Állásbörze – nem csak frissdiplomásoknak, nem csak álláskeresésre

Írta: Baráth András  |  2017. február 28.  |  c Nincs hozzászólás

A jövő héten, egészen pontosan március 8-9-én itt az egyik legnépszerűbb állásbörze, a HVG karrier napok. Ennek apropóján szeretném Neked összefoglalni az alábbi cikkben, hogy miért is javaslom, hogy látogass el a rendezvényre. Akár tapasztalt szakemberként is és akkor is, ha épp nem keresel állást, de fontos a karriered. Sőt megosztok Veled pár bennfentes info-t is a rendezvényről…

Nagyon fontos, hogy felismerd, ma már a karrier napok, állásbörzék nem csak álláskeresésre, hanem információszerzédre és kapcsolatépítésre is szolgálnak.

Az állásbörzén lehetőséged van részletesen érdeklődni az állásajánlatokról, megismerkedhetsz a HR munkatársakkal, és olyan háttér-információkat deríthetsz ki, amiket egyébként máshonnan nem tudnál meg. Legfeljebb az interjún lenne lehetőséged rákérdezni. Még a fizetési igény kapcsán is informálisan érdeklődhetsz. Elmondod, hogy neked ennyi a fizetési igényed, érdemes-e pályáznod.

A cégekkel való kapcsolatfelvétel, állásokra jelentkezés mellett azonban nem szabad elfelejtened azt sem, hogy számos remek előadáson és tanácsadáson is részt vehetsz az állásbörzéken, ráadásul ingyenesen. Érdemes mindig előre megnézned a programokat, és kiválasztanod, milyen téma, melyik előadás érdekel.

A március 8-9-én megrendezésre kerülő HVG Állásbörzére itt tudsz regisztrálni, és a programot is meg tudod nézni >>

Az álláslehetőségeket kínáló cégek vannak természetesen a legnagyobb többségben, akik saját a cégüknél lévő pozíciókra toboroznak jelentkezőket. A legtöbb kiállító azért is jelenik meg állásbörzén, mert szívesen találkozik személyesen a potenciális jelöltekkel, ugyanis fontosak neki a személyes kompetenciák, a személyes kapcsolat. A személyes találkozás egy nagyon jó lehetőség arra, hogy Te is személyes benyomást szerezz a cégről, a céget képviselő munkatársakról, és személyesen kérdezhess tőlük bármit, ami Téged foglalkoztat.

A kiállító cégek általában nagyobb vagy multinacionális cégek, esetleg középvállalkozások. Mikro- és kisvállalkozásokkal börzén nemigen találkozhatsz. Leginkább azért nem, mert nekik nincs szükségük annyi új emberre, hogy megérje kiállítaniuk egy állásbörzén.

Személyzeti tanácsadók, munkaerő-közvetítők

A legtöbb hazai börzén a nagyobb személyzeti tanácsadók, munkaerő-közvetítők, – kölcsönzők, fejvadász cégek is képviseltetik magukat. Ők azért vannak jelen, hogy más cégek megbízásából kapott álláshirdetéseikre, valamint adatbázisukba megfelelő jelöltetek keressenek.

Érdemes az ő standjaikat is felkeresned, hogy beszélgess velük. Mivel hozzájuk számos cég toborzási igénye befut, ezért egyben látják a munkaerő-piaci igényeket, elvárásokat, és sokat tudnak Neked is segíteni abban, hogy a Te végzettségeddel, tapasztalatoddal milyen pozíciókra érdemes jelentkezned, akár milyen pályaorientációban érdemes gondolkoznod, ha váltanál.

A HVG Állásbörzén a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ide kattintva tudsz regisztrálni >>

Bennfentes infók a HVG Állásbörzéről

A frissdiplomas.hu munkatársa, a HVG Állásbörze szervezője, Bogárdi-Mészöly Andrea árult el néhány infót a rendezvénnyel kapcsolatban. Andi neve ismerős lehet a Gerilla Önéletrajz Műhely követőinek, hiszen korábban a csapatunk tagja volt és azóta is tartjuk a kapcsolatot.

Idén először lesz a Papp László Sportarénában az állásbörze, miért változott a helyszín?

– A Budapest Sportaréna Közép-Európa legkedveltebb és legnagyobb egy légterű rendezvényhelyszíne. Úgy gondoltuk, hogy ez a modern és impozáns környezet a legalkalmasabb arra, hogy stílusosan tudjuk „megünnepelni” a 20. jubileumi rendezvényt, majd megtartani az ezt következő állásbörzéket is.

Milyen programokkal várjátok a résztvevőket?

– Március 8-9-én előadásokkal, ingyenes tanácsadásokkal továbbá számos helyszíni érdekességekkel várjuk a látogatókat. A két nap során összesen 18 előadó lép színpadra, köztük olyan nagy nevek, mint Gundel Takács Gábor, Szily Nóra, Iszak Eszter, Dibusz Dénes vagy Bernáth József. Ők személyes példájukon keresztül igyekeznek segítséget, tippeket adni az álláskereséshez, és a hatékonyabb mindennapokhoz.

