Hogyan küzdd le a negatív eseményeket az életedben?

Írta: Baráth András  |  2017. április 19.  |  c 19 hozzászólás

Minden embert érnek olyan negatív események, amelyek leküzdése vagy feldolgozása komoly erőfeszítéseket igényel. Létezik azonban egy technika, amivel jóval egyszerűbben tudod túltenni magad a nehézségeken.

Hogyan győzd le a nehézségeket

Ha követed a Facebook oldalamat, akkor bizonyára láttad, hogy egy elég nehéz Húsvétunk volt. Két kisfiam is lebetegedett, ráadásul az egyik fiúval szombat este a Heim Pál kórház ügyeletén töltöttünk el három órát. (Szerencsére azóta mindkét gyerek jobban van.) Amiért mégis szóba hozom ezt a történetet, hogy ez volt a harmadik vagy negyedik nagyobb alkalom, amikor a gyerekek betegsége éppen ünnepre esett. Tavaly karácsony napján például a feleségem az akkor egyéves kisfiunkkal került kórházba egy durva hányós-hasmenés miatt.

Korábban elég nehezen és bosszúsan éltem meg ezeket a szituációkat, és nemcsak azért, mert sajnáltam a kis drágákat, hanem azért is, mert sajnáltam saját magamat is. Bosszús voltam, hogy miért éppen velünk történik ez meg, vagy miért éppen karácsonykor, szilveszterkor, a 40. születésnapomon stb. stb… miközben egyébként szerencsére már nem különösebben betegesek a gyerkőcök.

Aztán néhány hónapja az egyik kedvenc könyvemben, a Boldogság mint versenyelőny c. könyvben olvastam egy remek technikát, ami azóta nekem nagyon sokat segített, hogy túltegyem magam a nagyobb nehézségeken, lelkileg erős maradjak, és könnyebben megbirkózzam a nehezebb helyzetekkel is.

Mi ez az egyszerű technika?

A könyv szerzője, a Harvardon is tanító pszichológus, Shawn Achor arról ír, hogy a legtöbb előadásán egy képzeletbeli történetről szokta kikérni a közönsége véleményét. A képzeletbeli történet pedig így hangzik:

“Képzeld egy, hogy éppen egy bankfiókban intézel valamilyen pénzbefizetést, amikor arra leszel figyelmes, hogy egy férfi fegyverrel a kezében ordibálni kezd. Rögtön rájössz, hogy valószínűleg bankrablásról van szó. A kirobbanó pánik közepette aztán eldördül egy lövés, ami éppen a jobb karodon talál el téged. Az egyik banki alkalmazottnak azonban sikerül megnyomnia a pánik gombot, a riasztó bekapcsol, és a támadó elmenekül.”

Kérdés: hogyan éled meg ezt a helyzetet?

Ezt a kérdést szokta feltenni a közönségének a könyv szerzője miután elmesélte a képzeletbeli történetet.

És amint a könyvben írja, általában a közönség 70% egyértelműen negatívan ítéli meg a történetet.

 • Milyen szerencsétlen, hogy épp akkor mentek a bankfiókba, amikor bankrablás volt.
 • Mekkora pech, hogy éppen őket találta el a lövés…
 • Miért éppen abban a fiókba mentek ügyet intézni, ahol a bankrablás történt, miközben mehettek volna máshová is.

A megkérdezettek 30%-a azonban egyértelműen szerencsésnek ítéli meg a helyzet kimenetelét:

 • Szerencsésnek gondolták magukat, hogy csak a karjukon sérültek meg, és nem haltak meg.
 • Örültek, hogy senki más nem sérült meg, pedig gyerekek is tartózkodtak a bankfiókban.

Te vajon melyik csoportba tartozol, hogyan reagálnál egy ilyen szituációra?

Mi a tanulság?

A szerző Shaw Achor, aki egyébként a pozitív pszichológia egyik legelismertebb szakértője, azt magyarázta a könyvben, hogy a megkérdezettek mindkét esetben egy képzeletbeli forgatókönyvhöz viszonyítva értelmezték az eseményeket.

Az egyik csoport egy “minden rendben” élethelyzethez képest egyértelműen negatívan ítélte meg a történteket.

A másik csoport azonban egy “lehetett volna sokkal rosszabb” eseményhez viszonyította a történtet, és egyértelműen pozitívabban állt a szituációhoz.

Van azonban egy erős hasonlóság is: mindkét csoport az alapján ítélt meg egy adott eseményt, hogy valamilyen elképzelt helyzethez viszonyította azt.

Íme a pszichológus jótanácsa:

Ha már általában egy képzeletbeli szituációhoz képest értelmezünk velünk megtörténő dolgokat, akkor inkább válasszunk egy olyan viszonyítási pontot, aminek hatására végül jobban érezzük magunkat. És azt is elmagyarázta, hogy miért fontos ez.

