Fizetések, bértárgyalás: 8 fontos kérdés és válasz

Írta: Baráth András  |  2020. február 05.  |  c 3 hozzászólás

A Karrier Klubban, a tréningeken és természetesen az egyéni konzultációkon is viszonylag sűrűn felmerül a fizetés kérdéskör. Sok szakembernél látom azt, hogy kevesebbet keres, mint amennyit kereshetne, de nem is tud róla. Vagy hosszú ideje elégedetlen a fizetésével, ám fogalma sincs, hogyan változtathatna ezen. Mutatom a nyolc leggyakoribb, hozzám intézett kérdést a fizetéssel, bértárgyalással kapcsolatban. Talán számodra is segítség lesz egy-egy válasz. 

1) Mi kell ahhoz, hogy több legyen a fizetésem?

Sajnos máris ki kell ábrándítanom mindenkit, magától nem lesz több a fizetésed. Lehet, hogy ez számodra egyértelmű, de én azt látom, hogy sok embernél nem evidens ez sem. Sokan évekig, évtizedetig elégedetlenkednek, és a cégüket okolják, amiért szerintük rosszul fizetik őket. 

Az első, amit be kell látni: ahhoz, hogy jobb legyen a fizetésed, A) vagy váltanod kell: cégen belül egy jobban fizető, de magasabb felelősséggel járó pozícióba. Vagy egy másik céghez, hasonló pozícióba, de jobb fizetésért.
B) vagy a jelenlegi főnököddel kell eredményesen tárgyalnod a béredről. 

Bármelyiket is választod a bértárgyalásra fel kell készülnöd. Ismerned kell a fizetési szinteket, tudnod kell mennyit ér a szaktudásod a munkaerőpiacon, és meg kell tanulnod érvelni. 

Ez bizony munka és idő, de vannak olyan eredményes technikák, amelyek, ha egy minimális energiát rájuk szánsz, konkrétan készpénzre válthatók.

Hidd el, nem vagy egyedül, ha úgy érzed beragadtál egy fizetési szintbe (könnyen lehet, hogy így is van), de ahhoz, hogy ebből ki tudj mozdulni, neked kell lépned!

2) Milyen fizetési szintek vannak jelenleg Magyarországon?

Ennél a pontnál hadd osszak meg veled egy érdekes jelenséget! Kicsit hasonlatos az ingatlanpiacon tapasztaltakhoz. Az utóbbi időben általánosságban elmondható, hogy viszonylag dinamikusan emelkedtek a fizetések (csakúgy, mint az ingatlanárak) Magyarországon. Egy-egy váltásnál sokszor tényleg jóval magasabb fizetéssel tudnak elhelyezkedni az emberek. 

Most viszont egyre többször belefutok olyan történetbe, amikor egy szakember kvázi kiárazza magát az álláspiacról. Mit jelent ez? Tipikusan pl. az IT szektorban vagy értékesítőknél látom azt, hogy sok szakember egyszerűen túlárazza magát. Fogja és hozzáad a korábbi fizetéséhez pl. 30-40-50 %-ot, ehhez foggal-körömmel ragaszkodik, majd bosszankodik, hogy nem tud elhelyezkedni. 

Nem arról van szó, hogy valaki korábban elért egy bizonyos fizetési szintet, és ezt szeretné tartani, hanem arról, hogy szerinte akkora a szakemberhiány a szakmájában, és annyival nőttek a fizetések, hogy SZERINTE ő már minimum 50%-kal többet ér a munkaerőpiacon. Ez sajnos könnyen lehet vakvágány. 

Akkor tudsz jó fizetést kérni, ha tisztában vagy vele, milyen alkupozícióban vagy, és pontosan mennyit ér a szaktudásod a piacon. 

Lehet, hogy az évek során megszerzett tapasztalattal valóban jóval nagyobb a piaci értéked, mint amit a jelenlegi pozíciódban el tudtál érni, de könnyen előfordulhat az ellenkezője is: más cégnél, hasonló munkakörben talán kevesebbel kell beérned. Hogy mi az igazság, azt csak egyetlen módon derítheted ki: ha utánanézel a piaci fizetéseknek. Na de hol? 

Kezdheted olyan információs oldalakon, mint a fizetesem.com, vagy a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) weboldala. Ezek a statisztikák jók viszonyítási alapnak, de eléggé általánosak, és sok esetben nagy szórást mutatnak.

