Ingázás és dugó helyett magánélet – érdemes a hibrid állásokban gondolkodni

Írta: Baráth András  |  2019. június 24.  |  c Nincs hozzászólás

Azt mondják a kutatások, hogy már az is rettenetesen kimerítő és hosszú távon biztos boldogtalansághoz vezet, ha 1-1,5 órád azzal megy el a napból, hogy bejuss a munkahelyedre, majd hazajuss onnan. Ezek után mit is mondhatnék annak az ügyfelemnek, aki azért akarja otthagyni az egyébként jó állását, mert hónapok óta 4-4,5 órát tölt napi szinten az autójában, hogy azután az irodából egész nap a külföldi kollégákkal e-mailezzen és/vagy telefonkonferencián egyeztessen?

8 óra munka, 8 óra utazás…

Személyes konzultációra várom holnap Istvánt. Olvasom az anyagát: mint írja, 6 éve dolgozik a jelenlegi állásában, egy nemzetközi vállalatnál sales-support területen. Elégedett a munkájával, jó fizetést kap, és vele is nagyon elégedettek, csak egy bökkenő van: a cég nem engedélyezi a távmunkát. Ő pedig nem bírja tovább, hogy napi 4 órát szagolja a dugót az M0-son, hogy aztán teljesen értelmetlenül beverekedje magát a 12. kerületbe.

“András, ott tartok, hogy hajnal 5-kor indulok, hogy emberi időben beérjek…2 gyerekem van, de alig látom őket. Egész nap feszült vagyok és ideges. Többször kértem a főnököm, hogy üljünk le, beszéljük ezt meg, és legalább átmeneti időre heti egy-két napot otthonról dolgozhassak, hiszen amúgy is olyan a munkám, hogy semmi nem indokolja, hogy minden nap bent legyek. De nem. Német a cég, a szabály az szabály. “Megértik” a problémámat, de a válasz az, hogy sajnos nem segíthetnek. Mert ha nekem engedik, másnak is engedni kell… Eddig bírtam.”

A rugalmatlanság ideje lejárt

Az a hírem a távmunkával kapcsolatban, hogy van jó hírem! :)

Na nem az, hogy idővel majd jobb lesz az ingázási helyzet, sőt, aki járt mostanában az M0-son, vagy ügyfelemhez hasonlóan az agglomerációból jár be, az pontosan tudja, hogy nemcsak a városba bevezető utakon, de most már a fővárosban is egyre nagyobb az autós forgalom.

A megnövekedett ingatlanárak miatt egyre többen költöznek Budapesten kívülre. Mindenkinek van minimum egy, de inkább két autója…az ovi, suli helyben, az állás Budapesten… szóval nincs mese, ahol gyerekek vannak, ott mindkét szülőnek mobilnak kell lennie, és aki Budapesten dolgozik, annak komoly bejárási idővel kell szembenéznie, DE…

Egyre több cég ismeri fel azt, hogy a jó munkaerőt bizony egyre inkább megéri megtartani. És heti egy-két nap home office-szal komoly versenyelőnyt lehet elérni a munkaerőpiacon.

Munka vs. magánélet –  3 nap az irodában, 2 nap otthon

Nemcsak az ingázók, de sok kisgyerekes anyuka is megkeres azzal, hogy a hosszú bejárás miatt csak részmunkaidős állást tudna vállalni, mit ajánlok neki? Őket is, ahogy fenti ügyfelemet azzal tudom biztatni, hogy a részmunkaidőre ne várjon, de van más megoldás: érdemes a hibrid állásokban gondolkodni.

A részmunkaidővel kapcsolatban sajnos semmi kecsegtetőt nem tudok mondani, továbbra is elenyésző számú 4-6 órás állás van Magyarországon. DE a részben otthoni munkavégzésre a jobb cégek ma már igenis nyitottak.

Messze vagyunk még a nyugat-európai aránytól, de sok felvilágosult cég – többek között hatékonysági és munkaerő megtartási, vagy egész egyszerűen hely- és költségtakarékossági megfontolásból – egyre inkább preferálja a hibrid pozíciókat.