Az egész könyv arról szól, hogy ha pozitív hozzállással állunk a munkánkhoz vagy egy megoldandó feladathoz, akkor sokkal eredményesebbek leszünk. És ezt egy sor konkrét pszichológiai kísérlettel alá is támasztotta.

A pozitív hozzállás egy nagy adag mentális energiát szabadít fel, szemben azzal, hogy a félelem és pesszimista nézet bénító erővel hat. 

A pozitív viszonyítás technikája nekem is sokat segített

Az elmúlt hónapokban én is igyekszem pozitívan hozzáállni az engem ért nehézségekhez, és ugyanezt tettem a húsvéti hétvége során is.

 • Ugyan két kisfiunk beteg volt, de örültem, hogy a harmadik egészséges (aki egyébként kicsit betegesebb is, mint a másik kettő.)
 • Bár az egyik fiúnak nagyon erős hasmenése volt, de örültem, hogy legalább nem hány mellette.
 • A legkisebbel ugyan szombat este egy szűnni nem akaró ugató köhögés miatt az ügyeleten kötöttünk ki, de ott láttam, hogy vannak sokkal súlyosabb helyzetben lévő beteg gyerekek és sérültek is.

Nem akarom dramatizálni a szitut, most már tényleg jobban vannak a fiúk, de ez a pozitívabb felfogás nekem és a feleségemnek is nagyban megkönnyítette, hogy gondoskodjunk a kis betegeinkről. És a végén már csak röhögtünk azon, hogy mindez megint egy ünnepre esett.

Ugyanezt te is egyszerűen meg tudod csinálni:

A viszonyítási pontod megválasztásával Te is könnyebben fel tudod dolgozni az életedben adódó nehézségeket. Például:

 • Ha van munkád, de egy hülye főnök miatt váltásra kényszerülsz, akkor örülj neki, hogy nem munkanélküliként, hanem egy meglévő munka viszonylagos biztonságból mellett tudsz új állás után nézni.
 • Ha elveszítetted az állásodat, örülj neki, hogy ez most történt meg, és nem később, amikor esetleg a folytonos stressz hatására esetleg egy komolyabb betegség vagy kiégés kialakult.

Ha éppen állást keresel vagy váltáson gondolkozol, akkor a pozitív hozzállás mellett az új könyveimben bemutatott “állásszerző módszerek” is nagy segítségedre lesznek.

A képlet egyszerű

Válassz ki egy sokkal rosszabb forgatókönyvet, ami történhetett volna veled, és adj hálát, hogy nem ebben a szituációban vagy.

Azzal, hogy egy képzeletbeli negatívabb, rosszabb helyzethez viszonyítod az egyébként nehézségekkel teli helyzetedet, végső soron optimistább leszel, nyugodtabb leszel, és jobban fogsz tudni reagálni a kihívásokra.

Ne feledd, legyenek bármilyen nagyok is a problémáid, biztosan él egy csomó olyan ember él a Földön aki szívesen cserélne veled. Ezzel persze nem azt mondom, hogy fogadd el úgy a helyzetet, ahogy van. Hanem azt, hogy egy pozitívabb hozzállással, pozitívabb felfogással nagyobb valószínűséggel és gyorsabban fogod leküzdeni ezeket a nehézségeket.

Baráti üdvözlettel:

András

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Baktiné Gresó Erzsébet
2017. május 1. hétfő 19:11

Kedves András!

Köszönöm a tájékoztatást.

Nagyra értékelem, hogy ennyi területen próbálsz segíteni az embereknek. Nagyon kreatív és jó ötlet, ez a téma, és kiemeli értékét, hogy a személyes tapasztalatodat is megosztottad. Szükség van a világban a pozitív gondolkodásra minden területen, és remélem sokaknak tudsz segíteni. Én alapvetően pozitív gondolkodású vagyok, de mindig jól jön és hasznos lehet egy-egy jó ötlet, lehet belőle építkezni.

Gratulálok az új könyvedhez, és további sok sikert a csapattagjaiddal együtt.

Üdv. Baktiné Gresó Erzsébet

Válasz

Mary Anne
2017. április 26. szerda 20:32

Sziasztok!

Valóban nagyobb kihívás, + kemény meló pozitív gondolkodásunak, cselekvőnek lenni, de megéri!

Jómagam is csak javasolni tudom mindenkinek a Lajkó Zoli által ajánlott könyvet, érdemes elolvasni!
Ha nem pesszimistán, vagy lekezelően állsz hozzá, mikor leteszed, rájössz milyen jó is az élet!

Minden ember a saját életének a kovácsa, mert ahogyan szeretnéd hogy veled viselkedjenek, neked is minimum azt kell produkálnod.

