Mi az, ami számít az álláspályázatodnál? Elárulom, nem az életkor az első…

Írta: Baráth András  |  2018. augusztus 21.  |  c Nincs hozzászólás

Az évek során furcsa dolgot figyeltem meg: 40-45 éves kor felett az emberek minden kudarcukat hajlamosak az életkorukkal magyarázni. Így van ez a sport, vagy a párkeresés terén, de még inkább az álláskeresésben. Pedig a legtöbb esetben a hosszan tartó, sikertelen álláskeresés oka elsősorban nem az életkorban keresendő. Hadd mutassak be ezzel kapcsolatban egy vadonatúj koncepciót. Biztos vagyok benne, hogy számodra is megkönnyíti majd az elhelyezkedést, akárhány éves is vagy.

A cikk elolvasása kb. 6 percet vesz igénybe

Miért nem kellek senkinek?

Nem szeretem az általánosításokat, de lehet, hogy mégiscsak van abban valami, hogy igen-igen pesszimista nemzet vagyunk. A világ nyugatibb oldalán legalábbis teljesen hétköznapi dolog, hogy az edzőtermek tele vannak 60-65 év feletti emberekkel, mint ahogy az is, hogy valaki 55-60 évesen fogja magát és többedjére is belekezd egy teljesen új szakmába. Adott esetben beiratkozik egy egyetemre, vagy vállalkozást indít. Nincs is ebben semmi különös. Ott.

Ezzel szemben itthon mi a mondás?

“40 felett minden nap ajándék”

Így aztán nem is csoda, hogy a legtöbb álláskereső abból a feltételezésből indul ki, hogy 45-50 év felett már szinte lehetetlen jó állást találni, nemhogy új szakmába kezdeni.

Ez egy hatalmas tévedés!

Szóval ha te is így gondolod, akkor mindenek előtt azt ajánlom, olvasd tovább a cikket. Másrészt várlak csütörtök este a képernyő elé.

Legyünk már egy kicsit optimistábbak!

Nem vagyok szemellenzős. Én is pontosan tudom, hogy nem vagyunk a világ legnyugatibb oldalán. És az is való igaz, hogy a középkorúak és az idősebbek valamivel nehezebb helyzetben vannak a munkaerőpiacon (hozzáteszem, nem csak nálunk, hanem a világ minden táján).

DE – és ez most egy nagy de – őszintén azt gondolom, és hétről-hétre azt is tapasztalom, hogy az életkora miatt sokkal siralmasabban látja a helyzetét a legtöbb magyar álláskereső, mint amilyen az valójában.

10-ből 9 esetben NEM az életkorodon múlik!

Gyakori eset például, hogy egy 40-45 év feletti ügyfél több hónap sikertelenség után azzal kezdi a megbeszélésünket, hogy teljesen el van keseredve, nem lát semmilyen kiutat, mert az életkora miatt már be se hívják interjúra. Sőt, legtöbb esetben még csak vissza se jeleznek az álláspályázatára.

A visszajelzésről (illetve annak hiányáról) ebben a cikkben részletesen is írok, és megmutatom mit tudsz ellene tenni.

Ha viszont hosszú ideje azt tapasztalod, hogy hiába küldözgeted a pályázatokat, nem jutsz el még az interjúig sem, hidd el, azért 99,9 %-ban NEM az életkorod a felelős.

A hibát az önéletrajzodban keresd!

Új koncepció – formabedobó játék

El szoktam mondani ügyfeleimnek, hogy érdemes úgy tekinteni az álláspályázatokra, mint erre a formabedobó játékra. Gyerekként valószínűleg te is sokszor játszottál vele.

A kiválasztás ugyanis nagyon sok esetben úgy működik, mint ez a formabedobó kocka: a négyzet alakba, a négyzetet keresik a munkáltatók, a háromszögbe pedig csak a háromszög fog belepasszolni.

Márpedig ha az önéletrajzod alapján nem derül ki, hogy melyik “forma” vagy,  azaz ha az önéletrajzoddal nem tudod meggyőzni HR-est, hogy passzolsz az adott állásra (az adott formába), akkor már az első rostán borítékolhatóan kiesel, és ennek vajmi kevés köze lesz az életkorodhoz.

Pontosan ez történt Leventével is, aki tavasszal járt nálam személyes konzultáción, és meg volt róla győződve, hogy az életkora akadályozza az elhelyezkedésben. Ám nála is hamar kiderült, hogy másról van szó.

