Hogyan keres állást egy fejvadász? Ezt a módszert Te is használhatod.

Írta: Baráth András  |  2017. március 10.  |  c 1 hozzászólás

Gondolkoztál már azon, hogy a fejvadászok hogyan kutatják fel azokat a betöltendő állásokat, amiket aztán meghirdetnek? Ha jobban belegondolsz, ez is egyfajta álláskeresés. Érdemes megnézned, hogy ők hogyan csinálják, mert elég sok tapasztalatuk van. Ez egy kipróbált gerilla álláskeresési technika, amit dörzsölt fejvadászoktól leshetsz el.

Elhelyezkedési szakértőként több személyzeti tanácsadó és fejvadász cég vezetőjét ismerem személyesen. Egyikőjük mesélte el a következő módszert amit szerintem Te is bátran alkalmazhatsz a saját álláskeresésedben.

Sajtóhírek

Ha egy nemzetközi cég újonnan nyit telephelyet az országban, arról az újságírók nagyon hamar értesülnek, és beszámolnak róla a sajtóban. A fejvadász ismerősöm tudatosan szemlézi a gazdasági híreket, és amint egy ilyen lehetőségről értesül, lecsap rá. Igyekszik minél előbb megbízást szerezni az induló magyar leányvállalatnál. Jól tudja, hogy ilyen cég viszonylag sok új állást akar majd betölteni.

hrMasterToborzas-kivalasztas

Érdemes neked is nyomon követni a cégek betelepüléséről szóló híreket. (Tipp: írd be a google keresőbe, hogy : Beruházások Magyarországon 2017 ) Amikor egy számodra érdekes vállalatról hallasz, akkor végezz el egy kisebb kutatást, amint lehet! Tudd meg, hogy milyen szervezeti egységeket hoznak létre, és hány ember felvételét tervezik! Ha a Te szakterületeden is keresnek embert, akkor pedig mielőbb nyújtsd be a pályázatodat – közvetlenül a céghez!

Vagy akár az is idetartozik, ha tudatosan figyeled a beruházásokról szóló híreket, ebből látni fogod, hogy mely iparágak vannak fellendülőben. Itt két lehetőséged is van. Ha a Te szakmádba vág, akkor hajrá, nyugodtan pályázz, vagy, ha lenne kedved hasonló álláshoz és egy kis átképzéssel, tanulással elérhető, akkor menj és próbáld meg.

Hadd mondjak egy konkrét példát. Pár napja olvastam a HVG online-on, hogy az építőiparban jelentős a munkaerő hiány. Olyannyira, hogy pl. darukezelőket már felvesznek járművezetői jogosítvánnyal és saját szakképzési programot indítottak, hogy igazi daruvezetők legyenek.

Ennek a gyorsan reagáló gerilla álláskeresésnek több komoly előnye is van:

  1. Sokkal könnyebb egy állást megcsípni egy olyan frissen induló cégnél/ vagy fellendülő iparágban, ahol tömegesen vesznek fel alkalmazottakat.
  2. Amikor egy cégnek sok embert kell rövid idő alatt felvennie, akkor a HR is inkább azt nézi, hogy kit tudnának felvenni, semmint azt, hogy ki miért nem alkalmas.
  3. Közvetlenül a céghez pályázhatsz, tehát nem kell még egy személyzeti tanácsadón is átverekedned magad. A munkáltató még örülni is fog, hogy közvetlenül hozzá küldöd a jelentkezésed. Hiszen így pénzt takarít meg azáltal, hogy nem kell munkaközvetítőnek fizetnie.
  4. Végre nemcsak internetes álláshirdetésekre pályázol, hanem közvetlenül munkáltatóhoz, ami messze eredményesebb. Ez egy jó bemelegítés neked arra, hogy több munkáltatóhoz is elküldd a jelentkezésed, még ha nem is hirdettek. ( tudod, az állásportálokon csak maximum 20%-a van fent az állásoknak)
  5. A sajtóhírekből arról is értesülhetsz, hogy az adott cég milyen fontos kezdeményezéseken dolgozik. Ha ezekre a “bennfentes” információkra hivatkozol a kísérőleveledben, akkor még tovább növeled a jelentkezésed esélyeit.

Egy továbbfejlesztett gerilla önéletrajz módszer

A sajtóhírek technikának egy továbbfejlesztett változata, ha nemcsak vállalatokról, hanem szakemberekről szóló hírekre is rárepülsz.

Egy online marketing tanácsadó ismerősöm így alkalmazza ezt a módszert:

Feliratkozott számtalan iparági hírlevélre, ahonnan azonnal értesül, ha egy marketinges munkát, munkahelyet vagy pozíciót vált. Ezután küld neki egy offline, tehát postai levelet, amiben gratulál neki az új munkakörhöz, és felajánlja segítségét az új kihívásokkal kapcsolatban.

Annyira hatásosan működik nála ez a gerilla technika, hogy minden második megcélzott szakemberből ügyfél lesz.

Álláskeresésben használva azért is eredményes ez a módszer, mert egy új vezető gyakran hajt végre személyzeti változtatásokat a csapatában. Minden személycsere egy lehetőség Neked!

Gondolod, hogy Te is eredményesen tudnád ezt a módszert használni?

Ha minden második megkeresésből nem is lenne állásajánlat, csak egy interjú, már az milyen jó lenne, nem igaz?

És ez még csak egy tipp. Épp az ÚJ Gerilla könyveken dolgozom és az egyik ebből a 101 Gerilla Álláskeresési Stratégia lesz, amiben további 100 hatékony álláskeresési módszert ajánlok. Ezeket követve szinte biztos, hogy felgyorsulna az álláskeresésed.

A könyv még nem elérhető, de azonnali segítséget kaphatsz a Gerilla Elhelyezkedési és Karrier Klubban, amibe itt tudsz belenézni–>

 

 

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Juhászné Nádasi Ágnes Beáta
2017. április 4. kedd 01:05

Köszönöm a lehetőséget.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book