Ezt az állásinterjú kérdést utáljátok a legjobban

Vajon melyik a legnehezebb interjú kérdés? Hamarosan megtudhatod. Plusz kimerítő választ adok a legutáltabbnak szavazott kérdésre is.

Köszönöm szépen a rengeteg beérkezett szavazatot. Már több százan nyilvánítottátok ki a véleményeteket a legnehezebb interjú kérdéssel kapcsolatban.

A ‘legutáltabb kérdés’ címet  nyerte:

“Sorolja fel 5 pozitív és 5 negatív tulajdonságát!”

Milyen választ célszerű adni erre a kérdésre?

Kezdjük a pozitívval!

A jó válasz a következő elemeket tartalmazza egyszerre:

 • Megnevezel egy egyértelmű jó tulajdonságot, készséget, ismeretet vagy tapasztalatot.

Remélem, ennek meghatározásában nincs problémád. Ha mégis lenne, kérdezz meg egy hozzád közel álló személyt, hogy szerinte Te miben vagy igazán jó, miben vagy jobb, mint az átlag!

Mindenkinek van ilyen tulajdonsága, csak meg kell tudni határozni – ebben tud egy kívülálló, de minket jól ismerő személy segíteni.

 • Arra is szükség van, hogy az említett pozitív tulajdonságot hozzákösd a munkakörhöz.

Tehát magyarázd el, hogy a pozitív tulajdonság milyen előnyt hordoz a megpályázott munkakör szempontjából! Célszerű tehát azt a pozitív tulajdonságodat kiemelni egyébként, amiről tudod, hogy fontos a munka elvégzéséhez.

 • Végezetül pedig, hozz egy múltbeli konkrét példát, amin szemlélteted, hogy a tulajdonságnak/ismeretnek köszönhetően milyen eredményt értél el!

Nézzünk egy példát!

Megpályázott állás: pénzügyi asszisztens

Pozitív tulajdonság vagy készség: “Magabiztosan bánok az Excel táblázatkezelővel, amivel a munka során felmerülő nagy tranzakció mennyiséget is gyorsan fel tudom dolgozni.”

Konkrét példa: “Például az előző munkakörömben fél napot tudtam megspórolni a havi zárásban azáltal, hogy az eredménykimutatás ellenőrzését egy vlookup függvénnyel végeztem el a korábbi manuális munka helyett.”

vagy

Megpályázott állás: kémia tanár
(Mondjuk az interjú során kiderült, hogy nagyobb létszámú osztályokkal rendelkező iskolában.)

Pozitív tulajdonság: “Jó történetmesélőnek tartom magam. Az órákon igyekszem az anyagot legalább egy-két tanulságos történetben megvilágítani, így nagyobb osztályok figyelmét is le tudom kötni, ráadásul a diákok is lelkesebbek, így javul az eredményük.”

Marie Curie
Marie Curie, a radioaktivitás felfedezője

Konkrét példa: “Például az előző iskolában kémia órán minden kémiai elem felfedezőjéről meséltem egy érdekes történetet, amikor azt a vegyjelet vettük. Az osztály átlaga kimutathatóan jobb lett, mint azon osztályoknak, akiknek ugyanezt a tananyagot adtam le, de sztorik nélkül.”

Összefoglalva tehát:

Olyan tulajdonságot említs meg, amiben tényleg úgy érzed, hogy jó vagy! De ugyanilyen fontos, hogy ez a tulajdonság lényeges legyen a megpályázott munkakör szempontjából is. A konkrét példára pedig azért van szükség, hogy el is higgyék Neked, amit mondasz.

Ha ilyen struktúrában válaszolsz a kérdésre, akkor elég 2-3 pozitív példát bemutatnod. Mivel kellően részletesen kifejted ezeket a válaszokat, ezért többre sem szükség, sem idő nincs.

Ami még jó ebben a megközelítésben, hogy a negatív példáktól is elveszi az időt…

Na és mit mondj az 5 negatív tulajdonságot firtató kérdésre?

Mire is kíváncsi itt az interjúztató?

Arra, hogy rendelkezel-e megfelelő önismerettel – olyan ember ugyanis NINCS, akinek nincs gyenge pontja. És van-e ezek között olyan, amit tudatosan fejlesztesz?

Valójában nem negatív tulajdonságra, hanem fejlesztendő készségre kíváncsiak.

Ezért amikor válaszolsz a kérdésre, akkor figyelj a szóhasználatra is: ne negatív tulajdonságról, hanem fejlesztendő területről beszélj!

Háromféle jó válasz létezik

1) Az egyik, hogy egy olyan fejlesztendő területet hozol, amin jelenleg is tudatosan dolgozol.

