A felmondás 5 leggyakoribb oka

Írta: Baráth András  |  2020. február 12.  |  c 3 hozzászólás

Évente nagyjából kétszáz személyes tanácsadást tartok, amire az emberek jelentős része azért jön el, mert munkahelyet szeretne váltani. Hogy mik a legfőbb indokok? Megmutatom a cikkben. És azt is elárulom, melyik esetben mit érdemes a felmondás előtt mindenképp kipróbálnod.

Ha elromlik, eldobjuk?

Fiatal, 34 év körüli nő ül előttem, kissé fáradt az arca, elcsigázott a tekintete. “Jó munkám van, András. Értem a dolgomat, szeretem a kollágákat, a fizetésem is egész jó, de nem bírom tovább.” – vág a közepébe Gabi, aki pénzügyi területen dolgozik egy jónevű multinál.

“Amit a főnököm művel, az kritikán aluli. Az egy dolog, hogy a köszönömöt nem ismeri, de legtöbbször úgy beszél velem, mint az alattvalójával. Jobb napokon “csak” rugdossa a székemet a hátam mögött, miközben diktálja, minek kell meglennie még aznap. Rosszabb napokon 10 percenként számonkér, beszámolókat irat, ordítozik velem a folyosón, ha épp nem jók a számok, vagy a hangulata. Ő nem barátkozni van itt – mondja. De így az ember a kutyájával nem viselkedik, nemhogy a beosztottjaival.”

Nem Gabi az egyetlen, aki a főnökétől szenved. Mai napig messze a leggyakoribb állásváltó ok a hülye főnök. Csak ezután következik az összes többi, na de nézzük is őket sorjában! Van olyan pont, ahol magadra ismersz? Próbáltál változtatni? Adok pár ötletet, amit érdemes megpróbálnod, mielőtt végleg felmondanál.

A váltás 5 fő oka

1) HÜLYE A FŐNÖK

Nem tudom ezt szebben mondani, és igazából nem is akarom, mert ha egy ember odáig jut, hogy a főnöke miatt nincs maradása egy munkahelyen, akkor ott már nem pusztán vezetői bakiról van szó.

Általában két eset szokott előfordulni:

a) Szakmailag nem jó a főnök

Nem adja ki egyértelműen a feladatokat, nem tisztázza a felelősségeket. Nem konzisztens a számonkérésben, nem ugyanazokat várja el az emberektől, mikromenedzsel. Nem ad visszajelzést, vagy csak negatív visszajelzést ad. Hangulatember, ráadásul egyeseknek eltűr bizonyos dolgokat, másoktól viszont erőn felüli teljesítményt kér számon.

b) A személyes ellentét esete

Ez talán a rosszabbik, amikor olyan erős ellenszenv van két ember között, hogy egyenesen úgy tűnik, mintha csak a rosszindulat vezérelné a főnököt. Ha megfeszülsz se tudsz neki megfelelni, mások előtt megszégyenít, becsmérel, személyes megjegyzéseket tesz Rád.

MIT TEHETSZ ELLENE?

Nem akarlak áltatni, az esetek nagy részében a főnök problematika nem szokott jól végződni: tízből kilenc esetben munkahelyváltás a vége. Ha Nálad is ez a helyzet, de még nem alakult ki visszafordíthatatlanul erős személyes ellentét köztetek, akkor azért érdemes adni egy esélyt a főnöködnek is.

Adj magadnak például egy próbaidőt, határozd el, hogy három hónapig odateszed magad, és tiszta lapot nyitsz felé. Odafigyelsz a kéréseire, megpróbálsz a kedve szerint dolgozni: azon dolgozol, amit kér, azt sorolod előre, ami neki fontos.

A legtöbb hülye főnöknek is van azért néhány olyan beosztottja, akikkel jól kijön. Érdemes megnézni, hogy ők mit csinálnak másképp, nekik miért nincs gondjuk a főnökkel. Az ember hajlamos sokszor automatikusan a másikban keresni a hibát, és magát inkább felmenteni bizonyos helyzetek alól. De egy rossz főnök-beosztott viszonyban is fontos néha kicsit magunkba nézni, végiggondolni azt is, hogy én mit tudnék másképp csinálni? Mi az, amin lehetne javítani, és rajtam is múlik?

