7 dolog, amiről NE írj az önéletrajzban, hogy többet hívjanak állásinterjúra

Írta: Baráth András  |  2017. szeptember 10.  |  c 99 hozzászólás

Talán a Te önéletrajzod is tartalmaz olyan ártatlannak tűnő információkat, amelyek miatt még azelőtt kiszelektálnak a munkáltatók vagy munkaközvetítők, hogy találkoztak volna veled. Hagyd ki az önéletrajzodból ezeket a fölösleges adatokat, és jóval több állásinterjúra fognak behívni.

7 dolog, amiről ne írj az önéletrajzban

Az önéletrajzokra is érvényes a mondás: A kevesebb néha több. A legtöbb álláskereső még mindig úgy gondolja, hogy az önéletrajz egy adatlap, amit a legnagyobb részletességgel kell kitölteni. Valójában azonban az önéletrajz nem egy formanyomtatvány, vagy űrlap, sokkal inkább egy reklámlevél. Mindjárt megérted, miért mondom ezt.

Ahhoz, hogy vonzó jelölt legyél a munkaadók szemében nem elegendő a tények felsorolása, hanem az ELŐNYEIDET is be kellene mutatnod az önéletrajzodban. Komoly kockázat jelent ugyanakkor bizonyos érzékenyebb adatokat is elárulnod. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy ezeket az információkat félreértik, vagy számodra hátrányosan értelmezik. Hány és hány jelölt csúszik le egy állásról ártalmatlannak tűnő, de fölösleges információk miatt…

Ismerd meg tehát azokat az adatokat, amiket nem ajánlott beírnod az önéletrajzodba!

1. Lakcím

Akár hiszed, akár nem, sok kiválasztással foglalkozó szakember lakcím alapján is szűri a jelölteket. Ha egy olyan munkahelyre jelentkezel, ami túl messze van az otthonodtól, akkor a toborzó attól tarthat, hogy nem bírod majd az ingázást, és ezért be sem hív az állásinterjúra.

A gond ezzel az, hogy a távolság az szubjektív, akár Budapest két, egymástól távolabbra eső kerületére is mondhatják azt személyzetisek, hogy túl sokat kell majd ingázni, és nem hívják be a jelöltet. Én erre azt mondom, Te majd eldöntöd, hogy vállalod a messzebbről való bejárást, ne más döntsön helyetted.

A lakcím tehát egy olyan információ, ami plusz előnyökhöz nem fog juttatni, de adott esetben hátrányos lehet.

2. Az évszámok mellett a hónapok

Írd egyszerűen csak így az időtartamokat: 2009-2012! Ennek előnye, hogy így könnyebben áttekinthető lesz az önéletrajzod, illetve a munkahelyek közti esetleges kisebb, néhány hónapos szüneteket könnyen eltüntetheted. Igazából nincs is annak jelentősége, hogy egy álláskereső 2009. februárjában kezdett el dolgozni a cégnél vagy júliusban.

Ez alól egyedül a legutóbbi munkahely a kivétel, ha már nem dolgozol ott. Tilos ugyanis azt az érzetet kelteni, hogy még tart a munkaviszonyod, mikor valójában már megszűnt.

Minden más esetben azonban nyugodtan használhatod az évszámokat a hónapok megjelölése nélkül.

3. Miért jöttél el az előző munkahelyedről, miért keresel munkát?

A kiválasztás korai szakaszában teljesen fölösleges erről írnod az önéletrajzodban vagy a motivációs levélben. Semmit nem ad hozzá a sikeres pályázatodhoz, rosszabb esetben pedig rontja is az esélyeidet. És a munkáltatók sem várják el, hogy az önéletrajzodban írj erről.

Nyugodtan hagyd ki ezt az információt az önéletrajzodból, majd az interjún elmondhatod – de csak ha rákérdeznek!

4. Életkor, családi állapot

Az életkor alapú hátrányos megkülönböztetés sajnos erősen jelen van a hazai munkaerőpiacon. A közhiedelemmel ellentétben ez nem csak a középkorú vagy idősebb jelöltek esetében jellemző.

Ha például egy 35 éves jelentkező pályázik egy állásra, ahol egy 30 éves osztályvezető lenne a főnöke, akkor lehet, hogy az életkora miatt nem hívják be az illetőt az állásinterjúra. A bizonytalanabb, tapasztalatlanabb vezetők ugyanis nem szeretnek náluk idősebb beosztottakkal dolgozni. Vagy az is lehet, hogy féltik a pozíciójukat.

A tanulmányoknál feltüntetett évszámok alapján persze könnyen kikalkulálható a jelölt életkora. Ez azonban más, mint az első benyomás, amit rögtön a címsorban megjelenő életkor kelt, mielőtt még bármi mást megtudhatna az olvasó a jelöltről.

5. Fizetési igény

A fizetésről idő előtt beszélni csak árthat a jelentkezésednek.

 • Ha ugyanis túl magas összeget nevezel meg, akkor ezzel automatikusan kihúzod magad a jelöltek listáról.
 • Ha viszont túl keveset kérsz, azonnal jelentősen bekorlátozod a későbbi alkupozíciódat, és könnyen elveszítheted a lehetséges fizetésed 10-15 százalékát.

Ezért azt javaslom, hogy ne írd bele a konkrét fizetési igényedet az önéletrajzba. Írd helyette azt, hogy „a fizetési igényem alkuképes”. De ezt is csak akkor, hogy az álláshirdetésben kifejezetten kérik a fizetési igényed megjelölését!

6. Aláírás és dátum

Az önéletrajz nem egy hivatalos dokumentum, amelyet alá kellene írnod, és dátumra sincs szükség. Elég lesz majd a kísérőlevelet aláírnod, de ha elektronikusan küldöd, akkor erre sincs szükség. Azt pedig semmiképp nem javaslom, hogy beszkennelve küldd el az aláírt pályázatodat – ez ugyanis azt a benyomást kelti, mintha másképpen nem tudnál egy Word dokumentumból pdf-et készíteni.

Kíváncsi vagy, milyen önéletrajzot ír egy önéletrajz-tanácsadó? Most ingyen letöltheted az önéletrajzomat erről a linkről >>

7. Semmitmondó pozíciónevek

Rengeteg cég használ olyan pozíció megnevezéseket, amelyek egy kívülállónak, de sokszor még az iparágban otthon lévőknek sem mondanak semmit. Leginkább a multinacionális cégekre jellemző, hogy saját nyelvet kreálnak és rengeteg betűszót használnak. Íme ebből néhány példa: OTC vagy Order to Cash menedzser (ügyfélszolgálat és kintlévőségek kezelése), CSM vagy Customer Supply Menedzsment (logisztika), RTR avagy Record to Report team member (pénzügyi előadó). A sort hosszasan lehetne folytatni.

Ha ilyen megnevezéseket használsz az önéletrajzodban, akkor könnyen lehet, hogy ezeket senki nem fogja érteni, és az egyébként jól megírt pályázatod a kupac aljára kerül. Nevezd a nevén a dolgokat! Például a market advisor helyett nyugodtan használd, az ügyfélszolgálati ügyintéző megnevezést! A közérthetőségen túl ez még azért is hasznos, mert a toborzási munkatársak ezekre a közismert kulcsszavakra keresnek rá önéletrajz-adatbázisokban. Aki ezt használja, azt megtalálják. Aki egy speciális, „rejtjelezett” nyelvet alkalmaz, azt nem.

A fenti szabály alól kivételt képez, ha olyan pozícióban dolgoztál, aminek a megnevezése az iparágon belül jól ismert és ugyanezen iparágon belül akarsz elhelyezkedni. Például az ABAP-programozó megnevezést kevesen értenék, de az informatika világán belül mindenki tudja, miről van szó.

+1 tanács: Mi legyen a címe az önéletrajzodnak?

Ne használd az Önéletrajz, Resumé vagy Curriculum Vitae címet! Ezeknek a címeknek semmi értelme, hiszen egy önéletrajzról ránézésre is látszik, hogy az egy önéletrajz. Ha mégis címet akarsz adni az önéletrajzodnak, akkor az legyen egy figyelemfelkeltő, frappáns cím, amin megakad az olvasó szeme, felkelti a figyelmét, és ezért tovább olvassa. Ha ki tudsz ilyet találni, szuper! Ha nem, akkor egyszerűen hagyd el a címet!

A kivétel erősíti a szabályt

Természetesen a fenti ajánlások esetében is akadnak kivételek. Egy ügyfelem péládul egy ismert, nagy cég vezére mellett jutott személyi sofőri álláshoz. Miután felvették, bejött az irodánkba megköszönni a segítségemet, és akkor ránéztem az önéletrajzára is. Egyből a neve alatt az adatoknál szemet szúrt: „családi állapot: elvált”.

Mondtam neki, hogy jó az önéletrajz, de ennek az információnak igazán nincs helye ott. Azt válaszolta, lehet, hogy a legtöbb állásnál ez így igaz, de egy személyi sofőrnél ez kifejezetten előny, hiszen gyakran vannak késő estébe nyúló utazások és váratlan hétvégi utak is.

A tanulság: vannak ugyan jól bevált, általános szabályok, de mindig az adott pályázat sajátosságait figyelembe véve, a toborzó elvárásait kitalálva kell az információkat adagolnod.

Ért már Téged hátrányos megkülönböztetés egy kiválasztás során? Ha igen, írd meg itt lent a hozzászólásban, hadd tanuljanak a többiek is belőle.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Gabi
2020. augusztus 25. kedd 15:26

Amit gyakorta tapasztalok:

-Életkori diszkrimináció

-Szakmai ismereteknek híján lévő HR-es kekeckedése, aki pipa lesz attól, hogy értek ahhoz amit kérdez es nem csak mosolygok rá

Válasz

Csilla
2020. július 17. péntek 19:58

Komolyan nem tudom, miért hirdetnek állást némely vállalatok, ha utána senki nem jó nekik, aki jelentkezik, vicc ez az egész ország, nem csoda,hogy minél többen elmennek innen.

Válasz

Péter
2020. július 13. hétfő 15:13

Sajnos hamar kiderült, hogy büdös fingod nincs az önéletrajz írásról. Nézd meg a közig. állásokra kötelezően használt formátumot. Ha oda jelentkezik valaki a Te elveid alapján, még a seggüket se törlik ki a pályázatoddal. Javaslom kezdd el kitölteni cégek on-line előzetes önéletrajzát. Ha kihagyod azokat a pontokat amiket javasolsz, a rendszer mint hiányost, el sem hagyja küldeni.

Egy szó mint száz, jó nagy balfasz vagy Te barátom!

Válasz

Éva Z
2019. október 5. szombat 19:02

Sziasztok! Én a gyermekemet egyedül nevelem és őszinte vagyok. Mindkettő hátrányos helyzetbe hoz.

