Miért fontos a jó önéletrajz? 4+1 tanács, hogy ne szelektáljanak ki a HR-esek azonnal

Írta: Baráth András  |  2020. november 10.  |  c Nincs hozzászólás
A Gerilla Önéletrajz Műhelyben nemcsak az álláskeresők problémáit ismerjük, de egy-egy elhelyezkedési folyamat révén nagyon sok cég, HR csapat működését is van szerencsénk testközelből megismerni. Látjuk hogyan dolgoznak, milyen szempontok szerint válogatnak a kiválasztás során. Ebből a megfigyelésből szeretnék most megosztani 4+1 széljegyzetet Veled is. Ezek azok a felkiáltójeles kommentek, amiket magamnak jegyzeteltem az elmúlt hetekben egy-egy konkrét eset kapcsán.

Kattints a videóra és a cikket hangfájlként, akár videó formájában is meg tudod hallgatni!

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Sajnos nem csak az én megfigyelésem, hogy az álláskeresők többsége még mindig tévesen vélekedik az önéletrajz szerepéről. Aki úgy gondolja, hogy a CV nem annyira fontos – sokkal lényegesebb az állásinterjú és a személyes benyomás -, és ezért nem is hajlandó túl nagy energiát szánni a pályázatára, arra bizony nehéz hónapok várhatnak.

Fontos az állásinterjú, végső soron ott dől el a kiválasztás, csakhogy addig valahogy el kell jutni, 300-400 jelentkező közül valahogy ki kell tűnni.

Nem elég tehát szakmailag jónak és meggyőzőnek lenni, hanem meg is kell tudni mutatni azt első körben az önéletrajzban, majd később a szimpátiát elnyerni a személyes interjúkon is.

Én azt javaslom, könnyítsd meg a dolgod. Fordíts egy kis időt a pályázatod átírására, mert ezzel jelentősen meggyorsíthatod az álláskerésésedet!

4 fontos dolog, amire a pályázatod átszerkesztésénél nagyon figyelj oda:

1) Az önéletrajzban a munkáltató nyelvén kell beszélned!

A legtöbb cég checklistákkal dolgozik. Vagyis van egy határozott, többnyire merev elképzelése arról, hogy mi mindennek kell megfelelnie az ideális jelöltnek egy állásra.
Ha az önéletrajzodat látva, ki tudják pipálni az általuk keresett legtöbb pontot, akkor át fogsz jutni a rostán. Ha viszont nem találják meg egyértelműen a CV-dben azokat kulcsmondatokat és információkat, amiket keresnek, akkor hiába vagy egyébként alkalmas a posztra, a pályázatod a kupac aljára fog kerülni. Márpedig az önéletrajznak egyetlen feladata van: eljuttatni téged az állásinterjúig.
Mit jelent ez praktikusan?
Nem elég az önéletrajzban lényegretörőnek lenned, nem elég az eredményeidről beszélned, bele kell tenned a pályázatodba azokat a kulcsszavakat, amiket a pályázatodban keresni fognak. Ezek nagy részét egyébként az álláshirdetésekben is megtalálod, részletes segítségért pedig várlak a csütörtöki online webináron, ahol bemutatok egy-egy konkrét önéletrajz példát is.
El kell fogadnod a tényt, hogy a cégeknek nincs képzelőereje! Nem fogják belelátni, nem fogják hozzágondolni a pályázatodhoz azt az infót, amit nem mutatsz meg magadról!

2) A korábbi pozícióneveket mindig a megpályázott állásra kell szabnod!

Ki merem jelenteni, hogy az utóbbi pár hétben azzal aratjuk a legnagyobb sikereket ügyfeleimmel, hogy az önéletrajzban a pozícióneveket 100%-ban a megpályázott állásokra alakítjuk.

Csak egy példa: online konzultáción járt nálunk egy srác, aki vállalatirányítási rendszereket bevezető (ERP) tanácsadói pozíciókra pályázott már egy ideje. Tökéletesen megfelelt az állásra, de korábban rendre sikertelenül jelentkezett. Keresgéltük az okokat, és hamar kiderült, hogy az önéletrajzában, a Linkedin profilján és mindenhol ‘system consultant’ pozíciónevet jelölte meg, mint szakmai tapasztalatot.

Mi ezzel a baj? Hát csak annyi, hogy az általa áhított állásra nem így keresnek a cégek, hanem úgy, hogy ‘ERP tanácsadó’, vagy ‘ERP projektmenedzser’.

Bagatellnek tűnik, mégis rengeteget számít, mert egy ilyen nüansznyi hiba miatt rengeteg állásnál ez a srác pl. labdába se rúgott, meg sem találták a cégek, mint potenciális jelöltet.

Az önéletrajzodban tehát minden pozíciót és feladatkört pontosan úgy kell bemutatnod és úgy kell átfogalmaznod, ahogyan keresik a cégek.