Például: “Bár korábban folyékonyan beszéltem angolul, az elmúlt öt évben az angol tudásom kicsit megkopott. Éppen ezért három hónapja angol tanfolyamra járok, és intenzíven dolgozom azon, hogy újra magabiztosan tudjam használni a nyelvet.”

Ez a stratégia egy munkanélküli esetében azt is mutatja, hogy maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló időt, és nem ül otthon ölbe tett kézzel.

2) Másik jó – és talán szélesebb körben ismert – válasz, ha egy olyan dolgot hozol példaként, ami valójában pozitív.

Például egy telefonos ügyfélszolgálati munkatárs mondhatja, hogy:

“Nekem fontos, hogy az ügyfél mindig elégedetten tegye le a telefont, és ezért hajlamos vagyok néha több időt is a problémájára szánni. Persze tudom, milyen fontos, hogy megfelelő számú hívást tudjak fogadni, ezért tudatosan figyelek arra, hogy ilyen időtúllépés tényleg csak kivételes, igen problémás esetekben forduljon elő.”

Ez a “fejlesztendő” tulajdonság valójában egy nagyon elkötelezett ügyfélszolgálati hozzáállást tükröz, ami az egyik legfontosabb előny ebben a munkakörben.

(Ha az erősségeidet kellően részletesen bemutattad, akkor egy-két fejlesztendő terület megemlítésénél többre nem is marad idő, és nem is várják el, hogy végigmenj a listán. Úgyhogy akár meg is állhatsz, jelezve, hogy befejezted. De ha tovább kérdeznek, akkor alkalmazhatod a harmadik stratégiát.

3) Egy olyan tulajdonságot említesz fejlesztendőként, ami teljesen független a megpályázott munkakörtől, és lehetőleg az interjúztató szakterületétől is.

Például, ha valaki egy informatikai fejlesztő állásra pályázik, és az interjúztató mondjuk egy személyzetis és egy IT menedzser, akkor megemlítheti a jelölt, hogy

“A számvitelhez sajnos nem értek eléggé, az adóbevallásomat is mindig az anyósom készíti el. De a nyugdíjrendszer változása miatt szeretnék ezzel jobban képbe kerülni.”

Ez a válasz még talán valamiféle szimpátiát is kivált, ha az interjúztatók is hasonló cipőben járnak.

Egy fontos szabály van a negatív tulajdonságoknál: olyan dolgot soha ne hozz fejlesztendő területként, ami fontos elvárás a munkakörrel kapcsolatban.

Baráti üdvözlettel,

András

ui.: Figyeld a levelesládád, mert a héten e-mailben kérdezhetsz majd tőlem!


Hozzászólások

Kérdésed van? Szólj hozzá a témához!

(A hozzászólásod a belépett neveddel jelenik meg.)


Ibolya
2018. július 20. péntek 21:48

Köszönöm szépen! Ez igazán tanulságos kis lecke volt. Kíváncsi volnék még a többi útálatos kérdésre, és azok megválaszolására is. Egyébként szeretek az ügyfelek, a főnökök, és mindenki kedvére tenni, mert akkor mindenki boldog, és Hurrá! Megint jól járt mindenki. Az iroda, az alkalmazottak, a főnökök, az ügyfelek, és megoldottam mindent, és mindenki problémáját. És ha sorozatosan ezt csinálom, akkor a végén, ha akarom, és ha nem, akkor is prémiumot, dícséretet, elismerést, fizetésemelést, jutalom szabadságot, stb-t kapok. Pedig nem is azért csinálom az egészet, hanem azért, hogy a cég szekerét előrébb vigyem, vagy ha lehet, jóval előrébb, és ha lehet egyre gyorsabban.

Válasz

Vita Mihály
2018. július 12. csütörtök 10:49

Kedves András! 63 éves jelenleg is 6 órában dolgozó rokkantnyugdíjas vagyok.Szeretnék munkahelyet váltani.Próbálkozzak,vagy örüljek,hogy ez is van?

