Így keresnek a legtöbben állást 2019-ben

Írta: Baráth András  |  2019. január 21.  |  c 11 hozzászólás

Van, amikor érdemes megállni és összegezni a tapasztalatokat. Ráadásul, ha ezek a tapasztalatok számodra is hasznosak, akkor mindenképp. Ez történt most is…

Talán láttad, hogy az elmúlt időszakban több új pozícióra is kerestünk új munkatársakat. Közel 200 önéletrajzot kaptunk, és több tucat telefonos ill. személyes állásinterjút bonyolítottunk le. Ebben a cikkben a beérkező önéletrajzokkal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném most tanulságképpen megosztani Veled.

Önéletrajz: pipa

Sajnos az általános összkép az, hogy a jelentkezők kb. 85-90%-a még ma, 2019-ben is olyan önéletrajzzal pályázik, ami egy elavult vagy éppen előnytelen sablonra épül, és messze nem tükrözi a jelentkező szakmai felkészültségét.

Láthatóan a legtöbben továbbra is úgy tekintenek az önéletrajzra, mint egy kitöltendő űrlapra, és emiatt a pályázatok többsége tartalmi szempontból is komoly kívánnivalót hagy maga után.

A következőkben szeretném bemutatni azt az 5 fő önéletrajz típust, amit a pályázók túlnyomó többsége használ:

1. Teljesen elavult, a netről innen-onnan letöltött sablon

Ezekre az anyagokra az jellemző, hogy a beküldő pályázó a legkisebb energiát sem tette bele abba, hogy meggyőző önéletrajzot írjon. Egyszerűen még meg sem fogalmazódott benne az igény, hogy az önéletrajz tartamának és szerkezetének tükrözni kellene a szakmai felkészültségét. Ez a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy valaki letölt a netről innen-onnan sablont (a legtöbbször egy réges-régen elavult formátumot), azt mintegy űrlapot vagy jelentkezési lapot kitölti (szerintem legfeljebb kb. 1-2 óra alatt) és már mehet is.

Nem ritka, az Excel vagy txt formátumban elküldött önéletrajz sem, és hát igénytelenül beszkennelt anyagok is előfordulnak, hiszen hogyan másképp lehetne ráapplikálni az önéletrajzra az előhívott arcképes igazolványképet…

2. Az Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajzról korábban egy cikkemben már elmondtam, hogy miért nem ajánlom használni. Egyrészt azért, mert a legtöbb személyzetis és HR szakember nem szereti az Europass formátumot. Ennek az önéletrajz sablonnak ráadásul nehezen áttekinthető a struktúrája, alig különülnek el egymástól az egyes munkakörök. És a sajátos felépítés miatt sok olyan Europass önéletrajz készül, ami három vagy akár négy oldal hosszú.

Több év gyakorlatából, számos toborzási szakember és személyzeti tanácsadó visszajelzéseiből is tudjuk ugyanakkor, hogy az ideális önéletrajz mindössze legfeljebb kétoldalas…

3. Állásportálok sablonjai alapján elkészített önéletrajz

Ma már több állásportál is kínál olyan ingyenes alkalmazást, ahol egy internetes felületen feltöltheted a szakmai tapasztalataidat és tanulmányaidat, és a program egy gombnyomásra legenerál egy önéletrajzot.

Ezeket onnan lehet észrevenni, hogy az állásportál logója is látható az anyagon – természetesen kellően feltűnően. Bár alapvetően egy letisztult külalak jellemző ezekre a pályázatokra, pont ez a hátrányuk is: az egyik olyan mint a többi, ráadásul egyre több ilyen formátum fordul elő. A programozás miatt kötöttebb szerkezet pedig nem ad arra lehetőséget, hogy fontos, ám a sablonból hiányzó tartalmi elemekkel kiegészítsd a pályázatodat.

Az állásportálok által kínált önéletrajzokról nem szabad elfelejteni, hogy ezek alapvetően PR- és reklámanyagok, amik az állásportálokat hivatottak reklámozni, és elősegíteni, hogy minél egyszerűbben tudják bővíteni az önéletrajz adatbázisukat, amit a munkáltatók felé értékesíthetnek…

4. Csilli-villi design önéletrajzok

Az elmúlt 2-3 évben kezdenek igazán elterjedni az ú.n. design önéletrajzok. Ezekre az jellemző, hogy bár látványban gyönyörűek, ez szinte kivétel nélkül a tartalom rovására megy.

A jó designban ugyanis általában kevés a szöveg, és a grafikai megjelenéssel igyekeznek egyedi önéletrajzot összehozni. Közös vonás például ezekben a design sablonokban, hogy a készség szintjét színes kördiagramban vagy oszlopdiagramban mutatják be.

Bár fontos a jó megjelenés, egy önéletrajzban sokkal inkább a szöveges tartalom, semmint a gyönyörű grafikai megjelenés fog eladni téged. Ez alól nyilván egyedül a grafikus szakemberek kivételek…

5. Átgondolt, tartalmilag és formailag is igényes pályázatok

Ezek teszik ki kb. a beérkezett pályázatok 4-5 százalékát. Mind a motivációs levélen, mind az önéletrajzon látszik, hogy a jelentkezők a megpályázott állásra és a hirdető cégre szabták a jelentkezésüket.

Tisztában vannak vele, hogy milyen fontos tartalmi elemeknek kell szerepelniük az önéletrajzukban, és hogyan kell ezt meggyőzően, hitelesen bemutatni. A pályázatok külalakja pedig jól áttekinthető, megfelelően szerkesztett anyag, ugyanakkor mentes a fölösleges design sallangoktól.

Természetesen az állásinterjúra behívott jelöltek többsége mindig ez utolsó kategóriából kerül ki nálunk is, és nem azért, mert a Gerilla önéletrajz sablonnal pályázókat különösebb előnyben akarnám részesíteni. Hanem egyszerűen azért, mert ezeknél a jelölteknél látható az a szakmai igényesség, amit a munkában és ügyfelekkel való együttműködés során is elvár minden munkáltató.

Mi a tanulság?

Szerintem érdemes mindenkinek úgy tekinteni az álláskeresésre, mint egy értékesítési és marketing tevékenységre, amiben el kell adni magunkat. Ebben a felállásban pedig az önéletrajz nem lehet csupán egy egyszerű űrlap vagy jelentkezési lap, hanem sokkal inkább egy marketing anyag.

Nyilván támaszkodnia kell az önéletrajz elvárt struktúrájára, de ezen belül igenis ki kell tűnnöd vele a tömegből, és be kell bizonyítanod, hogy te vagy a legjobb vagy legalábbis az egyik legjobb az állásra.

Az idei pályázatok tapasztalatai alapján úgy látom, hogy sok álláskeresőnek (és talán Neked is) szükséged van gyakorlatias támogatásra a meggyőző álláspályázat elkészítésében, ezért a következő élő, internetes mini-tréningemen többek között ezzel is foglalkozom majd részletesen. Regisztrálj itt az ingyenes előadásra ››

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book