Mi a legfontosabb dolog, amit minden állásváltás előtt át kell gondolnod?

A váltás sokszor nehéz döntés. Menjek vagy maradjak? Egyáltalán hogy kezdjem? Ki tudja, ha belevágok, talán még rosszabb lesz a helyzetem? Megfelelek majd az új helyen? Egyáltalán honnan tudjam, a nekem való állás manapság hol terem? Rengeteg a kérdés, de csak semmi pánik! Ha ezt az első lépést alaposan átgondolod, akkor nagy mellényúlást már nem követhetsz el. Ebben a cikkben megmutatom, mi az a legfontosabb dolog, amit ne spórolj el, mielőtt az állásváltásba belekezdel.

Nem elég jónak lenni…

Biztosan te is hallottad már, hogy nem elég jó szakembernek lenni, el is kell tudnod adni magad. Sokan azt gondolják, hogy ez az “eladni magad” dolog csak az állásinterjún következik be. Ott kell igazán brillírozni, ott tudod igazán megmutatni magad. De ez nem igaz.

Igaz, hogy az interjú technikáidnak nagy szerepe lehet abban, hogy meggyőzd a munkáltatót, hogy te vagy az ő embere, csakhogy az interjúig valahogy el is kell jutni! Kell minimum egy jó önéletrajz, és persze az sem árt, hogy tudd, te mit akarsz, a karrieredben épp hol tartasz, mik az erősségeid, és persze hol találod a hozzád passzoló klassz állásokat.

Az álláskeresés egy értékesítési folyamat

Érdemes mindig kiindulni ebből, és abból, hogy a termék ebben a sztoriban bizony te magad vagy.  Márpedig bármilyen terméket/ szolgáltatást csakis úgy tudsz eladni, ha ismered a piacot, és persze ismered hozzá a termékedet, vagyis magadat.

Maradjunk most a piacismeretnél!

Jól felkészült szakembereknél is látom, hogy sokszor 8-10 hónapig, vagy annál hosszabb idő alatt se tudnak elhelyezkedni, még a mai viszonylag jó munkaerőpiaci helyzetben sem. Miért? Mert egy fontos lépés az álláskeresési folyamat elejéről lemarad. 

Pályaorientáció nélkül egy lépést se!

Az egész álláskeresés egyik legfontosabb része, ami nagyon sok szakembernél mégis elmarad, az a piackutatás, azaz a pályaorientáció.

Hidd el, tényleg döbbenetes látni, hogy miután tanácsadáson vagy tréningeken részt vett valaki, pusztán azzal, hogy ezt az első lépést, a pályaorientációt alaposan helyretettük, mennyire hihetetlenül fel tud gyorsulni az egész álláskeresés. 

Ennek pedig egy oka van: a munkaerőoiac is egy piac, vagyis pontosan azok a törvényszerűségek működnek benne, mint az összes többi piacon.

Ha tehát valamire van kereslet, akkor azt úgy is el fogod tudni adni, ha nem a tiéd a legjobb termék. És ennek a fordítottja is igaz: hiába van neked a legjobb terméked, azaz hiába vagy te a legjobb szakember, ha nincs szükség a tudásodra a piacon, akkor nem fogod tudni eladni magad.

Mi kell ahhoz, hogy el tudd adni magad?

Van 3 egyszerű pályaorientációs lépés, amit ha végigcsinálsz az álláskeresés előtt, akkor nagyon egyszerűen meg fogod tudni határozni, hogy melyek azok a pozíciók, amikre jó eséllyel pályázhatsz. Mik azok a területek, ahol valóban rád lesz kereslet, és ahol sikeres lehetsz függetlenül attól, hogy hány éves vagy, és az ország mely pontján laksz.

1) Miben vagy jobb, mint az átlag?

Ülj le egy tollal, papírral és kezdd el összeírni az erősségeidet!

Azt nézd meg, hogy mik azok a munkaerőpiacon értékelhető előnyök, amikkel rendelkezel! Ne általános készségekben gondolkodj, tehát olyat ne írj fel, hogy “pontos, precíz, kitartó, jó csapatjátékos…” mert tudom, hogy az erősségek hallatán a legtöbben ilyesmikre gondolnak.

Ezek is fontosak, de első lépésként sokkal fontosabb a kézzel fogható szaktudásokat, a szakmai tapasztalatot listázni. Mikre gondolok? Ha például van egy mérlegképes könyvelői képesítésed, az egy értékelhető előny lesz számodra. Vagy ha tárgyalási szinten beszélsz pl.angolul, ide azt is azonnal felírhatod, ez is jobbá tesz, mint az átlag.

2) Mely iparágakban, mely szakmában van munkaerő kereslet?

Második lépésként azt kell kiderítened, hogy hol lesz a te szaktudásodra kereslet.

Nézz körül a lakóhelyed körül, térképezd fel a cégeket! Melyek azok az iparágak, ahol sok embert keresnek, mik azok a területek, amikre sok pozíciót hirdetnek. Ne ragadj le ott, hogy orvos, pincér, szakmunkás… Ne legyen kifogás, hogy “Jha, hát kérem, én nem vagyok mérnök, nekem itt babér nem terem!”

A pályaorientációt igenis minden szinten és minden szakterületen mindenki el tudja végezni! És a végén igenis ki fog jönni jó néhány olyan terület, ahol rád van kereslet, és a te szakmai profilodhoz passzol. Ha jól jönne egy kis gyakorlati segítség ebben, akkor klikk ide, és várlak csütörtök este a képernyő előtt élőben ›››

3) Mit szeretsz csinálni, és mit nem szeretsz?

Ha az első két lépéssel megvagy, akkor már pontosan fogod tudni, hogy mire van a piacon kereslet, azonban hossútávan csak úgy leszel elégedett és sikeres egy állásban, ha azt is csinálod, amit szeretsz. Meg kell tehát fogalmaznod azt is, hogy milyen típusú feladatok nem passzolnak hozzád, és mi az, amit úgy érzed, örömmel csinálnál, mi az, ami téged érdekel.

Az idális az, ha olyan állásokra pályázol, amire van kereslet, amiben jobb vagy, mint az átlag, és amit örömmel is végzel. Ennek a 3 kritériumnak a metszete lesz a te pályaorientációs metszeted.

Az a jó hír, hogy ha lelkiismeretesen elvégzed ezt az egyszerű pályaorientációs gyakorlatot, akkor onnantól szinte nyert ügyed van. Nem fogsz vaktában lövöldözni, nem kell felesleges köröket futnod. Innentől kezdve lépésről-lépésre célirányosan meg tudod keresni a neked való legjobb állásokat, azaz jelentősen lerövídítheted az álláskeresést.

A gyakorlati megvalósításhoz ajánlom figyelmedbe a 101 Gerilla Álláskeresési Stratégia könyvemet. (Pszt, súgok: A születésnapi akcióban pár napon belül ezt is nagy kedvezménnyel elérheted!!!) Ebben az útmutatóban 101 konkrét, részletesen leírt gyakorlati tippen keresztül végigvezetlek, hogyan építsd fel az álláskeresést, és hogyan érd el a neked való, legnyerőbb pozíciókat!

Jó felkészülést, jó álláskeresési élményeket!