Válasz

Kriszti
2019. május 21. kedd 16:59

Sok problémám akadt a munkakeresésben!
Gyerekkoromban kiderült hogy tanulási nehézségeim vannak : Diszkalkulia , diszgráfia , diszlexia
Sokat bántottak is érte.
Ezután iskolás koromban elváltak a szüleim és már nem fordítottak elegendő figyelmet rám ill a tanulásomra!
Konkrétan teljesen önállóvá kellett hogy válljak.
Majd a későbbiekben ott kellett hagynom az iskolámat hogy eltudjak járni dolgozni, mivel hogy egyedül laktam egy albérletben amit fennt kellett tartanom.
A lényege az az hogy szakma és ilyen nehézségek hátránya miatt mamár nem találom meg az engyensúlyt az életben.. Amiről azt gondoltam simán megy és teljesen felnőttem a feladathoz az most inkább elkeserít... Nem bízom magamban és ezért nehéz munkáttalálnom!
Sokszor előtör bennem az a vágy hogy igenis lerakok egy szakmát.. Csak utána eszembe jut hogy nincs rendes állásom nem tudom kifizetni a sulit ill túltudom-e lépni a problémáimat amivel küzdök még felnőtt fejjel is.. és ezek visszafognak nameg az idő a lakhely..
Ahhoz hogy azt csináljam amit szeretnék hátrakéne hagynom az itteni életem és elmenni egy olyan városba ahol adottabbak a lehetőségek. De megint ott van az hogy nekem itt van a párom a rokonságom a barátaim ismerőseim a kutyám. Nameg a pénz anélkül semmi nem megy!
De az is lehet hogy túlságosan nyuszi vagyok..
Munka!
Sose találok olyan munkahelyet ahova szeretek bejárni vagy szeretem azt amit csinálok vagy jó a fizetés!
Mert mindig van valami!
A főnők ha nő túl bunkó és egy szörnyeteg nem szereti a fiatalokat és ott rúg beléd ahol kell meg féltékeny... Vagy ha férfi akkor meg egy nagyképű gerinctelen perverz állat aki megakar dugni..
De mégha nem is a főnőkkel van a baj akkor olyan a munkavégzés amit nem tudok csinálni , vagy a kollégákkal vannak összetűzések..
Vagy messzevan , vagy a fizetésekkel szórakoznak!
A legutobbinál nem kaptam szerződést félévig de nem tudtam mitcsinálni mert kellett a munka!
Ja és persze nem szeretik ha ezek ellenére még te vagy az aki felvanháborodva!
Konkrétan dögölj meg szaros 130 ezerért 8-12-16 órában ahol még téged csesztetnek ja és ha nem maradsz bennt túlórázni akkor még tevagy kispécizve mindenki szemében!
Álláskeresésnél meg annyit!
Szomszészos városban voltam szerencsét próbálni!
Megvolt a bemutatkózás az eddigi munkahely akkor a tartozkodásihely stb
Mikor mondtam a hím nemü főnőknek csak úgy tudnék bejárni ha hozzájárulna a bérletem árához!
Tudtommal nem mondtam semmirosszat ezzel mert igenis sok helyen állják vagy teljes körü vagy bizonyos %-át a bérlet árának!
De ő teljesen elutasította a dolgot! Ilyet szól: Tudom-e hányan jelentkeznek oda, odavalósiak! (Megjegyzem 3-4 dolgoztak ott) mondom nem hányan? ő: sokan!
Nézek körbe mint a jónevelt kislány és mondom: Nos akkor holvannak?
Na mind1
1 napot voltam bennt próbamunkázni velem teljesen megvoltak elégedve viszont fordítva már kevésbé mivel amíg dolgoztam megloptak.. hát nem részletezem a körülményeket hogy volt miképp volt stb mert nagyon sokáig tartana leírni! De a lényege az az hogy nem fizették a próbanapomat pedig 8órát ledolgoztam és még megisloptak!
Hmm ez így jó hosszúra sikeredett!
Nem várok választ erre az üzenetre de gondoltam megosztom!
:)

Válasz

  Mezei Mária
  2019. október 14. hétfő 14:48

  Sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzeteket kell atelned. A hatalom megrontja a gyenge emberek természetét, azért bannak olyan rosszul a beosztottakkal.

  Válasz

Anett
2019. április 11. csütörtök 09:39

Kedves András!

Az interjú alatt ért... Tudomásom szerint nem szabad szóba jönnie nő esetében a "van-e már gyermeked.... akarsz 5 éven belül?"... kérdéseknek...
Nálam volt ahol előjött és nem is kaptam meg az állást, persze véletlen se emiatt, csak ne tudnám egy ott dolgozó ismerőstől, hogy csupa pályakezdőt vettek fel, akik se kutyájuk, se macskájuk, nemhogy párkapcsolatuk vagy bármi jelenleg látható gyermektervezési szándékuk a közeljövőben...

Válasz

  Éva Z
  2019. október 5. szombat 19:04

  Nálam is ez a helyzet.

  Válasz

  Csilla Nyikes
  2019. július 11. csütörtök 12:30

  Ehhez sajnos semmi kozuk, hogy akar e gyereket vagy sem. Nem is illene megkerdezni. Bar mennyi ember munkanelkuli vagy nem akar dolgozni Magyarorszagon mostanaban megertem miert kerdezik ezt a kerdest. Nagy problema most munkaerot talalni es nem akarjak az embeteket cserelgetni evente vagy keresgelni mert rohadt nehez. Nekem errol a rovid tavu gondolkodas jut eszembe egy munkaado reszerol nem pedig a szelektalas mondjuk.

  Válasz

   Schimmerné
   2019. július 22. hétfő 17:11

   Én már nem akarok gyereket, nekem a korom a problémás. Hiába egyszerű szakmában szeretnék elhelyezkedni, be sem hívnak interjúra. Minden 50 év felettire ráhúzzák az "egyenszabású zsákot", meg sem nézik, kivel van dolguk. Nincs munkaerő, de ennek ellenére túlságosan válogatnak!

Tamás
2019. február 13. szerda 17:50

2.: Pedig nagyon nem mindegy (főleg pályakezdőknél), hogy az illető például adott év januárjában vagy decemberében kezdett el dolgozni egy megjelölt pozícióban. Hónapok helyett inkább a napokat érdemes teljesen elhagyni, annak már valóban nincs semmi hozzáadott értéke.
7.: Itt két lehetőség van: 1. a CV-t kezdő HR-esek szűrik elő és adott esetben fingjuk sincs a szakmabeli vagy specifikus pozícióelnevezésekről (nem a semmitmondó "manager" végződésű pozíciókról van szó). 2. Tapasztaltabban és/vagy az üzletágban/szakmában jártas HR-es vagy területi vezető nézi épp a CV-t, akinek viszont nagyon is számítanak a konkrét elnevezések.

Válasz

Erika O
2018. december 10. hétfő 19:04

Hátrányos megkülönböztetés

Velem ez úgy fordult elő,hogy : mondták, új programmal dolgoznak (gondolom tudatni akarták,hogy nincs ebben segítség-azaz bejárt út), sok az ügyfél akik jellemzően nem szeretnek várakozni, fogom bírni ezt a sok munkát?..... Persze ez a "sok" mit jelent,azt nem tudni. Véleményem szerint jó cég,de nekem nem sikerült jól pályázni,pedig "hátszelem" is volt: MKP,ami járulék fizetési kedvezményt is jelent(-ett volna). Persze utólag átgondolva nem csak ez,hanem a bérigénnyel is lefokoztam magam. Most majd megtanulom! Üdv.:Obernay Erika

Válasz

V. Zsuzsanna
2018. június 20. szerda 21:30

Kedves András, nekem olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg webfejlesztést tanulok egy oktatással foglalkozó cégnél - vagyis nem főiskolán vagy egyetemen - 35 éves vagyok hajadon gyerek nincs. :) Eddig adminisztratív állásaim voltak, most keresek gyakornoki pozíciót, mert ugye programozási tapasztalatom még nincs. Megnéztem hogy az átlagfizetés ebben a szektorban 400.000 forint. Beleírtam az önéletrajzomba hogy 200.000 ft ert gyakornoki poziciót keresek, de semmi választ nem kaptam még. Sőt sok gyakornoki pozícíónál az van kiírva, hogy aktív nappali vagy egyéb tagozatos hallgatói jogviszonya legyen a jelentkezőnek. Tudna esetleg valamit javasolni ebben a helyzetben?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Emőke
2018. március 22. csütörtök 09:12

Sajnos nem minden esetben teheted meg, hogy nem adod meg a fenti adatokat. Jelentkeztem 2 közig. állásra is. Szabvány Excel formátumú önéletrajz sablon a kötelező. Amiben mindenre rákérdeznek, családi állapot, születési hely, idő, eltartott gyerekek száma. Az iskoláknál és az előző munkahelyeknél a kezdés és a befejezés dátuma (napra!), a főiskolánál, egyetemnél, a főbb tantárgyak, a szakdolgozat címe, minősítése, a diploma minősítése. Nagyon durva! Persze be nem hívnak és nem is jelzik, hogy nem téged választottak. :-(

Válasz

  Csilla Nyikes
  2019. július 11. csütörtök 12:55

  Jezus Ur Isten! Excel tablazat??? Ez most egy vicc? En mar ha ennyit szenvedek egy jelentkezesi lap kitoltesenel biztos felhivtam volna oket es megkerdezem behivnak e vagy sem. Sajnos a legtobb esetben ha ok nem hivnak es neked pedig kell a munka ...sajnos menni kell a sajat dolgaid utan es keresni oket ha ok nem hivnak. Sok sikert.

  Válasz

  József
  2019. május 9. csütörtök 20:17

  ezt én is tapasztaltam. a 170 soros exel táblában mindent kérdeztek. A szabályok sokszor nem működnek. Valamibe mindig igyekeznek belekötni. Addig, míg egy állásra 50-en jelentkeznek, nem is lehet mit tenni, csak a véletlenre bízni, hogy nem jelentkezett-e jobb jelölt. Fiatal, tapasztalt, szép, és még bért sem kér.

  Válasz

Wechsleradrienn
2018. március 16. péntek 18:53

Sok allasom volt mar degyakran lekezeloen beszeltek velem a fonokeim ez nagyon fajt es ugy is bantak velem osszeszerelo operatorlkent dolgoztam pedig igyekeztem szorgos voltam sokszor nem ertettem mi a hiba bennem

Válasz

Én
2018. február 7. szerda 13:40

Sziasztok!

Saját tapasztalatomat szeretném megosztani, évekkel ezelőtt történt:

Jelentkeztem irodavezetői - titkárnői pozícióba egy budapesti, ma már nagyon menő főzős helyre. Oda, ahova csapatot építeni jár az ember, és szakácsok irányításával elkészítheti a vacsoráját mindenki.
Elküldtem az önéletrajzomat. Nem tettem rá fényképet (direkt) és próbáltam megfogadni a fenti és hasonló tanácsokat.
A válasz az ügyvezetőtől meglepő volt, tanulságos, leforrázó: körülbelül azt írta, hogy mit képzelek magamról, hogy még egy valamirevaló képet sem csatoltam, és az egész pályázatom úgy rossz, ahogy van. Neki ilyen ember nem kell. És a jövőre nézve is kioktatott, hogy legyek szíves, ha már máshova elküldöm a jelentkezésemet, vegyem a fáradtságot, hogy ..... - és itt felsorolta, mit kéne tennem. Tegyek fényképet, és ha kéri, jelezzem a fizetési igényemet, és még egy sor hibát, amit vétettem szerinte.
Van, aki még véletlenül sem hallott a fenti taktikákról.
Hát, kösz.
Azt hiszem, hálát adok a Jóistennek, hogy nem kerültem be a csapatába.

Üdvözlettel,
M.