Ha észreveszi és értékeli a főnököd ezt az erőfeszítést, akkor akár jó irányba is változhat a viszonyotok. Ha viszont úgy érzed, megtettél mindent, de nincs változás, akkor érdemes mielőbb váltanod. Itt sem kell azonban rögtön céget válatnod. Ha a munkahellyel egyébként elégedett vagy (ahogy fenti ügyfelem, Gabi is) akkor megéri először házon belül körülnézni. Ha viszont cégen belül nincs lehetőséged, akkor muszáj lesz mielőbb házon kívül új állást keresned. De a legfontosabb: semmiképp nem javaslom, hogy megvárd, amíg az önbecsülésedet és az önértékelésedet teljesen lerombolja egy hülye főnök, és egy méltatlan munkahelyi viszony.

2) NINCS ÖNÁLLÓSÁG

A rossz vezető mellett a második leggyakoribb váltási ok, ha valaki úgy érzi, nincs érdemi ráhatása a munkájára. Nem érzi fontosnak, amit csinál, nincs is beleszólása a feladataiba: nem ő dönti el, hogyan szervezi a napjait, mit és hogyan csinál, mennyi időt szán egy-egy feladatára, dolgozhat-e adott esetben home office-ban. Magyarán teljes kiskorúságban tartják a munkahelyén, és nincs semmilyen döntési szabadsága.

Tipikus tünete ennek, amikor valaki úgy érzi, hogy megutálta a munkáját. “Mi mást kéne csinálnom? Nem értek semmi máshoz!” (Vagy súlyosabb esetben “Nem értek semmihez!”) Ilyen gondolatokat fogalmaz meg magának ilyenkor az ember, és legtöbbször sarokba szorítva érzi magát, mert nem tudja hirtelen merre tovább. Egyetlen szakterületen dolgozott idáig, ért ahhoz, amit csinál, és nem tudja elképzelni, hogy ha nem ezt, akkor mi mást is csinálhatna.

MIT TEHETSZ ELLENE?

Ha Te is ebben a cipőben jársz, akkor érdemes először a főnököddel átbeszélni, hogyan lehetne ezen a felálláson változtatni. Lehet-e úgy szervezni a mindennapi munkát, hogy nagyobb önállóságot és bizalmat kapj? Ha nem, akkor sem érdemes túlmisztifikálni a problémát, és azonnal a pályaelhagyáson gondolkodni. Valószínűleg Neked sem kell mindjárt szakmát váltanod, meg fogja oldani ezt a gondot egy “egyszerű” állásváltás, azaz egy nagyobb önállóságot adó, rugalmasabb munkahely. (Igen, létezik ilyen, csütörtökön azt is megmutatom, hogy hogyan találhatod meg őket. Klikk ide, és regisztrálj az ingyenes, internetes tréningemre Te is!)

3) ROSSZ A CSAPAT

Ki tud hosszútávon olyan helyen dolgozni, ahol rossz a munkahelyi légkör, nincs összetartás, állóndóan megy a furkálódás, összesúgnak, kibeszélnek a hátad mögött, megy az információ=hatalom c. játszma? Hát persze, hogy senki. Sokszor előfordul, hogy egy egyébként jól működő csapatban van valaki, akivel nehezebben lehet kijönni. Nem akar beilleszkedni, mindennel problámája van, állandóan konfliktusa van valakivel, és csak akkor van nyugalom, ha minden úgy van, ahogy ő szeretné.

Ideális esetben ezt egy jó főnök még időben észreveszi és tud is ellene tenni. Természetesen most nem arra gondolok, hogy elmentek csapatépítésre, hanem amikor a vezető a probléma gyökerét keresi, és ennek megfelelően átszervezni a csapatot. De tapasztalataim szerint erre sajnos csak a legritkább esetben kerül sor…

MIT TEHETSZ ELLENE?

Helyesebben mit NEM tehetsz? Nehéz ilyenkor pl. a főnöktől segítséget kérni anélkül, hogy ne tűnjön áskálódásnak, panaszkodásnak a dolog. Jobb stratégia tehát először a csapaton belül megpróbálni változtatni: jobban bevonódni, közösséget építeni, elhívni kávézni azt a kollégát, akivel Neked személy szerint problémád van. Tisztázni a konfliktusokat, túllépni az egódon. Persze tisztában vagyok vele, hogy könnyű ezt mondani, és ha hosszú idő óta nem kapsz kívülről támogatást, úgy érezheted, hogy Te mindent megtettél, de a megoldáshoz egyedül kevés vagy. Ilyenkor valóban nem marad más hátra, mint váltani…

4) KEVÉS A FIZETÉS

Tapasztalataim szerint a pénz csak akkor válik  igazi váltó okká, ha egy szakember messze a piaci átlag alatt keres. Olyankor viszont menthetetlenül az!

