Így keresnek a legtöbben állást 2019-ben

Írta: Baráth András  |  2019. január 21.  |  c 11 hozzászólás

Van, amikor érdemes megállni és összegezni a tapasztalatokat. Ráadásul, ha ezek a tapasztalatok számodra is hasznosak, akkor mindenképp. Ez történt most is…

Talán láttad, hogy az elmúlt időszakban több új pozícióra is kerestünk új munkatársakat. Közel 200 önéletrajzot kaptunk, és több tucat telefonos ill. személyes állásinterjút bonyolítottunk le. Ebben a cikkben a beérkező önéletrajzokkal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném most tanulságképpen megosztani Veled.

Önéletrajz: pipa

Sajnos az általános összkép az, hogy a jelentkezők kb. 85-90%-a még ma, 2019-ben is olyan önéletrajzzal pályázik, ami egy elavult vagy éppen előnytelen sablonra épül, és messze nem tükrözi a jelentkező szakmai felkészültségét.

Láthatóan a legtöbben továbbra is úgy tekintenek az önéletrajzra, mint egy kitöltendő űrlapra, és emiatt a pályázatok többsége tartalmi szempontból is komoly kívánnivalót hagy maga után.

A következőkben szeretném bemutatni azt az 5 fő önéletrajz típust, amit a pályázók túlnyomó többsége használ:

1. Teljesen elavult, a netről innen-onnan letöltött sablon

Ezekre az anyagokra az jellemző, hogy a beküldő pályázó a legkisebb energiát sem tette bele abba, hogy meggyőző önéletrajzot írjon. Egyszerűen még meg sem fogalmazódott benne az igény, hogy az önéletrajz tartamának és szerkezetének tükrözni kellene a szakmai felkészültségét. Ez a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy valaki letölt a netről innen-onnan sablont (a legtöbbször egy réges-régen elavult formátumot), azt mintegy űrlapot vagy jelentkezési lapot kitölti (szerintem legfeljebb kb. 1-2 óra alatt) és már mehet is.

Nem ritka, az Excel vagy txt formátumban elküldött önéletrajz sem, és hát igénytelenül beszkennelt anyagok is előfordulnak, hiszen hogyan másképp lehetne ráapplikálni az önéletrajzra az előhívott arcképes igazolványképet…

2. Az Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajzról korábban egy cikkemben már elmondtam, hogy miért nem ajánlom használni. Egyrészt azért, mert a legtöbb személyzetis és HR szakember nem szereti az Europass formátumot. Ennek az önéletrajz sablonnak ráadásul nehezen áttekinthető a struktúrája, alig különülnek el egymástól az egyes munkakörök. És a sajátos felépítés miatt sok olyan Europass önéletrajz készül, ami három vagy akár négy oldal hosszú.

Több év gyakorlatából, számos toborzási szakember és személyzeti tanácsadó visszajelzéseiből is tudjuk ugyanakkor, hogy az ideális önéletrajz mindössze legfeljebb kétoldalas…

3. Állásportálok sablonjai alapján elkészített önéletrajz

Ma már több állásportál is kínál olyan ingyenes alkalmazást, ahol egy internetes felületen feltöltheted a szakmai tapasztalataidat és tanulmányaidat, és a program egy gombnyomásra legenerál egy önéletrajzot.

Ezeket onnan lehet észrevenni, hogy az állásportál logója is látható az anyagon – természetesen kellően feltűnően. Bár alapvetően egy letisztult külalak jellemző ezekre a pályázatokra, pont ez a hátrányuk is: az egyik olyan mint a többi, ráadásul egyre több ilyen formátum fordul elő. A programozás miatt kötöttebb szerkezet pedig nem ad arra lehetőséget, hogy fontos, ám a sablonból hiányzó tartalmi elemekkel kiegészítsd a pályázatodat.

Az állásportálok által kínált önéletrajzokról nem szabad elfelejteni, hogy ezek alapvetően PR- és reklámanyagok, amik az állásportálokat hivatottak reklámozni, és elősegíteni, hogy minél egyszerűbben tudják bővíteni az önéletrajz adatbázisukat, amit a munkáltatók felé értékesíthetnek…

4. Csilli-villi design önéletrajzok

Az elmúlt 2-3 évben kezdenek igazán elterjedni az ú.n. design önéletrajzok. Ezekre az jellemző, hogy bár látványban gyönyörűek, ez szinte kivétel nélkül a tartalom rovására megy.

A jó designban ugyanis általában kevés a szöveg, és a grafikai megjelenéssel igyekeznek egyedi önéletrajzot összehozni. Közös vonás például ezekben a design sablonokban, hogy a készség szintjét színes kördiagramban vagy oszlopdiagramban mutatják be.

Bár fontos a jó megjelenés, egy önéletrajzban sokkal inkább a szöveges tartalom, semmint a gyönyörű grafikai megjelenés fog eladni téged. Ez alól nyilván egyedül a grafikus szakemberek kivételek…

5. Átgondolt, tartalmilag és formailag is igényes pályázatok

Ezek teszik ki kb. a beérkezett pályázatok 4-5 százalékát. Mind a motivációs levélen, mind az önéletrajzon látszik, hogy a jelentkezők a megpályázott állásra és a hirdető cégre szabták a jelentkezésüket.