Válasz

  Csilla Nyikes
  2019. július 11. csütörtök 13:02

  Kedves En,

  Kep mindenhova kell es ha valaki azt mondja nem inkabb jarj utanna. Ez sajnos, hogy valaki bunko...es a cege ezt turi... orulj hogy nem kerultel be. Masreszt probald meg kezelni a bunko embereket es huzd le oket a foldre ha el van szallva. Nem kioktatas csak tanacs.

  Válasz

Anett
2018. január 17. szerda 18:34

Kedves Tamás!
A Rehabilitáiós kártya ellehetetlenítette az elhelyezkedésemet, sorra csúsztak és csúsznak ki a kezemből a lehetőségek miatta. Számos végzettséggel, nyelvvizsgákkal és diplomákkal képezhetetlennek vagyok feltüntetve, mivel súlyosan fogyatékosnak vagyok megnevezve. Több éve folyamatosan jelezem már különböző intézményeknél, érdekvédelmi szervezeteknél hogy nekem állás kell, nem pedig otthonülésre kényszerítő szockártya. Azért tanultam évtizedekig és többféle területen, hogy minél kevesebb gondom legyen elhelyezkedni, mivel egészségügyi okokból bizonyos típusú munkakörökben nem tudnék megfelelni. Sajnos éretlenül néztek rám, vállakat vonogattak, sajnálkoztak, de tényleges segítséget nem kaptam, sőt választ se kaptam, amikor írásra biztattak. Eleinte azzal biztattak egyes munkaügyesek és alapítványok mentorai, hogy a munkáltatóknak én adókedvezményt adok, és bátran mutassam. Vannak személyi- és munkaügyes dolgozók, akik elutsítottak, mivel járadékost nem alkalmaznak, csak álláskeresőt.
NEM a "félcédulával" pályáztam meg a vágyott munkaköröket, csak az elutasításkor vettem elő, mint adu ászt, hátra meggondolja magát a cég vagy intézmény, de nem...
Ahány embert kérdeztem, annyiféle válaszokat kaptam kérdéseimre, melyek között nem volt közös nevező, mindenki mást gondol erról, de az Élet megmutatta, mire jó a szociális belépőjegy a munka világába, és kimondottan negatívumként hat, amikor a munkatapasztalatokkal akarok állást váltani. Sajnálatból, méltányosságból senkit se vettek föl még valahova, úgy tudom.
Köszönöm, ha válaszolsz a megadott informális címemre, és érdeklődésed esetén további részleteket is elmondok.

Üdvözlettel:
Anett

Válasz

Eszter
2018. január 17. szerda 00:10

Amikor 3 éves volt a gyerekem, konkrétan megmondták, hogy majd 7 év múlva jelentkezzek a céghez, ha akkor éppen lesz felvétel.

Azóta sok év eltelt, és már megünnepeltem az 50. születésnapomat.
Végzettségemnek megfelelő álláshirdetést már alig-alig találok, mert nincs nyelvvizsgám, és ez ma már nagyon sok helyen követelmény.

Most a következőkbe futok bele az interjúk során:
- Mi a kedvenc meséje?
- Milyen mesehős lenne, ha választhatna?
Tudja valaki ezekre a kérdésekre a helyes választ?

Tesztben:
Súlyosan sérült (haldokló) állatot talál. Mit tenne?
a.) Hagyná szenvedni, hogy majd később meghaljon, VAGY:
b:) Megölné az állatot?
Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy erre mi a helyes válsz?
Azt nem kínálják fel, hogy elvinné-e állatorvoshoz?

Hogy számít-e az életkor?
x cégnél jó eredménnyel megírtam a tesztet. Elméletileg megfeleltem.
Másik tesztíró viszont alul teljesített. Mondhatnám azt is, hogy megbukott.
Vártam a cég részéről a telefonhívást, ami persze nem történt meg. Viszont felhívott a másik tesztíró (aki nem tudott teljesíteni), képzeld behívtak......
Nem számított a teszt eredménye, csak a 20 év korkülönbség.

Nézegetem a hirdetéseket:
- Legyen fiatal, ennek ellenére több éves munkatapasztalata.
- Fizikai munkásokat alkalmazó cégnél extra a cég részéről, hogy öltöző szekrényt biztosít.
- Van ahol a posta bontó munkakörhöz elvárják a jogi diplomát, vagy pénzügyi főiskolát, és persze a nyelvtudást.
- Versenyképes fizetés: minimálbér
- Érdeklődni lehet a xxxxxxx telefonszámon. Felhívom a számot, és tájékoztatnak, hogy tájékoztatást nem adnak telefonon.
- Jöjjön be 1 (max. 3) próbanapra (amit persze nem fizetnek), és a ledolgozott nap után megbeszéljük a fizetést és a munkaidőt.
Volt olyan szálloda, ahol meghirdették a takarító munkakört. A jelentkezőket behívták 3 próbanapra. Festés után kitakaríttatták a jelentkezőkkel a szállodát, és utána senkit sem vettek fel.
-Vidékről járnék fel Budapestre dolgozni. (Költség térítést nem kérek.) Amikor kiderül a lakcímem, kerekedik a szemük, mert ők budapesti lakost keresnek. Ezután én már bizonygathatom, hogy a városon belül sokszor sokkal több időt utaznak a munkavállalók, mint én. Ez már nem érdekli őket.

Teljesen megfordult a világ. Régen a robotok szolgálták ki az embereket. Most fordítva van. Az emberek szolgálják ki a robotokat.

Nagyon rossz irányban haladunk.

Válasz

  László
  2019. augusztus 28. szerda 14:39

  Kedves Eszter!
  Nagyon tetszik az írásod, és igazán életszerű! (sajnos) :(

  Válasz

Szőke Szakembernő
2017. szeptember 18. hétfő 13:58

Marketing szakemberként vérfagyasztó volt több interjún is, amikor rákérdeztek a családi állapotomra, gyerekekre illetve az ezzel kapcsolatos terveimre. Ez előfordult személyzeti tanácsadónál és nagyobb magyar cégnél is. Ilyenkor mindig felálltam, és elköszöntem, de előtte még elmagyaráztam, hogy mit gondolok egy olyan cégről, ahol így kezdődne egy esetleges munkakapcsolat. Végül olyan cégnél helyezkedtem el, ahol a gyermekeim száma csak a pótszabadságos papírnál derült ki. Másik rossz tapasztalatom az volt, amikor a kollégáim munkatársakat kerestek, és azt mondták (bár 50+os hölgyek), hogy 40 feletti pályázókat be se hívnak, mert nem tanulékonyak. Akkor 42 éves voltam pont, és elgondolkoztam, hogy mennyire szánalmas ez a hozzáállás, hiszen éppen akkor én is iskolába jártam a munka mellett és 86-98 % között teljesítettem a teszteken, majd sikeresen levizsgáztam. Nagyon mélyen gyökeredzik Magyarországon a diszkrimináció.

Válasz

  Schimmerné
  2019. július 22. hétfő 17:43

  Kedves Szőke Szakembernő!
  Teljesen igazat adok neked, nagyon lenézik azt, aki 45 felett próbál normális munkát keresni magának. Nem 3-4-sokműszakos munkát és itt nem pont a monotonitás ellen beszélek......Ráadásul saját hibámon kívül lettem már rövid időn belül másodszor munkanélküli. Azt mondják, hogy kevés a bolti eladó, kereskedelmi végzettséggel mégsem tudok elhelyezkedni. Nem gyorstalpalón végeztem el, három évig tanultam a szakmát, de szívesebben alkalmaznak 8 általánossal embereket.

  Válasz

Melina Merkouri
2017. szeptember 18. hétfő 10:37

56 évesen mindenhonnan a korom miatt utasítottak el: kizárólag friss diplomás fiatalokat helyeztek előnybe, megakadályozva a kivándorlásukat. Hiába végzem éppen a fősulit, iskolásokkal nem akarnak "bajlódni". Kénytelen voltam bevallani azt hogy főiskolára járok, mert néha elhív a munkahelyről a suli, pedig saját szabadidőmből ( szabadságomból ) tenném mindezt!

Válasz

Németh Éva
2017. szeptember 18. hétfő 09:58

Kedves András!

Megváltozott munkaképességű vagyok, ez a foglalkozrató cégeknek nagy biznisz.

Megkövetelik, hogy írjam be az orvosi komplex felülvizsgálat eredményét, pontosan azt, hogy melyik csoportba tartozom? Muszáj ezt vagy ezt nem szabad megkövetelni az önéletrajzban?

Válasz

Zoltán
2017. május 3. szerda 17:53

Nyilván nem kell beleírni az önéletrajzba, hogy van gyerek, de ha az interjún azt látják egy nőn, hogy kb. 30 éves, és még nincs gyereke, akkor valószínűleg nemsokára lesz, tehát nem fog sokáig ott dolgozni. Ha van gyerek, ráadásul több is, de nem esel ki a munkából, ha valamelyik beteg, mert van, aki vigyáz rá, akkor nagyobb eséllyel kapod meg a munkát, mert talán nem akarsz több gyereket, a meglévő gyerekeid esetleges betegsége miatt pedig nem esel ki a munkából. Tehát szerintem egy gyermektelen harmincas nőnek sokkal kevesebb esélye van, mint egy kétgyermekes harmincasnak, de ez az én véleményem férfi létemre.
Attól még az életkort szerintem nem kéne elhagyni, ha úgyis kikövetkeztetik a tanulmányokból, szóval ez a trükk inkább csak idegesítő annak, aki elolvassa, tehát neked nem hasznos. Mellesleg a cégek hány százalékánál van HR-es? Az arány eléggé lópikula, tehát egy kisebb cégnél inkább a nagyfőnök vagy a titkára vagy valamilyen kisebb főnök olvassa el az önéletrajzodat, nem egy olyan hölgyike, aki meg van áldva egy jó kis formás seggel meg két formás, kemény cicivel, de a munkájához tiszta hülye. Nem egy cégnél voltam állásinterjún, és mindössze az egyiknél találkoztam HR-essel.
Nem mellesleg még 2009 nyarán írtam meg az önéletrajzomat, ami alapján nem igazán hívtak be interjúra, de az utóbbi fél évben kb. 10 hirdetésre jelentkeztem, mert váltani akarok, és olyan 5-6 helyre be is hívtak. Persze az önéletrajzom azóta csak bővült kettő korábbi munkahellyel és egy jelenlegi munkahellyel. Nem is a jellegzetes önéletrajz, hanem annál kevésbé átlátható, de ezt leszarják, mert a tartalma a lényeg. Nem a kinézet, hanem a tartalom. Mellesleg az a címe, hogy "Önéletrajz", ennek ellenére március óta kettő munkát mondtam vissza, mert ott kevesebb lett volna a pénz rosszabb munkáért, de most megint van kilátásban egy újabb munka, amit talán elvállalok. Máshova nem is jelentkeztem. Tehát erről ennyit.
A címet sem mindig érdemes elhagyni, mert ha egy olyan céghez jelentkezel, ami az otthonodtól iszonyatosan messzire van, mert 10 perc gyalog, akkor nyilván te leszel az utolsó, akit behívnak állásinterjúra, igaz? Igen nagyon sokszor jól jön a lakcím az önéletrajzban, mert az is lehet, hogy annál a cégnél fingjuk sincs, hogy te ki vagy, hiába laksz a szomszédjukban. Akkor kell esetlegesen elhagyni a címet, ha ingázás jöhet szóba. Az ingázás persze nem csak a te dolgod, mivel a cég köteles adni útiköltség-térítést, tehát nekik sem mindegy, de nekik az számít, hogy valaki dolgozzon már ott.
Az manapság sem teljesen igaz, hogy csak az nem dolgozik, aki nem akar, meg az sem, hogy aki találni akar munkát, az talál is, mert ez nem egészen igaz, de sokkal könnyebb munkát találni ma, mint olyan 4-5-6 évvel ezelőtt, ez tény. Persze talán az irodistajelöltek nem találnak könnyen munkát, de a melósjelöltek annál inkább. Csak sokaknak büdös a munka, ami konkrétabban a kétkezi munka, a fizikai munka. Azt meg ti itt le is szarjátok, pedig anélkül ti sem lennétek sehol. Bocsánat, de ezt ki kellett adnom itt és most.

