Ne csak állást keress, válassz jól főnököt!

Írta: Baráth András  |  2019. február 04.  |  c 3 hozzászólás

Amikor munkahelyet választasz, akkor új főnököt is választasz. Így aztán van egy-két dolog, amit érdemes már az interjún megfigyelni és jól dönteni a leendő vezetőddel kapcsolatban. Ez persze nem mindig egyszerű feladat – pláne ha teljesen ismeretlenül pályázol egy céghez – , de van néhány bevált eszköz, ami sokat segíthet, hogy jól válassz.

Cégeket keresünk, de a főnök miatt váltunk!

Ezt bizonyítja egyik ügyfelem története is. Krisztina 50 év körüli hölgy, aki kontrollerként dolgozik egy vidéki cégnél. Szereti a munkáját, elégedett a fizetésével, mégis azzal keresett meg pár hete, hogy nagy bajban van. Kilépett a cégtől szeretett főnöke, és ő kapott egy nagyon gyenge új vezetőt, aki mellett egyszerűen nem érzi jól magát. Ügyfelem nemrég csatlakozott a céghez, tehát ha nem muszáj, nem váltana, de ez a helyzet egyre elviselhetetlenebb számára.

Jó vezető – rossz főnök

Nem mondom, hogy soha nem hallottam még ilyen esetről, de Krisztina sztorija engem is kíváncsivá tett, ugyanis a korábbi főnökét szinte istenítette.

Milyen volt az előző (a jó) főnök? – kérdezősködtem

 • számíthattunk rá szakmailag, emberileg
 • nem mikromenedzselt
 • megbeszéltük az irányokat, de hagyott minket dolgozni
 • világosan kijelölte a felelősségi köröket és elvárásokat
 • következetes volt
 • mindeközben törődött velünk
 • tudtunk személyes dolgokról is beszélni
 • tudott dönteni
 • nem voltak komplexusai
 • rendszeresen leült velünk, tudta kivel mi van
 • ő hívott át az egyik munkahelyről a másikra
 • és most is szívesen mennék vele, de Budapestre nem tudok vele tartani…

Ezen a ponton elképzeltem egy idősebb, nagy tekintélyű, tapasztalt szakembert, de hamar kiderült, hogy tévedek: az említett nagyrabecsült volt főnök egy 32 éves, tehát relatív fiatal vezető. Hozzáteszem, hogy az ügyfelem eközben 50 év körüli nagy tapasztalattal rendelkező kitűnő szakember. Tehát ismét egy bizonyíték arra, hogy a jó főnök-beosztotti viszony SEM az életkoron dől el…

Na, de milyen a mostani (a rossz) főnök? – faggattam tovább ügyfelem

“András, már lassan három hónapja vagyok a beosztottja, de úgy képzeld el, hogy egyszer nem ültünk le beszélni, pedig többször kezdeményeztem. Itt ül a szomszéd szobában, de nem jön át, csak e-mailekben irogat. Állítólag el van havazva, este 10-ig bent van, de tudod miért? Mert az én munkámat csinálja! Én itt vergődök, hogy nincs elég feladatom, a főkönyvelőnek adja az én feladataimat, az én munkakörömet meg ő csinálja. Tudod az a baj, hogy rájöttem, esélyem sincs, hogy rendezzem ezt a helyzetet.”

Na, ez a baj!

Hiába a jó fizetés, a jó körülmények, egy rossz vezető előbb-utóbb váltó-ok lesz.

Ha nem tudod mit várnak el Tőled…

Ha túl nagy a kontroll…

Vagy épp ellenkezőleg: ha egyáltalán nincs kontroll…

Ha azt sem tudják, mit csinálsz…

Ha nincs meg a bizalom…

Ha nincs emberi kapcsolat…

Ha nincs visszajelzés és motiváció…

Akkor egy idő után (teljes joggal) úgy érzed majd, hogy ilyen körülmények között NEM AKARSZ dolgozni. Az ok pedig egyszerű:

Emberek vagyunk, nem gépek!

Nagyon sok múlik nem csak a munkahelyi közérzeted, de a karriered szempontjából is a jó vezetőn. És nagyon sok úszhat egy rossz főnökön!

Saját példámra visszatekintve: nekem is mindig akkor haladt jól a karrierem, amikor volt egy támogató főnököm. Akkor tudtam fejlődni, ha volt valaki, aki szakmailag, emberileg is támogatott, akire számíthattam, és aki mentorált.

És az ellenkezőjét is átéltem: egyetlen (cégen belüli) váltásomat bántam meg életemben, amikor úgy váltottam, hogy csak a pozíciót mérlegeltem. Tudtam, hogy nem lesz annyira jó az új főnököm, és egy támogató környezetet hagyok magam mögött egy kevésbé komfortosra. De a jobb pozíció, az, hogy több embert vezethetek, és érdekesebb feladatok várnak, elhitette velem, hogy a vezető személye nem is olyan lényeges.

Pedig az!

Szóval ha elégedett vagy a jelenlegi főnököddel, akkor mindenek előtt becsüld meg, és adj neki pozitív visszajelzést. :) Ha viszont nagyon problémás a kapcsolatotok, és Te sem látsz esélyt a változásra, ahogy ügyfelem, akkor azt javaslom, komolyan vedd fontolóra a váltást. Első körben érdeklődj a cégeden belül. Akár kérheted a HR menedzser segítségét is ebben. (Természetesen diszkréció mellett.) Ha pedig cégen belül úgy érzed nincs lehetőség, vagy a legrosszabb fajta, elnyomó, a továbblépésedet is ellehetetlenítő, rettenetes főnököd van, akkor válts. De akkor azonnal, mert ez a helyzet nem lesz jobb! Hogyan találhatod meg a Neked való állásokat, amiben azt csinálhatod, ami szeretsz, és ezért normálisan meg is fizetnek? Kattints ide és a csütörtök esti élő, internetes mini-tréningemen megmutatom ›› (Az előadás ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Ezen a linken tudsz jelentkezni!)

