5 jel, ami arra utal, hogy gyengén szerepelsz állásinterjún

Írta: Baráth András  |  2016. június 22.  |  c 13 hozzászólás

Sok álláskereső az interjún való gyenge szereplés miatt marad le egy állásról, pedig alkalmas lenne a feladatra. Vajon Te is elköveted azokat a hibákat, mint az egyik volt kolléganőm, aki többször is csődöt mondott a cégen belüli állásinterjúkon?

Fiatal nő állásinterjún

Vezetőként a legtöbb tapasztalatot az interjúztatásról akkor szereztem, amikor osztályvezetőként belső jelölteket hallgattam meg az alám tartozó csoportvezetői pozíciókra.

Kedvező helyzet volt, hiszen a belső jelentkezőkről pontosan tudtam, hogy valójában mire képesek. Legnagyobb csodálkozásomra azonban azzal szembesültem, hogy gyakran milyen keveset tudtak mindebből megmutatni az interjún. Így járt például az egyik legjobb munkatársam is.

Egy alkalmas jelölt kudarcának története

Az egyik beosztottamról meg voltam győződve, hogy alkalmas lesz csoportvezetőnek. A munka a kisujjában volt, a többiek felnéztek rá, és az ügyfelek is tisztelték.

Amikor azonban eljött az interjú ideje, hibát hibára halmozott. A legnagyobb baj az volt, hogy nem készült fel megfelelően, ezért több fontos kérdésnél is igen határozatlanra sikerült a válasza. Előfordult az is, hogy egyszerűen leblokkolt. Néhány esetben kifejezetten rossz választ adott, miközben én tudtam róla, hogy a napi munkában jól csinálja azt a bizonyos dolgot, amire a kérdés vonatkozott.

Hiába próbáltam ‘átrúgdosni a vizsgán’ – közvetlen felettesként abban voltam érdekelt, hogy mielőbb betöltsék az állást – , de az interjún ott ült a személyzeti osztály képviselője és a területet vezető igazgató is, akik elsősorban az interjú alapján hozták meg a döntésüket.

Így bármennyire is szerettem volna kinevezni az illetőt csoportvezetőnek, az interjún látottak-hallottak alapján az igazgató hajthatatlan volt.

Te nem szeretnél a felkészületlenséged miatt elbukni egy jó állást? Akkor töltsd le most teljesen ingyenesen a Hogyan válaszolj jól a 3 legnehezebb állásinterjú kérdésre c. tanulmányomat itt, amit segíteni fog Neked a felkészülésben >>

A jelentkező elutasításra került

A jelölt egyszerűen elszúrta az interjút, pedig valójában alkalmas volt a pozícióra. A legrosszabb az volt, hogy egyet kellett értenem az igazgatóval. Nem elég ugyanis jól csinálni valamit, tudni kell azt kommunikálni is. Nem elég jónak lenni a munkádban, meg kell tudnod mutatni egy interjún, vagy egy tréningen is. Különösen érvényes ez egy vezetőre.

De tudod, mi a legszomorúbb? Az, hogy amikor ugyanez a szakember fél év elteltével megpályázott egy másik, megüresedő csoportvezető állást is, ugyanezeket a hibákat követte el. Semmit nem tanult a hibáiból.

Légy kritikus magaddal!

Ha állást keresel, és volt már egy-két sikertelen interjúd, érdemes kíméletlenül elemezned a kudarc okát: saját magad. Ha nem teszed ezt meg, és nem tanulsz a hibáidból, könnyen lehet, hogy továbbra is az interjúkon fog elbukni a jelentkezésed.

Segítségül itt az az 5 jel, ami arra utal, hogy az állásinterjún való gyengébb szereplés miatt maradsz le egy állásról

1. jel: Nem jut eszedbe jó válasz, vagy egyszerűen nem is tudsz válaszolni egy kérdésre

Ülsz szemben a két vagy három interjúztatóval, meg vagy róla győződve, hogy ezt az állást neked találták ki, és egyszerűen fogalmad sincs, hogy mit is kellene válaszolni a kérdésre. Úgy érzed magad, mint egy diák az általános iskolában, akit felszólítottak felelni, de nem tudja a leckét.

Ezt a hibát nagyon sokan elkövetik. Nem kellene, hiszen az interjúztatók kérdéseik többségét nagyjából mindig ugyanabból a 40-50 darabos készletből választják ki, amelyre Te is előre felkészülhetnél.

