Hogyan kezeld a nehéz embereket a munkahelyen?

Írta: Baráth András  |  2016. november 11.  |  c 6 hozzászólás

Tapasztalatom szerint az embereknek egy „hülye” főnök mellett a problémás munkatársak jelentik a második legnagyobb problémát a munkahelyeiken. Ebben a cikkben illetve videóban bemutatom azt a technikát, ami nekem sokat segített az elmúlt években, hogy a ‘problémás’ munkatársakkal is megtaláljam a közös hangot. Sőt, szinte kivétel nélkül mindenkivel sikerült egy pozitív együttműködést kialakítanom.

Ha a videóval szemben az olvasást részesíted előnyben, itt elolvashatod a javaslatom szöveges összefoglalóját.

Hogyan kezeld a nehéz embereket a munkádban?

Én magam is sokáig szenvedtem ettől: mind alkalmazottként, mind a saját vállalkozásomban voltak olyan partnereim, akikkel nehezebben jöttem ki. Azt hiszem, ez természetes, hiszen ki ne ismerné ezt az érzést. Aztán egy angol kollégámtól hallottam egy jó tippet, amelyet elkezdtem alkalmazni. Ez az egyszerű ötlet gyökeresen megváltoztatta ezeket a munkahelyi viszonyaimat. Több esetben átfordultak kifejezetten pozitív együttműködésekbe.

Úgy vettem észre egyébként, hogy akinek van problémás munkatársi viszonya a cégénél vagy a munkahelyén (és kinek nincs?), az azt gondolja, hogy ha valahogy megszünteti ezt a kapcsolatot, akkor az megoldás lesz. Akár azzal, hogy az illető vált munkahelyet, akár azzal, hogy elmegy a problémás munkatárs a cégtől vagy az osztályról.

Az igazság az, hogy egyik sem jelent megoldást, csak rövidtávon tűnik úgy, hogy megszűnt a gond. Ugyanis nehéz, problémás emberek mindig is lesznek az életünkben. Hiába megyek egy másik munkahelyre, ott is lesz nehéz ember.

Amióta saját vállalkozást vezetek, azt sem feltétlenül tartom jó megoldásnak, hogy ne vegyem fel vagy megszakítsam a munkakapcsolatot a nehezebb természetű emberekkel. Ugyanis azt látom, hogy a tehetséges emberek általában kicsit eleve problémásabbak, mint az átlagos képességű dolgozók. Nem az a megoldás tehát, hogy menjen el a cégtől, miközben tehetséges, ügyes a szakmájában, hanem az, hogy megtanuljuk, megtanuljam kezelni ezeket a viszonyokat.

De akkor mi a megoldás?

Mindjárt kifejtem, kérlek, olvass tovább!

Nem könnyű, de igenis meg lehet találni a közös nevezőt a nehéz emberekkel is.

Nem könnyű, de igenis meg lehet találni a közös nevezőt a nehéz emberekkel is.

Milyen megoldás jött be nekem?

Kezdetben mindig a személyem elleni támadásnak vettem, hogy az az ember, akivel nem jöttem ki olyan jól, nem becsül engem, nem tisztel kellően, nem értékeli a munkámat. Az imént említett angol kollégám azt javasolta: „Figyelj, András! Ezeket a támadásokat ne úgy vedd, hogy a személyed ellen szólnak! Vedd észre, hogy ezek az emberek sokszor saját maguktól is szenvednek, és az emberi viszonyaik általában súrlódásokkal terheltek. Vedd úgy, hogy nem veled van bajuk, hanem saját magukkal!”

Megfogadtam az angol kollégám tanácsát, és elkezdtem tudatosan redukálni azt az érzést, hogy az illetőnek velem van problémája. Érdemes volt nézőpontot váltani, mert érdekes eredménye lett:

 1. Ettől kezdve sokkal kevesebb energiát vett igénybe tőlem a munkakapcsolataimnak menedzselése.
 2. Én magam is pozitívabban álltam a másik félhez. Kerestem vele a kapcsolatot, együtt ebédeltünk, beszélgetéseket kezdeményeztem vele, és ezek hatására át is alakultak ezek a negatív viszonyaim semlegessé vagy pozitívvá.

