A 3 legnehezebb állásinterjú kérdés és a válaszok

Írta: Baráth András  |  2020. július 13.  |  c 1 hozzászólás

Elhelyezkedési tanácsadóként gyakran szembesülök azzal, hogy sokan még mindig felkészületlenül mennek el egy-egy állásinterjúra. Pont a napokban írta egyik kedves, most csatlakozó Karrier Klubtagunk, hogy milyen jó lett volna, ha az előző két interjúján úgy vehetett volna részt, hogy előtte már látta az ide kapcsolódó anyagainkat. Most lett tiszta számára, hogy milyen hibákat követett el. Sebaj, a következő már neki is jobban fog sikerülni…

Szeretnék most Neked is segíteni, ezért elárulom, hogy mi az a 3 állásinterjú kérdés, amire szinte biztosan számíthatsz az interjún és ezekre mik a jó válaszok.

Mielőtt erről a 3 kérdésről beszélnénk, engedj meg egy gyors áttekintést az állásinterjú kapcsán. Mindjárt kezdjük is azzal, hogy mire is kell az állásinterjú a munkáltatónak?

 

3 fontos tényező, amit az interjúk során vizsgálnak

Az állásinterjú nemcsak a munkavállalónak nyújt segítséget abban, hogy meggyőzze a munkáltatót, ő a legalkalmasabb jelölt az adott pozícióra. Ilyenkor mérik fel a kiválasztást végzők az alábbi három tényezőt:

1. Milyen szaktudással rendelkezel? Megvan-e benned az a tudás, tapasztalat, amire szükséged lesz az adott pozíció betöltése során.

2. Milyen kompetenciáid vannak? Melyek azok a releváns készségeid, képességeid, amikre szükséged lesz, mekkora szaktudással rendelkezel, milyen motivációid vannak.

3. Vezetői készségek megléte! Fontos tudnod, hogy nemcsak abban az esetben van szükséged vezetői készségre, ha vezetői beosztásra pályázol. Beosztotti pozícióban is szükséged lehet vezetői kompetenciákra, hogy egy-egy feladatban delegálni, értékelni, megfelelően visszajelezni tudj a kollégáidnak.

Mi az, amit mindenképp szem előtt kell tartanod az interjún a válaszadás során? Jöjjön néhány alapelv!

Nagyon fontos, hogy az interjún magabiztosan és meggyőzően szerepelj. Ehhez pedig az egyik legfontosabb eszköz, hogy a kérdésekre mindig konkrét válaszokat adj.

Az interjúztatók nehéz helyzetben vannak, mikor azt tapasztalják, hogy túlságosan általános, közhelyes válaszokat adsz, nem mondasz konkrétumokat. Ha tehát elmesélsz egy sikertörténetet, akkor soha ne azt mondd, hogy “mi csináltuk”, hanem, hogy TE mivel járultál hozzá az adott sikerhez. Minél több tényadatot, információt, történetet mondasz el, annál hitelesebb leszel.

A második fontos alapelv, hogy legyél pozitív, és kerüld a negatív megszólalást. Gondolok itt arra, hogy ne szidd a korábbi munkahelyed, főnököd, kollégáid. A korábbi munkahelyeiddel kapcsolatos negatív információkat próbáld elkerülni. Ha mégis megkérdezik, mégis miért jöttél el az előző munkahelyedről, annyi információt mondj csak, ami segíti az elhelyezkedésed. Őszintének kell lenni az interjún, de nem kell mindent elmondani, ezt ne felejtsd el!

Az interjú alkalmat teremt arra, hogy fel tudják mérni, mennyire vagy szakmailag kompetens az adott pozícióra, és mennyire illeszkedsz bele abban a környezetbe. Ezért a harmadik nagyon fontos alapelv, hogy felkészülten menj el minden állásinterjúra. Nézz utána alaposan a cégnek, a pozíciónak, ha tudod, járj utána, ki lesz a felettesed, és mindig készülj kérdéssel.