2. jel: Úgy érzed túl hivatalos az interjú

Az álláskeresés kicsit olyan mint a párkeresés, ahol az interjú az első randevú. Kell egy nagy adag szimpátia ahhoz, hogy sikeres legyél. Igen, meg kell, hogy kedveljenek. Ha ezt nem sikerül elérned, akkor olyan szigorú képet vág mindenki, mintha a bíróságon lennétek.

Érthető, ha rohadtul kellemetlenül érzed magad, hiszen a ‘vádlottak padján’ ülni nagyon rossz érzés. Sajnos nem fordítottál elég figyelmet arra, hogy megkedveltesd magad. Ez legalább olyan fontos, mint a helyes válaszok – a kettő együtt kell ahhoz, hogy ajánlatot kapj.

Szükséged van segítségre az állásinterjú felkészülésben? Akkor töltsd le most a 3 legnehezebb állásinterjú kérdést feldolgozó tanulmányomat innen ingyenesen >>

3. jel: Túl ideges vagy, talán még a hangod is remeg néha

Természetes, hogy az interjú előtt mindenki kicsit feszültebb, izgatottabb a normálisnál. Ha azonban majd’ kiugrik a szíved a helyéről, ha remeg a hangod miközben a kérdésekre válaszolsz, akkor nem fogod tudni kihozni magadból a legtöbbet.

Táncoltál már olyan emberrel, akinek izzadt a tenyere, többször is a lábadra lépett izgalmában, és láttad rajta, hogy meg van illetődve? Ugyanígy festesz Te is, ha nem tudod megnyugtatni magad. Erre a tapasztalt előadók több módszert is kidolgoztak, amit az állásinterjún is lehet alkalmazni.

4. jel: Szerinted jól ment az interjú, de mégis nemleges választ kapsz

Olvasóim gyakran írnak ilyesmit: “Nagyon jól ment a beszélgetés, jó hangulat alakult ki, úgy érzem jó válaszokat adtam. Szinte biztos voltam benne, hogy megkapom az állást. Utána viszont három hétig válaszra sem méltattak, majd csak egy kurta elutasítást kaptam. Nem értem, mit csináltam rosszul!”

Ez aztán az idegölő szituáció, még a maradék önbizalmadat is elveszi. Hiszen már abban sem vagy biztos, amit igenis jól csinálsz.

5. jel: Amikor hazamentél, és átgondoltad az interjút, akkor jutott eszedbe, hogy mit kellett volna másképp csinálnod

Talán Veled is előfordult már, hogy otthon verted a fejed a falba, mert nem azt mondtad az interjún, amit valójában mondanod kellett volna. Aztán szidni kezdted magad, hogy hogyan lehetsz ekkora „marha”. Bizony, ez is egy tipikus hiba, ami a felkészületlenségre vezethető vissza.

Ha az öt közül bármelyik eset is előfordult már veled, akkor érdemes jóval alaposabban felkészülnöd egy állásinterjúra. Mert ha nem, akkor könnyen úgy járhatsz, mint a volt munkatársam: Valójában alkalmas vagy, mégis lemaradsz az állásról, mert azt adott pillanatban nem tudod ezt bizonyítani.

 

Állásinterjú banner | Gerilla Önéletrajz Műhely

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Vad Virág
2018. március 25. vasárnap 11:22

Kedves András!
Az egész állásinterjú egy nagy bohóckodás.Itt senkit sem a képességek, végzettségek érdekelnek hanem minden más lényegtelen dolog. Ezért dolgozik sok hülye a sokkal értelmesebbek meg nem kapnak állást.Egyébként is az intelligensebb embereknek nehezebb, mert őket a tartalom érdekli és nem a formaságok.A HR meg egy nagy hülyeség,,üresfejű emberek kitalációja a semmiről.

Válasz

Fenyvesi László
2016. július 1. péntek 09:36

Kedves András!

20 éve dolgozom a logisztika területén, ebből az utolsó 8 évet egy olyan termelő nagyvállalatnál ahol a szakma csúcsát kellett összerakni. Minden szerénytelenség nélkül és mellett állíthatom, hogy profi logisztikai vezető vált belőlem. Viszont ezt a munkát amit elvégeztem semmilyen formában nem ismerték el, igazából úgy gondolom fel sem ismerték.
Így hosszú őrlődés után a váltás mellett döntöttem . Elkezdtem beadni az önéletrajzomat kisebb helyekre. Ahová behívtak fel is akartak venni, legutoljára már ez első találkozás közben megegyeztünk és már arról beszélgettünk az ügyvezető igazgatóval , hogy milyen szerkezeti átalakulásokat hajtsanak végre, hogy elvállaljam a pozíciót.

