Mi az, ami számít az álláspályázatodnál? Elárulom, nem az életkor az első…

Írta: Baráth András  |  2020. június 01.  |  c 7 hozzászólás

Az évek során furcsa dolgot figyeltem meg: 40-45 éves kor felett az emberek minden kudarcukat hajlamosak az életkorukkal magyarázni. Így van ez a sport, vagy a párkeresés terén, de még inkább az álláskeresésben. Pedig a legtöbb esetben a hosszan tartó, sikertelen álláskeresés oka elsősorban nem az életkorban keresendő. Hadd mutassak be ezzel kapcsolatban egy vadonatúj koncepciót. Biztos vagyok benne, hogy számodra is megkönnyíti majd az elhelyezkedést, akárhány éves is vagy.

A cikk elolvasása kb. 6 percet vesz igénybe

Miért nem kellek senkinek?

Nem szeretem az általánosításokat, de lehet, hogy mégiscsak van abban valami, hogy igen-igen pesszimista nemzet vagyunk. A világ nyugatibb oldalán legalábbis teljesen hétköznapi dolog, hogy az edzőtermek tele vannak 60-65 év feletti emberekkel, mint ahogy az is, hogy valaki 55-60 évesen fogja magát és többedjére is belekezd egy teljesen új szakmába. Adott esetben beiratkozik egy egyetemre, vagy vállalkozást indít. Nincs is ebben semmi különös. Ott.

Ezzel szemben itthon mi a mondás? “40 felett már csak a “B” oldal pörög!” :)

Így aztán nem is csoda, hogy a legtöbb álláskereső abból a feltételezésből indul ki, hogy 45-50 év felett már szinte lehetetlen jó állást találni, nemhogy új szakmába kezdeni.

Ez egy hatalmas tévedés!

Szóval ha te is így gondolod, akkor mindenek előtt azt ajánlom, olvasd tovább a cikket. Másrészt várlak csütörtök este a képernyő elé.

Legyünk már egy kicsit optimistábbak!

Nem vagyok szemellenzős. Én is pontosan tudom, hogy nem vagyunk a világ legnyugatibb oldalán. És az is való igaz, hogy a középkorúak és az idősebbek valamivel nehezebb helyzetben vannak a munkaerőpiacon (hozzáteszem, nem csak nálunk, hanem a világ minden táján).

DE – és ez most egy nagy de – őszintén azt gondolom, és hétről-hétre azt is tapasztalom, hogy az életkora miatt sokkal siralmasabban látja a helyzetét a legtöbb magyar álláskereső, mint amilyen az valójában.

10-ből 9 esetben NEM az életkorodon múlik!

Gyakori eset például, hogy egy 40-45 év feletti ügyfél több hónap sikertelenség után azzal kezdi a megbeszélésünket, hogy teljesen el van keseredve, nem lát semmilyen kiutat, mert az életkora miatt már be se hívják interjúra. Sőt, legtöbb esetben még csak vissza se jeleznek az álláspályázatára.

A visszajelzésről (illetve annak hiányáról) ebben a cikkben részletesen is írok, és megmutatom mit tudsz ellene tenni.

Ha viszont hosszú ideje azt tapasztalod, hogy hiába küldözgeted a pályázatokat, nem jutsz el még az interjúig sem, hidd el, azért 99,9 %-ban NEM az életkorod a felelős.

A hibát az önéletrajzodban keresd!

Új koncepció – formabedobó játék

El szoktam mondani ügyfeleimnek, hogy érdemes úgy tekinteni az álláspályázatokra, mint erre a formabedobó játékra. Gyerekként valószínűleg te is sokszor játszottál vele.

A kiválasztás ugyanis nagyon sok esetben úgy működik, mint ez a formabedobó kocka!

A négyzet alakba, a négyzetet keresik a munkáltatók, a háromszögbe pedig csak a háromszög fog belepasszolni.

Márpedig ha az önéletrajzod alapján nem derül ki, hogy melyik “forma” vagy,  azaz ha az önéletrajzoddal nem tudod meggyőzni HR-est, hogy passzolsz az adott állásra (az adott formába), akkor már az első rostán borítékolhatóan kiesel, és ennek vajmi kevés köze lesz az életkorodhoz.

Pontosan ez történt Leventével is, aki tavasszal járt nálam személyes konzultáción, és meg volt róla győződve, hogy az életkora akadályozza az elhelyezkedésben. Ám nála is hamar kiderült, hogy másról van szó.

Egy negyvenes éveiben járó szakemberről beszélünk, aki – ahogy az negyven körül általában lenni szokott – többfélével is foglalkozott már életében.

