Te tudod, hogy mennyit érsz az álláspiacon?

Írta: Baráth András  |  2019. június 26.  |  c 3 hozzászólás

Hacsak nincs nagy krízis, én minden szakembernek azt javaslom: soha ne mondj fel első felindultságból! Egyrészt azért, mert komoly döntést nem éri meg dühből meghozni, másrészt – ahogy azt az alábbi történet is bizonyítja – az álláskeresés legtöbbször igencsak összetett kérdés. Az álláspiac pedig igencsak sokat változott az elmúlt 5-10 évben… 

A cikk elolvasása kb. 5 perc.

Önéletrajz és pályaorientációs konzultáción járt nálam Endre, aki logisztikai vezetőként dolgozik (illetve már csak dolgozott) több, mint 15 évig egy budapesti cégnél. Világ életében a logisztikában dolgozott, azon belül különböző vezetői pozíciókban. Szerette a szakmáját, elégedett volt a karrierjével, és tulajdonképpen a céggel is, ahonnan januárban egy paprikás hangulatú megbeszélés után végleg eljött. Mi volt a gond? 

Klasszikus történet

Ügyfelem kb. 1 éve új főnököt kapott, akivel nem igazán sikerült megtalálnia a közös hangot. Mint mondja, egyre “macerásabb” lett bent minden: ő egyre többet tűrt, a főnöke meg egyre többet követelt. Így aztán 1 év nyűglődés után egy hevesebb szóváltás alkalmával Endre ott helyben felmondott. 

“Annyi mindent letettem már az asztalra, András. Szép karrierem volt eddig, sok tapasztalatot összeszedtem, úgy gondoltam, nem fogok én már bohóckodni 50 évesen senki kedvéért, ennél többet érek.” 

Ez volt januárban, és most van június… 

Ki mennyit ér az álláspiacon?

Azért is szerettem volna bemutatni ezt a történetet, mert nagyon sok ügyfelemnél látom kb. ugyanezt.

Vagy felül vagy alul pozícionálják magukat a szakemberek.

Az elhúzódó álláskeresés oka legtöbbször nem az, hogy nincs megfelelő állás a piacon, vagy hogy bizonyos életkor felett már nem lehet elhelyezkedni, hanem az, hogy nem, vagy teljesen rosszul saccoljuk meg, hogy mennyit ér a szaktudásunk a piacon. 

Gondold csak végig!

  • Te tudod, hogy a szaketerületeden mi számít piacképesnek?
  • Tudod azt, hogy mások a te pozíciódban mennyit keresnek?
  • Tudod, hogy az önéletrajzodban a HR-esek milyen kulcsmondatokat néznek, mikre figyelnek?
  • Tudod azt, hogy a szakterületeden kívül a mostani tapasztalataiddal milyen más álláspiaci lehetőségeid lehetnének?

10-ből 8 ügyfelemnél azt látom, hogy nem igazán tudják a választ ezekre a kérdésekre. Vagyis a legtöbb szakembernek fogalma sincs róla, hogy álláskeresés szempontjából mennyire számít vonzó munkaerőnek.

Endrénél maradva, ő például 6 hónap sikertelen álláskeresés után (és miután meghallgatta az ingyenes, internetes Gerilla mini-tréninget) jutott el arra a pontra, hogy oké, akkor talán kellene egy normális önéletrajz, talán nem ártana egy jó Linkedin profil, és talán az is lehet, hogy nem csak a Profession-ön kellene állást keresgélnie… 

Fontos a reális önértékelés

Megkockáztatom, hogy az élet minden területén, de az álláskeresésben egész biztosan, a helyes önértékelés az egyik legfontosabb kiindulási alap. És minden álláskereső számára. 

Sokan azt hiszik például, hogy egy bizonyos vezetői szint felett az embereknek nincsenek hasonló önértékelési gondjai, de ez nem igaz. Mindegy, hogy beosztott vagy felsővezető valaki, 20 év vezetői múlttal ugyanakkorát lehet koppanni, ugyanúgy el lehet bizonytalanodni, és ugyanúgy elmegy mellettünk az álláspiac, ha nem figyelünk.

Endre esetén pl. már az első beszélgetés után kiderült, hogy:
1. A logisztikán belül ő 25 évig kizárólag a raktári logisztika területén dolgozott, a szállítmányozás terén egyáltalán nem. (felemás szakmai tapasztalat)

2. Hiába volt egy területen nagy tapasztalata, valójában a végzettsége sem logisztikus. (felemás képzettség)

De a legnagyobb hibát azzal követte el, hogy azon kívül, hogy a Hays fizetési kategóriában megpróbálta elhelyezni magát, gyakorlatilag egészen addig, amíg szinte depressziós tünetei nem lettek, félvállról vette az álláskeresést.

Márpedig munkaerőhiány ide, 25 év munkatapasztalat oda, ma már így jó állást találni nem lehet.

Önbecsülés és egészséges önértékelés nélkül nem megy!

Van olyan ügyfelem, aki több éves sikeres sales vezetői karrier után egyik napról a másikra teljesen magába zuhant, mert felvettek a helyére egy fiatalabb kollégát, és hirtelen azt sem tudta, hogyan tovább. 

Aki élt már át hasonlót, vagy csak szimplán egy nehezebb váltáson túl van, az tudja, hogy mennyire le tudja gyalulni az ember önbizalmát egy ilyen élethelyzet. Elég egy elhúzódó, álláskeresés, elég pár csúnya visszautasítás, elég néhány megalázó állásinterjú helyzet… És ilyenkor jön az, hogy “Mi máshoz értek?, Mihez kezdjek?, Akkor mostantól senkinek nem kellek?” 