3) Tartalom és stílus

Ha már a tálalásnál tartunk: Mit gondolsz, miért kerül a legtöbb önéletrajz a kukába?
Nem azért, mert nincs kellő számú jó szakember a piacon, épp ellenkezőleg! Most aztán tényleg az van, hogy temérdek önéletrajzot kapnak a cégek, amit (mivel nagyon sok CV-ből válogatnak) nem csak tartalmában, de már ránézésre, küllemében is azonnal rangsorolnak.
Mi következik ebből?
Ha azt akarod, hogy megakadjon a HR-esek szeme az önéletrajzodon, és egyáltalán elolvassák azt, oda kell figyelned a tartalom mellett a csomagolásra is! 
Több száz pályázatnál  fél-egy perc jut egy-egy pályázatra, amit első körben csak szkennelve átfut az olvasó. Ha a Te anyagodról nem jön le elsőre a kulcsinfó, mint egy jó plakátról, ha nem tudja felkelteni az érdeklődést, nem tetszetős a pályázat, akkor sajnos már menni is fog a következőre.
Kell, hogy a CV-d tömör, egyedi, releváns és lényegre törő legyen. DE mindemellett az is fontos, hogy legyen gusztusos, tagolt, olyan, ami felkelti az érdeklődést, és vezeti az olvasó szemét.
JÖN! JÖN! JÖN! – ÚJ, 2020-AS VADONATÚJ ÁLLÁSSZERZŐ GERILLA ÖNÉLETRAJZ MINTÁK /HAMAROSAN LETÖLTHETŐ/
Szeretnék Neked segíteni! Ezért pár napon belül elérhetővé teszem 10 új, COVID alatt elhelyezkedő ügyfelem önéletajzát! Vagyis vadonatúj, a mostani nehéz álláspiaci helyzetben bizonyított, állásszerző pályázatokhoz juthatsz  hozzá azonnal szerkeszthető formában. Ezek nemcsak tartalmában, de formailag is garantáltan működő, ötcsillagos önéletrajzok, és a magyar mellett vadonatúj angol minták is letölthetők lesznek –  pár napon belül!

4) Az általános fogalmaknak kuka

Ahogy valószínűleg neked sem mond sokat egy álláshirdetésben, hogy “versenyképes fizetés, fiatalos csapat, fejlődési lehetőség”. Na pont ugyanígy nem tud mit kezdeni a másik oldalon a munkáltató azokkal az üres kifejezésekkel, hogy “jó kommunikációs készség, csapatjátékos, lojalitás, jó problémamegoldó képesség.”
Ezek üres szavak, amik inkább csak irritálnak, nem igaz?
Fontosak a személyes készségek, de nem az önéletrajzban, és nem így kell őket bemutatni a kiválasztás során. Igaz, hogy az álláshirdetésben az elvárások között találkozhatsz ilyen kritériumokkal is, de a tapasztalom az, hogy ezeket inkább csak azért sorolják fel a cégek, hogy ha magadra ismersz a jellemzőkben, akkor tudd, hogy az ő emberük vagy, és jelentkezz. Az önéletrajzban viszont inkább hátrány, mint előny tartalom nélkül elismételni őket.

Semmitmondó kifejezések helyett minden állításodra konkrét, gyakorlati példát keress! Ha nem tudsz hiteles módon szakmai eredményeket, valós példákat bemutatni, akkor kapásból hátrasorolják az önéletrajzodat.

+1 Linkedin nélkül nem megy

Szintén fontos tapasztalat: a Linkedin ma már egyszerűen megkerülhetetlen az álláskeresésben. Eddig is láttuk azt, hogy fontos, ahogy azt is, hogy sajnos a szakemberek nagy részének nem jó a Linkedin adatlapja. Miért? Mert jó önélatrajz nélkül nehéz tartalommal megtölteni a Linkedin profilokat.
A jó hírem: ha van egy jól struktúrált önéletrajzod, akkor máris van egy jó Linkedin profilod, azonnal van egy jó Profession profilod is, vagyis egy csapásra megsokszorozhatod az elhelyezkedési esélyeidet.

Azt látjuk, hogy hiába van egyre több álláskereső – többek között a fent felsorolt okok miatt – kevés jó jelentkező akad fenn a cégek rostáján. Ezért, illetve költséghatékonysági okokból a munkáltatók a beérkezett önéletrajzok mellett direktben, az adatbázisokon (Linkedin ill. Profession adatbázisain keresztül) is egyre többször direktben is megkeresnek szakembereket.

Ha nem vagy fent Linkedinen, vagy fent vagy, de az adatlapod miatt nem vagy célozható kellően, akkor sajnos hiába szeretnél váltani, nem fognak rádtalálni a cégek.

Fair vagy nem, de tényleg azt kell mondjam, hogy most a jó önéletrajzon múlik MINDEN! Meggyőző önéletrajzzal pillanatok alatt kapuk nyílnak meg előtted. Ha viszont nem tudsz jól pályázni, nem tudod felhívni magadra a figyelmet már az önéletrajzban, akkor hiába vagy jó szakember, egyszerűen nem fogják meglátni benned a lehetőséget a cégek. Ismerd meg azokat az önéletrajz tippeket, amik sikerrel működnek! A következő ingyenes, internetes előadásomban megmutatom neked a legfontosabb Gerilla trükköket! Regisztrálj az ingyenes videó-tréningre itt !››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book