Hiába nézegettem 3-4 percig a pályázatát, én magam sem tudtam eldönteni, hogy marketinges, minőségbiztosítási mérnök, esetleg informatikus pozícióra pályázik, mert az önéletrajza alapján mindhárom terület szóba jöhetett volna.

Őt is arra kértem, amire most téged: nézd meg a önéletrajzodat egy kicsit ezzel a formabedobó kocka szemlélettel. Vajon egyértelműen kiderül a belőle, hogy milyen állás elnyerése a célod? Kellőképp fókuszált? Nincsenek benne oda nem illő, nem releváns “vadhajtások”?

Tedd láthatóvá a “formád”!

Miután Leventével átbeszéltük a pályaorientációját, és megtaláltuk azt az egy területet, amit ő is szívesen csinálna, és amire nagy eséllyel pályázni tud, egyszerűen erre a szakterületre szabtuk rá a pályázata minden egyes pontját.

Ennyi gyakorlatilag elég volt ahhoz, hogy nemcsak hogy behívták az állásinterjúkra, és végül néhány héten belül el is nyerte a számára legszimpatikusabb állást, de egyenesen áradoztak a pályázatáról, és 30%-kal több bérért sikerült elhelyezkednie, mint amit kitűzött magának.

A formabedobó koncepció lényege ugyanis: ne bízd másra, hogy “belelássa” az önéletrajzodba, azt ami az adott állás elnyeréséhez kell.

Leventéhez hasonlóan nagyon sokan vágnak bele az álláskeresésbe úgy, hogy titkon azt remélik, valaki majdcsak meglátja bennük a lehetőséget, és ölükbe pottyan álmaik állása.

Minden kézzel fogható tényt, munkatapasztalatot felsorolnak a pályázatukban (iskolák, munkahelyek, stb.), ami így végül egy célkitűzés, egy konkrét irányvonal nélküli amorf alakot ölt.

A lényeg: a fókusz!

Ne felejtsd el, az önéletrajzodnak mindössze egyetlen funkciója van: eljutattni téged az állásinterjúig.

Tehát minden egyes mondatnál jusson eszedbe a formabedobó kocka!

Minden mondatból annak kell kiderülnie, azt kell erősítenie, hogy te arra az egy bizonyos megpályázott állásra alkalmas vagy. Életkorodtól, lakhelyedtől, nemedtől függetlenül. Pusztán azért, mert a szükséges tapasztalatod és képességeid alkalmassá tesznek a feladatra.

Ezért fontos, hogy

 1. Legyen egy jól áttekinthető vezetői összefoglaló az önéletrajzod elején, amelyben minden releváns erősségedet, tapasztalatodat bemutatod pár mondatban, ami az adott álláshoz kell.
 2. A pályázat elején, még a szakmai tapasztalat bemutatása előtt emeld ki három-négy olyan szakmai erősségedet, amelyek fontosak lehetnek a megpályázott állás szempontjából. (És ha vannak meggyőző eredményeid, azokat is nyugodtan kiemelheted a pályázatod elején.)
 3. Ne legyen foghíj a szakmai tapasztalatodban, de bátran kozmetikázd az álláshoz mérten. (Levente pályázatából is kihagytunk két-három rövidebb ideig betöltött pozíciót.)
 4. És igen, bátran fedd el az életkorod az önéletrajzodban. Erre léteznek ragyogó technikák. A következő ingyenes előadáson bemutatok párat ebből is ›››

Mi a helyzet a pályamodosítással?

Ugyanez. Nem számít, hogy az eddigi munkád során mindössze 5-10%-ban tette ki a feladataidat a megpályázott állás, akkor is erről kell szólnia az önéletrajzod minden elemének, erre fókuszálva kell bemutatnod az egész addigi szakmai pályafutásodat.

Hidd el nem lehetetlen!

Minden álláskereső össze tud állítani jól működő pályázatot, ha kellőképp jó a pályaorientációja.

Akár ez utóbbiban, akár az önéletrajzzal kapcsolatban úgy érzed, szükséged lenne egy kis segítségre, akkor várlak szeretettel csütörtökön az ingyenes online előadásomon. Itt tudsz regisztrálni a szabad helyek erejéig ›››

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Veres Lászlóné
2020. június 3. szerda 11:49

Teljes mértékben eggyet értek a leírtakkal. Én 50 év feletti munka válaló vagyok szeretem az új kihívásokat, szakmámtól eltérő munkákat is be vállaltam.Jelenleg én is el veszítettem a munkámat a vírus miatt.Külföldön 5 évet dolgoztam és el mondhatom meg becsültek lehetősséget kaptam,hogy kihozzam magamból a legjobbat.Nagyon szeretnék minnél hamarabb dolgozni ugyanis nem vagyok jogosult ellátásra.Nagyon tetszenek az előadásai !További sok sikert kivánok!

