A hatékony álláskeresés titkos számai – olyan ez, mint a fogyókúra

Írta: Baráth András  |  2020. augusztus 11.  |  c 1 hozzászólás

Így a bikiniszezon kellős közepén adódik a kérdés: vajon mi a titka a tartós fogyásnak? A koplalás? Esetleg egy jó edző? Vagy valamilyen ütős fogyókúrás kapszula? Van valami, ami ezeknél is sokkal fontosabb, és ami nemcsak a fogyókúra, de bizony az álláskeresés sikerét is alapvetően meghatározza. Sajnos a legtöbben mégis megfeledkeznek róla.

Nem titok, hogy én világéletemben sportoltam. Sokáig kajakoztam, így az edzés hosszú évekig a mindennapjaim része volt. Majd ahogy az lenni szokott, a rendszeres testedzés a családdal és a munkatempóval egy időre kicsit háttérbe szorult, így már csak hébe-hóba jutottam el az edzőterembe. Márpedig izmot építeni, fittnek maradni ilyen módszerrel nem lehet.

Ahhoz, hogy valaminek kézzelfogható eredménye is legyen, rendszerbe állítva kell csinálni. Így van ez nemcsak a sporttal és a fogyókúrával, de az álláskereséssel is.

A lényeg: a rendszer

Ha nem szisztematikusan csinálod az álláskeresést, ha nincs benne rendszeresség, folyamatosság és tudatosság, és nem fogalmazod meg magadnak, hogy pontosan mit is szeretnél elérni és mikorra (vagyis nincs konkrét napi, heti, havi célod), akkor nem is lesz egykönnyen sikerélményed.

Nagyon sok álláskeresőnél látom azt, hogy nem az életkor vagy esetleg a nyelvtudás hiánya miatt nem tud rövid idő alatt sikeresen elhelyezkedni (mint ahogy azt legtöbben gondolják). Még csak nem is az a gond, hogy nincs neki való állás a piacon.

A probléma sokkal inkább az, hogy a szakemberek többsége egyszerűen nem készül fel, nem tudatosan csinálja az álláskeresést.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Ha valaki nem nyújt be kellő számú pályázatot, csak például havi egyet-kettőt.
  • Ha nem fordít kellő figyelmet a pályázatai minőségére.
  • Ha nem méri fel az erősségeit, és nincs tudatában az álláspiaci lehetőségeivel és trendekkel.

Egyszóval ha csak úgy “csinálgatja” az álláskeresést.

Akkor ennek általában meg is van az eredménye: kudarc és elkeseredés.

Amikor hosszú hónapok telnek el úgy, hogy nem történik semmi, nem hívnak be interjúra, de még csak egy visszajelzést sem kapsz a pályázatodra, akkor az ember bizony hajlamos másokat és a körülményeket okolni, és ezzel együtt kezd elhatalmasodni rajta a reménytelenség és az önbizalomhiány.

Ismerős? “Én már nem kellek sehova…”, “Ez nekem nem megy…”.

Pont, mint a fogyókúránál…

De álljunk csak meg egy pillanatra! Ha csak úgy hébe-hóba tartod a diétát, ha belekezdesz egy fitneszprogramba, de 2 nap után felfüggeszted, mert a kedvenc desszerted van a menzán… ha csak minden második edzést csinálod végig, és azt se úgy, ahogy kellene… akkor mit is vársz tulajdonképpen?

Talán te is tapasztaltad már, hogy ez így nem működik.

Viszont ha tudatosan csinálod, ha odafigyelsz a szabályokra, a mennyiségekre, kalóriákra, betartod az edzéstervet, esetleg egy szakértő által összeállított rendszert követsz, akkor előbb-utóbb sikereket fogsz elérni.

Pontosan így megy ez az elhelyezkedésnél is.

Tekints úgy az álláskeresésre, mint egy fitneszprogramra!

Ha így állsz hozzá, akkor te is látni fogod, hogy ugyanolyan tudatosan kell megtervezni, és be kell tartani bizonyos szabályokat, néhány kulcs mérőszámot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláld és el is nyerd a vágyott állást.

A legfőbb álláskeresési mérőszámok

Van két olyan mutatószám, amit minden ügyfelemmel át szoktunk beszélni, mert ezeket egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni az álláskeresésnél.

Ezek alapján lehet és kell is heti, napi célokat kitűzni magadnak.

1) BEHÍVÁSI ARÁNY – 20-25%

Az első és legfontosabb mérce az elküldött pályázatok utáni behívási arány. Itt azt kell elérned, hogy az önéletrajzod alapján minimum 15%-ban, de inkább 20-25%-ban behívjanak állásinterjúra.

Vagyis amíg nem hívnak be interjúzni minden ötödik, hatodik pályázatod után, addig vagy nem jó a pályaorientációd, vagy gyenge az önéletrajzod, vagy kizárólag internetes álláshirdetésekre pályázol, és nem használod a számodra ajánlott csatornákat. (Ha szeretnél azonnal használható, bevált tippeket, hogy hogyan javíthatnád a behívási arányodat, akkor várlak a következő élő, internetes mini-tréningemen. Itt tudsz regisztrálni az ingyenes előadásra ›››)

2) ÁLLÁSINTERJÚ RÉSZVÉTEL – 12-14 interjú

A másik fontos szabály, amit felmérések mutatnak és saját ügyfeleim példáján is igazolni tudok: átlagosan kb. 12-14 állásinterjúra van szükséged ahhoz, hogy 90%-os eséllyel el tudj helyezkedni.

