Miért nem tudsz elhelyezkedni?

Írta: Baráth András  |  2019. április 24.  |  c 2 hozzászólás

Neked is úgy tűnik, hogy manapság a cégek csak a tökéletes jelöltekkel állnak szóba? Olyanokkal, akiknek úgyszólván makulátlan az önéletrajzuk? Nem túl idősek, de nem is pályakezdők. Minimum két idegennyelvet beszélnek. A legjobb iskolákban végeztek. Pontosan azon a területen dolgoztak évekig, ahová most is pályáznak. Magabiztosan interjúznak, és természetesen nincs semmi foghíj a pályafutásukban. Na, ez az, amit gyorsan felejts el! Elmondom valójában miért nem tudsz elhelyezkedni!

Tökéletes jelölt nincs!

Először is szögezzünk le valamit: tökéletes pályázó nincs! És tőled sem várja el senki, hogy tökéletes légy! Több ezer szakemberrel állok kapcsolatban, és pontosan látom, hogy minden, ismétlen MINDEN álláskereső önéletrajzában vannak gyenge pontok.

… nem olyan erős iskolák,

… megfelelő nyelvtudás hiánya,

… kitérők, átgondolatlan pályamódosítások.

Még bizony az enyémben is!

De  – és ezt neked is nagyon ajánlom – nem éri meg túl sokat időzni ezeken a látszólagos hiányosságokon! Ezzel ugyanis csak azt éred el, hogy teljesen falsh következtetésekre jutsz:

“Túl öreg vagyok, ennyi idősen már nem kellek sehova.”
“Az én szakmámban csak a fiataloknak terem babér.”
“Vidéken egyszerűen nem lehet elhelyezkedni.”
“Meghallják, hogy kisgyerekem van, és szó nélkül dobják félre a pályázatomat.”

Mielőtt alaposan elhitetnéd magaddal, hogy Te már csak egy amolyan “ZS” kategóriás szakember vagy, szeretném ha tudnád, hogy te is érsz annyit, mint bárki más. Biztos vagyok benne, hogy te is letettél már az asztalra nem is keveset. És benned is van olyan kitartás, amivel kompenzálni tudod a munkában az esetleges hiányosságaidat.

El kell kezdened végre hinni magadban, és abban, hogy nemcsak megérdemelsz egy hozzád méltó állást, hanem meg is tudod azt szerezni! Kellő önbizalom és önbecsülés nélkül nem fog menni, ez mindennek az alapja!

A jó hír pedig az, hogy amire ezen felül szükséged van, az “csupán” felkészülés, megfelelő álláskeresési technika és egy kis elemzés, mind-mind 100%-ban tanulható!

Hol vagy valójában elakadva? Elemezz!

Ha hosszú ideje nem tudsz elhelyezkedni, akkor az első dolog, amire szükséged van, az egy pontos diagnózis: Mi az elakadásod igazi oka?

Pontosan úgy működik ez dolog, mint az autóvezetésnél vagy egy-egy betegségnél. Ha például azt veszed észre, hogy nem gyorsul úgy az autód, mint kellene, vagy éppen furcsa hangokat hallat, akkor mit csinálsz? Jó eséllyel elviszed egy szerelőhöz, aki mindenek előtt azt fogja megkeresni, hogy miből ered a műszaki hiba.

Vagy ha egyik napról a másikra elkezd csengeni a füled, szédülni kezdesz és nem érzed jól magad, akkor mit csinálsz? Elmész az orvoshoz, aki valószínűleg azonnal el fog küldeni egy alapos kivizsgálásra…

Ugyanígy érdemes tekinteni az álláskeresésre is!

Szerencsére az álláskeresés nem annyira összetett dolog, mint az emberi szervezet, vagy egy bonyolult gépezet, de ha valami nem működik, itt is érdemes alaposan kielemezni a helyzetet, kizárni bizonyos okokat, megnézni a pontos statisztikákat, és nem csak úgy találomra levonni következtetéseket.

Álláskeresési folyamatábra

Érdemes az elemzés során igen-nem kérdésekkel haladni, és az álláskeresést folyamatábraként feltérképezni, ahol a kiindulási pont, azaz a sikertelenség két leggyakoribb, látható tünete:

A) Hiába pályázol, nem jutsz be kellő számú állásinterjúra.
(PÁLYÁZATBAN REJLŐ HIBA)

B) Bejutsz ugyan interjúkra, de soha nem te kapod meg az állást.
(ÁLLÁSINTERJÚ HIBA)

Ez utóbbi az “egyszerűbb” eset, hiszen ilyenkor egyértelmű, hogy az állásinterjú technikáidon kell javítanod. Nagy valószínűséggel jobban fel kell készülnöd, meg kell tanulnod jól kérdezni és a rázósabb interjú helyzeteket is meg kell tanulnod kezelni. Erre néhány tipp itt és itt.

Ha viszont az álláspályázatoddal van probléma, vagyis nem jutsz be kellő számú (havi 3-4 interjúra), akkor érdemes az alábbi mennyiségi és minőségi mutatókat is alaposan kivesézned.

Az első kérdés, amit tegyél fel magadnak: Kellő számú álláspályázatot adok be?

Az ideális az, ha az önéletrajzod alapján minimum 15%-ban, de inkább 20-25%-ban behívnak állásinterjúra. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha nem adsz be havi szinten minimum 15-20 minőségi pályázatot, hanem csak 2-3 helyre küldöd el az önéletrajzod, akkor hiába lesz jó (20-25% körüli) a behívási arányod, minimum 10-12 hónapra elnyújtod az álláskeresési időt.