Viszont jövőhéten megyek interjúra egy hatalmas logisztikai multihoz, német tulajdonosi és igazgatósági hátérrel. Mivel úgy gondolom, hogy nem azért húztak itt fel a németek egy hatalmas logisztikai központot mert olcsó a munkaerő, hanem Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt. Tehát véleményem szerint jóval nagyobb bérezéssel is számolhatok.
A kérdésem az lenne, hogyan tudnám a végsőkig kerülni a fizetési igényem kérdést, mert félek tőle, hogy túl alacsonyan, vagy esetleg nevetségesen fent indítom a licitet.

A válaszát előre is köszönöm!

Válasz

  Halasi Ferenc
  2016. július 2. szombat 09:34

  Azt a pénzt mond be, amit keresni akarsz. Találd ki mennyit akarsz kézbe, mennyitől érzed jól magad. Tegyél rá plussz húsz százalékot, bruttósítsd és jelöld meg az így kapott összeget. (Adókedvezményt, családi pótlékot nem számolunk bele, ahhoz semmi köze a munkaadónak.)

  Ha értelmes helyre mentél, akkor lesz bértárgyalás, ahol a bemondott összegedet alakítgatják: ennyi az alap, amit megadnak, ennyi jön nuttatásból, egy kicsivel kevesebb a havi, de több a bónusz (ebben a fázisban kell tudni jól számolni fejben), stb.

  Ha a fizetési igény megjelölése után nem hívnak be, ne szomorkodj! Ha nem adják meg azt a pénzt, ami kielégíti az önbecsülésed úgyis utálnál ott dolgozni. ;)

  Válasz

Monika Toth
2016. július 1. péntek 05:55

Ha egy interjú alapján nem azt a jelöltet választják a kedves interjúztatók, aki valóban a legmegfelelőbb lenne a posztra - nos akkor nem a jelöltnek kell jobb technikákat tanulnia. Itt valami nagyon félresikeredett, talán újra kellene tervezni a folyamatot.

Válasz

Tibor
2016. június 30. csütörtök 12:32

Kedves András!

Egy érdekes állásinterjút szeretnék veled megosztani. Pár hónapja jelentkeztem egy állásra, nemzetközi áram szolgáltató cég, Mo-n szinte minden városban van kirendeltsége / ügyfélszolgálati irodája. A cég saját honlapjára regisztráltam be magam, ott jelentkeztem az állásra. Teltek a napok, hetek, már hónapok (ez idő alatt további 2 helyre is pályáztam, ennél a cégnél), majd úgy 2 hónap eltelte után jelentkezik egy kedves hölgy, tetszik az önéletrajzom, menjek interjúra. Nagyon megörültem persze, találkozót megbeszéltük. Interjú napján egy másik hölgy interjúztatott. Beszélgetünk, ahogy kell, elmondja a leendő feladataimat, mennyire fontos ez a beosztás, kötött irodai itt ill. egyes környező településeken stb. stb. Továbbá egy 'közvetítő cég' fog engem alkalmazni, nem ők. így is tetszik? "Igen teszik."- válaszolom. Majd gúnyosan közli velem, (valahogy ezekkel a szavakkal) "Ne, hogy azt higgyem, hogy itt olyan jól lehet keresni?!" - ezen a mondatán erősen elgondolkoztam, egyáltalán hogy mondhat ilyet, ezzel a saját munkáját járatta le. Mégis akkor milyen összegről beszélünk? - kérdeztem vissza. A következő történt fel áll, átsétál a másik asztalhoz és egy számológép segítségével elkezd számolgatni...-mond egy minimális összeget, majd 3 másodperc után hozzá teszi "Természetesen ez bruttó". A hölgyön látszik, hogy zavarban van, az interjú során végig a betöltendő pozíció fontosságáról, komolyságáról beszélt és az elvárásokról, most meg kiakarja a szemem szűrni minimálbérrel. Érdekes szituáció volt. Természetesen nem vállaltam.
Ilyen állásinterjúban még nem volt részem.
Olyan érzésem támadt, mind, ha csak leakart volna tudni a hölgy, szerintem már rég megvolt az új ember a pozícióra, ezért a fizetés is kamu volt.
De, ha tévedek akkor több kérdés felmerül bennem:
Miért nem írják ki a munkáltatók a havi fizetést?
Miért akartak közvetítőn keresztül alkalmazni, holott én saját magam jelentkeztem a holnapjukon?
Miért vártak több hónapot az interjúval?
Miért van meghirdetve az állás főiskolai végzettséggel, mikor szerintem ehhez elég lenne 8 általános?
Vagy, ha a pozíció magas végzettséghez kötött, akkor miért nem fizetik meg rendesen?
Vagy miért nem pályakezdőknek hirdetik meg a pozíciót, ha nem tudnak/akarnak többet adni?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Mezei Lili
2016. június 30. csütörtök 10:57

Kedves András!