Tisztában vannak vele, hogy milyen fontos tartalmi elemeknek kell szerepelniük az önéletrajzukban, és hogyan kell ezt meggyőzően, hitelesen bemutatni. A pályázatok külalakja pedig jól áttekinthető, megfelelően szerkesztett anyag, ugyanakkor mentes a fölösleges design sallangoktól.

Természetesen az állásinterjúra behívott jelöltek többsége mindig ez utolsó kategóriából kerül ki nálunk is, és nem azért, mert a Gerilla önéletrajz sablonnal pályázókat különösebb előnyben akarnám részesíteni. Hanem egyszerűen azért, mert ezeknél a jelölteknél látható az a szakmai igényesség, amit a munkában és ügyfelekkel való együttműködés során is elvár minden munkáltató.

Mi a tanulság?

Szerintem érdemes mindenkinek úgy tekinteni az álláskeresésre, mint egy értékesítési és marketing tevékenységre, amiben el kell adni magunkat. Ebben a felállásban pedig az önéletrajz nem lehet csupán egy egyszerű űrlap vagy jelentkezési lap, hanem sokkal inkább egy marketing anyag.

Nyilván támaszkodnia kell az önéletrajz elvárt struktúrájára, de ezen belül igenis ki kell tűnnöd vele a tömegből, és be kell bizonyítanod, hogy te vagy a legjobb vagy legalábbis az egyik legjobb az állásra.

Az idei pályázatok tapasztalatai alapján úgy látom, hogy sok álláskeresőnek (és talán Neked is) szükséged van gyakorlatias támogatásra a meggyőző álláspályázat elkészítésében, ezért a következő élő, internetes mini-tréningemen többek között ezzel is foglalkozom majd részletesen. Regisztrálj itt az ingyenes előadásra ››

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Vegh Geza
2019. február 28. csütörtök 08:00

Szeretnem tudni hogy mi van akor ha nincs penze egy munka nelkulinek es szeretne egy normalis oneletrajzot elkuldeni

Válasz

Varga Zoltán
2019. február 27. szerda 17:14

56 éves rokkant nyugdíjas vagyok. Okleveles mérnöki diplomám van, német tudásom jó, angolul sem adnak el a piacon. Balesetben rokkantam le, nehezen járok, de Bp-en belül eljutok a kívánt helyre.

Válasz

Horváth Gabriella
2019. január 26. szombat 15:57

Részben igazat adok,mert az önéletrajz és az állásinterjú is egyfajta marketing.Meg kell mutatni,hogy miért is minket válasszanak,de(!) ha nincsen szakmai gyakorlat,vagy 45feletti a jelentkező,akkor csakis kapcsolat segíthet,mert igen kicsi az esély arra,hogy sikeres legyen az illető.A 25-35 éves korosztály a nyerő.Van tapasztalat,nem túl idős....
Ha "túlképzett " az is gond.

Válasz

Nagy Botond János
2019. január 23. szerda 15:38

Sziasztok!
Az a tapasztalatom, hogy lehet profi, igényes, a mostani elvárásoknak megfelelő az önéletrajz, ha az ember elmúlt 45 éves, a legtöbb cégnél " tiltólistán van" . Számomra érthetetlen ez a gondolkodás, ugyanis pont ezek a munkavállalók elkötelezettek, komolyan veszik a hivatásukat, a munkahelyüket, nem jellemző a betegszabadság, már nagyok a gyerekeik, még van a munkának és lojalitásnak becsülete, jelentése náluk, és ugyan akkor rugalmasak, nyitottak is, általában olcsóbbak is, hosszú távon mindenképpen. Ennek ellenére, mindenki fiatal szakembereket keres, komoly több éves tapasztalattal stb, aztán 1 év múlva tovább áll, mert elcsábították, mert nincsenek "gyökerei" , mert nincs cég hűsége, munka fegyelme, ugyan akkor az első tüsszentésnél otthon marad, éves szinten több hetes betegszabit vesz ki, és ezekbe ölik a pénzt a munkáltatók. Túlóráról, kihívásokról hallani sem akarnak, és a vezetői példamutatásról nem is hallottak. Gyenge a vállalati kommunikációjuk, nincs ember ismeretük, elpufogtatják a most menő szakzsargont, és ebből élnek ( tisztelet a kivételnek) de a szakmai tudás, nagy részét nem az egyetemeken oktatják. Évekig volt feladatom a humán erőforrás menedzsment, több cégnél is, és a szakmám része is, tudom, hogy miről beszélek.
Logisztikai diplomával, komoly cégeknél megszerzett tapasztalatokkal, és szakmai sikerekkel 49 évesen , már nem hívnak be interjúra. stb,stb. Nem rabolom tovább az idejüket. Üdvözlettel: Nagy Botond

Válasz

  Candy
  2019. február 27. szerda 12:03

  Kedves Botond! Mélyen egyet értek veled. Sajnos a mai világ annyira felgyorsult, hogy egyben felszínes is. Nagyítóval kell keresni a jó munkahelyeket.