Válasz

MLaci
2017. március 27. hétfő 07:56

Hali!

Azt írod ne wordben küld el, az egyik helyen megkérdezték megvan word-be is a pályázatom mert így nem látják tudom e kezelni a word-t ?

Egyébként hálózati rendszergazda pozícióba jelentkeztem.

Válasz

  István
  2018. február 14. szerda 13:33

  Tök jó dolog amikor Wordben írt önéletrajzot kérnek.
  Utólag azt írnak bele, vagy törölnek ki belőle amit akarnak, aztán máris alkalmatlan vagy a pozícióra.

  Válasz

Minya Henriett
2017. március 26. vasárnap 15:22

Tisztelt András!

Hobbit érdemes beleírni az önéletrajzba vagy ez teljesen felesleges? Eddig "divat" volt.

Válasz

Sőrés Erika
2017. március 22. szerda 21:43

Idiotizmusnak tartom ezt az egész önéletrajzos hercehurcát. Szinte több diploma szükségeltetik a megírásához, hogy végül a sokadikra elnyerj végre valahára egy frankó rabszolgamelót. :-) Jobb esetben megkeresnek , mert felkeltetted az érdeklődésüket, aztán mondjuk 1 nap alatt átmész 2-3 teszten . Ez idő alatt szemrevételezheted a riválisokat. Igaz, sima, mostanában oly divatos szalagmunkára, csomagolásra, üzemi dolgozónak jelentkeztél, kis megnyugvással , reménnyel várod a beígért visszahívást, hisz egyedül neked volt érettségid, össze tudtál adni 3-at 5-el, de még ennél bonyolultabb osztások sem jelentettek problémát. A kérdésekre összefüggő, értelmes válaszokat adtál, helyesen használva a magyar beszédet, stb. Hiába várod a telefont a beígért időpontban, az nem szólal meg. Igaz 57 éves vagy, de mondták, a kor nem érdekes. Igaz tapasztalatból tudod, a fiatalok ritkán rendelkeznek olyan állóképességgel, munkaszeretettel, aktivitással, mint te, de estére már biztos vagy benne, megint nem sikerült. Másnap, mikor már nem is számítasz rá, csöng a telefon, és ezt megerősítik. :-) Kik kellenek akkor Önöknek?
Egyszer szeretnék olyan állás hirdetéssel is találkozni, ahol biztosítják a leendő dolgozókat az emberközpontú, szakértelemmel, megfelelő iskolai végzettségű, némi empátiával rendelkező vezetésről .
Sok sikert mindenkinek! :-)

Válasz

  Schimmerné
  2019. július 22. hétfő 17:46

  Kedves Sőrés Erika!
  Teljesen igazad van! Nem tudom, hogy a pozíciókat a legegyszerűbb helyekre is kiíró "szakemberek" egyáltalán tudják-e, hogy milyen tulajdonságokkal akarnak embereket felvenni.

  Válasz

Gáborné Kiss Erzsébet
2017. március 21. kedd 11:55

Nagyon jónak találom és köszönöm sok társam nevében! Én nyugdíjas vagyok és szeretnék dolgozni de eddig még nem sikerűlt önéletrajzot készítenem. Köszönöm. zsóka

Válasz

Istvan
2017. március 20. hétfő 20:32

Véleményem szerint a meghirdetett állások nagy része már a hirdetés feladásakor be van töltve. Nekem a legnagyobb meglepetést az okozta, amikor egy diákmunkás interjúztatott.
Vagy az is durva volt, amikor egy kőbányai cégnél 2000 főből 30-an maradtunk a 3. napra, majd az interjú vezetője átment tegeződésbe. Köszöntött minket a cégnél, ezután közölte, hogy aki iskolába jár az felejtse el a tanulmányait, mert ők semmilyen formában nem támogatják. Ekkor szót kértem, és közöltem, hogy erre semmi szükség, mert a mt 115§-a világosan rendelkezik erről a kérdésről. A válasz az volt, hogy "ja mi külföldi tulajdonú cég vagyunk, ránk a magyar törvények nem vonatkoznak". Ekkor felálltam, elköszöntem, és elindultam kifelé. Egy ember utánam jött, megkérdezte a nevemet, megnézte a jegyzeteit, majd azt mondta: " Ja rád ez nem vonatkozik, csak a többi majomra! Téged középvezetőnek szánunk! " Ismét köszöntem, és eljöttem. Pár nap elteltével felhívtak, hogy jöjjek be. Ott mondták, hogy közel 100% lett a tesztem, és akármikor kezdhetek. (A pénz se lett volna rossz.) Megköszöntem és visszautasítottam az ajánlatot. Kérdezték miért. Mondtam, hogy nem szeretnék egy olyan cégnél dolgozni, akik nem ismerik el a magyar törvényeket.

Válasz

Aliza
2017. március 17. péntek 14:19

Ha még fogamzóképes korú a nő, és nem elvált, akkor az abszolút hátrány... nyilván nem írja le az ember, hogy házas, az életkort is el lehet hallgatni, de azonnal rákérdeznek. Vigyünk egy bizonylatot arról, hogy nem akarunk vagy nem lehet már gyerek, vagy... ha van kisgyerek, akkor arról nyilatkozzuk, hogy ha beteg lesz, akkor otthon derékig leássuk egy gödörbe, és csak este nézünk rá?

Válasz

Horváth József
2017. március 12. vasárnap 13:14

Minden OK amit Ön ajánlj ill. leírt ,amit meg próbáltam értelmezni. Köszi. Nem személyemet érint az álláskeresés, ha nem a majd 20 éves érettségizett , jó angol nyelvtudással rendelkező unokámmal együtt keresünk neki állást. Majd egy éve állás nélküli. beadott vagy 10 önéletrajzot. SEMMI visszajelzés. Erre mi a segítség? Ja és + számítógép ismeret. Üdvözlettel Horváth József / PAPA/

Válasz

Horváth József
2017. március 12. vasárnap 13:00

Minden OK amit Ön ajánlj ill. leírt ,amit meg próbáltam értelmezni. Köszi. Nem személyemet érint az álláskeresés, ha nem a majd 20 éves érettségizett , jó angol nyelvtudással rendelkező unokámmal együtt keresünk neki állást. Majd egy éve állás nélküli. beadott vagy 10 önéletrajzot. SEMMI visszajelzés. Erre mi a segítség?

Válasz

  Zsuzsa
  2017. március 15. szerda 23:11

  Kedves József!

  10 pályázat nagyon kevés! Főleg 1 év alatt!
  Én rossz korosztályban vagyok, gyerek nélkül, diploma és nyelvtudás nélkül, két hónapot ültem csak itthon!

  Én körülbelül naponta adtam le 10 pályázatot! Több száz jelentkezés után pontosan 3 interjún vettem részt! És sikerült végül olyan állás amilyet szerettem volna!

  De sokkal több jelentkezés kell főleg pályakezdőként (ez is saját tapasztalat) kérdezgetni kell ismerősöket, és lehet h először el kell vállalnia olyan munkát amit annyira nem szeretne, mert sok állásadót az is elriasztja, ha még semmi de semmi tapasztalata sincs!

  Remélem hamar találnak valamit :)

  Válasz

Várdainé Ragó Erika
2017. február 25. szombat 18:06

Gyerek miatt ért eddig a legtöbb megkülönböztetés álláskeresésem során sajnos. De volt már olyan is hogy azt mondták rossz korosztályban vagyok (34!) mert ha 25 év alattit alkalmaz vagy 55 év fölöttit akkor kap valami támogatást a munkáltató. Nagyon nehéz elhelyezkedni mert mindig van valami ami nem felel meg a munkáltatónak.

Válasz

Garami Gabriella
2017. január 7. szombat 08:31

Szeretnėm kėrni a segítsėgėt az önėletrajzomhoz.
Előre is köszönöm.

Válasz

Eszter
2017. január 5. csütörtök 08:49

Én is mindig kozmetikázok, mert van egy gyerekem, és ha ez az önéletrajzból kiderül, be sem hívnak. Az állásinterjún azért meg szoktam mondani természetesen.
De szülés után visszatérni a munkaerőpiacra katasztrófa volt. Mivel GYED alatt megszűnt a munkahelyem, ezért keresgélnem kellett, 1,5 évig munkanélküli voltam..... Most már kicsit jobb a helyzet, mert 8 éves a gyerekem, de még mindig diszkriminálnak miatta.

A másik, amit én fontosnak tartok, hogy csak azt a végzettséget szabad beírni, amit a pályázat megkövetel, különben túlképzettnek minősítenek, és azért nem vesznek fel. Pont ezért mindig munkaspecifikusan készítem az önéletrajzomat, véletlenül sem hagyok benne olyat, ami a munka szempontjából nem releváns.

Összességében azt gondolom, hogy kicsit a fejekben is "rendet kellene rakni".
Attól, hogy valaki édesanya, lehet jó munkaerő. Sőt, szerintem egy anyuka néha sokkal megbízhatóbb, lelkiismeretesebb és felelősségteljesebb, mint egy olyan ember, akinek nincs még gyereke.
A képzettségekre vonatkozóan: lehet, hogy valaki sok mindent tanult az életében, de ettől nem feltétlenül kellene rányomni a túlképzett bélyeget. Inkább gondolom széles körű ismeretekkel rendelkező embernek, aki képes folyamatosan új tudást elsajátítani, és szerintem a tanulási hajlandóság egy munkakör betöltésénél inkább előny kellene legyen.

Válasz

Nóra
2016. október 19. szerda 10:15

Azt nem tettem hozzá az előzőekhez, hogy PONT EDDIG jutottam a többször és többekkel felülbíráltatott önéletrajzommal. Akikkel felülbíráltattam: fejvadászcég több is; középvezető beosztású barátnőm és férje, akik maguk is interjúztatnak rendszeresen; HR-es.
Ilyen módon én nem hiszek a CV mindenhatóságában. Sztem is inkább attól függ, AKI válogat az önéletrajzok közül.

Válasz

Nóra
2016. október 19. szerda 09:58

Sziasztok!

