Hogyan mondj fel, ha nem akarsz pórul járni?

Írta: Baráth András  |  2019. április 15.  |  c 1 hozzászólás

Éreztél már kísértést arra, hogy bekopogtass a főnökhöz, odavágd a céges autó kulcsát az asztalra, és közöld vele, hogy részedről ennyi, mától felmondasz? Mi tagadás, van ilyen életérzés is, de ne feledd a mondást: dühös embernek soha nincs igaza. Ha rám hallgatsz, sem a felmondásod időpontját, sem a mikéntjét nem bízod egy ilyen hirtelen felindulásra. Csináld inkább profin!

Hogyan NE mondj fel?

Nem tudom hallottál-e a UBS (United Bank of Switzerland) vezérigazgató-helyettesének sztorijáról, néhány hónapja ettől volt hangos a pénzügyi világ. Az említett úr kapott ugyanis egy visszautasíthatatlan ajánlatot a Santandertől, ami Spanyolország legnagyobb bankja. El is fogadta az állást, villámgyorsan bejelentették a felmondását a UBS-nél, majd néhány héttel később jött a meglepő fordulat: a Santander visszalépett az ajánlattól, mert nem tudtak megállapodni a UBS-szel a lelépési díjakban.

A vezérigazgató-helyettes két szék közül a pad alá esett, pedig szinte köztudott volt, hogy ha nem mond fel, a UBS-nél néhány éven belül vezérigazgató lett volna.

Mi ebből a tanulság?

Soha ne mondj fel ajánlatra! Nem számít az ígéret, sem a jól hangzó e-mail, addig, amíg nincs aláírt munkaszerződés a zsebedben, nem éri meg kockáztatni.

Persze még ez sem 100%-os életbiztosítás, de aláírt szerződés után azért jóval kisebb a kellemetlen meglepetés esélye.

Azonnali felmondás helyett mit csinálj, ha kaptál egy jó állásajánlatot?

Ez az a helyzet, amikor ha egyébként egy jó cégnél dolgozol, tehát jól érzed magad, megbecsülnek, értékelik a munkádat, és van cégen belül is továbblépési lehetőség, akkor megéri bevonni a meglévő főnöködet is a döntésbe. Mire gondolok?

Érdemes őszintén elmondani, hogy kaptál egy jó ajánlatot, melyek azok a feltételek, amik miatt nagyon golkodsz a váltáson, és azt is megéri őszintén megosztani, hogy adott esetben szívesen maradnál a cégnél, ha lenne számodra perspektíva.

Ha jó munkaerő vagy, olyan, aki fontos a cégnek, fontos a főnöknek, akkor biztos lehetsz benne, hogy ajánlani fognak számodra valami marasztaló megoldást.

Vagyis érdemes feltérképezned (most már egy komoly ajánlattal is a zsebedben), hogy mik a cégen belüli lehetséges irányok, mennyire godolkodnak benned hosszabb távon is a főnökeid.

Nagyon fontos!!!! Mindezt semmiképp se zsarolásként tálald, és te se úgy gondolj rá, hogy na most akkor megversenyeztetem a két céget!!! Ez azonnal sütni fog rólad, és borzasztó unszimpatikus leszel. Arra használd, hogy megfontolt és alapos döntést tudj hozni, és a meglévő munkahelyed számára is némi teret engedj a végleges döntés előtt. Ha kiderül, hogy számítanak rád, és meg akarnak tartani, akkor érdemes erre ilyen módon is hagyni egy utolsó kiskaput.

Magyarország egy kis ország

Ez az, amit érdemes nemcsak az interjún szem előtt tartani, amikor arról mesélsz, hogy miért jöttél el az előző munkahelyedről, hanem a felmondásnál is!