Ne vedd magadra!

Azt javaslom neked is, hogy ne a személyed elleni támadásnak vedd, ha valaki negatívan reagál egy munkakapcsolatban arra, amit te szeretnél, vagy ha legalábbis úgy érzed, hogy ő egy nehéz ember.

Persze nem azt mondom, hogy fogadj el mindent és legyél naiv. Ha szakmai ellentét van köztetek, védd csak meg az álláspontodat, harcolj az igazságodért! Viszont, ha nem személyes támadásnak veszed ezeket az ellentéteket, hanem szakmainak, akkor sokkal kevesebb energiát fog tőled is elvenni, elvonni ezeknek az ügyeknek a kezelése, és az álláspontod megvédése. Ráadásul sokkal inkább tudsz majd a szakmai dolgokra figyelni.

Remélem, nálad is beválik majd ez a technika. Érdemes kipróbálnod.

A motivációs előadók általában azt tanácsolják, hogy ha negatív ember van a környezetedben, zárd ki az életedből, de ez a munkahelyen nem egy kivitelezhető megoldás. Mit lehet akkor tenni? Próbáld ki ezt a módszert, hogy függetleníted magad a szituációtól! Ha elfogadod, hogy ennek az embernek valószínűleg a többi kapcsolata is kicsit terheltebb, tudatosodni fog benned, hogy nem a személyedet éri ilyenkor támadás, hanem az illetőnek saját magával van gondja.

Sok sikert kívánok!

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bata Péter
2016. november 20. vasárnap 18:01

"Hogyan kezeld a nehéz embereket a munkádban?"

Nagyon korrekt észrevétel. Abszolúte létező probléma, és a jó tanács számomra nagyon hasznos volt. Ráadásul a problémakezelés nem egy adott személyre vonatkozik, hanem általánosan bárkire.
Máris könnyebb az életem. Köszönöm.

Üdvözlettel: Bata Péter

Válasz

Anna Maria
2016. november 12. szombat 06:28

Köszönöm a videót!Vannak és lesznek "nehéz"emberek a hétköznapokban és a munkahelyemen.Egyszerű megoldást kínáltál,alkalmazni fogom!Üdvözlettel:Anna Maria

Válasz

Oláh Csaba
2016. november 11. péntek 20:17

Nagyon gyakori gondról beszéltél ami velem is előfordult többször is ,mivel viszonylag gyakran váltogatom a munkahelyeimet ,éppen ez okból,remek gondolat a megoldás ,a tanácsodat ki fogom próbálni.Én eddig mindig rendesen összekaptam ezen negativ ,nagypofájú undok ,kiállhatatlan kollégáimmal és kizártam közelemből őket!Nem megfutamodni a nehézségektől, hanem legyőzni,megoldani a gondokat.Bölcs gondolkodás!Köszi András.Figyelem továbbra is tanácsaidat ,oszd meg tapasztalataidat én értékelem!Sok sikert!
Üdvözlettel, Oláh Csaba Kecskemétről

Válasz

  Baráth András
  2016. november 11. péntek 21:27

  Kedves Csaba, köszi a visszajelzést és az őszinteséget! Sok sikert neked is!

  Válasz

Ulviczki Béla
2016. november 11. péntek 18:01

Szia András!
Köszönöm! Óriási és viszonylag egyszerű a megoldás...amolyan angolos. Többször küzdöttem már ezzel a "feladattal".

Üdvözlettel: Ulviczki Béla

Válasz

  Baráth András
  2016. november 11. péntek 21:30

  Kedves Béla, hát, a nehéz emberekkel szerintem sokan és sokat küzdöttünk. Nálam ez a hozzáállás egy-két közelmúltbeli esetben kézzelfogható átfordulásokat hozott, valóban érdemes kipróbálni.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book