Amikor az interjú végén megkérdezik, hogy van-e kérdések, akkor mindig legyen a tarsolyodban 1-2 kérdés a pozícióval, munkahellyel kapcsolatos. Nem vet túl jó fényt rád, ha a beszélgetés végén azt mondod: “köszönöm, minden kérdésemre választ kaptam.”

Alaposan nézd át, milyen elvárásokat fogalmaztak meg a pozícióval kapcsolatban, hiszen a kiírásban megfogalmazottakra vonatkozóan biztosan fognak kérdéseket feltenni, érdemes előre felkészülnöd, begyakorolnod a válaszokat.

Ez után a kis állásinterjú gyorstalpaló után jöjjön a…

3 legnehezebb és leggyakoribb állásinterjú kérdés

Nos, nézzük meg, melyik az a 3 kérdés, amire szinte biztosan számíthatsz az állásinterjún, és hogyan kezeld azokat, hogy az a legsikeresebben végződjön.

1. Meséljen magáról, mit lehet tudni az eddigi szakmai pályafutásáról?

Erre a kérdésre általában kisebb cégeknél, vagy multiknál számíthatsz abban az esetben, ha nem szakképzett toborzási szakemberek végzik a kiválasztást. Ez a kérdés egy nagy előny lehet számodra, hiszen Te határozod meg, hogy miről beszélsz és miről nem.

Ennél a kérdésnél az elvárás az, hogy győzd meg a munkáltatót arról, hogy alkalmas vagy a pozíció betöltésére az eddigi tapasztalataid, eredményeid, képességeid alapján.

Javaslom, hogy próbáld meg előre kigondolni a struktúrát, tervezd meg a válaszod. Gondold át, milyen releváns tapasztalataid vannak, milyen területen dolgoztál eddig, válassz ki 1-2 munkakört, ahol a megszerzett tapasztalataid jelen esetben segítségedre lehetnek.

Itt érdemes beszélned az eredményeidről, említs meg legalább egy fontos szakmai eredményt (pl. 2014-2016-ig Call centerben dolgoztam, ahol a tavalyi évben 23%-kal növeltem a sikeres hívások számát.)

Valamint mondd el azt is, mit gondolsz, miért vagy alkalmas a kiválasztott pozícióra. Mik az erősségeid, milyen készségeid vannak, amik fontosak a pozícióval kapcsolatban, ezeket pedig mindig támaszd alá egy-egy példával.

Érdemes a megfogalmazott válaszodat a tükör előtt elpróbálni is, már csak azért is, mert ez a blokk nem szabad, hogy 3-5 percnél hosszabb legyen. Azonban ügyelj arra, hogy mindig csak a szakmai pályafutásodról beszélj, ne beszélj a magánéletedről, iskolai végzettségeidről stb.

Ráadásul ha erre a kérdésre megfelelően felkészülsz, máris kipipálhatsz két további kérdést is, mégpedig: mire vagy büszke eddigi munkád során? Mit gondolsz, miért vagy alkalmas a meghirdetett pozícióra?

2. Miért Önt kellene felvennünk? Győzzön meg minket, miért Önt kellene választanunk!

Ezt a kérdés leggyakrabban olyan munkakörök esetén teszik fe, ahol fontos a kommunikáció. Egy igazi salesesnek például bármit el kell tudnia adni, még saját magát is.

De mire is kíváncsi igazán a felvételiztető? Arra, hogy mit gondolsz, milyen hasznot tudsz adni a cég számára, mi a Te előnyöd, ami miatt jobb vagy, mint az összes többi jelölt. Foglald össze tehát, melyek azok a tapasztalataid és pozitív tulajdonságaid, amik fontosak a munkakör betöltéséhez.