Az életünk folyása olyan mint a kert, ha gondozod akkor virágzik, gyümölcsözik, ha elhanyagolod akkor begazosodik, és semmi jó nem lesz benne.
Visszonosság törvénye.....

Kedves András

Kitartás, a gyerekek lesznek nagyobbak is.... 😉🤗

Sok sikert 🖒

Válasz

Tumpek Anikó
2017. április 24. hétfő 18:32

Kedves András!

Bizony sokat számít a pozitív hozzáállás az élet nehézségeihez. Mindig arra tanítottam a lányomat, hogy nézze a dolgok jó oldalát....
Most én vagyok olyan helyzetben, hogy sírni tudnék a megbántottságtól, az igazságtalan eljárástól. Munkahelyi problémáról van szó. Felmondtam az állásomat, óvodapedagógus vagyok. Most rajtam áll a sor, hogy ezt valahogy pozitívan értékeljem és a lehető legjobban jöjjek ki belőle érzelmileg.
Nem könnyű... de rájöttem, hogy csak magam tudok segíteni magamon azzal, hogy örülök annak, hogy végre megszabadultam a zsarnokoskodó főnöktől, az igazságtalanul vádaskodó kollégáktól és szülőtől (2 fő). Több helyre is beadtam már az önéletrajzomat és motivációs levelemet. Ma már voltam is egy oviban megbeszélésen, de sajnos kiderült, hogy németes óvónőt keresnek, én magyaros vagyok. De nem keseredtem el, mert az általad sugalt gondolatok jutottak eszembe... Újra megnézem a videóidat, amelyek nagyon hasznosak számomra. Az önéletrajzomat már átírtam a Te ötleteid alapján..., a motivációs levél átfogalmazása van még hátra...
Köszönöm a jó tanácsokat és a biztatást!

Válasz

Gűlos Tilda
2017. április 20. csütörtök 16:41

Kedves András! Köszönöm a cikked, mert megerősített az eddig használt technikámban. - Ha nagy feszültség ér, egy sokkal keményebb filmet nézek és hozzá képest a problémám máris eltörpül. Üdvözlettel: Gálos Tilda

Válasz

Sütő Emese
2017. április 20. csütörtök 14:10

Csak gratuláció és hálás köszönet Andrásnak a sok jó ötletért, minden tisztelet a jó indulatáért. Ha minden embert ilyen jó motiváció vezetne szebb lenne a világ.Isten áldásait kívánom neked és egész családodnak.Szeretettel: Emese.

Válasz

Kovács Rózsa
2017. április 20. csütörtök 10:27

Nagyon köszönöm a pozitív gondolatokat, biztatást. Igyekszem én is minden szituációban pozitívan gondolkodni. Pl. húsvétkor történt velem, hogy nagypénteken minden üzlet zárva csak néhány éjjel-nappali kis bolt van nyitva. du. hozzákezdek a sütéshez, mire kiderül hogy kevés a kristálycukor itthon. Férjem rögtön, mert nem nézted meg, miért nem előbb gondoltál a sütésre stb. Az én válaszom erre az volt, hogy örülök, hogy most történt és nem este. Kerékpárra ültem és 10 percen belül otthon volt a sütéshez hiányzó hozzávaló. Maximálisan egyet értek azzal, hogy a pozitív gondolkodás visz előre bennünket. Köszönöm a megerősítést. Üdvözlettel: Kovács Rózsa

Válasz

Ancsa Németh
2017. április 20. csütörtök 06:45

Szuper a cikk, sajnos nekem újat nem adott. Ugyanakkor megerősítette, mondhatni stabilizálta az éppen tegnap este lefelé induló lelkiállapotomat! Nekem ez, mint futó pillanatra elég,de tovább kellene ugranom és ehhez reméltem több támigatást. A teher alatt nő a pálma, igaz, de már elegem van, kapjon más is! :) Már szeretnék szüretelni az érett gyümölcsből!

Válasz

  Lajkó Zoltán
  2017. április 20. csütörtök 21:23

  Kedves Ancsa!
  Remélem Andrástól is kapsz majd választ, de nem tudok elmenni a mondataid mellett:
  Képzed! Az előbb már írtam ide egy csomó gondolatot (kb 20 mondat!) Neked, de mikor elküldtem, elveszett... Szerinted?
  Megpróbáltam még egyszer megfogalmazni... Szerinted?
  Úgyhogy nem maradt más lehetőséged, mint elképzelni mi minden lehet az, amit írhattam, ami "tovább tudott volna ugrasztani"? És bármi eszedbe jut, akár mondták már máskor is, akár úgy érzed "magadtól" jutott eszedbe, hát fogadd meg végre!
  (Hinni azt, hogy Terád is szeretettel gondol néha valahol valaki, még segítségeket is kaphatsz...jó lehet.)
  Egy konkrét gondolat, amit az elveszett levélből idézek: "Régen, ha valami nagy bajom volt, mindig munkahelyet váltottam. Tudod milyen jó melóm lett mára? Szuper!
  Te! Amúgy nem egy önéletrajz íráshoz tippeket adó oldalon vagyunk?"
  Hát mindig jobbat kívánok!
  L.Z.