  Válasz

  Judit-45 éves
  2019. február 6. szerda 18:34

  Botond! Szó szerint így van!
  Az a trükk amúgy stimmel, hogy kiveszem az évszámokat a Cv-ból, az egyetemen végzés dátumát is, de mi van akkor, ha jön a telefonos interjú (már 3x jártam így, azért említem) és a hr-es kislány első kérdése, hogy mikor végeztem az egyetemen? Mert már ők is ravasz rókák, tudják, hogy ahol nincs dátum az nem véletlenül van így. Na és akkor már hazudni nem akarok, mondom a valós évszámot...és onnantól nem kerül sor személyes interjú. Plusz sok nagyvállalat karrieroldalánál gördülőmenüs naptárból kell kiválasztani a végzés dátumát...sok helyen a születési dátumot is (év, hó, nap szinten). Itt a mese vége.
  Azt sem értem miért kéne hazudni, meg eltagadni infokat, letagadni kort? Vagy kellek annyi idősen, aki és ami én vagyok, vagy hiába a trükk, legkésőbb személyes interjún látni fogják a koromat. Nem akarok több lenni, mint ami vagyok, de kevesebb sem. Ezért diplomát, kort, 20-30 év munkaviszonyt sem akarok letagadni. Ahova kellettem így is: az a munkahely bejött, aholl trükközni kellett volna: ott trükkel együtt sem kellettem.

  Válasz

   Aranykő Károly
   2019. május 7. kedd 11:10

   Kedves Judit, Hozzászólásod végén van a lényeg: trükközéssel együtt sem... Igen, tény, hogy András módszerei sokat javítanak az álláskeresési lehetőségeken, de adott cégek, vállalatok saját belső hozzáállását ő sem tudja felülírni. Teljesen igazad van abban, hogy miért kellene letagadni a kellő tapasztalati időt, gyakorlatot, stb., hiszen pont ezzel nyerne a vállalat egy jó szakembert. Én is írhatnék személyes tapasztalatot, köztük olyan nevetséges indokokkal történő "nem kell" végeredményekről, hogy leszakadna a plafon - de nem szaporítom itt a szót. A lényeg, a mai szemlélet jócskán eltorzult állapota, és az un. 'dobd el van másik' típusú felfogás előtérbe kerülése. Még annyit, hogy ez az egész önéletrajzosdi is egyre inkább eltolódott már a 'csomagoljuk be a semmit' (jó, nem mindig ilyen erősen, persze) és 'mondjunk nagyot látványosan' irányba - Te ezt így hívtad: trükközés -, de mint mindig, úgyis minden kiderül. Hát ezért lettem én is egy bizonyos idejű próbálkozás után inkább vállalkozó, és nem bántam meg...

  Rita
  2019. január 24. csütörtök 09:52

  Szinte mindenben egyetértek Botonddal, pont ezért kell "kortalanítani" az önéletrajzot, minden évszámot kiiktatni belőle. A szakmai tapasztalatokból csak az utóbbi 10 évet bemutatni. Ha egy negyvenes képzi magát folyamatosan, akkor nem lesz a tudása elavult, ahogy azt gondolják a HR-esek. Viszont nehezen illeszthető be egy multis közegbe, ahol a vezető átlagéletkora kb 35 év. Sokkal inkább ebben látom a problémát. Kb. 15 év multizás után váltottam magyar cégre, ahol sokkal jobban érzem magam és nem mellesleg az átlagéletkor is magasabb.

  Válasz

  Baráth András
  2019. január 24. csütörtök 09:46

  Kedves Botond! Tudod, nagyon sok hasonló véleménnyel találkozom. Mindig az életkor az első, amit okolunk. Javaslom, hogy kapcsolódj be az élő előadásomba (›› https://www.gerillaoneletrajz.hu/komplett-allaskeresesi-strategia-eloadas-regisztracio/), mert lesz erről szó bőven. Van rá megoldás! Minden jót kívánok! Üdv, Baráth András

  Válasz

   Rab Vilmos
   2019. február 8. péntek 13:05

   Kedves András,

   Igazából azért, mert van, hogy 45 felett sikerül lefúji a port az önéletrajzról, illetve szuggerálni, hogy még piacképes az ember, és nem utolsó sorban megtanulni korszerűen munkát keresni, sajnos nem zárja ki Botond véleményének teljes megalapozottságát. Talán hiba is lenne azt sugallni, hogy nem így van! Elsöprő mértékben igaz Botond meglátása, és bizony vannak esetek, amikor András, a Te megközelítéseddel siker a munkahely megtalálása ebben a korosztályban.

  Zoltán
  2019. január 23. szerda 16:22

  Nagyon jó összefoglaltad,teljes mértékben fedi a valóságot!!!

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book