Soknak tűnik?

Jó hír, hogy ebben benne vannak a többkörös interjúk is, és szeretném hangsúlyozni, hogy mindez az átlagos álláskeresők esetén érvényes. Nyilván ha te követed a Gerilla Állásinterjú és Gerilla Önéletrajz módszereket, akkor ez a szám jóval kevesebb is lehet.

Van olyan ügyfelem, akinél például pusztán azzal, hogy az első személyes konzultáción átdolgoztuk az önéletrajzát, 60-70%-os a behívási arányt tudtunk elérni, pedig előtte közel 1 évig egyetlen interjúra sem jutott be.

“Kedves András! Segítségetekkel, a sok információval, “szemfelnyitással”,trükkök megosztásával, a magabiztosságot, értékítéletet támogató előadásaitokkal és az online tananyagokkal felvértezve elsöprő győzelmet arattam a munka piacán. Majd egy év munkanélküli állapot, sok sikertelen próbálkozás után, a Gerilla Önéletrajz Módszereket használva 2 hónap alatt tudtam elhelyezkedni 56 évesen. Tudom, sokat változott, javult kissé megtépázott önértékelésem, s ez is bizonyosan segített hogy egy komoly project manager állást elnyertem, ahol a sokéves kereskedelmi tapasztalatom és a jól fejben tartott tanácsaitok eredménye egy 2,5 órás interjú lett, ahol a tulajdonossal azonnal egymás tenyerébe is csaptunk. Egy hónap óta dolgozom itt, azt érzem partnerre találtam a tulajdonosban is, “egy nyelvet beszélünk”. Még egyszer köszönöm  a segítséget. s csak jó híreteket keltem, terjesztem…ha már én csak sokára jutottam el hozzátok, másnak könnyebb legyen.” ~ Rácz Attila

Az egész csak matek! Vagy mégsem?

Láthatod, hogy ahhoz, hogy te is sikerrel járj, először is kellő számú álláspályázatot kell benyújtanod.

Ha nincs állásod, akkor ez azt jelenti, hogy te jelenleg főállásban állást keresel, vagyis havi 15-20 pályázatot célszerű elküldened.

Ha van állásod, de váltanál, akkor is minimum heti 2 pályázatot el kell tudnod küldeni.

Miért nem 30-40-et vagy többet?

Mert a mennyiségen túl a minőség is számít. Márpedig havi 15-20 pályázatnál többet minőségi módon nem lehet végigvinni.

És miért nem elég ennél kevesebb?

Számolj csak utána! Még ha meg is van az egészséges behívási arány a pályázataid után, tehát 20-25%-os arányban bejutsz interjúra, de csak havi 2-3 pályázatot adsz be, akkor mennyi idő alatt fogsz tudni elhelyezkedni? Kb. 10-12 hónap alatt.

Ha viszont havi 15-20 álláshirdetésre pályázol, akkor ez az idő lerövidül 3-4 hónapra. Ez szinte törvényszerű. Nagyon sok ügyfelemnél nyomon követem, még a legkomplikáltabb esetekben is így működik.

Ha tehát úgy érzed reménytelen a helyzeted, folyamatosan visszautasítást kapsz, vagy be sem hívnak interjúra, mindenek előtt gondold át, hogy mennyire csinálod rendszerszerűen az álláskeresést.

Többször előfordul ügyfeleimnél is, hogy 8-10 sikertelen interjú után kicsit elcsüggedve, lemondóan keresnek meg, de nekik is azt mondom, amit most neked: a rendszer és ezek a fő álláskeresési mérőszámok soha nem hazudnak. Ilyenkor mindig várom, hogy néhány héten belül érkezzen a boldog telefon, e-mail, mert bizony megvan az az állás. És ez pontosan így is szokott történni.

Ha szisztematikusan haladsz előre, követed a saját “elhelyezkedési fitneszprogramodat”, akkor legfeljebb 3-4 hónap alatt te is megtalálhatod azt a munkát, amiben jól érzed majd magad. Gondolj erre mielőtt belevágsz! Néhány jól bevált, gyakorlati tippért pedig gyere, és csatlakozz a csütörtök esti ingyenes előadásomhoz. Segítek neked az indulásban ›››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Tunde Julia K
2020. augusztus 14. péntek 18:35

Isten ments hogy kijelentkezzek. Dehogy jelentkezem ki. Eggyel tobb esely az allasom megtalalasara ha be vagyok jelentkezve. Te vagy a remenysugar az alagut vegen hogy hamarosan ha az egiek is ugy akarjak akkor lesz allasom. Elnezest meg egyszer hogy a tegnap este bejelentkeztem masodszorra. Hinnem kellett vona az elso bejelentkezesnek. De ez az egesz hihetetlennek tunik de megis igaz. Orulok neki hogy nem kesz atveres show. Ez ritka mint a feher hollo. De megis igaz. Koszonet erte. Udv : Tunde.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book