A fentiekkel és általában véve az állásinterjúkkal kapcsolatban az a kifogásom, hogy nem veszik figyelembe az emberi diverzitást. A munkavállalók nagyon sokfélék: van, aki közvetlenebb - van, aki magának való. Az egyik magabiztosan kommunikál, a másik félénkebb, stb. Ezek a temperamentumbeli - döntően veleszületett meghatározottságú - különbségek a "felkészülés" ellenére is meglátszanak. (Kivéve talán, ha az ember interjú előtt gyorsan elvégzi a színművészeti egyetemet vagy részt vesz egy behaviorista pszichoterápián.) Tehát a munkaképes népesség egy része eleve esélytelen majd' minden állásinterjún, pedig munkáját el tudja végezni. Ez csak azért szomorú, mert dolgozni mindenkinek kell(ene) függetlenül attól, hogy a személyisége megnyerő-e vagy sem.

Válasz

Dóri
2016. június 28. kedd 14:26

Kedves András!
A következő mondattal vitatkoznék: "az interjúztatók kérdéseik többségét nagyjából mindig ugyanabból a 40-50 darabos készletből választják ki, amelyre Te is előre felkészülhetnél"...nagyon rossz recruiternek kellett volna lennem, ha ezzel egyetértenék és sajnos ezért tartunk ma ott, hogy a "hr-es kislány", illetve ezek szerint akkor mindenki lehet HRes aki fel tud tenni standard 40 kérdést? :-)
Annak a HR-es kollegának is szerintem még van mit tanulnia, aki nem tud olyan hangulatot teremteni egy interjún, hogy a jelölt megnyugodjon, felengedjen és kihozza magából a legtöbbet. Az izgulás természetes egy ilyen helyzetben. Üdv, Dóri

Válasz

Sógor Márta
2016. június 24. péntek 09:56

Kedves András! A 4. pont nem értem, mért szerepel ezen a listán, vagy szerintem nincs eléggé kifejtve. Én rendszeresen ebben a helyzetben találtam magamat. A többi pont egyáltalán nem jellemző az interjúimra, szinte mindig úgy jöttem haza, hogy remekül sikerült, aztán a nagy semmi. Nem igazán értem, miért az én gyenge szereplésemet jeleznék az ebben a pontban foglaltak, hiszen ez éppen arról szól, hogy jól szerepeltem. Talán a legfrusztrálóbb az, hogy egyszerűen nem kap az ember információt arról, hogy miért nem felelt meg, mi volt a kifogásuk. Egyébként számtalanszor tapasztaltam, hogy a remegő lábú, láthatóan önbizalomhiányos, nem megfelelően öltözött, első ránézésre is alkalmatlan jelölt lett a befutó, én meg mehettem a levesbe... Ez egy nagyon érdekesen működő ország.

Válasz

  Anett
  2016. június 28. kedd 21:36

  Kevesebb fizut kért..

  Válasz

Baktiné Gresó Erzsébet
2016. június 23. csütörtök 19:47

Kedves András! Én személy szerint nagyra értékelem a munkád. Óriási segítség, az álláskeresőknek. Sok hasznot merítettem az eddigi javaslatokból, és tanulmányokból. Valóban igaz, ha még nem is kell most állás de szükség van a tapasztalatokra a fejlődésre, és a naprakész információra, ebben a változó világban. Másoknak is csak ajánlani tudom. További jó munkát az egész csapatnak. Üdvözlettel: Erzsike

Válasz

  Baráth András
  2016. június 24. péntek 09:25

  Kedves Erzsike, köszönöm a visszajelzést!

  Válasz

Fehérvári Györgyi
2016. június 23. csütörtök 18:09

Kedves András!
Köszönöm, hogy elküldted nekem ezt a levelet. Egyetértek veled, a legmesszebb menőkig. Amit hiányolok, remélem nem haragszol, hogy nagyon fontos a test jelbeszéde, egy állásinterjún is. Én ezt egy állásinterjúm előtt nagyon kitanultam, aminek hasznát is vettem.
Kívánok Neked és munkatársaidnak további sikereket. Üdvözlettel: Györgyi

Válasz

  Baráth András
  2016. június 24. péntek 09:24

  Kedves Györgyi, teljesen egyetértek, a testbeszéd is döntő fontosságú. Olyannyira, hogy ez egy teljesen külön cikket is megérdemel, hamarosan erről a témáról is írok.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book