Válasz

Mikolics Dezsőné
2020. június 2. kedd 15:33

Szép napot kívánok !
ez csak 1 a sok közül !

Válasz

Mikolics Dezsőné
2020. június 2. kedd 15:32

Az én estem !
Telefonos értékesítőt kerestek ! Elküldtem az Önéletrajzom !
Közölték velem E-mailben ,, Legközelebb keressek a végzettségemnek megfelelő munkát . "
melléklem az Önéletrajzom . Ez a teljes , Természetesen nem ezt küldtem ! A kiírásnak megfelelően szerkeztettem. !
ÖNÉLETRAJZ


Személyes adatok
Név: Mikolics Dezsőné
Leánykori név: Marton Andrea
Születési idő: 1967. 10. 13.
Lakcím: 8897 Söjtör, Kossuth utca 4.
Telefon: +36-30/459-6768
E-mail cím: zaldmiko@gmail.com


Iskolai végzettség:

2003. 09. 18. - 2006. 06. 09. Pécsi Tudomány Egyetem- Pollack Mihály Műszaki Kar- Pedagógiai Tanszék - Kereskedelmi Szak – Műszaki oktató
Főbb tantárgyak:
- Közgazdaságtan
- Számítástechnika
- Pszichológia
- Politológia
- Szakmai Ismeretek
- Neveléselmélet
- Didaktika
- Logika
- Filozófia
- Jogi Ismeretek

1998. – 1999. Báthory István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakmunkásképző Iskola – OKTACOMP Oktatási és Oktatásszervező Bt. – Kereskedelmi menedzser
Főbb tantárgyak:
- Adóügy
- Pénzügy
- Számvitel
- Logisztika

1986. 09. 01. – 1990. 06. 18. Kereskedelmi Szakközépiskola - Belkereskedelmi áruforgalmi és gazdálkodási szakképesítés Képesített Kereskedő

Szakmai tapasztalat

2016. 10. 03 - Damjanich János Szakgimnázium – Hatvan ( Egri szakképzési Centrum ) Főállásban foglalkoztatott Szakoktató
2014. 09. 22 - 2016.08. 31: Zalaegerszegi Báthory István Szakképző Iskola – Részmunkaidős helyettesként foglalkoztatott -Kereskedelmi Szaktanár
2014. 09. 01 - 2015.04. 30: Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképző Iskola és Kollégium
- Óraadó
2014. 11. 25 - 2015.02. 23: OK-TAT-60 Oktatást Szervező és Szolgáltató Kft:-Óraadó
2014. 08. 27 - 2014.11. 21: OK-TAT-60 Oktatást Szervező és Szolgáltató Kft:-Óraadó
- 2013. 09. 01 - 2014.08. 31: Keszthelyi Város Vendéglátó Idegenforgalmi Kereskedelmi Szakképző Iskola és Kollégium - Szakoktató
- 2012. 09. 02.- 2013.07. 31.:Keszthelyi Város Vendéglátó Idegenforgalmi Kereskedelmi Szakképző Iskola és Kollégium - Szakoktató
- 2010. 02. 12.- 2012.06. 30.:RIM – Flextronics - javító
- 2007. 05. 01.- 2009.06. 03.:NIKON Szerviz, NOKIA – javító, hibakereső
- 2006. 07. 19.- 2007.04. 30.:NIKON Szerviz - javító
- 2004. 07. 20.- 2005.12. 28.:ING Biztosító - Pénzügyi Tanácsadó
- 2000. 08. 01.- 2004.01. 18.:Zelektron Áruház / Zwikl László / - műszaki eladó
- 1995. 05. 24.- 1999.10. 13.:Élelmiszer jellegű vegyes üzlet – egyéni vállalkozó
- 1983. 09. 01.- 1989.02. 21.:ZÉTA RT. - eladó – pénztáros


Nyelvismeret
Alapfokú német nyelvismeret

Számítógépes ismeretek
Word, Excel, Internet, E-mail használat

Egyéb információk
- Jogosítvány: B kategória
- A Flextronics szervezésében sikeresen elvégeztem az Elektronika - Számítástechnika - és GSM – (DIBAG) – tréninget. Érintőlegesen robot technikai ismereteket is elsajátítottunk.
- Családi állapot: házas, két gyermekem van.