Én elég régóta keresek állást - a közmunkáig jutottam.
Akkor voltam GYES-en, amikor begyűrűzött a recesszió az országba, a volt munkahelyem (külföldi cég) kigyűrűzött az országból. Esély nem volt új melót találni úgy, hogy mindenhonnét rugdosták ki az embereket. Rengeteg helyre küldtem önéletrajzot. Jellemzően semmi reakció nem volt rá. Többeket megkérdeztem az önéletrajzom milyenségéről, mindenki tolt rajta egy kicsit - aztán semmi eredménye....
Az életkort én is megkaptam: telefonban mondta egy libus, hogy 38 év felettieket ők nem vesznek fel. Aztán gyorsan letette a telefont. Sajna, hogy ezt a beszélgetést én nem vettem fel....
Rengeteg pályázatot végig olvastam: "fiatalos csapat", "fiatalos, dinamikus csapat". Ezekre el sem küldöm már a CV-met. Minek....? És nagyjából csak ilyen pályázatokat látok.
Igen, a megkeseredettség beszél beszél belőlem. Diplomás közmunkás vagyok. Az önéletrajzomba ezt be sem merem írni, tuti negatív előjele van a dolognak.
Az egyik fejvadász cégtől hallottam, hogy a legújabb trend a cégeknél, hogy "aktív" legyen a munkatapasztalat. Másképp fogalmazva: amilyen pozíciót megpályázol, pont abban dolgozz most is. Magyarul, ha akármilyen okból rangban (pozícióban) lejjebb csúsztál, abban is maradsz, nem tudsz visszakapaszkodni, hiszen nem "aktív" a munkatapasztalatod.
Nekem az az érzésem, hogy sokszor a cégek sem tudják, kit akarnak. (Ha éppen az utcáról akarnak vkit felvenni...) Van valami ködös elképzelésük, amibe élő ember bele nem fér. Ezer dolognak felelj meg - amilyen ember nem is él a Földön.

Válasz

mitrán mária
2016. október 18. kedd 19:26

Szia.
Mindenel egyet értek.Nagyon sokat segitetél.

Válasz

Vanczák György
2016. október 6. csütörtök 10:20

Baráth András úr valóban nagyszerű önéletrajz-szakértő! Tanácsait alkalmazva nem voltam többé álláskereső. Köszönöm segítőkész munkáját és kívánok számára jó erőt, egészséget, sikerekben gazdag életet.

Válasz

Tóth László
2016. október 4. kedd 18:58

Kedves Baráth András!

Rendkívül kritikus vagyok ezekkel a trendekkel kapcsolatosan, ugyanis amit a cikk leírt, az nagyrészt jogszabály ellenes dolog, diszkriminációnak minősül. Ezt pedig a törvény bünteti. Az a véleményem, hogy nem a munkavállalókat, pályázókat kell megtanítani ügyesen elrejteni információkat, hanem a diszkriminációt kell szigorúan szankcionálni, hogy elmenjen a kedve a munkaadóknak az ilyen játékoktól.
Hasonló a véleményem azokról az interjúkról is, ahol a pályázó személyiségét sértő helyzetbe hozzák. Ilyenek például a stresszinterjúk. Ezek alkalmazását én szabadságvesztéssel büntetném.
Miért vagyok ilyen kritikus és ellenséges? Nem vagyok már fiatal, láttam már sokmindent az életben. Véleményem szerint az ember méltóságát nem szabad alárendelni a piacnak, a kapitalizmusnak. Az ember áll a központban és nem a profit. Természetesen, ha valaki nem alkalmas egy adott pozícióra, azt meg kell mondani és azt is, miért. Nem elfogadható, hogy például egy introvertáltat azért nem vesznek fel, mert a munkatársak többsége extrovertált, hacsak nem egy ügyfélszolgálatosnak, vagy sales pozícióra jelentkezik, mert ott érthető. Ugyancsak nem elfogadható, hogy a 30 éves vezető félti a pozícióját. Ha az új munkatárs alkalmasabb, akkor mindegy a kor, a helyes az, ha cserélnek. Ha meg a 30 éves vezető jó vezető, akkor nem kell féltenie a pozícióját.
Az életkor esetében egyébként súlyosan szaknkcionálnék. Mindezt azért, mert közben a kormányzatok folyamatosan emelik a nyugdíjkorhatárt. A kettő együtt Btk-ba ütköző emberiesség elleni bűncselekménynek is felfogható, ahol mindkét résztvevő elítélhető. Az a tény, hogy ezeknek nem szereztek eddig érvényt azért van, mert még nem volt erre precedens értékű per. Azonban az idősebbek számának és részarányának folyamatos emelkedése miatt ez a bomba egyszer fel fog robbanni és akkor remélhetőleg nemcsak a papíron lesz diszkrimináció tilalom.

Üdvözlettel: Tóth László

Válasz

  En is igy erzekeltem 15evvel ezelott is:
  2019. június 15. szombat 16:13

  Diszkrimimacio:
  - Hany eves (nyugdijat fizetni nem akarunk, de tappenzt se)
  - Akar-e szulni? (Gyest fizetni eszunk agaba se)
  - Van-e gyakorlata (mert itt be nem tanitjuk, ugy csusszanjon ki abyubol!)
  - ber igenye: talaljam ki ok mit akarnak fizetni orokos tul oraztatas mellett
  - tul kepzett vagy alul..
  - ha multi ceg ha nem miert kene magamat fenyezni eddig vazolt alapokkal pl (Otp, tmobil, Vodafom call center palyazatokrol=3kor beszelek! 2001, 2004, 2006)

  Mig jobb fizetest nyujt 8oraban pl nyomdasz szakma!

  Válasz

  BB
  2018. január 23. kedd 22:15

  Ez nagyon jó hozzászólás és teljesen egyetértek vele. Gyakorlatilag bűncselekményt követnek el. Ha nincs munkád, mert szívatnak, akkor nem fizetsz adót, nem járulsz hozzá az állam működéséhez, fejlődéséhez és mindez nem a te hibád. Alkotmányos jogod dolgozni, és hogy rendesen bánjanak veled, mivel ez biztosít megélhetést, egészségügyi ellátást, nyugdíjat stb és így leszel egészséges is, aki hozzátesz az állami működéshez. A diszkriminálás bűncselekmény és társadalmi foka, hatása van, ami súlyoz. Ejtsünk pár szót a fizetésről is. Keressetek rá a neten újságcikkekben (igen, kizárólag terjedelmes újságcikkekben, ahol megkérdezték a pl Hays-t stb), hogy kategóriánként milyen fizetési sávok adhatóak a szakmádban. A -tól - ig függvénye a vállalat nagysága, alsó kategória a nagyon kicsi cég, a felső kategória pedig valamilyen extra tudást is magában foglal. Ehhez jön még hozzá a szakmádban eltöltött év és a kompetenciáid. És van egy átlag fizu, a közepe a sávnak, ami a leggyakoribb fizetés! FIGYELEM: ha alacsonyabb a fizetésed, az adócsalás. Sajnos sokan alkalmazzák ezt, így rákényszerítve a munkavállalót, vagy mehet az utcára (el van hintve a köztudatban). A tudásod és kompetenciáid szellemi termékek, amit meg kell fizetni. A fizetésed után adókat, járulékokat kell fizetni, nem is keveset - ezt csalják el a pszichonyomás mellett, amit meg adnak. Plusz: ha nem számolják el a túlórát, akkor az is adócsalás. Ugyanez vonatkozik a céges kedvezmények elhagyására (te nem kapsz) stb. Ha a boltban fitnessz kenyeret veszel, akkor nem fehér kenyér árát fizeted érte. Kiröhögne a boltvezető. Az egyedüli dolog, amivel csalni tudnak: a bónusz (ez sajnos nincs leszabályozva a Munka Törvénykönyvében részletesen), tehát itt nem jár borravaló, ő dönt (mint te a pincérnél, fodrásznál). Plusz feladatok munkakörön kívül: kötelező kompenzálni. Neked is fizetned kell plusz feltétért a pizzádra. Helyettesítési díj nincs, DE: két ember munkáját nem végezheted és helyettesíteni horizontálisan hasonló poziban lehet (ugyanannyiért). Helyettesítés: kizárólag korelajárvány idején lehet hosszabb idő. Nincs munkaköri leírásod: adócsalás (bármilyen munkát el fogsz végezni egy idő után, mert rád teszik, meglátod). Szabiról visszarendelés: csak ha ég a ház (konkrétan). Ha nem vesznek fel elég embert: adócsalás. Ha nem tudod rendesen végezni a munkád, mert olyan a körülmény: törvényellenes. Ha azt mondják, hogy de hát ez az általános, mindenhol ez van, és mit hőbörögsz: mondd neki, hogy mész az adóhatósághoz. Kivéve ha kkv cégnél dolgozol, oda inkább ne menj dolgozni. :D A kenyér, pizzafeltét és borravaló példája alapján ugye milyen egyszerű?! Mitől lenne különb a munka világa, a fizetés (és a járulékok)? Ha fitness kenyeret veszel 1000 db-ot és a számlán fehér kenyér van, akkor vajon mekkora mértékű adócsalást követsz el?

  Válasz

   Éva
   2020. szeptember 18. péntek 12:35

   Kedves B.B.!

   Nagyon tetszik a véleményed, mindenben támogatom az írásodat!

   Mysty
   2019. április 12. péntek 19:26

   Tökéletes levezetés és igaz, de mégsem működik!

  Éva
  2017. szeptember 16. szombat 14:41

  Tóth László, teljesen egyetértek az ön által megfogalmazott tényekkel.

  Válasz

Peti
2016. szeptember 22. csütörtök 07:59

A lakcím megadása csak budapesti munkahely esetén lehet hátrány. Én Tatabányán élek, így nem is baj, ha nem hívnak be egy Kelet-pesti, Gödöllői...stb ( nekem ez Bp. túlsó oldala min. 4óra lenne naponta az ingázás) pozícióra, ugyanakkor Budaörs-Törökbálint-Herceghalom...stb. teljesen jó vagyok, főleg azért mert ide a "pesti ember" már nem megy ki dolgozni, olyan könnyen. Azt viszont kifejezetten nem szeretem, amikor úgy van megadva munkavégzés helye, hogy "pest-megye" vagy "budapest". Ez még egy pest megyeinek vagy egy budapestinek sem mond semmit, mert Soroksárról sem fog felmenni Máriaremetére dolgozni a "pesti ember" sem nem fog Gödöllőről Budaörsre ingázni (vagy fordítva) a "pestmegyei' ember". Szerintem.

Válasz

  MM
  2016. szeptember 26. hétfő 09:54

  Marcsi hozzászólásából is nyilvánvaló, hogyha nem írom be a korom, akkor félredobják. Bár nem értem, hogy miért, hiszen a munkavégzés szempontjából nem releváns. Máshol is olvastam ilyen főnöki hozzászólást, hogy aki nem írja be, annak valami takargatnivalója van. Ez eléggé felháborító, hogy takargatnom kell, hogy elmúltam 40 éves? Ez bűn?
  Üzenem nekik, ők is lesznek még ennyi idősek, és a nyugdíjkorhatár 60 felett van, és egyre emelik.

  Válasz

Marcsi
2016. szeptember 21. szerda 14:45

Elég sok embert felvételiztettem már, de akinek nem szerepeltek egy szakmai önéletrajzban az alap adatai (név, cím, születési idő, hely) már félre is dobtam az esélytelen tálcába. Ha azt kérem egy felvételinél, hogy valaki küldje el a szakmai önéletrajzát, jelöljön meg fizetési igényt és küld egy semmitmondó, semmi konkrétat nem tartalmazó írást és még alá sem írja, ha postán küldi... ráadásul a fizetési igénynél semmi konkrétumot nem ír, abból már eleve azt szűröm le, hogy vagy túlságosan bizonytalan, vagy olyan sokat kér, hogy le sem meri írni.