Válasz

Katalin 2
2018. július 4. szerda 22:15

Helló András! Vendéglátó szakközépiskolával,érettségi,Fornettihez szeretnék jelentkezni.Jó tulajdonság,az emberekkel elég jól kijövök, jól tudok hallgatni.Ehhez nem igen tudok példát vinni.Nagyon türelmes vagyok,ez nem mindig jó, megbízható,de a káderlapomon azt olvastam, hogy megbízhatatlan.(Nem tudom ki és mikor írta, sejtem, hogy a kukorica címerező táborba nem mentem el, helyette pénzért dolgoztam iskolás koromban.)Több táborban voltam szakács,de szeretem fejleszteni a tudásomat. Talán a legnagyobb hibám, hogy amikor néznek, vagy bizonyítani kell,ügyetlen vagyok(nagyon). Az első alkalommal leverem, kiborítom,elszakítom,és minden amit csak hibát lehet csinálni. Másik, nehezen tudom magamat kifejezni, nem találom a szavakat, amit mondok nem úgy értik, ahogy gondolom.Ezért kerülőm a beszélgetéseket.Mostanában egészségi problémáim is vannak,ezek ellenére,ha mernék önéletrajzot írni,szívesen mennék dolgozni,mert szeretek gépen dolgozni,(nem beszél vissza,azt teszi amit kell.)A pénzről soha nem mertem beszélni, amit adtak ,elfogadtam.Az életemben mindig a pénzt kellett hajtani, soha nem volt elég. Nem mertem többet sem mondani, sem kérdezni mint ami kellett.Konyhán a varrónőt kiemelték büfébe, a másikat szállodába recepcióra.ÉN maradtam mosogató, kézilány, ami nagyon rosszul esett, mert kértem, hogy szállodába szeretnék kerülni ha van üresedés,mivel a végzettségem engedte volna.Mit csináltam rosszul? Hogy csináljam ,hogy jól sikerűljön? Köszönöm a választ!

Válasz

Balogh Dezső
2018. július 1. vasárnap 10:00

A vasárlo mindig a leg fontosab része a termelés területén mert ök hozák nekünk a jövedelmet amiböl fen tugyuk tartani megunkat és a népet mert sok olyan ember van életünk során akik nem tudnak dolgozni ilyenek pl a nyugdijasok es olyan ember aki nem tud valami oknál fogva dolgozni az én véleményem szerint és a fönökök is méltoan bánjanak a dolgozoval köszönöm

Válasz

Tulok Teréz
2018. július 1. vasárnap 09:34

Üdvözlöm, és köszönöm a választ.

Leszázalékolt vagyok, de sem mozgássérült, sem szellemi fogyatékos nem vagyok. Ahhoz kérek segítséget, hogy távmunkában hogy tudnék vers és meseíró munkát találni? Egyszer nagyon be akartak csapni, és félek az interneten az újabb kudarctól. Milyen ötlettel tudna nekem szolgálni?

Üdvözlettel:Tulok Teréz Zalaszabar

Válasz

Marosvölgyi Andrea
2018. június 30. szombat 00:20

Kedves András!
Én azt a kérdést tartom a legbunkóbbnak, hogy: Miért önt vegyük fel? Erre mégis mit várnak? Kezdjem el agyondicsérni magam, amikor az életrajzomban röviden úgyis leírtam a munkaköreimet, az abban végzett feladatokat, tapasztalatokat, ne legyenek már lusták átolvasni, ha egyszer behívtak! Vagy kezdjem el pocskondiázni az esetleges többi jelöltet, akikről 1. gőzöm nincs, hogy kik és hányan vannak, 2. milyen tapasztalatokkal, de azért váltig szajkózzam hogy: de akkor is én mindenkinél jobban tudom ezt csinálni?! Mégis mi a fészkes fenét várnak ilyenkor az embertől? Egyáltalán az interjúztatók fejében megfordult már az, hogy NEM gladiátorviadalra keresnek rabszolgákat? Gusztustalan és embertelen ez az egész rendszer, egyszerűen TILOS lenne bizonyos fajta kérdéseket föltenni és erre rá kéne ébreszteni a munkaadókat, mint ahogy arra is, hogy NINCS joguk senkit sem a kora vagy bármi egyéb miatt elhajtani. Már bocs, de ez törvénybe ütköző -elvileg-. Mi az ötleted, András, hogyan lehet ezeket a "piszkoskodásokat" kivédeni? És pl.: egyáltalán, ki, mikor miért terjesztette el Magyarországon azt a hatemeletes ökörséget, hogy a 40-es 50-es munkavállalók szemétdombra való selejtek? Az, hogy ti (nagyon jó!) ötleteket, hatékony segítséget adtok egy ilyen helyzetben lévő álláskeresőnek, oké, és tényleg hiánypótló, amit csináltok, le a kalappal, de általánosan, össztársadalmi szinten mit lehet tenni azért, hogy a "kedves" munkaadók kőbunkó hozzáállása ezekben a dolgokban valamicskét változzon? Mert, bár tényleg munkaerőhiány keletkezett és egyre jobban jelen van, de -ahogy látom- ez a megalázó szemléletmód a jó Istennek se akar változni...

Válasz

  Ibolya
  2018. július 20. péntek 22:00

  Kedves András!