  Válasz

Lajkó Zoltán
2017. április 20. csütörtök 00:41

Kedves Mindenki!
Igaza van Andrásnak! Sőt mondok még egy ilyen könyvet: Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Kedves Munkakereső és ezért talán ráérő Szülőtársaim! Érdemes lenne ezt a könyvet esténként elolvasni a gyerekeinknek, amíg kicsik. Közben pedig ciki vagy nem ciki, de mi felnőttek is sokat tanulhatunk abból, hogyan tud örülni egy egészséges kislány két mankónak?
(Csak plusz poén: középiskola elsős kollégistaként, nyolcvannégy fős fiú hálóteremben magnókazettáról hallgattuk pisszenés nélkül, ahogy az osztályfőnökünk felolvasta...)
L.Z.

Válasz

  Baráth András
  2017. április 20. csütörtök 14:14

  Köszi a könyvajánlót, felkeltetted a kíváncsiságomat :-)

  Válasz

Miklós
2017. április 19. szerda 20:56

Kedves András! Hiányzik egy "d" betű a címből. Baráti üdvözlettel: Miklós :)

Válasz

  Baráth András
  2017. április 19. szerda 21:05

  Kedves Miklós! Köszönöm szépen, hogy jelezted, már javítottam is!

  Válasz

   Hatházy Róbert
   2017. április 20. csütörtök 11:10

   ..viszont a megszólításból egy "s" hiányzik és itt van a plusz "d"... :)
   Mosolygós szép napot kívánok!!!

Molnár Erika
2017. április 19. szerda 18:46

Örkény István egypercese jutott eszembe: Gondolatok a pincében. Valóban, hányan cserélnének velem?!

Válasz

Csekeő Ervin
2017. április 19. szerda 18:17

Így igaz. Minden relatív! Ha az ember nem csak azt tartja szeme előtt, hogy mások milyen szerencsések és neki miért nem jött össze ez vagy az...? Méltatlankodás helyett azt is észre kell venni, hogy vannak akik sokkal rosszabb helyzetben kell talpon maradniuk!
Meg "minden rosszban van valami jó!" Ha más nem, hát a negatív eseményekből le lehet vonni a tanulságokat és igyekezni kell a következőkben a hibákat kiküszöbölni.

Válasz

  Baráth András
  2017. április 19. szerda 21:07

  Kedves Ervin, így van, hiszek benne, hogy a kudarcokból többet tanulunk, mint a sikereinkből! Tudni kell megélni a kudarcokat is, és az egyik legjobb módszer, ha az ilyen szituációkhoz is alapvetően pozitívan állunk hozzá.

  Válasz

Fehérvári Györgyi
2017. április 19. szerda 17:15

Kedves András!
Igen hasznos tanácsokat adsz, amit köszönök. Sajnos a környezetemben sok a negatívan gondolkodó ember. Nagyon sokszor adok tanácsot - családtagjaimnak - hogy nézzék a történet jó oldalát. Ilyenkor nagyot néznek, hogy az éremnek két oldala van, és néha fordítsuk meg. Persze én is belefutok esetekben, amelyeket negatívan élek meg. De töprengéseim után elérem, hogy pozitívabban gondoljak a történetre.
Rád nagyon fel tudok nézni, mert rendíthetetlenül hiszel abban, hogy jó tanácsaiddal, és szorgalmaddal, jobbá tudod tenni az emberek sorsát. Örülök, hogy kisfiaid jól vannak. Üdvözöllek: Györgyi

Válasz

  Hatházy Róbert
  2017. április 20. csütörtök 11:07

  ...hát igen, bár számomra a történet ismerős a félig üres / félig tele pohár viszonylatából. Sok-sok évvel ezelőtt (kb. 1978-ban) döbbentem rá arra, hogy ugyanazt a dolgot így is / úgy is láthatjuk. Elkerültem Szegedre egy sikeres budapesti felvételi után, mert elszámolták a pontjaimat és mire ez kiderült, kellemetlen lett volna kommunikálni. Az első fél év szörnyű volt, utána viszont a következő 4 és fél csodálatossá vált és még jó 5 évig ott maradtam dolgozni...

  Válasz

  Baráth András
  2017. április 19. szerda 21:08

  Köszönöm szépen a visszajelzést!

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book