Attól, hogy valaki fontos információkat kihagy, nem lesz nagyobb esélye, csak maximum ő is "tartozott egy úttal az ördögnek" és feleslegesen rabolta a felvételiztető idejét.

Válasz

  Anett
  2019. április 11. csütörtök 10:05

  A születési idő miért fontos?! Nem tudom, Ön hány éves, de igenis a születési idő hátrány. Az én esetemben (31) ebből kapásból kettő dolgot szűrnek le:
  1. Nő és 31 éves, vajon van gyereke? Kit érdekel, nem jó korosztály és már be sem hívnak...
  2. Nő és 31 éves, vajon van gyereke? Hívjuk be, kérdezzünk rá... Ó, nincs... Ó, hát akkor biztos tervez miután felvettem... Hagyjuk is a felvételét...

  Válasz

  István
  2018. június 18. hétfő 18:52

  És ha benne van, akkor meg az életkor alapján landol a megfelelő helyen... Nem mindegy?

  Válasz

  Groska Zoltán
  2018. március 19. hétfő 21:18

  A te céged sem a piacról él, mert ha igen, már rég te járnál felvételizni.
  Az fel sem merült benned, hogy te adjál olyan információt a cégről, pozicióról ami alapján a csak az jelentkezzen akit érdekel a lehetőség? Inkább te szelektálsz a fizetési igény alapján, mintsem rábíznád a jelentkezőre elmegy-e annyiért amennyit fizetnétek.
  Esélyed sincs, hogy találkozz a pályázatommal, és a hozzám hasonló szakemberek pályázatával. Jobb nekünk külföldön.

  Válasz

  KL
  2017. február 16. csütörtök 13:22

  Pont az a baj, hogy a HR-esek igy àllnak a pàlyàzatokhoz....

  Válasz

  Adél
  2016. október 5. szerda 13:19

  Kedves Marcsi!
  És vajon miért gondolod, hogy a lakcímemnek, valamint a születési időmnek és helyemnek (jah, hogy hogy szem. ig. szám nem kell?) bármi de bármi köze lenne ahhoz, hogy szakmailag alkalmas vagyok-e a meghirdetett pozíció betöltésére? Elvégre nem rendőrségi vagy állami nyilvántartásról szól egy állásinterjú...vagy tévedek? Kivéve persze, ha mindez kizáró okként vagy elvárásként megfelelő módon fel van tüntetve az álláshirdetés szövegében...Bocs a tegezésért, ha már nem lennél huszonéves...

  Válasz

Réka
2016. szeptember 20. kedd 18:03

Én eddig leginkább abba szaladtak bele, hogy túl vagyok képezve, vicces, amikor szakmán belül az a legnagyobb probléma, hogy egyetemi végzettségem van, mert mindenhol olcsó robotokat akarnak. Ami nagyon aranyos, de akkor nem kell csodálkozni, ha nem ért hozzá. Egy másik probléma, hasonlóan egyik korábbi hsz-hez, én elkövettem azt a hibát, hogy beleírtam olyan dolgokat, ami nem feltétlenül a pozíciónak megfelelő. Nálam viszont az lett a baj, hogy ugyan felvettek, de mindent a nyakamba akartak varrni. Nem tartott sokáig, hamar elegem lett belőle.
De volt pozitívum is, amikor állásinterjún elém tettek egy csomó promóciós anyagot (grafikus vagyok), hogy mit tartanék meg belőle? Mondtam, hogy ezekből a papírt, ha nem lenne telefirkálva. Két, nálam egy tízessel fiatalabb srác felvételizett ezt, az egyik a tulaj fia volt és, mint kiderült ő tervezte valamelyik anyagot. Jót vigyorogtak, és enyém volt az állás :)

Válasz

Balázs
2016. szeptember 17. szombat 14:09

A korom miatt nem egyszer labdába sem rúgtam. Egyszer felmérgelődtem, és egy tízessel kevesebbet írtam. Másnap három helyre hívtak be. Egyre elmentem. Megkérdezte egy barátnőm, hogy van képed odamenni. Mondom, úgy, ahogy nekik, hogy be sem hívnak. A másik helyen a nálam valóban 10 évvel fiatalabb menedzsernő célzott rá ironikusan, hogy "hiszen egyidősek vagyunk", majd megkérdezte, el szeretnék-e mondani valamit, amit eddig nem mondtam. Közöltem, hogy nem, és felálltam. Miurán nem írtam már be a korom, elkezdték folyamatosan mindenféle ürüggyel megkérdezni, pl. "a rendszerünk kéri a születési dátumot, másképp nem tudjuk regisztrálni, továbbítani". Ha megmondtam, teljesen biztos, hogy nem jutottam tovább.

Válasz

Magdi
2016. szeptember 14. szerda 17:03

A mai nap kaptam egy telefonhívást hostes munkára hívtak fénykép önéletrajz elkúldve rátértünk mit és hol kellene csinálni. Utolsó kérés a korom volt mert az nen volt az életrajzomban mondom 44 válasz akkor elnézést mi csak huszonéveseket keresünk. Ha látja mikor érettségiztem gondolhatja nrm vagyok huszonéves és öt szakmát sem huszonévesen szerez az ember ugye.

Válasz

  Imre ildikó
  2017. szeptember 22. péntek 13:40

  Kedves András,
  és hol a becsület? Tegyük fel őszinte ember vagyok és őszintén válaszolok a már előre megtervezett furfangos kérdésekre, akkor mi van?
  Mi van akkor, amikor lebutított rabszolgát keresnek, de az interjún szemtől szembe kiderül, hogy nem ilyen személyiséggel állnak szemben, hanem egy sokkal okosabbnál, de olyan helyzetbe került, hogy bármilyen munkát elvállal, csak legyen valami.......,hogy megmentse a családját? És mindez ez egy nő??
  Hamisság, erre nincs magyarázat. És ki az, aki képes eladni a lelkét ilyeneknek?
  Mert én nem!
  Tudom, akkor mehetek a sóhivatlaba::::
  Nem tudom mennyire volt ez egy kultúrált reakció, ezt majd Ön eldönti.
  Véleményem szerint, ha az emberek lelkével többet foglalkoznának a munkáltatók, Ők is jobban járnának.
  Üdv,
  Imre Ildikó
  remélem adataimat bizalmasan kezeli.
  Köszönöm

  Válasz

   Schimmerné
   2019. július 22. hétfő 18:04

   Nekem is az a problémám, hogy nem tudok a dolgokon "ferdíteni", ki nem állhatom még a jótékony hazugságot sem, még ha az érdekeimet szolgálja, akkor sem.

Ildi
2016. szeptember 14. szerda 09:27

Ha munkanélküliként keresel állást, szinte esélyed sincs, mert a HR-sek azt hiszik, nem is akarsz dolgozni, azért vagy munkanélküli! Ha "átmeneti jelleggel" közmunkásként dolgozol, akkor szintén esélytelen leszel, mert lenéznek, mivel közmunkára "csak" olyanok kerülnek (általában), akik az elsődleges munkaerőpiacon nem kellenek vagy nem állják meg a helyüket ! Ha gyereked van az a baj, ha nincs meg az, mert "majd elmegy szülni, ki tudja mikor látjuk viszont"! Ha idősebb vagy, azt hiszik, hogy majd nem tartod be a szabályokat és felül akarsz kerekedni a főnöködön! Ha fiatal vagy, akkor nincs elég tapasztalat a hátad mögött! Még sorolhatnám, de minek....
Sok HR-s hülyébb mint egy 8 általánost végzett!!!
Ennyi a tapasztalatom!

Válasz

Mária
2016. szeptember 12. hétfő 13:29

Többnyire mindegy hogy beleírod-e a fentieket vagy sem. Ez olyan mint a sapka... ha van rajtad azért, ha nincs azért..........Van olyan munkáltató akit érdekelnek ezek az adatok és kellenek neki akkor azért teszi félre mert nincsenek benne, van akit meg nem érdekelnek ezek ezért nem is fogja hiányolni.

Ne általánosítsunk, szerintem ez a lényeg. Ha te úgy gondolod, hogy számodra ez előnyös nyugodtan írd bele.

Ha közel dolgozol a céghez, miért ne írhatnád be, munkáltató meg láthatja, hogy pl. neki nem kell utazási ktg téríteni.

Ha nem írsz életkort akkor is ki fogja számolni a suli végzettségekből vagy félre teszi, hogy na még ennyit sem ír bele, akkor kuka. Vagy behív és ott szembesül ő is hogy sajnos a "fiatal és dinamikus csapat"-ba nem illesz bele mert te lennél az egyedüli 50-es. Holott még 15 évig még dolgoznod kell és amiért nem vagy 30-as attól még lehetsz , fiatalos és dinamikus :)

Akkor mi a helyes? Addig amíg a ez a fajta diszkrimináció létezik, és főleg az életkorra célzok, addig marad a lutri- vagy bejön vagy nem....

Én próbáltam mindkettőt egyik sem releváns.

Válasz

Zsuzsa
2016. szeptember 12. hétfő 12:38

Ha magasabb iskolai végzettséggel rendelkezel, mint amit az adott pozíció megkíván, nem mindig jó, ha ezt a körülményt feltünteted az önéletrajzodban. Velem előfordult, hogy pont emiatt nem hívtak vissza, mert "mi van, ha a szakmámban találok állást, nem akarok majd elmenni?"

Válasz

Marika
2016. június 14. kedd 13:22

Tisztelt Barát András és Tisztelt hozzászólók!
Nagy örömmel olvastam az alábbi hozzászólásokat ,nekem is lenne egy meglátásom.Fiam szeretne a tanult szakmájától kissé távol eső IT szakmában elhelyezkedni.Meglehetősen ráfeküdt a német nyel tanulására,mert a mi városunkban e területen jobban a német kell. Telefonon felhívták a cégtől ,pár szó magyarul ,majd áttért az idegen nyelvre. Az eredmény sajnos lehangoló, nem elég határozott próbálkozzon később. Véleményem szerint nagyon nehéz lehet megfelelő kontaktus nélkül idegen nyelven megszólalni. A személyes kapcsolat is fontos lenne. Igy a hőn áhított állást nem tudom ,hogy mégegyszer megpróbálja e. Az senkit nem érdekel,hogy milyen ember ,milyen hozzáállással és milyen tudással rendelkezik. A tanult nyelvet pedig valahol be kellene gyakorolni,de ezek szerint nem itt.

Válasz

P. Dénes
2016. május 24. kedd 21:04

Sosem szoktam megadni az életkorom, a lakóhelyet is csak akkor, ha az nagyon közel van a tervezett munkavégzés helyéhez. És rengeteg esetben mégis rögtön (a telefonos időpont egyeztetés alkalmával) rákérdeznek.
A 3.pont (váltás oka) bizonyos esetekben - főként a közigazgatás területén - elkerülhetetlen, mert ott sok esetben kötött önéletrajzot várnak el, melynek ez is része.
...