Érdemes ezért pontosabb, a szektorra és konkrét pozíciókra bontott fizetési kimutatásokat is megnézned. Bizonyos tanácsadó cégek évente összeállítanak ilyet. Ez nem mindig publikus, de érdemes kutatni a neten, illetve ha van HR-es ismerősöd, az ő segítségét is nyugodtan kérd ehhez. Az Állásszerző Program tagjaival én is rendre megosztom a legjobb fizetési statisztikákat, illetve mindenkinek ajánlom, hogy időről-időre bátran tájékozódjon a fizetésekről az ismerősei körében is. Mutatom hogyan!

3) Hogyan kérdezzek rá az ismerősöknél, hogy hasonló pozícióban mennyit keresnek?

Senki nem szereti, ha a zsebében turkálnak, sőt, rákérdezni is kínos, még egy közeli barátnál is, hogy “És figyu, te mennyit keresel?”. Ez nem is elegáns, nem is célszerű, helyette létezik egy sokkal udvariasabb módszer, amivel ugyanilyen értékes fizetési információkhoz juthatsz hozzá. 

Ha van vezető beosztású ismerősöd, az még jobb, de ha nincs az sem baj, a lényeg, hogy ne az ismerősöd fizetése után érdeklődj, hanem arra kérdezz rá, hogy az ő cégüknél egy hasonló pozícióban dolgozó kolléga szerintük kb. mennyit keres. 

Nyugodtan elmondhatod, hogy állást keresel, és szeretnéd felmérni a piacot. Meglátod, sokkal nyitottabban fognak válaszolni így neked, a vezető beosztású ismerőseid pedig anélkül oszthatnak meg veled hozzávetőleges bérinfókat, hogy megsértenék a titoktartás elvét. 

4) Miért tőlem kérdezi a cég, hogy mennyit szeretnék keresni, ha aztán úgyse adja meg, amit kérek?

Sokan úgy állnak hozzá a bértárgyaláshoz, hogy a munkaadónak úgyis van egy fix fizetés a fejében, minek kérdezi tőlem, miért nem mondja egyszerűen meg? Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot.

A cégek egyrészt szeretnék látni, hogy az adott munkakör kellő elégedettséget fog-e okozni neked mind szakmai, mind anyagi értelemben. Ha ők bemondanak egy fizetést, akkor az anyagi rész vonatkozásában ezt nem igazán tudják meg tőled.

Még akkor is ha esetleg elvállalod a pozíciót, könnyen lehet, hogy a munka mellett tovább fogsz keresgélni. Ha viszont te adod meg a bérigényedet, akkor el lehet kezdeni tárgyalni, kiderül a te igényed, és egy kisebb elmozdulás általában belefér mindkét fél részéről. 

Másfelől az is benne van ebben, hogy egy kiválasztási folyamat rengeteg időt, energiát vesz igénybe a cég részéről. Senki nem akarja úgy végigcsinálni, hogy a végén kiderüljön, neked nagyságrendekkel mások az elképzeléseid a fizetést illetően, mint amit az adott pozícióban a cég megengedhet magának. Viszont az is könnyen lehet, hogy ugyanannál a cégnél egy másik (akár meg sem hirdetett) munkakörben az általad elvárt fizetéssel is lenne lehetőségük alkalmazni téged. 

Szóval igaz, hogy az melósabb, ha neked kell kipuhatolni, mi lehet az adott cégnél, adott pozícióban a jól kommunikált fizetési igény. De hidd el, jobban megéri neked is, ha te mondasz egy összeget.

5) Mit válaszoljak arra a kérdésre, hogy mennyi volt az előző fizetésem?

Mi tagadás, ez egy gyilkos kérdés. :) Mert ha őszintén válaszolsz, akkor gyakorlatilag a bértárgyalási lehetőségeidnek lőttek.

Ha magasabb volt a fizetésed, akkor könnyen mondhatják azt, hogy nem vesznek fel, mert nem fogod beérni 20-30%-kal kevesebbért. Ha pedig alacsonyabb volt az előző béred, akkor nyilván azt gondolják, hogy te ennyivel (vagy kicsit többel) is beéred.

Pontosan ezért ilyen kérdést gyakorlatilag jogszerűen nem tehetnek fel neked, illetve feltehetnek, csak nem vagy köteles válaszolni rá. Mi ilyenkor a jó taktika? 