Könnyen lehet, hogy egy új helyen belefutsz volt munkatársadba, volt felettesedbe, vagy egyszer még úgy adódhat, hogy a segítségükre lesz szükséged. Sőt, az sem kizárt, hogy egyszer egy másik pozícióban, másik főnök vezetése alatt, lenne kedved akár visszamenni a korábbi cégedhez. Lehet, hogy most úgy érzed, ez nálad kizárt, de hidd el, ez egyáltalán nem ritka, az emberek 4-5%-a egy kis kitérő után a volt munkahelyénél helyezkedik el.

Szóval lehet, hogy Cortez felégette az egész flottát maga mögött, mikor meghódította Latin-Amerikát, de hidd el, egy felmondásnál nincs az a helyzet, amiért megéri felégetni az összes hidat! :)

Ha váltasz, gyere el a cégedtől jó barátsággal, korrekt módon. Intézd a felmondást a legnagyobb emberséggel és megfontoltsággal, úgy, hogy később bármikor szívesen visszahívjanak.

Csináld tehát előkészítve, szuperintelligensen, úgy, hogy jó szájízzel gondoljanak rád, és ha bárki ajánlást kér rólad, akkor jó szívvel ajánljanak.

És még egy jó tanács: a felmondási időt soha ne lógd el! Tedd oda magad, add át tisztességesen, a legjobb lelikismereted szerint a munkát.

Ha elolvasva ezt a cikket azt érzed, bárcsak már a felmondásánál tartanál, akkor klikk ide, és várlak a csütörtöki ingyenes, internetes mini-tréningemen ›› Az előadás új és ingyenes, csak regisztrálnod kell rá! Ajánlom akkor is, ha jelenleg aktívan állást keresel, és akkor is, ha még csak fontolgatod a váltást.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Tóth Csilla
2019. április 26. péntek 07:09

Tisztelt András! Sajnos csak most olvastam az Ön jóindulatú és végtelen segitségnyujtásárol. Ez a "felmondás téma"....nos ebben nekem, holnap lesz részem sajnos 2 kolléganő miatt. Igaz, az egyiküket a főnököm már több napja el akarja küldeni tehát igazából nekem az ott dolgozó csapatból egyedül azzal van gondom aki 16 éve ott van. Ez egy security cég egy áruházban. Nos, állitásuk szerint nem számít mióta van ott, de, emberhiány miatt mindenképpen maradni fog szerintem. A főnököm annyit igért a vezénylést úgy fogja megcsinálni, hogy lehetőleg a legkevesebbszer találkozzunk. Őszinténszolva ez szerintem nem megoldás a problémára, mert nemcsak én, de bárki új ember jön oda, sajnos miatta el is megy. Mivel nagyon őszinte ember vagyok, nehezen viselem ha gúnyosan beszélnek, viselkednek velem (főleg mert nincs is igaza) és én alaptermészetemnél fogva nem ilyen ember vagyok. Igaz már az első napomon figyelmeztetett két vezető is az áruházban, mondván: " itt téged mindenki szeretni fog, problémád egyedül két kolléganőddel lesz". Ezt akkor még nem értettem, most viszont már igen. Csapatjátékosként úgyérzem ilyen emberekkel nem tudok dolgozni "áskálodások a másik háta mögött, a munka nem elvégzése és ha ezt szóvá merem tenni megalázások folyamata következik". Nem akarok veszekedni, nem tudok ilyen munkamorálban dolgozni. A nagyfőnök mindezt nem igazán érzi át "mondván: emelkedj fel, ezen Csilla" Elismerem a kolléganő tudását és gyakorlatát, de, úgyérzem még az önmagamba vetett hitem is megingott. Tisztelt András! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, mondja el a véleményét arról, jól teszem e, ha otthagyom ezt a munkahelyet??? (Attól is tartok, ha esetleg marad, viszont attól is ha el kell mennie vajon a főnököm ezekután is elégedett lenne velem...."a saját önbizalmam is elveszitettem, ami eddig soha nem fordult elő velem", de mégis úgyérzem az a helyes, ha elmegyek. Nagyon szeretném tudni Ön mit gondol erről! Segitségét, tanácsát, véleményét előre is köszönöm! Tisztelettel: Tóth Csilla

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book