Válasz

Gyeraj György
2016. május 20. péntek 13:07

Tisztelt Baráth András! Már több írását olvastam önéletrajz,motivációs levél kérdésben,amikben sok megfogadandó tanácsot olvastam,és alkalmaztam is. De lenne egy kérdésem,a példákban miért csak,osztályvezető,hr asszisztens,és stb állásokról ír? Arról,hogy egy"sima" szakmunkás hogyan tegye,nem találtam példát,pedig egy cégnél,normál esetben több a fizikai munkás,mint a szellemi! Maradok követő híve,mivel ki tudom válogatni a rám vonatkozókat,tisztelettel : Gyeraj György.

Válasz

Baráth András
2016. május 18. szerda 09:20

Köszönöm a hozzászólásokat, és hogy megosztottátok a külföldi tapasztalataitokat is.

Válasz

  barna krisztiba
  2016. szeptember 21. szerda 12:19

  Okos dolgok voltak a cikkben. Sajnos Magyarországon élünk, ahol elsősorban nem az a lényeg, mit tudsz. Hány éves vagy, a gyerekeid hány évesek. Fizetési igény...sok helyen kérik, holott pontosan még nem tudod, mit is kell csinálnod!
  Kollégát kerestünk, leírom a főnök " problémáit" : ha fiatal, mire belejön, elmegy szülni. Akinek kisgyereke van, az soha nincs itt, aki nyugdíj előtt áll, annak nincs motivációja, úgy is csak a nyugdíjat várja. Ezek után????

  Válasz

Viktoria
2016. május 17. kedd 17:47

Sziasztok!

Erdekes a cikk. Kicsit elfondolkodtatott, hogy ezek a tanacsok mennyire orszagspecifikusak - ami persze nem baj, sot...

En leginkabb angliai tapasztalatrol tudok irni, ha valakit erdekel vagy csak osszehasonlitasnak.

Ott tobbnyire nem kell oneletrajz. (Nagyon sok kulonbozot lattam - toborzas-kivalasztas gyakornok koromban, es meg kell mondjam, ok sem tudnak nagyon oneletrajzot irni.)

A legtobb helyre online jelentkezel es egy a ceg altal szerkesztett formanyomtatvanyt toltesz ki. Gyakorlatilag mindenkinek a palyazata ugyanugy nez ki formailag, a tartalom ugye ami kulonbozo, es ott keresnek ra a kulcsszavakra, mennyire passzolsz az adott poziciohoz.

Kulonbsegek:
1. Cim:
Kifejezetten orulnek lakcimnek, foleg kulfoldi munkavallalo eseten- "hosszutavra" tervezel az orszagban, nem vagy foldonfuto, lakastulaj bizik benned, amiert kiadta neked a lakasat. (Az egy mas kerdes, hogy alberlethez juashoz, elvarjak, hogy legyen munkaviszonyod. Egyik sincs nagyon a masik nelkul, vagy csak nehezen. :) )

2.Datumok az oneletrajzban/palyazatban: Honapra pontosan kerik, nincs mese.

3. Munkahelyvaltas oka:
Minden palyazatnal kotelezo megadni.

5. Fizetesi igeny:
Nincs szukseg a megjelolesere, hiszen tobbsegeben publikus, sot kapasbol csak arra szurve is kereshetsz a munkelehetosegek kozul allasportalokon, amit imadok, mert nem vesztegetitek egymas idejet feleslegesen. Viszont amit kotelezo megadni a palyazatban az, mennyi volt a kereseted az elozo helyen, ami azert egy kicsit be tud korlatozni.

+1 Nyelvismeret:
Nyilvanvaloan csak az angolon kivul beszelt idegen nyelveket szeretnek latni. Te sem irod bele, hogy magyar leven magyarul beszelsz. Kulfoldikent meg ugyis kiderul a palyazatodbol angol nyelvtudasod szintje. Feleslegesen probalkozol kulonbozo tudasszintek jelolesevel (A2, B2, C1 stb. ugysem ertik).

Ja, es "26" eves hr-esek nem nagyon interjuztatnak, max eloszurik a palyazatot es atadjak az illetekes manager-nek, majd egy min. 3 fos panel interjuztat a tesztiras utan.

Udv:
Viki

Válasz

  Laya
  2018. szeptember 25. kedd 15:22

  a 3 fős panel és a "tökéletes" interjú :-)
  https://www.youtube.com/watch?v=ax-hT_QstcE

  Válasz

  Viktoria
  2016. május 17. kedd 18:08

  Ami kimaradt:

  Nem kernek soha fenykepet meg oneletrajzhoz sem, szuletesi datumot sem kell jelolni oneletrajzban, de palyazatnal mar etnikumra, vallasra is rakerdeznek nyilvantartasi okobol. Ezt nem kotelezo ugyan megadni, de ha megadod sem befolyasolja a palyazatod, az interjuztato nem latja ezen adatokat, mert titkosak.

  A nev... Na igen, az egy nehezebb kerdes, mert igenis van sajnos diszkriminacio. Eselyes, hogy kukaban landol a palyazatod, oneletrajzod, ha kacifantosabb neved van, cege valogatja, nem nagyon tehetsz semmit.

  Válasz

Somlai Norbert
2016. május 17. kedd 13:01

Kedves Mindenki:)

Németországban bizonyos cégeknél már a nevedet sem írhatod be, mert ha szláv vagy török őseid vannak.....bár lehet te életedben nem jártál ott...
Az én szomorú hazai tapasztalataim és a külföldi sikereim:(van még mit tanulni otthon)
-nemrég másoddiplomáztam pénzügyből, milliókat áldoztam nyelvtanulásra és befektetési guruk, traderek iskoláira, s mindössze a prémium bankárom ajánlott fel maga mellett egy 6 hetes gyakornoki állást...na köszi..
-a mesterkozmetikusomnak hála még 26 évesnek is alig nézek ki, de otthon 30 év felett temesd el magadat. HR ismerőseim előre figyelmeztettek... --DE!!!!!!! -András és más önéletrajzírók tanácsainak hála, Ausztriában egymásra licitálnak értem a hotelek, mert ennyi év tapasztalattal és képzettséggel még itt is kevesen rendelkeznek. Kiábrándító, hogy dolgoztam itt -vendéglátás- már több magyar exsportolóval, modellhölggyel, bankárral, jogásszal, mesterlövésszel..

Sikeres napot!

Válasz

Szép Klári
2016. május 16. hétfő 16:37

Szerintem akár milyen jó az önéletrajz attól függ ki interjuztat pl: 26 éves HR-s nem tudta,hogy az 1967-es közgazdsági tech- egyben érettségi is. Közölte, hogy sajna nem felel meg végzettség hiányában.Még sok hasonlót ismerek.Szerencse kérdése mint minden.

Válasz

Rienn
2016. május 15. vasárnap 21:52

Az önéletrajzomba nem írtam be, hogy anya vagyok két kisgyermekkel. Viszont az interjún már nem lehet eltitkolni, pláne, ha közvetlenül szülési szabadság után akar valaki visszatérni a munka világába. Sajnos hiába írtam remek önéletrajzot (be s hívtak szinte minden megpályázott állásra), hiába felelek meg maximálisan az elvárásoknak, ha olyan sztereotípiák élnek a munkaadók fejében, hogy a kisgyermekes anyák nem megbízhatóak, és állandóan hiányoznak. Az meg a másik, hogy az egyik fejvadásznak meggyőződése volt, hogy 4 év alatt biztosan elfelejtettem az angol nyelvet és a szakmai alapokat. No comment.

Válasz

  Nóri
  2016. szeptember 21. szerda 15:12

  Három gyerekkel sem könnyebb. Én egy ideig beírtam, gondolván, hogy úgyis kiderül az interjún, nem érdemes eltitkolni. De konkrétan sehová sem hívtak be. Most nem írom már be, de a helyzet ugyan az. Csak már az interjú után küldenek el. Már ahová behívnak egyáltalán. Mert két eset létezik, vagy van már gyerek, vagy hamarosan úgyis szülni fog. Egyik sem jó nekik. Ráadásul gyes alatt végeztem el a főiskolát, ami akár jó pont is lehetne, de ők csak azt látják benne, hogy itt vagyok már nem is túl fiatalon, három gyerekkel, pályakezdőként. Ezt baromi nehéz már az önéletrajzban is kozmetikázni, nemhogy egy interjún.

  Válasz

  Regi
  2016. szeptember 12. hétfő 12:57

  Ha nincs gyerek akkor az a gond.. igazan megalazo tud lenni hogy azt kell bizonygassam. hogy nem is lehet gyerekem..

  Válasz

Svindler
2016. május 15. vasárnap 17:30

A probléma jelentős részben nem az önéletrajzokkal van, hanem azoknak a fejében akik az önéletrajzokat értékelik és a kiválasztást végzik. Sokukat alkalmatlannak tartom arra a feladatra, amelyet végeznek. Voltam olyan interjún ahol jelentós részében arról volt szó, hogy miért távoztam az előző munkahelyemről, minha ez olyan nagyon befolyásolná a szakmai kvalitásaimat, viszont szakmai kérdés egy sem volt. Elém ül egy 22 éves kiscsaj és elkezd engem értékelni, miközben egy értelmes kérdést nem tud föltenni. Nem értem, hogy mi predesztinálja arra, hogy bárkit értékeljen, a tapasztalat legkevésbé. Vicc amit néha művelnek. Meggyőződésem, hogy az önéletrajz megfelelősége jelentős részben attól függ csupán, hogy ki olvassa, és nem attól hogy van-e dátum vagy születési dátum. Persze vannak alapvető formai és tartalmi követelmények is, de egy xy módszer alapján megírt önéletrajztól még senki nem kapja meg álmai állását.

Válasz

  Melina Merkouri
  2017. szeptember 18. hétfő 10:42

  ez így van..... szakmailag alkalmatlanok döntik el sokszor...

  Válasz

  anna
  2016. május 16. hétfő 14:44

  Teljesen egyetértek, egyik csalódásom volt, mikor kereskedelmi diplomásként egy kisvárosban ahol nehéz a szakmában végzettségnek megfelelő munkát találni, végre behívtak egy fuvarozó céghez. Boldog voltam, de két idióta liba interjúztatott, megkérdezték mit csinálok, és elmondtam hogy pedagógusasszisztens (közmunkán voltam, hogy addig se üljek otthon) erre ők: de jóóó, létezik ilyen állás? Én is azt szeretném csinálni... Hát, szívesen cseréltem volna velük és otthagytam volna a képzettséget nem igénylő minimálbéres munkámat egy olyanért ahol a 4 év alatt tanultakat hasznosíthatom. Ott ráadásul tudom hogy egy jó pozícióban levő hölgy nem tanulta a szakmát, szóval lehet hogy féltek hogy később elfoglalhatom a pozíciójukat. De még egy csomó ilyet tudnék mesélni, pl. területi képviselőnek jelentkeztem egy ásványvizes céghez, kétszer behívtak és az első interjúztató olyan lelkesen mesélt rólam a kollégájának, azt hittem fel is vesz, de végül fel sem hívtak, majd mikor én rákérdeztem mondták hogy azért nem szóltak mert olyan nehéz volt a választás köztem és a másik esélyes hölgy között. Akivel nem sokkal később összefutottam egy hipermarketben, csípőre csúsztatott rózsaszín miniszoknya, felette kilátszó tetoválás... óriási csalódás volt, hiszen én sokkal komolyabb ember látszatát keltettem, úgy látszik van ahol másra van igény.