Ha viszont kellő számú pályázatot adsz be, de nincs meg a 20-25%-os behívási arányod, akkor lépj egy szinttel tovább, mert :

 • Vagy kizárólag egy csatornán (pl. csak a Profession.hu-n) keresel állást.
  (Vagyis nem használod a számodra ajánlott csatornákat.)
 • Vagy nem jó a pályaorientációd.
  (Vagyis olyan állásokra pályázol, amelyekre nincs kellő kereslet, vagy amelyekre az erősségeid alapján nem te vagy a legjobb jelölt.)

 • Vagy gyenge önéletrajzzal pályázol.
  (Tehát a pályázati anyagodból nem derül ki egyértelműen, hogy alkalmas jelölt vagy.)

Miért baj az, ha kizárólag egy csatornán keresztül pályázol?

Ha csak állásportálokon jelentkezel, akkor nagy valószínűséggel ez lesz a sikertelenséged egyik kulcs oka, ugyanis a cégek 80%-ban ma már nem az állásportálokról töltik be az állásokat. (Ezzel a témával kapcsolatban várlak szeretettel csütörtök este egy ingyenes, 1,5 órás,  internetes mini-tréningre is. Ha szeretnéd tudni, hol, milyen csatornákon keresztül juthatsz el manapság a neked való állásokig, akkor klikk ide és jelentkezz az ingyenes, élő tréningre most ››)

Honnan derítheted ki, hogy a pályaorientációddal van a probléma?

Legegyszerűbb módja, ha rákeresel a Profession-ön a betölteni kívánt pozíció nevére. Ha azt látod, hogy nem jön fel min. 50-80 db (vezetői állások esetén min. 20-30 db), nyitott álláshirdetés, akkor nincs megfelelő piaci kereslet az adott szakterületen, vagyis biztos lehetsz benne, hogy a pályaorientációdban van hiba, és sürgősen más területeket, más pozíciókat is be kellene vonnod a keresésbe.

Ha az adott területen jól láthatóan van érdemi kereslet, tehát van kellő számú álláshirdetés a keresett pozícióra, akkor lépj tovább, mert vagy az elvárt erősségeiddel és/vagy az önéletrajzoddal lesz a fő probléma.

Ha van kereslet a megpályázott szakterületen, és úgy érzed, az álláshirdetésekben felsorolt elvárások 80%-át teljesíted is, tehát megvan a kellő szaktudásod, tapasztalatod az adott álláshoz, akkor kizárhatsz minden mást, és biztos lehetsz benne, hogy az önéletrajzodat kell feltuningolnod.

Érted már? Ha valahol elakadtál, egy kis elemzéssel és pár ilyen egyszerű igen/nem kérdéssel végigfuttathatod, hogy pontosan mit kell kijavítanod ahhoz, hogy eredményesebb legyél, és legfeljebb 3-4 hónap alatt te is megtaláld azt a munkát, amiben jól érzed majd magad.

Ha tehát most úgy is érzed, hogy hiába pályázol, folyamatosan visszautasítást kapsz, vagy be sem hívnak interjúra, mindenek előtt gondold át, hogy mennyire csinálod rendszerszerűen az álláskeresést. A rendszer és ezek a fő álláskeresési mérőszámok soha nem hazudnak. Havi 2-3-4 pályázattal nagyon nehéz lesz belátható időn belül elhelyezkedned. Bíztatásképp hadd mondjam el, hogy nagyon kevés olyan szakember van, akinél mindenen (pályaorientáció, önéletrajz, álláskeresési-és állásinterjú technikák) dolgozni kell! Gondolj erre te is mielőtt elkeserednél, vagy mielőtt azt gondolnád, hogy az életkorod, vagy a nyelvtudásod hiánya az igazi gond!

Ha érdekel néhány jól bevált, Gerilla álláskeresési tipp, akkor csütörtök este várlak az ingyenes, élő, internetes előadásomon. Gyere és csatlakozz TE is! Segítek, hogy mostantól sikerélmény legyen számodra az álláskeresés! ›››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Takácsi-Nagy János
2019. április 25. csütörtök 19:29

Kedves András!
Köszi a segítséget.
Az a legfőbb baj, hogy nincs elég merítést lehetőségem. Laborvezetőként szeretnék elhelyezkedni, mert ehhez már kellő tapasztalatom van. De nincs elég kellő számú ilyen hírdetés. Gyártó cégek szóba sem állnak velem, üzemvezetőként is pályáztam, eredménytelenül. Lanorvezetőként 2/3-as (67%-os) a behívási mutatóm, ami nem rossz. Oda nem is pályázok, ahol folyékony angol vagy német tudás kell. Ez a gyenge pontom. Gyógyszeripari cégek szóba sem állnak velem. Hiába rokonom az Egis vezérigazgatója! Az ő révén csak állásinterjúkig jutottam, de állást nem sikerült megcsípnem. Mindig az volt a végső indok, vagy nincs elég tapasztalatom, vagy túl sok a jó pályázó, vagy csak gyógyszerészeket várnak az adott pozicióra.
Talán mostanra el is ment a kedvem és a lelkesedésem az egésztől. Belefáradtam. Merre orientálódjak? Voltam a pályaorientáció tréningeden is, de nem lett jobb ötletem, hogy merre orientálódjak.
Tanácstalan vagyok.

Üdv.

János

Válasz

Doubravszky Júlia
2019. április 25. csütörtök 17:28

Nagyon bíztató cikk, ismét visszakaptam a reményt...

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book