Egy konferencia margójára, avagy honnan meríts plusz energiát?

Írta: Baráth András  |  2016. december 19.  |  c 3 hozzászólás

Tegnap 9999 pozitív ember mellett én is részt vettem Szabó Péter Áttörés konferenciáján, így velem együtt tízezren voltunk a Papp László Sportarénában :-) Ez úton is gratulálok Péternek és a munkatársainak, hogy egy ilyen nagyszerű eseményt hoztak tető alá. A konferencia méltatása mellett egy érdekes gondolatot szeretnék megosztani, ami a Te fejlődésedet is szolgálhatja.

Az eddig elért eredményeimet nagyrészt annak köszönhetem, hogy viszonylag sok időt fordítok a saját képzésemre. Idén is részt vettem kb. 7-8 tréningen, köztük egy amerikai és londoni konferencián is.

Ilyen tapasztalat birtokában is azt kell mondjam, hogy az Áttörés egy abszolút világszínvonalú esemény volt. Sőt, tegnap több olyan kitűnő tréning ötletet és megoldást is láttam, amivel én korábban még sehol nem találkoztam. (Ha még nem követed Szabó Pétert, akkor érdemes figyelemmel kísérned a Facebook oldalát vagy a weboldalát.)

Áttörés pillanatkép

Pillanatkép az Áttörés konferenciáról

Ahogy este az élményeimet meséltem a feleségemnek, egy érdekes dolog jutott az eszembe.

Mégpedig az, hogy szerintem mindannyiunknak (vagy legalábbis a legtöbb embernek) nagy szüksége lenne egy-egy olyan egész napos tréningre, amikor magunkon, a saját fejlesztésünkön, illetve a terveinken, jövőnkön dolgozunk. Amikor megállunk egy napra, és átgondoljuk, hogy hová is tartunk.

Én elég sokat olvasok, hangoskönyvet hallgatok és elég sok online tréninget nézek meg, de tegnap elkönyveltem, hogy egy személyes, élő rendezvény mindig sokkal többet fog adni, mint bármilyen oktatóanyag. Fókuszt és energiát.

Egy élő rendezvényen legalább annyira fontos, az energia amit az előadóktól és a közönség többi tagjától kapunk, mint maga a tananyag

Ez az impulzus azonban a hétköznapokban elhalványul, és talán néhány hónap múlva már alig emlékszünk, hogy mit is tanultunk egy-egy tréningen. Éppen ezért szerintem szükség van arra, hogy két-, három- vagy négyhavonta kiszakadjunk a mókuskerékből, és megálljunk kicsit ‘megélezni a fejszét’. Erre pedig egy élő rendezvény talán a legjobb eszköz, mert rákényszerít bennünket arra, hogy térben és időben is máshol legyünk.

Persze én is úgy vagyok vele, hogy a legtöbb tréning előtt sajnálom rá az időt, és néha a pénzt is. Sajnálom azt az időt, amit nem a családommal és a három kisfiammal töltök, ha mondjuk egy tréning hétvégére esik, mint például az Áttörés is.

Azonban kevés kivételtől eltekintve utólag mindig úgy érzem, hogy igenis jó döntés volt rászánni az időt az adott eseményre. És elsősorban nem azért, mert tetszik egy rendezvény, vagy jól érzem ott magam. Hanem azért, mert érdekes, új gondolatokat indít el, új impulzusokat ad, amik segítenek nekem is olyan következtetésekre jutni, amire egyedül nem, vagy csak lassabban lettem volna képes.

Kinek a ‘dolga’ az én fejlesztésem?

Egyre többen ismerik fel az önfejlesztés jelentőségét, ezt bizonyítja az a 10.000 fő is, akik tegnap az Áttörés konferencián részt vettek. Ugyanakkor sokan még mindig a munkáltatójuktól várják el, hogy a cég vagy főnök tréningre küldje őket – lehetőleg munkaidőben.

Ez nagyjából egybevág azzal, amit állásinterjúkon tapasztalok. Amikor megkérdezem jelentkezőktől, hogy milyen szakirányú könyvet vásároltak, és milyen tréningeken vettek részt az elmúlt évben, nos, hát hogy is mondjam, elég rövid felsorolás szokott elhangozni.

Hangsúlyozom, ez nem jellemző mindenkire. Magyarországon is sokan áldoznak a saját fejlődésükre, és szerintem is ez a helyes irány. 

A saját fejlődésünk a saját felelősségünk

Egy munkáltató ugyanis a legritkább esetben fog olyan képzésre költeni, amire ugyan szükségünk lenne a fejlődésünk érdekében, de a téma nem kapcsolódik szigorúan a munkakörünk elvárásaihoz. Ellenkező esetben ugyanis béren kívüli juttatásnak minősül a tréning, és a cégnek komoly adókat kell utána befizetni. Sőt, amióta a magyar jogszabályok megváltoztak, és a szakképzési hozzájárulás már nem marad a munkáltatónál, a korábbiaknál is jóval kevesebbet költenek a cégek a dolgozók képzésére.

Egy szó mint száz, szerintem Neked is célszerű több, úgymond ‘saját szervezésű élő képzésen részt venni”, amire azért mész el, mert szükséged van arra a tudásra vagy impulzusra.

Ahogy az Áttörés c. konferencia is bizonyítja, már Magyarországon is elérhetők nemzetközi színvonalú, és abszolút elérhető árú képzések és konferenciák.

Amikor átgondolod és esetleg leírod a 2017-es terveidet, nem árt ott is rögzíteni a célt, hogy “2017-ben minden negyedévben részt veszek egy saját tréningen vagy konferencián”.

Én legalábbis biztosan így fogok tenni.

Karrier Klub banner

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Eyn
2016. december 20. kedd 09:55

Teljes mértékben egyetértek veled András, számomra saját magam folyamatos fejlesztése már életmód. Az önfejlesztés annyira fontos és olyan sokat számít, hogy ennek hatására a munkanélküliségtől eljutottam a saját vállalkozásig. Most már magam is tanítom az önfejlesztést, az évek alatt kifejlesztett módszereim nem általánosak, hanem az egyénen alapulnak. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan akarják fejleszteni önmagukat, ezért is indítottam el még tavasszal az Egyéniségépítés weboldalt.
Nagyon örülök, hogy mind többen rájönnek ennek fontosságára, s hogy itt is felhívod rá a figyelmet.

Válasz

  Baráth András
  2016. december 20. kedd 12:32

  Gratulálok!

  Válasz

Csenki Sándornè
2016. december 20. kedd 05:31

Én is szeretném meghallgatni Péter előadását, hasznosnak találom, és főleg alkalmazhatónak az átlag emberek számára is. Ajánlom mindenkinek, aki javítani kíván az életminőségén.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book