  Válasz

  TOZSO
  2016. május 16. hétfő 09:22

  EGYETÉRTEK A MEGJEGYZÉSEIDDEL SVINDLER. ÁLTALÁBAN FIATAL, SZINTE TEENAGERNEK KELL MEGFELELNÜNK. ŐK A DÖNTNÖKÖK. SAJNOS A "FŐNÖKÖK" SEM ÁLLNAK MINDIG A HELYZET MAGASLATÁN.

  Válasz

Arpad
2016. május 14. szombat 13:13

A 7-es ponthoz: Az OTC, CRM, R2R roviditesek pl. a relevans SAP Modul vilagszerte hasznalt, altalanosan elterjedt megnevezesei. Ha egy fejvadasz ezeket nem tudja beazonositani, az szomoru...

Válasz

  István
  2018. február 14. szerda 13:23

  Márpedig a tapasztalat az, hogy a Hr-esek és a fejvadászok nagy része abszolút alkalmatlan arra amit csinál, fogalmuk sincs róla.
  Jelentkeztem egy céghez, ahol a hirdetésben az volt, hogy nem a diploma számít, hanem a tapasztalat. Az a tapasztalat, mi nálam 20+ év.
  Még csak fel sem hívtak, be sem kerültem az interjúztatottak közé.

  Válasz

  Gyula
  2017. március 29. szerda 09:56

  Nem a fejvadász nem tudja beazonosítani, hanem a HR-es akihez mész... Az még a Higiéniai Manager-t sem képes felfogni...

  Válasz

   Kriszta
   2018. február 4. vasárnap 23:36

   Ahogy minden szakmában, itt is elmondható, hogy van jó és rossz munkaerő, azaz van jó és rossz HR-es. Viszont azt tapasztalom, hogy nagyon gyakori az összes HR-est egy kalap alá venni és kizárólag negatív színben feltüntetni őket. Nyilván álláskeresés során a munkavállaló kap negatív visszajelzést, elutasítást, esetleg nem válaszol a cég a beadott pályázatra, a munkavállaló megsértődik, de akkor is helytelennek tartom az általánosítást.

Panyi Tünde
2016. május 14. szombat 12:01

Ehhez képest a HR-esek azért barmolnak le, mert nincs dátum, és aláírás az önéletrajzon. :( És nagy a homály a HR-esek fejében a megváltozott munkaképességűeket illetően is. Nagy cégnél, mikor kifejezetten megváltozott munkaképességűeket keresnek, hogy ne kelljen rehab. hozzájárulást fizetniük, miért nem olvasnak utána, mit is takar ez? Igaz, ahol olyan csürhe alkotja a HR-es csapatot, akiknek tanköteles korukig az általános iskolát nem sikerült befejezniük, lásd Jabil HR-esei, nincs is min csodálkozni. Legdurvább húzásuk az volt, hogy az interjún egy nyomtatványt is ki kellett tölteni, és egyikük később ráhamisított valamit helyettem. :(

Válasz

  Németh Éva
  2017. szeptember 18. hétfő 10:05

  Kedves Panyi Tünde!


  Ezt én is tapasztaltam, mint hallássérült munkaerő.
  Dolgoztam ilyen munkahelyeken és legutoljára pont a nagy és régi magyar multicég ellen folyik a bírósági per költségvetési csalás miatt, mert nem akarnak túlórapénzt vagy normateljesítést fizetni!
  Akármennyi normát teljesítettünk, akkor is 4 órát fizettek és punktum!

  Válasz

   Mariann
   2017. november 5. vasárnap 20:45

   A Providenthez jelentkeztem. Minden tesztem sikerült. Másnap felhívott a helyi vezető akivel beszélgettem. Rákérdezett,hogy van e gond a hallásommal. Mondtam, igen van....elmondtam röviden a tényeket. Azt mondtam próbáljuk meg ennek ellenére és dolgozzunk együtt. A jövőbeli kollégám elhozza két nap múlva a papírokat amikre szükségem lesz. Orvosi alkalmasság és egyéb....
   Kérte,hogy az erkölcsit csináltassam meg. Mondtam rendben és várom a kollégát. Aki azóta sem jelentkezett. Rövid idő elteltével jött egy e mail a közpobtból,hogy ugyan alkalmas vagyok a tesztek sikerültek de mégsem alkalmaznak.
   Vajon miért?
   Jut eszembe, hogy13 évig dolgoztam előtte kereskedelemben ahol minden nap emberekkel voltam kapcsolatban. Ott nem okozott semmilyen gondot az,hogy gond van a hallásommal. Mi ez, ha nem diszkrimináció?

Mónika
2016. május 13. péntek 21:25

Sziasztok,
Ezt elolvasva kezdem sejteni, hogy 85-ös születési dátummal és hajadon "állapotom" megjelölésével, a tapasztalataim képességeim ellenére nem hívtak be egyik komolyabb állásra sem amit megpályáztam. :P

Válasz

  Mónika
  2016. május 13. péntek 21:27

  Lemaradt a miért szó :)

  Válasz

BB
2016. május 13. péntek 20:11

Sziasztok,

Nekem az a problémám, hogy úgy beszélünk a hátrányos megkülönböztetésről, mintha az természetes velejárója lenne az álláskeresésnek és a munkahelyi életnek. Annyira szeretném már látni, hogy komoly pozícióban lévő emberek, mint Ti, Gerillások, végre az asztalra csapnátok és elindulna egy folyamat a diszkrimináció megakadályozása és büntetése érdekében. Tipp: a Profession csapat sem véletlenül indította útjára a Munkatársaim oldalt, ahol akár anonimként is értékelheted a vállalatokat. Hosszú távon komoly gazdasági romlást fog okozni a megkülönböztetés és a többségben haverok alkalmazása kis és nagy cégeknél egyaránt. Sokan állnának mögétek, ha végre elindulna valami. Sok ember a közegből. Vállalatokat ebbe a programba nem szabad meghívni, mert az már CSR projekt lenne nekik, mind tudjuk, hogy a többségüknél sajnos csak hazug öntömjénezés az egész.

Válasz

  Bobba
  2017. március 27. hétfő 16:11

  Szia, részben jogos amit írsz, de vegyük figyelembe a munkáltató érdekeit és a munkavállalók hozzáállását is együtt! Sajnálatos módon itthon szokás a 2. gyereket pl. úgy időzíteni, hogy pont kiderüljön a terhesség ténye mikor vissza kéne térni a munka világába... és nem az otthon töltött idővel van a gond (bár szerintem a 3 év indokolatlanul sok, de mivel törvényi lehetőségek adják, döntse el mindenki magának), hanem azzal, hogy mindeközben az otthon levő anyukának esze ágában sincs továbbképeznie magát!

  Szóval engem pl. sokkal inkább bosszant az, hogy én amiatt vagyok hátrányban, mert ilyen a hozzáállása sokaknak!
  Munkáltató részről meg az bosszant, hogy teljesen intoleránsak és felkészületlenek a gyermekes szülőkkel szemben olyan munkakörökben, amik egyébként otthonról végezhetőek lennének, ha pl. beteg a gyerek! Volna min változtatni mindkét oldalról!
  De tény, hogy a ne írd be a lakcímed, korod, családi állapotod (ez utóbbit mondjuk sosem írtam), meg fizetési igényed még akkor sem ha kérik, meg ne csatolj fényképet mert be sem hívnak, már kezd kissé nevetséges lenni! Szerény véleményem az, hogy akik ez alapján eldöntik hogy be sem hívnak, azok meg sem érdemlik, hogy nekik dolgozzak!

  Válasz

   Skit
   2018. március 8. csütörtök 10:51

   Ez kicsit túlzásnak gondolom hogy eszük ágában sincs képezni magukat.
   Itt "ülök" két gyerekkel, a férjem beosztása miatt, teljes egészében én látom el a családot, a háztartást, és szegény nem keres annyit hogy egy tanfolyamot fizetni tudjunk a hitel mellett. Nem igy terveztük , nagyon nem. De így alakult, viszont sajnos sokan vagyunk ebben a helyzetben. Semmi energiám nincs tanulni, pedig szeretnék. Nézelödöm de itt a környéken semmi sincs szó szerint.
   Autodidakta módon meg hiába képzi magát az ember, vizsga nincs...Papír sincs...
   A 3 év, meg valóban munka szempontból hatalmas kimaradás, de a gyerekeken látom hogy bizony megsínylik ha 2évnél hamarabb elszakadnak tőlünk. Teljesen megváltozik a természetük, a saját értékrendemet, nevelésemet felülírja a köznevelés (mivel nem sulis még) és a környezete,hisz szinte ott van többet. :(

  Szabó Péter
  2016. május 15. vasárnap 18:48

  Teljesen egyetértek. Nekem még nem származott hátrányom ilyesmiből, de az idő csak előre halad és nem lehetek örökké "fiatal és dinamikus csapat" tag...
  Kőkeményen oda kellene csapni akik nem, kor, lakhely vagy családi állapot alapján diszkriminálnak. Ha valaki ezt felvállalná, én biztos támogatnám. Sajnos jelenleg ott tartunk hogy munka apróhirdetésekben is nyíltan leírnak ilyeneket.

  Válasz

   Melina Merkouri
   2017. szeptember 18. hétfő 10:39

   56 évesen mindenhonnan a korom miatt utasítottak el: kizárólag friss diplomás fiatalokat helyeztek előnybe, megakadályozva a kivándorlásukat. Hiába végzem éppen a fősulit, iskolásokkal nem akarnak "bajlódni". Kénytelen voltam bevallani azt hogy főiskolára járok, mert néha elhív a munkahelyről a suli, pedig saját szabadidőmből ( szabadságomból ) tenném mindezt!

Faragó Csaba
2016. május 12. csütörtök 21:27

Vicces, hogy azt írjátok, ne legyen címe az önéletrajznak, de az ajándék önéletrajz mintának van címe :-)

Az én, szerintem tanulságos önéletrajz tapasztalatom a következő: nem érdemes minden tudást, tapasztalatot beleírni. Programozó lévén korábban beleírtam minden olyan programozási nyelvet, amiben valaha dolgoztam, vagy amit valaha tanultam. Egy adott interjún a világ egyik legnagyobb presztízsű szoftvercégénél két feladatból az egyik az volt, hogy hasonlítsak össze két, általam megadott programozási nyelvet. Igen, ám, csakhogy az egyik olyan volt, hogy 9 évvel korábban részt vettem egy tanfolyamon, és még pár hétig saját szórakoztatásomra foglalkoztam vele. Nem sikerült az interjú e része; a másik igen, de az első miatt nem is vettek fel. Azt mondták, ezzel együtt is határeset volt, szóval ha nincs benne a CV-mben a C# kulcsszó, jó eséllyel felvettek volna.

Most úgy gondolom, hogy az alábbiakat érdemes kihagyni:
- Azokat a technológiákat, amelyeknél esetleg bajban lennék, még akkor is, ha alap dolgokat kérdeznének.
- Azokat a tapasztalatokat, melyekben semmiképpen sem dolgoznék szívesen.

Igazából szerintem érdemes az önéletrajzot a megpályázandó pozícióra szabni: a lényegtelen dolgokat törölni, a lényegeseket meg jobban kidomborítani. Plusz befektetett munka, de megéri.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book