Egy negyvenes éveiben járó szakemberről beszélünk, aki – ahogy az negyven körül általában lenni szokott – többfélével is foglalkozott már életében.

Hiába nézegettem 3-4 percig a pályázatát, én magam sem tudtam eldönteni, hogy marketinges, minőségbiztosítási mérnök, esetleg informatikus pozícióra pályázik, mert az önéletrajza alapján mindhárom terület szóba jöhetett volna.

Őt is arra kértem, amire most téged: nézd meg a önéletrajzodat egy kicsit ezzel a formabedobó kocka szemlélettel. Vajon egyértelműen kiderül a belőle, hogy milyen állás elnyerése a célod? Kellőképp fókuszált? Nincsenek benne oda nem illő, nem releváns “vadhajtások”?

Tedd láthatóvá a formád!

Miután Leventével átbeszéltük a pályaorientációját, és megtaláltuk azt az egy területet, amit ő is szívesen csinálna, és amire nagy eséllyel pályázni tud, egyszerűen erre a szakterületre szabtuk rá a pályázata minden egyes pontját.

Ennyi gyakorlatilag elég volt ahhoz, hogy nemcsak hogy behívták az állásinterjúkra, és végül néhány héten belül el is nyerte a számára legszimpatikusabb állást, de egyenesen áradoztak a pályázatáról, és 30%-kal több bérért sikerült elhelyezkednie, mint amit kitűzött magának.

A formabedobó koncepció lényege ugyanis: ne bízd másra, hogy “belelássa” az önéletrajzodba, azt ami az adott állás elnyeréséhez kell.

Leventéhez hasonlóan nagyon sokan vágnak bele az álláskeresésbe úgy, hogy titkon azt remélik, valaki majdcsak meglátja bennük a lehetőséget, és ölükbe pottyan álmaik állása.

Minden kézzel fogható tényt, munkatapasztalatot felsorolnak a pályázatukban (iskolák, munkahelyek, stb.), ami így végül egy célkitűzés, egy konkrét irányvonal nélküli amorf alakot ölt.

A lényeg: a fókusz!

Ne felejtsd el, az önéletrajzodnak mindössze egyetlen funkciója van: eljutattni téged az állásinetrjúig.

Tehát minden egyes mondatnál jusson eszedbe a formabedobó kocka!

Minden mondatból annak kell kiderülnie, azt kell erősítenie, hogy te arra az egy bizonyos megpályázott állásra alkalmas vagy. Életkorodtól, lakhelyedtől, nemedtől függetlenül. Pusztán azért, mert a szükséges tapasztalatod és képességeid alkalmassá tesznek a feladatra.

Ezért fontos, hogy

  1. Legyen egy jól áttekinthető vezetői összefoglaló az önéletrajzod elején, amelyben minden releváns erősségedet, tapasztalatodat bemutatod pár mondatban, ami az adott álláshoz kell.
  2. A pályázat elején, még a szakmai tapasztalat bemutatása előtt emeld ki három-négy olyan szakmai erősségedet, amelyek fontosak lehetnek a megpályázott állás szempontjából. (És ha vannak meggyőző eredményeid, azokat is nyugodtan kiemelheted a pályázatod elején.)
  3. Ne legyen foghíj a szakmai tapasztalatodban, de bátran kozmetikázd az álláshoz mérten. (Levente pályázatából is kihagytunk két-három rövidebb ideig betöltött pozíciót.)
  4. És igen, bátran fedd el az életkorod az önéletrajzodban. Erre léteznek ragyogó technikák. A következő ingyenes előadáson bemutatok párat ebből is ›››

Mi a helyzet a pályamodosítással?

Ugyanez. Nem számít, hogy az eddigi munkád során mindössze 5-10%-ban tette ki a feladataidat a megpályázott állás, akkor is erről kell szólnia az önéletrajzod minden elemének, erre fókuszálva kell bemutatnod az egész addigi szakmai pályafutásodat.

Hidd el nem lehetetlen!

Minden álláskereső össze tud állítani jól működő pályázatot, ha kellőképp jó a pályaorientációja.

Akár ez utóbbiban, akár az önéletrajzzal kapcsolatban úgy érzed, szükséged lenne egy kis segítségre, akkor várlak szeretettel csütörtökön az ingyenes online előadásomon. Itt tudsz regisztrálni a szabad helyek erejéig ›››

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book