Melyik a jobb: az Europass vagy amerikai típusú önéletrajz?

Írta: Baráth András  |  2016. június 07.  |  c Nincs hozzászólás

Sok álláskeresőben merül fel a kérdés, melyik az eredményesebb, az Europass, vagy az úgynevezett amerikai típusú önéletrajz? Mikor, melyiket érdemes használni?

Melyik önéletrajz típus a jobb?

A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy melyik a jobb, az amerikai vagy az európai önéletrajz, hiszen az Europass önéletrajz az Európai Unió egyik kezdeményezésből született meg. Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ tudjunk adni, érdemes jobban megvizsgálni a különböző önéletrajz típusok kialakulásának hátterét, felépítését és tartalmát.

Magyarországon sokáig a hagyományos típusú, leíró önéletrajz volt használatban, amely esszében mutatta be egy jelölt szakmai tapasztalatait, családi állapotát és életének jelentősebb mozzanatait. Ez a fajta leíró önéletrajz mára teljesen kikopott a használatból. Nehezen áttekinthető, nem professzionális – egyszerűen elavult.

Az amerikai típusú önéletrajz

Amikor a rendszerváltás után Magyarországon megint működni kezdett a piacgazdaság, a multinacionális vállalatok gyorsan divatba hozták az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában használatos önéletrajz típust. Ez az úgynevezett amerikai típusú önéletrajz, ami azóta már itthon is a legelterjedtebb önéletrajz formátum.

Az amerikai típusú önéletrajz önálló szakaszokban mutatja be a szakmai tapasztalatot, a fontosabb készségeket és a tanulmányokat. Fontos jellemzője az áttekinthető, tömör szerkezet. Az amerikai önéletrajzra jellemző, hogy rendszerint tőmondatokban fogalmaz, vagy egyszerű felsorolásokat használ. Az ilyen önéletrajz legfeljebb két oldal hosszú.

A hagyományos leíró önéletrajzzal ellentétben az amerikai önéletrajz fordított időrendi sorrendben, tehát a jelenből visszafelé haladva mutatja be a jelölt korábbi pozícióit, tanulmányait.

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai önéletrajz pontos angol fordítása Résumé, de ékezet nélkül írva is helyes: Resume. Ez az elnevezés azonban csak az Egyesült Államokban és Kanadában elterjedt. Nagy Britanniában és Európa más részein inkább a latin eredetű Curriculum Vitae (rövidítve: CV) kifejezéssel hivatkoznak az önéletrajzra, bár a két kifejezés nem teljesen fedi egymást.  A lényeg azonban az, hogy mindkét kifejezés alapvetően azt a fajta önéletrajzot takarja, amit mi Magyarországon amerikai típusú önéletrajzként ismerünk.

Ha szükséged van egy amerikai önéletrajz-mintára, töltsd le ingyen innen Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő önéletrajzát és motivációs levelét.

Az Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajz az Európai Bizottság kezdeményezésére született meg 1998-ban. A projekt fő célja az volt, hogy a szakmai tapasztalat és kompetenciák egységesített bemutatásával is megkönnyítsék a munkaerő szabad áramlását az Európai Unión belül.

Az Europass önéletrajz tehát deklaráltan egy sablon. Struktúrája valamelyest kötöttebb, mint az amerikai önéletrajznak, éppen az egységesítés miatt. A kitöltési útmutató például még arra is felhívja az álláskeresők figyelmét, hogy ne változtassanak a sablon elemein, formátumán és betűtípusán – bár megengedő abban a tekintetben, hogy nem kötelező minden mezőt kitölteni.

Ez az egységes szerkezet teszi lehetővé, hogy az interneten is elkészítsük az önéletrajzunkat. Egy megadott online felületen felvihetjük a személyes adatainkat, és ezután a rendszer egy gombnyomásra elkészíti az Europass önéletrajzunkat, melyet elektronikus fájlként is lementhetünk, vagy akár ki is nyomtathatunk.

Az Európai Unió bővülésével, és az EU-s forrásokból finanszírozott népszerűsítés hatására mára az Europass önéletrajzot is meglehetősen széles körben használják – ám kizárólag Európában.

Melyik a jobb, az Europass vagy az amerikai önéletrajz?

Az Europass önéletrajz kötöttebb struktúrája sokszor túl kényelmessé teszi az álláskeresőket. Úgy kezelik ez azt önéletrajzot, mint egy átlagos formanyomtatványt, amelybe csak beírják az adatokat, és már kész is.

A másik probléma a túlzott egységesítésből fakad. Amikor több száz álláskereső közül kell kitűnnünk a pályázatunkkal, kifejezetten hátrányos lehet, ha pontosan ugyanolyan sablont használunk, mint mások.

Az is fontos szempont, hogy a személyzetisek és az állásközvetítők melyik önéletrajz típust kedvelik jobban. Általánosan kialakult vélemény a szakemberek körében, hogy az Europass önéletrajz egy kicsit nehezebben áttekinthető, mint az amerikai önéletrajz. Ennek részben a középre igazított elrendezés az oka. De a nyelvtudás szintjének bemutatására használt különböző kódok sem teszik könnyebbé az Europass önéletrajz értelmezését.

Mindezek miatt azt lehet mondani, hogy általában amerikai típusú önéletrajzot érdemes használni. Ez alól kivételt képez, ha Európai Uniós intézményhez pályázunk, vagy külön kérik az Europass formátum használatát. Amennyiben valaki egy nyugat-európai országba jelentkezik, de nem egy EU-s hivatalba, akkor is az amerikai önéletrajz lesz számára a jobb választás.

De nemcsak az önéletrajz formája befolyásolja a pályázatunk sikerét. Érdemes azt is alaposan megfontolni, hogy csatoljunk-e fényképet az önéletrajzhoz vagy sem, mert kutatások szerint a fénykép csökkentheti a felvételi esélyeinket.

A személyes adatokkal is óvatosan kell bánni, hiszen például a születési évünk feltüntetése esetén hátrányos megkülönböztetés érhet bennünket. Az életkor mellett van még jó néhány dolog, amit érdemes kihagyni az önéletrajzból, hogy többet hívjanak állásinterjúra.

Bármelyik típust is választjuk tehát, célszerű kellő időt és figyelmet fordítani az önéletrajz megírására. Mert bár fontos a szerkezet, az önéletrajz tartalmán sokkal több múlik.

Ez a cikkem eredetileg a Profession.hu állásportálon jelent meg.

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book