  Sajnos Andreának igaza van, mert amikor én gyártósori állást kerestem, ott ugyan nem tettek fel ilyen kérdést, de látni lehetett, hogy főleg a későbbiekben, és a munkábaállás során mennyire pofára ment már minden dolog. A 30, 40, 50 éveseket pont azért kellene előnyben részesíteni, mert már rendelkeznek egy jó adag munkatapasztalattal, és rengeteg szaktudással, gyakorlattal, amit az adott cégnél kamatoztatni tudnának, ráadásul nem valószínű hogy ennyi éves fejjel GYES-re, vagy GYED-re mennének. Erre fel kellene hívni a munkáltatók figyelmét. Illetve arra, hogy ezen el kellene gondolkodniuk, hogy minél idősebb egy munkavállaló annál több a gyakorlata, és még ennyi idősen is továbbképezhető, mert a jó pap holtáig tanul, és nem 70 éves koráig. Éppen ezért ezek az idősebb munkavállalók igen értékes emberek, meg kellene őket becsülni, és nem elküldeni.

  Válasz

Meli
2018. június 29. péntek 23:34

Amit én az állásinterjúkon legjobban utálok, amikor a fizetési igényre kérdeznek rá. Ha nem vagyok tisztában vele, mi az ideális, amit kérhetek, akkor ezen nagyot lehet bukni, főleg ha magasra teszem a mércét.

Válasz

  Ibolya
  2018. július 20. péntek 22:08

  Kedves András!
  Erre egy példa: amikor gépíró adminisztrátorként állást kerestem, megjelöltem egy közepes szintű fizetési igényt. A közcélú intézményeknek ez túl magas volt, mert nagyon alacsony bért tudtak volna csak adni, viszont amikor egy autószerelő kft-hez mentem, ott szabályosan olyan gúnyosan kiröhögtek, és gúnyosan a képembe vágták, hogy miért nem kérsz többet??? (te hülye!!!) Itt van pénz!!! (Te szerencsétlen!!!) (Mi nem vagyunk olyan hülye csórók mint mások!!!) De ezt olyan lealázóan és kigúnyolva mondták, hogy azonnal eljöttem. Egyszerűen nem bírtam tovább nézni és hallgatni.

  Válasz

Ro
2018. június 29. péntek 17:56

Én azért utálom ezt kérdést, meg egyszer már elcsúsztam rajta. Mikor feltették nekem ezt a kérdést, visszakérdeztem, hogy Önnek mik a pozitív és negatív tulajdonságai. Erre jött a durva válasz:
- Nem vagyunk ugyanabban a helyzetben! – mondta a „leendő” főnök arrogánsan.
- De igen! – mondtam én, hogy legalább az önérzetem megmentsem, majd felálltam és eljöttem.
Persze ezzel el is úszott a jó kis állásom, de megmaradt az önbecsülésem. Most hogy olvasta javaslataidat, azt hiszem el tudnám ezt kerülni.

Válasz

Ferenc
2018. június 29. péntek 15:21

Az én dilemmám a "Sok jelentkező közül mért pont önt kéne választanunk?" volt, mert ez 1 fogós kérdés tekintettel arra is hogy nem igazán sejtheted mi lesz a valós munkaköröd, és azzal sem lehetsz tisztában ki a konkurenciád.
Feri

Válasz

Feher Katalin
2018. június 29. péntek 13:42

Sajnos a csaladosokat sem kimelik pl.hany gyereked van hova jarnak iskolaba ferjed munkahelye neve es cime megtudjatok oldani e a nyarat gyerekek szempontjabol tud e valaki vigyazni a gyerekekre ezek a kerdesek ha meg felvesznek es nem tudsz menni elbocsatanak a munkahelyedrol

Válasz

  Krisz
  2018. június 29. péntek 21:59

  A családra vonatkozó kérdést sztem jól lehet azzal hárítani, hogy azt mondod, a gyerekek létezésétől/számától függetlenül képes vagy a munka betöltésére...

  Válasz

András
2018. június 29. péntek 12:55

Helló András!

Ezek szerint az a lényeg, hogy:
- ügyesen kikerüld a választ
- olyan választ adj, ami szimpatikus
- és ezzel azt sugalld, h nem törődsz bele a negatív tulajdonságodba, hanem fejleszteni kívánod

Hasonló, amikor azt kérdezik, miért jött el az előző cégétől?

Erre azt szoktam mondani - ami igaz, mert tényleg ez történt, de elvettem az élét -, mivel fontosnak tartottam a cég imidzsét, számomra nem volt elfogadható, h néhány 100ft-on spóroljunk és ezt egy megbeszélés alkalmával szóvá is tettem. Ekkor kaptam egy olyan választ, ami miatt úgy éreztem, ehhez nem adhatom a nevem, így eljöttem.

Ezzel kikerültem a konkrét problémát, de megadtam, mi volt az alap és a legfontosabb, h a főnökséget nem savaztam.

Vagy szerinted ez így nem volt megfelelő?

Üdvözlettel:
András

Válasz