elhelyezkedni, akkor meg kell mutatnod magad, és meg kell győznöd a munkáltatót, hogy alkalmas vagy az állásra. Ehhez pedig el is kell hinned magadról, hogy jó szakember vagy, csak így tudsz kiállni a szaktudásod és a képességeid mellett.

Bízz magadban!

A jó hír az, hogy mindez nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Amint eldöntöd, hogy túllépsz a fenti önhátráltató hozzáálláson, meglátod, hogy egycsapásra megváltoznak a dolgok. Innentől kezdve a többi már csak az álláskeresési technikádon múlik, ami pedig tanulható.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen technikákkal találhatod meg a neked való állásokat 40-45 felett, gyere és csatlakozz a következő élő, online előadásomhoz! ››Itt tudsz regisztrálni az ingyenes előadásra a szabad helyek erejéig.

Ne feledd, az első lépés, hogy fejben helyretedd a gondolataidat, és tisztázd magadban, hogy tulajdonképpen mi is a probléma azzal, hogy felhívod a figyelmet magadra, az eddigi eredményeidre, erősségeidre?

Az az igazság, hogy mindaddig, amíg az álláskeresés ezen része nincs rendben, saját magadat fogod szabotálni a sikeres elhelyezkedésben.

Ha a lelki oldal rendben, a többi már csak gyerekjáték!

Ha ezt a kompromisszumot hajlandó vagy meghozni, és hajlandó vagy elhinni, és másoknak is megmutatni, hogy értékes szakember vagy, akkor a potenciális munkáltatók és vezetők is bíznak majd benned, és a korod valóban csak egy szám lesz a papíron.