A helyszínen személyre szabott tippeket is lehet kérni, több mint 1400 ingyenes tanácsadásra lehet előzetesen jelentkezni, közük például grafológia elemzésre és EQ tanácsadásra is. A programok mellett a résztvevő kiállítók is külön készülnek a helyszínre érkezőknek, többen hozzák ki a legújabb fejlesztéseiket: meg lehet nézni például a Knorr-Bremse autonóm kamionját és a KUKA könnyűszerkezetes LBR iiwa robotját is. Kikapcsolódásként bárki kipróbálhatja a Mercedes szimulátorát, ami jól modellezi, milyen lehet a HungEaroringen egy Forma 1-es autóval 200-300 km/h-val száguldani. Aki pedig a levegőbe vágyik, keresse a CAE Engineering standját, ahol A-10 Thunderbolt típusú csatarepülőgép szimulátorát lehet tesztelni.

Forrás: https://hvgallasborze.hu/hu/

Kikkel lehet itt találkozni, milyen szakértők várják az érdeklődőket?

– A kiállítók jól reprezentálják a munkaerőpiac jelenlegi kínálatát. Az érdeklődők feltérképezhetik, hogy napjainkban milyen szektorok, milyen végzettséggel keresnek pályakezdő és tapasztalt szakembereket (2017-ben több mint 11 000 pozícióra keresnek szakembereket). A standoknál a HR-esek mellett a szakterületeik képviselőivel, például fejlesztőmérnökökkel, programozókkal, pénzügyi munkatársakkal is lehet beszélgetni, így közvetlen benyomást szerezhetnek a mindennapi munkájukról, a feladatokról, a csapatról.

Van-e valami újdonság, amivel készültök az idei állásbörzére?

– Az új helyszín mellett 2 dolgot mindenképpen kiemelnék. Az egyik, hogy a látogatók igényeihez igazodva a rendezvény első napján a korábbiakhoz képest hosszabbított nyitva tartással várjuk az érdeklődőket. 10 és 19 óra között mindenkit várnak a vállalatok munkatársai, így akár munka, iskola után is ki tudjanak érni azok, akik egyébként nem tudnának szabadnapot kivenni, vagy az iskolából elszabadulni.

A másik pedig a jelenleg egyetemisták érdekes aktivitás: a HVG Állásbörzén kerül első alkalommal megrendezésre az Egyetemek Viadala, ahol felsőoktatási intézmények tanulóiból álló csapatok mérik össze erőiket négy játékban.

Mi az, amivel mindenképp készüljenek azok, akik részt vesznek a rendezvényen?

– Mindenképpen érdemes tudatosan előre felkészülni. Ajánlott a rendezvény honlapját használni, böngészgetni a hatékony részvétel érdekében. Mindenképpen érdemes egy aktuális önéletrajzot elkészíteni és feltölteni a profiljukra, amelynek segítségével a helyszínen az elektronikus jelentkeztetési rendszerünk segítségével akár már le is tudják adni pályázatukat a testhezálló pozíciókra.

Emellett ajánlott a regisztrációt követően a belépett profiljukon körülnézni, ott ugyanis a preferenciáiknak megfelelő állásajánlatokat és kiállítókat ajánlunk nekik. Ezt a listát nézzék át, igény esetén szűkítsék vagy bővítsék a felkeresendő cégek listáját, és írják össze a munkáltatókhoz, pozíciókhoz felmerülő kérdéseiket. Nem utolsó sorban pedig átgondolni, hogyan mutatkoznak be 1 percben a kiállító standjához lépve.

Köszönöm Andinak a hasznos infokat és hadd ismételjem meg még egyszer, hogy ma már NEM csak frissdiplomásoknak terem babér egy ilyen állásbörzén, vagy karrier napon. Érdemes akkor is kilátogatnod, ha tapasztalt szakember vagy, de épp váltáson gondolkozol.

 Zsuzsa, aki vezetőként is egy karriernapon talált állást

Erre legjobb példa az egyik kedves ügyfelem, Zsuzsa, aki GYES-ről szeretett volna visszatérni a munka világába. Korábban vezető beosztásban dolgozott, tapasztalt, elismert szakemberként. Mivel közben 2 gyermeke született fontos volt számára, hogy olyan munkahelyet találjon, ami család-barát, és össze tudja egyeztetni a munkaidejét a magánéletével.

Félt attól, hogy így nagy hátránnyal indul a versenyben, ezért keresett meg minket, hogy segítsünk. Csatlakozott a Gerilla Önéletrajz Karrier Klubhoz, majd részt vett tantermi képzéseinken, hogy a lehető legtöbb tudással felvértezve vágjon bele a saját állítása szerint szinte “reménytelen” álláskeresésbe. Ezután, immár a gerillás anyagaival felszerelkezve látogatott ki egy Karrier Napra és itt találta meg azt a céget aminél ő lett a befutó az állásra. Zsuzsa teljes történetét itt tudod elolvasni >>

Ha szeretnéd Te is mihamarabb elnyerni álmaid állását, akkor ne habozz, csatlakozz a Gerilla Önéletrajz Karrier klubhoz, segítünk és javaslom, hogy a már átírt anyagaiddal jövő héten látogass el a HVG állásbörzére:-)

karrier-klub-banner-fekvo-10nap-v2

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book