Hadoválás és konkrét összeg helyett a legjobb ha azt mondod: “Bizonyára önöknél is tartalmaz a munkaszerződés bizonyos titoktartási kötelezettségeket. Az én munkaszerződésem is komoly titoktartási klauzulákat tartalmaz, és hangsúlyozottan kiterjed a fizetési infókra. Remélem, hogy nem veszik rossz néven, de szeretném tartani magam ahhoz, amit aláírtam. Biztosra vehetik, hogy Önöknél is hasonlóan körültekintő leszek a titoktartás vonatkozásában. Arról tudok beszélni, hogy mennyi a fizetési igényem, ami nagyságrendileg nyilván az előző fizetésem közelében van.”

Ezzel nem is hazudtál, de nem is vágsz keresztbe a további bértárgyalási lehetőségeidnek.

6) Mennyi fizetést kérjek?

Az előző kérdéshez kapcsolódva szokott az a szerencsétlen helyzet előfordulni, amikor valakinek fogalma sincs hogyan tárgyaljon a béréről, de viszonylag magas volt a korábbi fizetése, és így kezdi: “Nem tudom mennyi a bérigényem. Azt tudom, hogy az előző pozíciómban havi 1-1.2 millió forintot kerestem.” 

Na, ilyenkor lehet az, hogy lefagy a levegő, és közlik veled, hogy köszönjük szépen, viszlát! Ezt így nem tanácsolom senkinek! 

Helyette tájékozódj, és sáv helyett lehetőleg mindig konkrét összeget adj meg. Ha viszonylag magas volt a korábbi fizetésed, akkor pedig tedd hozzá, hogy ez az összeg a konkrét pozíció és feladatok, valamint az egyéb juttatások függvényében természetesen alkuképes. 

Fizetési sávot csak abban az esetben mondj, ha tényleg fogalmad sincs, hogy milyen típusú az adott munkakör, és ilyenkor se lepődj meg, ha a sáv aljához közeli összeget kapod majd meg. 

7) Bruttót vagy nettót mondjak?

Ez mindig az iparágtól és szektortól függ.

Ha multinacionális céghez pályázol vagy a közigazgatásba, akkor mindenképp bruttót mondj. De ha kisebb céghez, vagy esetleg magyar tulajdonú középvállalathoz, akkor érdemes inkább nettóban megadni a bérigényedet.

Fontos! A fizetés mindig a cafeteria, céges autó és egyéb juttatások nélkül értendő. Ez alól egyetlen kivétel az értékesítői fizetések, mert ott általában viszonylag magas a mozgóbér (sokszor akár 50-60% is lehet).

Ha értékesítő vagy, neked is azt javaslom, hogy mindig inkább jövedelem igényt adj meg, vagyis azt, hogy a teljesítményarányos bónuszokkal együtt mennyit szeretnél keresni a betanulási időt követően.

8) Lehet a bérről tárgyalni a meglévő pozíciómban is?

Igen, az egyértelmű válaszom az, hogy lehet, de gyorsan azt is hozzáteszem, hogy ez általában azért igen nehézkes.

Nem mindegy kinek, mikor, milyen időzítéssel és hogyan tálalod a fizetésemelési igényedet. 

Fel kell ismerni, hogy ki az a szakmai döntéshozó (van-e ilyen), akinek nem köti meg a kezét a céges HR policy, hanem valóban van fizetésemelési jogköre. És vagytok-e olyan viszonyban, hogy nem fogja rossz néven venni, hanem érdemben tudtok a fizetésemelésről tárgyalni. 

Ha úgy érzed, valóban van alapja pl.konkrét eredmények, megnövekedett felelősségi kör, stb., akkor tedd bele az energiát, és ne követelőzve, de kezdeményezz tárgyalást a meglévő pozíciódban is a fizetésedre. És emellett azt is nagyon tanácsolom, hogy még ha nem is akarsz váltani, érdemes időnként kinézni a munakerőpiacra, elmenni egy-egy interjúra, hogy a gyakorlatban is visszajelzést kapj a valós munkaerőpiaci értékedre.

Összefoglalva

Fontos, hogy olyan állásod legyen, ahol megbecsülnek, ahol azzal foglalkozhatsz, amit szeretsz, amiben sikeres lehetsz. De az önbecsülésed szempontjából hosszútávon az sem mellékes, hogy mennyit keresel.