Koppanás helyett

Endre esetéből a legfőbb tanulság: Nem az számít, hogy mit hiszel! Egészen addig, amíg nem “teszed ki magad a piacra”, amíg nem mérettetsz meg, addig nem fogod tudni, hogy mi mennyire számít értékesnek. 

Gondolj bele! Egészen addig azt sem tudod megmondani, hogy mennyit ér pl. a lakásod, amíg nem kezded el hirdetni. Még ha nem is akarod eladni, ahhoz, hogy tudd, jönnek-e az általad elképzelt/másoktól hallott négyzetméteráron érdeklődők, tesztelned kell a piacot.

Ugyanez a törvényszerűség működik az álláspiacon is.

A legfőbb tanácsom tehát: ha nincs nagy krízis a munkahelyeden, ha nem bántanak, nem aláznak meg, csak egyszerűen nem érzed már jól magad, vagy nem jössz ki a főnökkel, akkor akármilyen szinten is vagy, és akármilyen keresettnek vélt szakterületen is dolgozol, ne mondj fel egyik napról a másikra! Helyette kezdj el állás mellett profi módon állást keresni!

Az álláspiacon is érvényes a mondás: Jó bornak is kell a cégér!

Vagyis mielőtt ledobod a felmondási papírt az asztalra, legyen egy profi önéletrajzod! Gondold át alaposan a pályaorientációt! Ismerd meg az álláskeresési technikákat! Tedd rendbe a Linkedin profilodat! Készülj fel alaposan az állásineterjúra, mert sok minden változott az álláspiacon. Egy kicsit másképp kell ma már becsomagolnod magadat a sikeres elhelyezkedéshez. Máshol van a kereslet, mint 5-8-10 éve… 

Szóval ha nagyon váltanál, mert hülye a főnök és eleged van, és van hetente minimum 2-3 ígéretes interjúd, akkor azt mondom, oké, nyugodtan mondj fel, te már valószínűleg hátradőlhetsz. De amíg nem ez a helyzet, amíg azok a bizonyos álláskeresési mutatók nincsenek a helyükön, amíg egy pályázatot nem adtál be, addig ne rúgj fel mindent, ne hergeld magad, és semmiképp se vállalj el egy rossz állás után egy hasonlóan rosszat. Helyette inkább keresd meg a neked való legjobb állásokat, és csinálj minőségi cserét! Segítségképp várlak csütörtökön a következő ingyenes, internetes mini-tréningemen, hallgasd meg az előadásom, adok néhány jól működő Gerilla Önéletrajz tippet!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Anyád sajnos Prostituált
2020. május 17. vasárnap 15:09

Bęka Bęla

Válasz

Czirjak János
2019. július 4. csütörtök 11:12

Kedves András!
Majdnem ugyan abban a cipőben járok mint Endre. Nagyon sok mindenben úgy velem igazad van ezért úgy gondoltam megkérlek hogy amennyiben van rá lehetőséged segíthetnél hogy sikerüljön el helyezkednem.
Kérlek hogy amennyiben tudsz rám időt szakítani írd meg hogyan es miként működhet a tanácsadás.
Köszönöm
Üdvözlettel
Czirjak János

Válasz

Sigmond Gábor
2019. június 27. csütörtök 16:40

Kedves András!

Beszállva a tesztbe:
1. A nagyon kevés hirdetésből, a lehetőségek egy részéről tudom. Amely munkakörben most dolgozok, már nagyon régen láttam hirdetést.
2. Nem.
3. Nem.
4. Nem.

Azt is tudom, hogy ma már abban a munkakörben, amit 30 éve két évig csináltam, ma már más munkaköri paraméterek lehetnek.
Az is igaz, hogy az eddigi szakmai tapasztalataim alapján kicsi a valószínűsége, hogy olyan feladatot adjanak valahol ezen a szakterületen, amihez hozzá se tudnék szagolni. Az lehet, hogy nem tudnám az elvárt idő alatt teljesíteni, ugyanis ez az egyik olyan paraméter, ami az idők folyamán egyre rövidül úgy, hogy a teljesítéshez szükséges munkamennyiség meg nő. Ezt talán a mostani munkahelyem tapasztalatai alapján vélem, mert itt már 16 éve nem volt hatékonyságot növelő semmiféle intézkedés. Máshol talán volt/van.

Eddigi szakmai pályafutásom alatt kétszer fordult elő cégváltás Az elsőt úgy csináltam akkor, ahogy most a cikkben ajánlod. Ugyan önéletrajz nem kellett, mert egy másik szakmai cég vezetője ajánlatot tett egy elvégzendő munka társaságában. Ezalatt mindkét cégnél dolgoztam. Mikor biztossá vált az új munkahelyem, beadtam a felmondásomat. A felmondási idő alatt szabadságon voltam és a kapott munkát csináltam az új cégnél.
A második váltás egyszerűbb volt. Az iménti cég, bedolgozóként vett részt a megbízó cég munkájában. Mikor a bedolgozó cég felszámolásra került kb. 10 év után, a megbízó cég átvett, mivel a függőben lévő munkákat be kellett fejezni. Azóta itt vagyok.

A most foglalkoztató céget évekkel ezelőtt különböző időpontokban már megkereste vételi szándékkal egy-egy nyugati cég. A tulaj azonban nemet mondott. Mint közvetve megtudtam azért, hogy ne robbantsák szét a céget, és minket se tegyenek lapátra.
Talán e "védett" környezet hatása miatt nincs nekem sem információm a teszt kérdéseire.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book