“Ránéznél az önéletrajzomra?” avagy az álláskeresők legnagyobb tévedése

Írta: Baráth András  |  2020. október 12.  |  c 3 hozzászólás

Rendszeresen kapom azt a megkeresést ismeretlenektől és ismerősöktől is: “Nem akarlak feltartani, de ránéznél az önéletrajzomra?” Írják, hogy már ezerszer átdolgozták a CV-jüket, de még mindig nem tudnak elhelyezkedni. Nem hívják be őket állásinterjúra, vagy nem jó állásokat nyernek el, nézzem már meg, hogy mi lehet a probléma! Hol a hiba ebben a gondolkodásban?

Anyósomék szomszédja hív péntek este 7 körül telefonon, segítséget kér, mert a fia szenved az állásában. Hosszan panaszolja, hogy 35 éves elmúlt, de teljesen maga alatt van, mert 6-7 éve kb. csak vergődik a szakmájában. Van ugyan állása, de nem igazán talál magának testhezálló munkakört, mi lehet a gond? Tegyem már meg, hogy ránézek a CV-jére, és gyors véleményt mondok! Ahogy meséli a részleteket, egyre erősebben érzem: megint egy sztori, ahol NEM az önéletrajz lesz a fő gond.

Tegyük végre egyszer és mindenkorra tisztába: AZ ÁLLÁSKERESÉS EGY KOMPLETT MARKETING STRATÉGIA!

Képzeld el, hogy van egy céged!

Van egy terméked, amit elkezdesz hirdetni, de pár hónap után is azt látod, hogy akárhogy reklámozod, egyáltalán nem vásárolnak tőled. Nem tudsz belépni a piacra, nincs semmi forgalmad. Mi lenne az első, amit megkérdeznél magadtól? Azt kérdeznéd, hogy mi a baj a reklámszövegeiddel? Milyen képekkel kellett volna hirdetned? Vagy esetleg egy lépést hátralépnél, és azt próbálnád kideríteni, hogy hol ment félre az üzleti stratégia? 

Egy vállalkozásban teljesen evidens, hogy amíg azt sem tudjuk, hogy mi egy termék legfőbb előnye, ki a célcsoport,  hogyan érhetjük el őket, milyen csatornákon szólíthatjuk meg a potenciális vevőket, addig felesleges is beszélgetni a reklámanyagokról, nem igaz?

Ugyanígy működik ez az álláspiacon is!

A reklámanyagoknak (jelen esetben a CV-dnek) van persze jelentősége, de nem az lesz az első lépés a sikeres elhelyezkedéshez.

Kell előtte egy alapos piackutatás, egy pályaorientáció, amiből kiderül az, hogy amit kínálsz (az a szaktudás), arra így ebben a formában van-e megfelelő kereslet? Mik azok a piacképes előnyök, amiket hangsúlyoznod, erősítened kellene? Hol van a legnagyobb esélyed? Hogyan tudod pénzzé/ pozícióvá tenni az eddig elért eredményeidet? stb., stb. 

Az egyik kedvenc pozitív példám ehhez a Cserpes Sajtműhely, aki egy viszonylag zsúfolt tejtermék piacra tört be néhány évvel ezelőtt sikeresen. Adalékanyagmentes, 100% természetes alapanyagokból kínált, picit ugyan drágább, de egészséges termékeket. Kihasználta, hogy egyre inkább megnőtt a kereslet Magyarországon is a természetes termékek és egészségtudatos reggelizők iránt, vagyis remekül pozícionálta magát. Nem a csilli-villi reklámanyagoknak, és őrült drága marketingnek, hanem a jól átgondolt üzleti modellnek lett a következménye, hogy a cég évről-évre egyre nyereségesebb. 

Kérdezd meg magadtól Te is: Mi is az én stratégiám az álláskeresésben?

Mielőtt a CV-det kezded el szanaszét elemezni vagy hibáztatni, lépj egy lépést hátrébb, és tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

  • Mik is pontosan az elhelyezkedési céljaid? 
  • Milyen iparágba, milyen szakterületre szeretnél bejutni?
  • Ezen belül milyen területeken, pontosan milyen pozíciókban van jelnleg kereslet?
  • Mik a te használható szakmai erősségeid? (Nem a személyes készségeid, hanem az erősségeid!)

Ha ezekre mind tudsz pontos választ adni, akkor lehet egyáltalán piacra lépésről, álláskeresésről beszélgetni, és majd csak ezek után jöhetnek az álláskeresési technikák és az önéletrajz!

Félre ne érts! A CV-d is nagyon fontos!

Elengedhetetlen az ütős önéletrajz és motivációs levél az álláskeresésben. DE nem ezzel kezdődk a sikeres elhelyezkedés! 

Ezt sajnos mindenkinek meg kell értenie, el kell fogadnia, mert amíg nem helyes a sorrended, amíg nincs átgondolt piacralépési stratégiád addig 

  1. Nem fogsz tudni jó önéletrajzot se írni.
  2. Hiába lesz állásod, nem fogsz tudni a Neked való pozíciókban elhelyezkedni.

Ha úgy érzed, jól jönne az álláskereséshez egy kis stratégiai segítség, akkor gyere a csütörtök esti, ingyenes online-mini tréningemre! Az előadásomon megmutatom Neked a sikeres piacralépés 9 kihagyhatatlan állomását, és a pályaorientációról is részletesen beszélek majd. Az előadás végén pedig Te is felteheted nekem élőben a kérdésediet. Itt tudsz regisztrálni az ingyenes, online mini-tréningre! ››

Folytassuk a témát elhelyezkedési példákkal együtt élőben, várlak szeretettel a képernyő előtt! ;)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Péter Mihály
2020. október 14. szerda 15:29

Köszönöm neked a sok jó tanácsokat azt hiszem végre összejött a régóta várt munkám.
Tudod én már túl vagyok a 70-en,DE nem adtam fel mivel az egészségi állapotom teljesen rendben van.
Úgy néz ki,hogy egy nagyon jó állásra bukkantam ,amit nektek is köszönök!!!!!!Holnap már többet tudok és akkor meg írom neked itt nyilvánosan.Ha ez sikerül,én leszek a leg boldogab ezen a világon!!!!! Egyenlőre ennyi . Baráti ūdvözletel Misibá.

Válasz

Zsoka
2020. október 13. kedd 10:51

Nekem az a véleményem,hogy azért se tudjuk,ki választani mert több müszakos,végzettséghez van kötve,és nincs,lehetőség rá hogy betanitott munkás ként is meg lehetne csinálni!Én is sok munkát csináltam bet munkás ként,bár nem volt végzettségem hozzá.Be tanultam és úgy csináltam mint a szak munkás!A másik a fogalmak nem érthetők.Pl mi a külömbség az operátor és a csomagolás cimkézés között? véleményem,az hogy minden munka lényege ugyan az,csak a neve más!

Válasz

Sarkadi Zsolt
2020. október 13. kedd 10:49

Nem kimondottan általános iránymutatásokat szeretnék olvasni,hanem konkrétan az én esetemre-pályázatomra vonatkozóan. ez,hogy lenne lehetséges?
Tisztelettel: sarkadi Zsolt

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book