Nemcsak elmondjuk, miért vagyunk alkalmasak a pozíciróra, hanem alá is támasztjuk konkrét példával. pl. pénzügyesként elmondhatod, hogy az előző munkahelyeden 15%-kal csökkentetted az adókat, jártas vagy ebben a témában, így ennél a cégnél is segíteni tudnál ebben.

Még több konkrét állásinterjú szituációra vagy kíváncsi?

3. Melyik a legnagyobb szakmai sikere és kudarca?

Elsőre nagyon furcsán hangzik a kérdés, és nagyon ritkán készülünk fel arra, hogy beszéljünk a kudarcainkról egy állásinterjún. Azonban tudd, hogy ez egy nagyon fontos kérdés a munkáltatónak, amellett, hogy szeretné tudni, milyen sikereket értél el, az is érdekli, mennyire van képes elfogadni, azt, ha hibázol, belátod-e a hibáidat.

Valamint az is lényeges szempont, hogy mit tanultál abból a kudarcból, levontál-e bármilyen következtetést, képes vagy-e okulni a saját hibáidból.

De hogyan válaszolj erre a kérdésre?

Először is mindig a pozitív dologgal kezd a választ, milyen szakmai sikereid. Kezdd azzal, mi volt maga a tevékenység, mi volt az eredménye, majd utolsó lépésként mondd el, miért az a legnagyobb szakmai eredményed. Ezután térj ki a szakmai kudarcra, de erről csak röviden beszélj.

Negatív kommunikációnál legyél rövid és tényszerű, de figyelj oda, mert nagyon árulkodó a testbeszéd, próbáld meg tudatosan kontrollálni a tested, mert a non-verbális kommunikáció árulkodik (pl. megvakarod az orrod, fészkelődsz, tördeled a kezed).

Érdemes tükör előtt is gyakorolnod, hogy emocionális töltet nélkül tudd elmondani, miért éled meg kudarcnak az adott szituációt, mit tanultál belőle. A negatív töltetű kérdés le tud blokkolni, érdemes felkészülnöd előre.

+1. Bónusz kérdés: Mik a tervei az elkövetkező 3-5 évben?

Amikor ezt a kérdést meghallod, tudd, a munkáltató arra kíváncsi, milyen motivációd, milyen karrier elképzeléseid vannak. A válaszod sokat elárul a személyiségedről, hiszen egy tudatosan dolgozó ember az életére vonatkozóan is rendelkezik tervekkel. Még ha nem is aprólékosan, de tudja, hová szeretne eljutni néhány éven belül.

Mindig szorítkozz arra, milyen szakmai terveid vannak, ne térj ki magánéleti tervekre. Azonban légy óvatos: Ha szakmai vezető interjúztat, nem szabad azt az érzetet keltened benne, hogy konkurencia lehetsz számára, ha alkalmaznak a cégnél.

Érdemes egy hasonló választ megfogalmaznod: “azt szeretném, ha 3-5 év múlva, ennek a cégnek az egyik kiválóan teljesítő munkatársa lehetnék ebben a pozícióban. Természetesen, ha vannak olyan lehetőségek, amikben én személyesen tovább tudok fejlődni, új tudást sajátíthatok el, szívesen veszek részt benne.” Ez mutatja, hogy ambíciózus vagy, fontos számodra a fejlődés.

Ha szeretnél még alaposabban felkészülni nemcsak az állásinterjúra, de az egész álláskeresésre, akkor javaslom, hogy foglald le a helyed az élő, online előadáson, amit csütörtökön fogok tartani. Hogyan találd meg a neked való állást? c. előadásra itt tudsz regisztrálni >>

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Seres Krisztina
2020. július 15. szerda 10:48

Jó naapot kívánok !

Mind 3+1kérdésbe igaz ! Sajnos a vírus miatt küldtek el a munkahelyemről / Rogers-Hungary-ból / !
Szeretnék dolgozni, mert annélkül nem lehet megélni !
Sütőipari szakmunkát végeztem 1986-ba, takarítónő, előkészítő !

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book