Hogyan válassz jó főnököt?

Sokan azt hiszik szerencse dolga, pedig van egy-két fontos eszköz a kezedben, ami már az állásinterjún rengeteget segíthet, hogy megismerd a leendő főnököd és az általa megkövetelt munkastílust.

1) NÉZZ KÖRÜL!

Ha belépsz egy irodába, már az ottani légkör, az interjú és az emberek hangulata alapján sok mindent lehet sejteni. Vannak árulkodó jelek, benyomások, amikre érdemes odafigyelni.

Sokatmondóak lehet például a felvételi folyamat során szerzett impulzusaid: Elszeparálva dolgoznak a kollégák vagy egy légterű az iroda? Modern, kerek asztal van a tárgyalóban, vagy óriási nehéz fabútorok? Mit viselnek a kollégák? Öltönyben dolgozik mindenki, vagy lazább öltözködési stílus jellemző? Milyen a hangulat? Vágni lehet a csendet, vagy van élet az irodában? Akkor jó a választásod, ha a Te személyes munkastílusod passzol a cégéhez.

2) MILYEN LÉGKÖR VESZI KÖRÜL A FŐNÖKÖT?

Ezt elsőként abból fogod megérezni, hogy amikor megérkezel, hogyan keresik a leendő vezetődet? Hogyan említik? Tegezik vagy magázzák? Hogyan szólnak neki, hogy megérkeztél? Nagyjából ezek alapján felmérheted, hogy tisztelik, kedvelik vagy rettegnek tőle, és szorongva szólítják meg. Az interjún szerzett benyomásod mellett ezeket is vedd figyelembe, amikor arról dönthetsz, hogy akarsz-e vele dolgozni.

3) KÉRDEZZ!

Amiről eddig szó volt, az mind-mind a benyomásaidat erősítik. De ha biztosra akarsz menni, akkor kérdezz!

Sajnos még mindig azt látom (és a személyzetis szakemberek is arról számolnak be), hogy a pályázók egyszerűen nem mernek/nem akarnak kérdezni az állásinterjún. Mindössze két kérdés szokott elhangozni részükről:

a) Mikor kapok visszajelzést?

b) Mettől meddig van a munkaidő?

Ez kevés! És ezek után senki ne csodálkozzon, ha végül kiderül, rossz lóra, akarom mondani rossz főnökre tett…

Kérdések, amik segíthetnek kiszűrni a hozzád passzoló főnököt:

 • Milyen rendszerben fogunk együtt dolgozni?
 • Mik a legfontosabb elvárásai hozzám a munkával kapcsolatban?
 • Hogyan dokumentálják a cégnél az elvárásokat?
 • Van-e teljesítményértékelés, milyen rendszereséggel?
 • Milyen gyakran fogunk személyesen is egyeztetni?
 • Mit jelent az ön számára az ideális jelölt ehhez a pozícióhoz?
 • Mi az, ami a legnagyobb kihívást jelentheti jelenleg ebben a munkakörben?

Ezekből a válaszokból már fogod sejteni, hogy fel tudsz-e rá nézni majd szakmailag, passzoltok-e stílusban, tudod-e őt emberileg tisztelni, hasonlóak-e az alapelveitek. Ha már az állásinterjún kétségeid vannak vele kapcsolatban, akkor akármilyen vonzó is az ajánlat vagy a pozíció, ne ugorj fejest, mert csalódni fogsz.

Remélem ezzel a pár tippel segíthettem! Ha szeretnéd megismerni azt a 9 lépéses, egyedülálló álláskeresési stratégiát, amellyel Te is sokkal könnyebben megtalálhatod és elnyerheted a hozzád passzoló állásokat és a jó főnökökkel járó cégeket, akkor regisztrálj itt a következő (csütörtök esti) ingyenes, élő mini-tréningemre! ›› Várlak szeretettel a képernyő előtt!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bartók B. Elvira
2019. február 5. kedd 10:13

Kedves András! Nagyon tetszett ez a cikked is. S tényleg fontosnak tartom, h írtál róla. Ez valóban így van, én már mindkét típust megtapasztaltam. Rengeteg múlik egy jó vezetőn! Legyünk tudatosak és igyekezzünk jól választani, nagyon sok fog múlni ezen. Köszönjük a jó tanácsokat.
Üdv. Elvira

Válasz

Gabriella
2019. február 4. hétfő 16:23

Kedves András,

nagyon érdekes cikk volt.Én pont egy hete mondtam fel a munkahelyemen,a főnököm miatt,pedig a munkahely jól megközelíthető helyen,nagyon szép,modern irodában volt,és jó fizetéssel,de a főnökömmel nem tudtam együtt dolgozni.

Válasz

Hesz Viktória
2019. február 4. hétfő 13:27

Nagyon jól összeszedett cikk ez. Különösen a sárga táblázat tetszett, mert az annyira igaz. 😊 Még sosem fogalmaztam meg ezt így magamban, de teljesen így gondolom. Köszi András ezt a jó írást. Szerencsés vagyok, amúgy, mert nekem jó vezetőim voltak, s nem főnökeim 😉

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book