Hogyan éljük túl a krízist? A személyes történetem!

Írta: Baráth András  |  2020. március 19.  |  c 1 hozzászólás

Mi lesz ezután? Miből fogunk megélni? Mi lesz, ha egyik napról a másikra elveszítjük az állásunkat, a cégünket? Mi lesz, he sokáig tart a koronavírus miatti kényszer állapot? Ezek a kérdések szerintem még azokat is szorongatják most, akik egyelőre biztonságban érezhetik magukat. Tudom, hogy egy ilyen helyzetben nehéz vigasztalót mondani, nem is szeretnék most közhelyeket, meg lelkesítő idézeteket puffogtatni. Nem könnyű egyelőre a lehetőségekre, meg a pozitív változásokra gondolni (mégha óhatatlanul jönnek azok is). Tudod mit? Inkább elmesélem neked az én történetemet!

Nagyon ismerős ez a mostani helyzet nekem. Néhány éve ugyanis egy borzasztóan hasonló személyes krízisen mentem keresztül…

Honnan is kezdjem?

2015-ben egyszerre sok dologba belevágtam: külföldi terjeszkedésbe, a két üzletágban (az Allen Carr dohányzás leszoktatás üzletágban és a Gerilla Önéletrajz Műhelyben) egyszerre nagyszabású, költséges projekteket indítottam, új munkatársakat vettem fel, üzleti modellt váltottam.

Eleinte nagyon jól működött minden, minden addiginál sikeresebb hónapokat zártunk, de így utólag látom, hogy már első perctől kezdve mutatkoztak bizonyos repedések a falon.

Majd jött 2016. január, pontosan máig nem tudom megmondani, hogy mitől, de nem egész 2,5 hónap alatt gyakorlatilag az egész vállalkozásom szétesett.

Az egyik üzletágban egyre nagyobb veszteségeket teremeltünk, a másikban az üzleti modellváltás miatt még az addig stabilnak hitt pénzügyi bázisaink is percek alatt megroggyantak.

2 hónap alatt sikerült kb. 15-20 milliós veszteséget elkönyvelnünk, a totális csőd felé robogtunk…

Mire felkaptam volna a fejem, hogy “te jó ég, mi történik itt?”, már egy hatalmas mélyrepülésben voltunk.

Ott álltam egy 25 fős csapattal, üres bankszámlával, egy költséges vadiúj irodában, ahová előző évben még nagy tervekkel becuccoltunk…

Na most akkor mi a franc lesz?

Két dolog, amit akkor én egy életre megtanultam:

1. TÚL KELL ÉLNI! ELŐRE KELL MENEKÜLNI!
2. GYORSAN KELL REAGÁLNI!

Nem szabad abban bízni, hogy majd vége lesz a nehéz időnek pár hét alatt! Majdcsak jobb lesz! Majd megoldódnak a dolgok! Nem szabad így passzívan hozzáállni, mert ezzel a saját esélyeidet gyengíted.

Minden krízis arról szól, hogy akinek csak egy nappal is több tartaléka van, aki csak egy kicsit is versenyelőnyben van a másikhoz képest, az nyer. 

Ez igaz a cégekre: aki 1 nappal tovább bírja tőkével, tartalékkal, az viszi el később a piacot.

És igaz az egyes emberre: aki előbb kezd felkészülni az új helyzetre, aki előbb lép, aki mentálisan erősebb, az túlél, sőt még nyer is a végére!

Nálam ez 2015-ben mit jelentett?

Tudtam, hogy a céget meg kell mentenem, ezért gyakorlatilag azonnal hiteleket vettem fel.

Egyiket a másik után. A cégekre folyószámlahitelt, a lakásomra jelzáloghitelt… Azonnal léptem.

Ne gondold, hogy mindez lelkileg könnyű volt! Áh, a fenét! Emlékszem, a közjegyző után (mikor rátettük a jelzálogot a házra) komolyan elpityeredtem…

De végülis az élet engem igazolt, jól döntöttem!

A másik, ami nem volt kérdés, hisz a Gerilla Önéletrajz Műhelyben is évek óta ezt tanítottam akkor már az emebreknek: tanulni kell!!! 

Én is ezt tettem.

Könyveket olvastam, éjjel-nappal hangoskönyveket hallgattam. Luxusnak tűnt, de továbbra is tréningekre, szakmai konferenciákra jártam.

Tudtam azt, hogy ahhoz, hogy kikormányozzuk a céget a gödörből, tudás kell, új üzleti modell kell, működő megoldások kellenek, amiket nem nekem kell kitalálni! Mindezt nálam okosabb, tapasztaltabb emberek már rég kidolgozták, csak meg kell találnom és villámgyorsan adaptálnom kell a cégemre.

Ez a titok!

Most is ez a legtutibb tipp, amit receptre írnék fel mindenkinek: Tanulni kell! Megoldásokat kell keresni! Működő módszerek kellenek!

Nekem akkoriban volt egy könyvem, amit szinte Bibliaként hurcoltam magammal, állandóan tanultam belőle, kijegyzeteltem.

Ha hiszed, ha nem, de többek között ez volt az a könyv, ami segített, hogy 2-3 hónap alatt anyagilag túllegyünk a krízisen. Nagyon sok technikát, újítást pontosan úgy, ahogy a könyvben javasol a szerző én is megvalósítottam. És végülis részben erre építve sikerült egy olyan üzleti modellt újraépíteni, amivel gyakorlatilag 1-1,5 év alatt teljesen ledolgoztuk a hiteleket és egyenesbe jöttünk.

Egy szó, mint száz!

Bármilyen elkeserítő is most a helyzet, ne felejtsd el, amit már nagyanyáink is mondogattak:

“A tudás soha senkitől nem vehető el!” 

Elképesztő gyorsan változik az élet, ha nem egy vírus miatt, akkor más miatt kell egyik napról a másikra újraraknunk az egész életünket. Erre egyetlen recept létezik: AZ ALKALMAZKODÁS.
Alkalmazkodni pedig az tud, aki mentálisan ép marad, és képezi magát!

Motivációs idézetek helyett ezt ajánlom neked is, ebben a mostani helyzetben is. Ha van állásod, akkor is legyél naprakész, ne dőlj hátra, haladj a világgal! Ha pedig nincs állásod, és épp összedőlőben látszik minden, akkor meg pláne vedd fel a versenyt, alkalmazkodj, invesztálj a felkészülésbe, és kezdj el szisztematikusan új állást keresni, ne gondold azt, hogy nem lehetséges! (Ehhez adok egy jól bevált 9 lépéses stratégiát most csütörtök este egy élő, ingyenes, online bejelentekzéssel. ELŐRE SZÓLOK, EZ NEM CSEVEGÉS, HANEM EGY KŐKEMÉNY ONLINE LECKE LESZ! Itt tudsz regisztrálni rá ››) Ne a tanuláson spórolj, mert hidd el, az fontosabb lesz, mint a wc papír a következő 3-4-5 hónapban!

Kitartás, ebből is felállunk hamarosan!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Tunde Julia K
2020. augusztus 14. péntek 21:05

Teljes mertekben egyetertek a fent leirtak minden szavaval. Udv : Kiraly Tunde Julia.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book