Egyéb tulajdonságok
- jó kommunikációs képesség
- stressz és munkabírás
- csapatmunka és önálló munkavégzésre való képesség
- gyors tanulási képesség
- több éves tárgyalási gyakorlat
- problémamegoldó képesség
- pontosság, precizitás


Célom
Az eddig megszerzett tudásom és tapasztalataim felhasználásával, újabb ismeretek bővítésével hozzájáruljak a feladatok sikeres végrehajtásához.Söjtör, 2020.05.29.

Mikolics Dezsőné

Válasz

Vozáry Klára
2020. június 2. kedd 13:28

Kedves András!
Megtisztelő, hogy kikéred a véleményem.
Közlöm, van állásom, igaz, magamnak szereztem, pályázat nélkül. Az Önkormányzatnál az oktatási referensnek az együttmüködésével. 2012-ben. Amikor még az iskolák az önkormányzatok kezelésében voltak.
Az életkor az oktatásban valóban nem probléma, viszont a bértábla igen! Ha egy fiatalbbat talál az igazgató-nincsHRes az iskolákban, nincs rá pénz!-kevesebb bérből tudja megoldani a feladat ellátását. Nem tudom erről hallottál-e? Igen, kivételek mindig vannak, de nem az a jellemző, hogy 50 év felettieket lasszóval keresnének. Ha közalkalmazott vagy egy bértáblával, nem azt fogják alkamlamzni, aki sok pénzt visz el, hanem aki olcsón megoldja. Jöhetsz a tapasztalat témájával, de ez már réges rég nem játszik szerepet az iskolákban.Az igazgatóknak a fenntartók minden éven elmondják mennyit kell megtakaritani! Ezt általában a béreken tudják elérni.Nem véletlen, hogy már nem fizetnek túlórapénzt,helyettesitési óradijat sem. Nézd csak meg, évzárókor -évnyitókat már nem is tartanak, legfeljebb az első órában, szeptemberben.Szóval, a tanulmányi kirándulások, évzáról remek alkalmak, hogy megnézd a tanárok, tanitók életkorát. - Ha sok időset látsz, azok nem a tanárok, hanem a nagyszülők csapata.Üdvözlettel,Klári

Válasz

  Feri
  2020. június 2. kedd 15:09

  Nem kötelező tanárként dolgozni. 44 évesen 6 éve váltottam, akkor éppen oktatásból IT-re. Megvalósítottam a pedagógus életpályamodellt :) , suliban sosem kerestem volna ennyit (másod és harmadállással együtt sem)! S ott sokkal kizsigerelőbb volt a munka.
  Az életkoromat sosem kérdezték, kérdezik, pedig azóta is megtalálnak rendszeresen a fejvadászok.
  Amit én tudok javasolni, nyitottság az újra, folyamatosan fejlődni, s optimizmus! :)

  Válasz

Kelkó Tamás
2020. június 2. kedd 12:14

Kedves Olvasók!

27 év alatt több, mint 20.000 önéletrajzot láttam már, és nagyon találó András hasonlata a formabedobó játékhoz. A legtöbben még mindig úgy gondolják, hogy a cv-ben le kell írni az élettörténetüket, meg sok minden mást (hál Istennek, szüleim nyugdíjasok és apám mozdonyvezető volt 40 évig típusú megjegyzések már nincsenek :-)), de véletlenül sincs hozzáigazítva a pályázati kiíráshoz!

A cv nem élettörténet, hanem egy direkt marketing levél, amely célja, hogy a pályázót behívják interjúra. Ez azt is jelenti, hogy nem egy szabvány cv-t kell elküldeni 100 helyre és várni a csodát, hanem minden jelentkezéshez hozzá kell szabni. Megdöbbent, hogy milyen gyakran olyan fontos szakmai tapasztalatok hiányoznak, amelyek egyértelműen előnybe hoznák a pályázót az adott állásnál!

És igen, sokan nem állnak szóba 40 felettiekkel, de nem mindenki! Nálam 65 éves volt a legidősebb, akit felvettem valahova, és nem is olyan ritkán veszek fel 50 felettieket.

Üdvözlettel:

Kelkó Tamás

Válasz

Gábor
2020. június 2. kedd 11:05

Kedves András!

Én tudom, hogy neked hivatalból optimistának kell lenned. De sajnos vannak nálam fiatalabb volt kollégáim, ismerőseim, ők átmentek HR-s be; akik kerek perec - in private - elmondják, hogy megbízójuk lazán közli: 40 felett ne küldjetek senkit.

Lehet ezt a megjegyzést törölni vagy megmagyarázni, a tény ettől még tény marad....

Gábor

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book