Semmitmondó kifejezések az önéletrajzban

Írta: Baráth András  |  2020. április 07.  |  c Nincs hozzászólás

Jó kommunikációs készség, rugalmasság, proaktivitás, csapatmunka… Igaz mennyire üresnek tűnnek ezek a kifejezések az álláshirdetésben olvasva? Pont ugyanez érvényes az önéletrajzodra is, pláne ha csak így egymás után bedobálod őket! Semmitmondó kifejezések helyett, inkább mutasd be használható módon az erősségeidet a következő álláspályázatodban! Mutatom hogyan!

Kezeket fel!

Ki az, aki írta már azt az önéletrajzában, hogy “kiváló kommunikációs készség”, “jó problémamegoldó képesség”, “pontosság”, “csapatmunka”! Te is előszeretettel tűzöd be ezeket a pályázatodba? 

Ne aggódj, cseppet sem kell szégyenkezned, a legtöbb szakember (már csak megszokásból is) előszeretettel használja ezeket a kifejezéseket. A hagyományos önéletrajzok tömve vannak olyan felsorolásokkal, mint például:

  • rugalmasság
  • önálló munkavégzés
  • jó problémamegoldó készség
  • csapatjátékos
  • jó szervezőkészség
  • jó vezetőkészség

Tulajdonképpen mit is jelentenek ezek? 

Mi a gond a semmitmondó személyes készségekkel?

Gondolj csak bele, neked mennyire segít, amikor egy céges hirdetéseben azt olvasod, hogy “fiatalos csapat”, “fejlődési lehetőség”, “versenyképes fizetés”, “csapatmunka”? 

Valljuk be őszintén: semmennyire.

Unásig ismételt, lerágott kifejezések, nem igaz?

Ezeknek az “erősségeknek” így önmagában nincs sok információtartalma, és talán többet érne, ha oda se írnák őket a cégek.

Az ilyen általános felsorolásoknak ma már senki nem hisz, és így van ez az önéletrajzokkal is. 

Ha a cégek így csinálják, én miért erőlködjek az álláspályázatomban?

A válaszom röviden: azért, hogy téged hívjanak be állásinterjúra!

A cégek nem a “kiváló kommunikációs készségeket” keresnek, hanem a megfelelő szakembert. 

Ha a tömegből kitűnő önéletrajzot akarsz, és azt szeretnéd, hogy a több ezer jelentkező közül téged hívjanak be elsők között az állásinterjúra, akkor nem elég 8-10 agyon ismételt személyes készséget egymás után felsorolnod.

Természetesen a személyes képességeknek is lehet helye az önéletrajzban. Vannak olyan munkakörök, ahol az átlagnál hangsúlyosabb egy-egy készség megléte vagy meg nem léte (ld. ügyfélszolgálat, értékesítői állások), de a puszta felsorolásuk soha nem elég!

Helyette inkább írd ezt!

A személyes tulajdonságok felsorolása helyett:

1) Válaszd ki a 3-4 legfontosabb személyes készségedet!

Először is keresd meg azokat a tulajdonságaidat/erősségeidet, amelyek az adott állás betöltéséhez a legfontosabbak. Ha van előtted egy álláshirdetés, akkor viszonylag könnyű dolgod van, mert a felsorolt elvárásokhoz csak hozzá kell rendelned az erősségeidet.

A lényeg tehát, hogy ne 6-8 készséget sorakoztass fel, elég a 3-4 legfontosabbat megemlítened, és minden pályázatban a konkrét állásra szabottan használd fel ezeket.

2) A kiemelt erősségeid kapcsolódjanak az álláshoz

Sokszor belefutok, főleg tapasztaltabb szakembereknél, akik mondjuk vezetőként is dolgoztak, de most már szívesen végeznének beosztotti munkát, hogy az erősségeknél szinte elsők között sorolják fel például a “vezetői készségeket”. 

Ez hiba! Ha egy volt vezető nem vezetői állásra jelentkezik, akkor bizony ki kell hagynia a vezetői tapasztalatot a felsorolásból, mert nem való oda. 

Nagyon fontos, hogy minden kiemelt erősség kapcsolódjon az álláshoz. A cél az, hogy az önéletrajzban minden egyes elem a feladatra való alkalmasságodat mutassa. 

Hiába vagy te kiváló valamiben, ha erra tulajdonságra az adott állásban közvetlenül nincs szükség. Ugye érted?

3) Használj konkrét példákat!

Nem elég egyszerűen kilistázni a készségeket, a legfontosabb, hogy mindig konkrét példával alá is tudd támasztani őket.

Például jó problémamegoldó vagy? Mutass be pár konkrétumot, ami ezt alátámasztja! “Hozzám érkeztek be a vevői kérdések és reklamációk, amelyeket hatékonyan kezeltem.”

Vagy releváns nyelvtudásod van?
“Angolul társalgási szinten beszélek, az XY Kft-nél én tartottam a kapcsolatot a cég angliai beszállítóival.”

4) Ha nem tudsz konkrét példát, magyarázd meg!

Vannak olyan személyes készségek, amire nem mindig könnyű konkrét példát bemutatni. Ha te sem tudod “bizonyítékkal” alátámasztani a releváns készségedet, akkor legalább magyarázd meg, mit értesz a kifejezés alatt. 

Ha például azt írod, jó kommunikációs készség, akkor legalább azt fejtsd ki egy-egy mondattal, hogy ez pontosan mit takar! Meggyőzően kommunikálsz telefonban? Vagy a személyes tárgyalások során vagy különösen megnyerő? Esetleg szeretsz és jól is tudsz előadni nagy létszámú közönség előtt? 

Ugye mennyi mindent érthetünk jó kommunikációs készség alatt?

5) Személyes tulajdonságok helyett szakmai erősségeket mutass be!

Végezetül a legfontosabb: készségek (soft skills) helyett/mellett erősségekről, tapasztalatról, gyakorlatról beszélj!

Az önéletrajzodban már viszonylag az elején derüljön ki 3-4 pontban, hogy miért tartod alkalmasnak magad az állásra.

Nyugodtan emeld ki, tedd a kiválasztást végző szeme elé, hogy milyen végzettségeid, releváns tapasztalataid, gyakorlatod van, amik alkalmassá tesznek téged az állás betöltésére. Nem elég tehát a szűkebb értelemben vett személyes készségeket bemutatnod.

Ha például vezetői állásra pályázol, ne a vezetői készségekről írj valahol az önéletrajz végén. Rögtön az elején emeld ki, majd konkrét példával is alátámasztva, mutass be a vezetői gyakorlatodból párat. 

Vagy ha elvárt az álláshoz a nyelvtudás, akkor nyugodtan írd bele már a pályázatod elejére, hogy magabiztosan használod az angolt szóban és írásban egyaránt.

Remélem ezzel a pár tippel segíthettem, hogy a következő álláspályázatodra már felfigyeljenek a cégek! Ha szeretnél még több állásszerző Gerilla tippet, vagy szeretnél konkrét példát arra, hogyan kell felépíteni egy ütős állásszerző önéletrajzot, akkor várlak csütörtök este a következő élő, ingyenes, videó-tréningemen! Regisztrálj itt, és készülj fel a segítségemmel a mielőbbi sikeres elhelyezkedésre!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book