Nyilván van olyan is, hogy valakit jól megfizetnek a cégénél, de kap egy anyagilag visszautasíthatatlan ajánlatot, és ezért vált. Általánosságban viszont elmondható, hogy ha rendben van az előző három (tehát jó a főnök, van önállóság, jó a csapat), akkor önmagában akár plusz 20% fizetésért sem fog senki otthagyni egy jó munkahelyet.

Ha nem tudsz megélni a fizetésedből, láthatóan a piaci szint alatt keresel, és amikor az ismerőseid között szóba jön a fizu téma, rendre mindenki magasabb összeget mond, akkor akármilyen jó is a cég, akármennyire is összehangban van a csapat, egész biztosan úgy érzed majd, elég volt, innen menned kell.

MIT TEHETSZ ELLENE?

A fizetéssel kapcsolatban is szeretném kihangsúlyozni, hogy sokkal jobb stratégia először megpróbálni tenni a megoldásért. Teljesen érthető, ha valaki a pénz miatt elégedetlen, és felmond, csak mielőtt meghozod ezt a végső döntést, kérdezd meg magadtól, hogy én vajon minden tőlem telhetőt megtettem, hogy jobb irányba forduljanak a dolgok?

Érdemes csinálnod pl. egy piackutatást, hogy mik a valós fizetési adatok. Igaz mindaz, amit az ismerőseimtől hallok? Erre vannak hiteles kimutatások, fizetési összehasonlító oldalak, és lehet szakmai vezető ismerősöktől is információt gyűjteni. Amennyiben beigazolódik, hogy valóban a piaci átlag alatt van a béred, akkor pedig érdemes ezt első körben a közvetlen vezetőddel egyeztetni, bértárgyalást kezdeményezni. Nem úgy elővezetve, mint egy ultimátumot, de igenis tanácsot kérni tőle, közösen megoldást keresni. Ha viszont nincs erre nyitottság a cégednél, hiába jelzed, hiába kérsz tanácsot, akkor mindenki számára teljesen érthető lesz a váltásod.

5) UTÁLOM A MUNKÁMAT

Végül, de nem utolsó sorban van az a váltási helyzet, amikor unalmas a munka. Régen jó volt, de megutáltad, esetleg soha nem is szeretted. Na, ez az az eset, ami álláskeresési szempontból a legnehezebb, hiszen ha váltasz, a legnagyobb esélyed ugyanúgy egy hasonló munkakörre lenne.

MIT TEHETSZ ELLENE?

Ilyenkor két lehetőséget szoktam ajánlani:

a) Középtávú pályamódosítás

Ha már nagyon nem találod a helyed a szakmádban, rettentően boldogtalan vagy benne, úgy érzed, sokkal több van benned, és ezért hajlandó vagy áldozatot is hozni, akkor érdemes lehet alapos pályaorientáció és felkészülés után egy másik területre átevezned. Ez persze nem lesz könnyű, és ahogy ebben a cikkben részletesen is bemutatom, fontos belekalkulálnod egy-két fontos szempontot.

b) Munka mellé találhatsz egy örömet adó tevékenységet

Ha az a) opció Nálad nem jöhet szóba, mert például nyugdíj előtt vagy néhány évvel, vagy családfenntartó vagy, és nem engedheted meg magadnak az átmeneti bevételkiesést sem, akkor sem érdemes elkeseredni. Megoldás lehet pl. számodra a környezetváltozás, vagyis egyszerűen munkahelyet váltani, kicsit más jellegű feladatokat csinálni. És emellett behozni az életedbe valami olyan örömet adó tevékenységet, ami a munka mellett feltölt. Lehet ez például. egy önkéntes tevékenység vagy valamilyen hobbi, ahol mindazt megkapod, ami a munkádból hiányzik Neked.