Ha tehát Te is sokat utazol a munkába, vagy úgy érzed, nem bírod tovább, mert a munkán kívül nincs semmi privát életed, akkor érdemes olyan állást keresned, ahol heti pár nap irodai munka mellett néhány napot otthonról dolgozhatsz. ›› A következő ingyenes, internetes előadásomon többek között arról is szó lesz, hogy hol és hogyan találhatod meg ezeket a cégeket. ‹‹

Valamit valamiért

Ma már kutatások szólnak arról, hogy a napi több óra bejárás és a munka-magánélet eltolódása rövid távon is jelentős mértékben rontja a boldogságot és az egészséget, hosszú távon pedig kiégéshez vezet. Nem érdemes megvárni, amíg az ingázás miatt teljesen elmegy az élet- és munkakedved.

Érdemes egy állásnál minden szempontot mérlegelned. Ha tehát nem érzed jól magad egy helyen, túl sok kompromisszummal jár az állás neked, legalább nézz körül az álláspiacon! Az is könnyen lehet, hogy két sarokkal odébb találsz egy ugyanolyan jó pozíciót, azzal a különbséggel, hogy a hét felét otthon töltheted. És az is lehet, hogy – ahogyan fogtechnikus ügyfelem – 10-15%-kal kevesebb fizetésért ugyan, de a lakásodhoz 10-15 percre találsz egy neked való még jobb munkahelyet.

Jó cég ugyanis az, ahol tudják, hogy:

  • Nagyon nem mindegy, hogy milyen a munkahelyi közérzeted…
  • Hogy egyébként ember vagy, és az is számít, hogy lát-e a gyereked és van-e magánéleted…
  • Hogy nem mindegy reggelente milyen idegállapotban érsz be a munkahelyedre…
  • Ahogy az sem, hogy este 7 után esel haza, vagy együtt tudsz vacsorázni a családoddal.  És ha időnként marad is feladatod, számíthatnak rá, hogy este otthonról is befejezed…
  • Ahol tudják, hogy nem mindegy, hogy naponta 5 vagy 8 órát tudsz pihenni…
  • Ahogy az sem, hogy mennyi energiát és lelkesedést tudsz egyik napról a másikra magaddal átvinni…

Ez mind – a jó fizetés, jó főnök és a klassz kollégák mellett – nagyon-nagyon nem mindegy!

Emlékszem annak idején, mikor alkalmazottként dolgoztam egy nagy nemzetközi multinál, én is eljutottam odáig, hogy igazából, nem értem mit keresek az irodában. Ültünk 160-an egy szinten, alapvetően külföldiekkel dolgoztunk, tehát munka ügyben gyakorlatilag egymáshoz se szóltunk. Mindenki vagy telefonon, vagy e-mailben vagy az integrált számviteli rendszeren keresztül dolgozott, ráadásul otthonról is bárki bármikor elért biztonságos felületen keresztül mindent… Na, én akkor elhatároztam, hogy ha egyszer saját vállalkozásom lesz, máshogy csinálom majd, és azóta is csak jó tapasztalatom van a hibrid pozíciókkal kapcsolatban. Ez a felállás a Gerilla Önéletrajz Műhelyben is évek óta szuperül működik.

Egy szó, mint száz neked is azt ajánlom: ha tartósan irreálisan sok időd elmegy az utazgatással, és a jelenlegi céged semmilyen szempontból nem rugalmas az élethelyzeteddel szemben, akkor én azt mondom, frissítsd az önéletrajzodat, aktualizáld a Linkedin profilodat, és kezdj el nézelődni az álláspiacon, mert tudsz találni jobbat! Néhány szempont a váltáshoz, és hogy hol találod a fent említett jó cégeket csütörtök este ÉLŐBEN.

Nem érdemes elpazarolnod az életed nagy részét egy olyan állásban, ahol frusztrált vagy, és ahol a kimerültség miatt még az a feladat is, amiben egyébként valaha az örömödet lelted, teljesen értelmetlen, fárasztó és elpocsékolt tevékenységnek tűnjön számodra.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book