Már csak 10%-kal több fizetés is tíz- sőt, akár százezres nagyságrendű pluszt hozhat neked a konyhára, ami néhány év alatt akár milliókat is jelenthet. A legfontosabb tehát: fogadd el, hogy igenis tudod (mégpedig csak te tudod) befolyásolni a fizetésedet! Ha szeretnéd megtanulni a sikeres bértárgyalás fortélyait, vagy olyan állást szeretnél, ahol jobban megfizetnek, akkor gyere, és csatlakozz csütörtök este a következő ingyenes, élő előadásomhoz! A mini-tréninget az interneten tartom, és be fogok mutatni neked egy olyan, átfogó módszertant, amivel nem csak az álláskeresésben lehetsz sokkal sikeresebb, de akár 20-25%-kal meg tudod növelni a jelenlegi fizetésedet. 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Nagy Imre
2020. február 8. szombat 21:45

Kedves András!
A mai magyar kkv szektorban a fizetések a szürke 50 árnyalatában játszanak. Ha én nettó bért mondok, mielőtt tudnám, hogy a cég adóoptimalizálási szempontok miatt milyen bérrel fog bejelenteni akkor igen rosszul is járhatok. Tehát én inkább vissza szoktam kérdezni, hogy ez a cég melyik árnyalatban van. Persze nem mindig adnak korrekt választ, sőt ha adnak is az sem életbiztosítás, hogy úgy lesz.
Üdvözlettel
Imre

Válasz

Faragó Lajos Tamás
2020. február 6. csütörtök 10:02

Kedves András!

Szeretnélek megerősíteni abban a hitedben, hogy a fentiekben elmondottak az életben is hasonlóan működnek. Természetesen vállalkozásfüggő, de működik. Korábban egy kecskeméti multihoz mentem interjúra, ahol ez az ominózus kérdés is felvetődött. Előtte igyekeztem tájékozódni abban a megyében, a pozícióhoz köthető fizetések iránt. Természetesen első nekifutásra elmondtam, hogy szívesen meghallgatom az ajánlatukat. A HR-es hölgy rafináltan csak a béren kívüli juttatásokat sorolta fel, mondván most én jövök. Az igazgató hozzátette, hogy addig fel nem állunk az asztaltól, amíg konkrét bruttó összeget nem mondok, különben eredménytelen lesz az interjú. Szemrebbenés nélkül bemondtam az általam korábban elképzelt összeget: xxx.748 ft. Ők lepődtek meg legjobban, majdnem elnevettem magam, mert már nem tudtak rezzenéstelen arccal tovább kérdezni. Ekkor vettem át a kezdeményezést és mintha már meg is egyeztünk volna az összegről, el kezdtem kérdezni néhány dolgot a pozícióval kapcsolatban, szigorúan szakmai kérdéseket feltéve. A három interjúztató közül kettőről azonnal kiderült, hogy fogalmuk sincs a kérdésről. Innentől már csak az igazgató maradt beszélgetőpartner, aki láthatóan otthonosan mozgott a témában, így egy kedélyes beszélgetéssé "fajult" az idegörlőnek induló interjú. A HR-es még egy kérdéssel próbálkozott: "Volt-e már Ön börtönben?". Válaszom:"Melyikben?". HR-es lesápadt, mire folytattam:"Mert én még egyben sem voltam.". Két hetes válaszadási időt adtak meg, de már három nap után küldték a konkrét munkaszerződést. Két évig dolgoztam náluk.

Válasz

Firtosvári Ildikó
2020. február 6. csütörtök 06:44

Kedves András!

Jelenleg magyar tulajdonu cégnél dolgozom, sajnos az a tapasztalatom, hogy a magyar kisvállalkozók, cégek nem akarnak többet fizetni, sőt sok esteben még a havi fizetésnél is kitalálnak indokokat, hogy miért nem annyi amennyinek lennie kéne!
A korrektség és lojalitás, a megbecsülés hiányzik a magyar vállalkozókból, vagy csak én választok mindíg rosszul, de sajnos ez a tapasztalatom.

Miért tőlem kérdezi a cég, hogy mennyit szeretnék keresni, ha aztán úgyse adja meg, amit kérek?
Bizonyos multi cégeknél evidens, hogy jutalmat ad, egységesen minden dolgozónak, és minden évben emel a fizetésen, vagy plusz juttatásokat ad, a magyar vállalkozások úgy tekintenek a dolgozóra, hogy örüljön, hogy itt dolgozhat ne elégedetlenkedjen!
Nem ismerik fel az értékes, jól dolgozó munkaerőt.
Köszönöm hogy leírhattam a véleményemet.
További szép napot!
Üdv : Ildikó

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book