A nagy félreértés: önéletrajz = CV

Írta: Baráth András  |  2016. május 20.  |  c 6 hozzászólás

Magyarországon teljesen bevett dolog az önéletrajzra a CV (Curriculum Vitae) kifejezést használni. Ez is mutatja a zavart a fejekben és részben meg is magyarázza, hogy miért olyan eredménytelenek az önéletrajzok… Ezt az írást akkor is érdemes végig olvasnod, ha éppen nem kell angol nyelvű önéletrajzot írnod, mert segítségével egy alapvető hibát küszöbölhetsz ki.

A nagy félreértés | Gerilla Önéletrajz Műhely

Hányszor hallottad tőlem, hogy a Curriculum Vitae vagy CV kifejezést használom, amikor az önéletrajzról beszélek? Most először, és nem véletlenül. A CV ugyanis nem egyenlő az önéletrajzzal.

Tegyük tehát tisztába ezeket az alapfogalmakat.

Az önéletrajz

Az önéletrajz egy olyan marketingcélú dokumentum, ami egy megpályázott állás szempontjából mutatja be a készségeidet és tapasztalataidat.

Egy önéletrajzban fontos, hogy kiemeld azokat a tapasztalatokat és eredményeket, amik fontosak a megcélzott állás elnyeréséhez. Azokra a dolgokra, amiknek nincs köze ehhez a munkához, itt kevesebb hangsúlyt kell fektetned, vagy akár ki is hagyhatod őket.

Nemrég kérdezte egy logisztikai állásra pályázó jelölt, hogy mi a gond az önéletrajzával. Hát például az – mondtam –, hogy a vadgazdálkodási vizsgáját teljesen fölöslegesen tünteti fel a tanulmányoknál. Semmi köze nincs ugyanis a megpályázott álláshoz.

Ha szükséged van egy sikeres önéletrajz-mintára és motivációs levélre, akkor töltsd le az én önéletrajzomat innen ingyenesen >>

A Curriculum Vitae (röviden: CV)

A legelterjedtebb önéletrajz-formátumok, az amerikai önéletrajzok őshazájában a CV az önéletrajzoknak egy igen speciális fajtája. Egy olyan életrajzi dokumentum, amit jellemzően, orvosok és kutatók használnak. A CV kronologikus felsorolásban mutatja be a következőket:

  • a kutató korábbi pozícióit;
  • képzéseit és tudományos fokozatait;
  • a külföldi tanulmányutakat;
  • a szakmai díjakat;
  • tagságokat tudományos bizottságokban;
  • a fontosabb publikációk listáját.

Az egész CV tulajdonképpen egy felsorolás. Még csak az egyes pozíciókban ellátott feladatok felsorolása sincs benne. Nincs rá szükség, mivel az orvostársadalomban és a kutatóknál a felsorolt tények minősítenek valakit.

Nincs is ezzel semmi baj, de egy ilyen dokumentum kevés a többi állásnál!

Talán Te is is észreveszed, hogy Magyarországon nagyon sok önéletrajz tartalmilag az imént bemutatott CV-hez hasonlít. Iskolák, pozíciók és feladatok tényszerű felsorolása. Minden álláspályázatban szinte ugyanolyan tartalommal vagy esetleg minimális változtatással.

Ha azonban sikeres pályázó akarsz lenni, venned kell a fáradságot egy igazi önéletrajz elkészítéséhez. Ezzel tudod ugyanis megmagyarázni az olvasónak, miért lennél jó az adott feladatra. Nem elég rábízni, hogy ő mazsolázza ki a tények közül azt, ami valóban fontos. Ha Te nem teszed meg, ő miért tenné?

Hadd mutassam be mindezt egy konkrét példán keresztül.

Néhány hete egy ügyfelem panaszolta, hogy korábban pénzügyi osztályvezetőként dolgozott, de most nem tud elhelyezkedni. Elmúlt már ötven éves, így vezetőnek nem akarják alkalmazni. Amikor viszont beosztottnak jelentkezik, akkor túlképzettnek tartják, és ezért nem veszik fel.

Egy jó önéletrajzzal a következő módokon lehet orvosolni egy ilyen problémát:

Első lehetőség

Továbbra is érdemes pénzügyi vezetői munkakörre is jelentkezni, de ehhez kell egy ütős önéletrajz. Egy olyan anyag, ami meggyőzően kiemelni összes olyan eredményt, készséget és bizonyítékot, ami a vezetői készségeket támasztja alá.

Sok vezetői önéletrajz pontosan itt vérzik el.

Szeretnél segítségképpen egy az eredményeidet, erősségeidet kiemelő, bizonyítottan működő önéletrajz-mintát? Akkor töltsd le most ingyenesen az én önéletrajzomat >>

Második lehetőség

De ha az illető hajlandó pénzügyes beosztottként is dolgozni, akkor gyökeresen át kell alakítani az önéletrajzát. Nem a vezetői eredményeket és készségeket kell hangsúlyozni, hanem a funkcionális szaktudást.

Például, ha pénzügyi vezetőként az illető osztálya készítette el az adóbevallást, amit ő szakmailag felügyelt, akkor azt kell bemutatni, hogy milyen alapos és átfogó ismeretei vannak adóbevallások elkészítésében. Érted a logikát?

Az önéletrajzot, mint egy jó öltönyt vagy kosztümöt, teljesen rászabjuk a megcélzott pozícióra. Egy Curriculum Vitae ilyenre nem képes.

Angol nyelvű önéletrajznál továbbra is használhatod a CV kifejezést, mert Európában ez az elterjedtebb angol fordítása az önéletrajznak. De fontos, hogy tisztában légy a fent bemutatott tartalmi különbségekkel. Az amerikai angol szerint pedig a helyes fordítás: Resume. De a következő két írásmód is helyes: Résumé vagy Resumé.

Igazából persze nem is a nyelvészeti és fordítási kérdések a fontosak, hanem az, hogy puszta felsorolás helyett a megpályázott pozíció szempontjából releváns tartalommal töltsd meg az önéletrajzod.

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book