Összefoglalva

Ha nem vagy elégedett az állásoddal, de a cikkben leírtak alapján úgy látod, hogy Te sem tettél meg mindent azért, hogy jobban érezd magad a munkahelyeden, akkor arra biztatlak, hogy próbálj először Te magad változtatni a helyzeten. Beszélj a főnököddel, keresd a cégen belüli megoldásokat. Ha viszont Te már mindent megpróbáltál, és semmi nem működik, akkor nincs más hátra, neki kell állnod komolyan állást keresni. Mielőtt meghozod ezt a döntést, tesztelheted is magad az álláspiacon. Megéri előzetesen felmérni, hogy mik a lehetőségeid, mennyit ér a szaktudásod. Ne feledd: akár tesztjelleggel pályázol valahova, akár határozottan eldöntötted, hogy váltasz, fel kell rá készülnöd. Kelleni fog egy jó önéletrajz, tudnod kell, hogy a szakmádban hol vannak a jó állások, ismerned kell az aktuális helyzetet a munkaerőpiacon. Ebben szeretnék segíteni Neked ezzel a soron következő élő, ingyenes, internetes előadásommal. Klikk ide és regisztrálj rá Te is! ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Telepi Tamásné
2020. október 6. kedd 14:41

Kedves András!

Nagyon érdekelne az Ön szakmája. Szívesen tanulnék ilyet.

Köszönöm!
Anikó

Válasz

Ella
2020. szeptember 21. hétfő 17:03

A közelmúltban egy munkahelyről rúgtak ki és két munkahelyről álltam fel a fent felsorolt problémák miatt, és a felsorolt öt főokból három, ami indokoltá tette a három munkahelyről való távozást.

1. Kirúgtak, mert hülye volt a főnököm: Közel 12 éves munkaviszony után rúgtak ki, azért mert a főnököm nem hülye, hanem egy figyelmetlen, hazug, rosszindulatú, tisztességtelen, aljas volt, aki saját magát akarta menteni. Kellett neki egy bűnbak és én éppen tökéletes voltam erre a "megtiszteltetésre" GYESről való visszatérésből. A szakszervezethez fordultam segítségért, eredménytelenül; majd a személyügyisekhez, egy lehetséges áthelyezésért, de itt csak egy szembesítést tudtam kierőszakolni és egy szaros jegyzőkönyvvel, valamint az azonnali hatállyal történő munkaviszony megszünését tartalmazó dokumentummal tudtak segíteni. Nem felejtem el nekik soha. Igazából életemben ez volt az első olyan pillanat, amikor szembesültem a gerinctelenség legmagassabb fokával. (multinacionális vállalat)

A második munkahelyemen a kollégáim pletykákat, valótlanságokat terjesztettek rólam a hátam mögött, turkáltak az asztalomon, hatáskörüket túllépve helyettem intézkedtek kárt okozva a szervezetnek és a jó hírnévnek. A főnököm hitt bennem, elismerte szaktudásomat és a türelmemet kérte, de inkább váltottam. A mai napig tisztelettel gondolok rá, de sajnos itt nem volt erőm harcolni, együttműködni. (kis létszámú, önkormányzati intézmény)

A harmadik munkahelyemen a másodikhoz hasonlóan valótlanságok terjesztése, hatáskör túllépése, megalázás mind mind jelen volt. A csúcs, hogy itt a főnök szemet hunyt a hozzá közel álló személy pszichés, negatív, romboló, lázító magatartása felett mondván, hogy nem az ő feladata személyes konfliktusok békítő bírájaként fellépni és különben is nagylány vagyok, oldjam meg... Mivel több sebtől vérzett, nem csak a mobbingtól és a főnöki érdektelenségtől, hanem a főnöki ígérgetésektől, túlterheléstől, jogszerűtlen utasításoktól is, így nem volt mit tennem, felmondtam! (szakközépiskola)

Egy biztos, nagyon, de nagyon nehéz becsülettel, türelemmel, együttműködéssel, kreativitással és megértéssel helytállni, főleg akkor, ha a probléma nem csak egyszerű feladat, hanem konfliktusok sorozata érdektelenséggel, gerinctelenséggel, szakértelem hiányával párosítva.

Válasz

Fero
2020. február 14. péntek 16:35

Ezek a tanácsok csak a munkaerő kereslet alapú helyzetekben(helyeken) működnek. Hazánk ketté van szakadva! Pest megye és az Észak Dunántúl működőképes munkavállalói szempontból a többi részen a diktátum ugyan úgy él mint ezidáig(a munkaerő kereslet átalakulása előtt!!!) Itt kevés mhely van, azok zöme képzettség nélkül betölthető segéd és betanított munka. Van még néhány % diplomás+nyelvtudással. Középfokú álláshely szinte semmi, azokat is csak fiatal(3-5 évgyakorlattal!) lehet betölteni. Nos nem kétlem a cikkben felsoroltak hasznosságát, de ez sajna nem lehet mindenhol és mindenkire alkalmazni!

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book